kiniol 2281 #4451 Napisano 12 Września 2019 W rękawicach się tego nie robi, bo nie masz czucia i nie wiesz co dzieje się z bębnem. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4452 Napisano 12 Września 2019 W rękawicach się tego nie robi, bo nie masz czucia i nie wiesz co dzieje się z bębnem. Ja też nie robię tego w rękawiczkach... nie potrafię ;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4453 Napisano 12 Września 2019 W rękawicach się tego nie robi, bo nie masz czucia i nie wiesz co dzieje się z bębnem. Ja też nie robię tego w rękawiczkach... nie potrafię ;-)) O to chodzi ... ja też zawsze wszystko bez rękawic , bo mam lepsze czucie .Ale przez to , ucierpiało się wiele razy . Więc tak myślę ... może lepiej , jak częściej sięgnę po rękawice .Skończyłam Germankę to się wzięłam za renowację hondki. Umyjana, wypolerowana płynem Spectrum - rewelka - nanosi się muśnięciem i takoż samo poleruje. Żadnych potów i omdleń przy polerce. Do lakieru, reflektorów i plastików. Bomba. A drugie "sasuszko" to suchy smar z teflonem. Do tańca i różańca Uwielbiam takie wynalazki. ☺To Germania skończona , Honda też .... to co teraz ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4454 Napisano 12 Września 2019 (edytowane) O to chodzi ... ja też zawsze wszystko bez rękawic , bo mam lepsze czucie .Ale przez to , ucierpiało się wiele razy . Więc tak myślę ... może lepiej , jak częściej sięgnę po rękawice .To Germania skończona , Honda też .... to co teraz ??? Oj.. coś jeszcze zostało. Lekko odświeżyć Borussię bo ślady pędzla w poprzek drzwiczek są i sporo zacieków.A na koniec Lenzor i tu będą Himalaje.. mocno skrzynka zmęczona, politura spada, brud wżarł się w fornir, no i ta nieszczęsna broda.. czuję się niepewnie w tym przypadku.I mam małego, ściennego "bzyka" taki niezbyt stary a raczej współczesny, i się zatrzymuje czasem. Na osi wskazówkowej jest nawinięty drucik - sprężynka i koniec tego drucika obracając się najprawdopodobniej haczy szpicem w podkładkę. Jak się przesuwa wskazówkę minutową to czuć "skoki" i trzaski... tak sobie wygdybałam.A jak to wszystko zrobię to będzie (strach pomyśleć) - nicość ⊙⊙PS..Dziś nad ranem w kompletnej ciszy słucham tykania Germanki i słyszę jakiś fałszywy ton.. nie wytrzymałaml zapaliłam światło i zaczełam się przyglądać. A to paluszek w szczelinie wahadła, haha.. Ociupa towotu i dzwięk czysty, miły..Poszłam dalej w kimono spać Edytowane 12 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4455 Napisano 12 Września 2019 Ja też nie robię tego w rękawiczkach... nie potrafię ;-))No tak a ja mam stare rękawiczki cielęcej skórki i dobrze czuję. Zawsze też można obciąć trzy opuszki w rękawiczkach od kciuka licząc i jest git. ;-)Rękawic spawalniczych nie polecam :-) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4456 Napisano 12 Września 2019 Ooooo , to będzie poważna robota ! Nie ma się co bać ! Pomału , spokojnie , a i koledzy się zaangażują ... będzie Dobrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4457 Napisano 12 Września 2019 Poza tym nie zbieram już sprężynioków 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4458 Napisano 12 Września 2019 (edytowane) W spawalniczych to można ino kilof dzierżyć i głazy przenosić. Albo trening z agresywnym buldogiem amerykańskim Edytowane 12 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4459 Napisano 12 Września 2019 W spawalniczych to można ino kilof dzierżyć i głazy przenosić. Albo trening z agresywnym buldogiem amerykańskim W spawalniczych zwykle spawam... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #4460 Napisano 12 Września 2019 ja spawam bez rękawic a do tego ostatnio w krótkich spodenkach ale to okazjonalnie parę razy do roku ale sprężynę bez rękawic to bym się bał wyciągać tyle się tego człowiek naczytał, sprężynę zamoczyłem w terpentynie potem w nafcie ale nasmarować zwojów tak się nie dało tylko kilka cieniutkim drucikiem bałbym się wyciągać ją z bębna po ściągnięciu dekla wole odrazu zabezpieczyć by nie wyleciała 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4461 Napisano 12 Września 2019 (edytowane) W spawalniczych zwykle spawam... podobnie jak kolega luks spawam w krótkich spodenkach (ostatnio taczki ) , ale z jedna rękawicą ... drugą mi psy zjadły. Porządna była skórzana Edytowane 12 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4462 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) Rękawicy nikomu nie rzucam ale mam do rzucenia pytanie i prośbę o podpowiedź ☺ Czarna politura. Można taką uzyskać gospodyniowym sposobem? Mam na myśli zabarwienie najjaśniejszej politury czarną bejcą spirytusową w proszku?Bejcowanie na czarno a potem powlekanie politurą nie zadowala. Uzupełnianie ubytków takim sposobem nieszczególnie mi się podoba. Edytowane 13 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4463 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) Cześć, możesz dodać coś takiego :https://phu-gral.eu/BEJCA/M08840?gclid=Cj0KCQjw_OzrBRDmARIsAAIdQ_I78rXrT0tLTi4UAy4yPxxDT7qk9paqcWYJzFXsPaJ0B2rCcb828GUaAp2OEALw_wcBlub https://www.art-konserwacja.pl/bejce-w-proszku-spirytusowe/5994-bejca-spirytusowa-w-proszku-czarna.htmldo politury i dobrze wymieszać. Ja dawałem dwie saszetki na szklankę jasnej politury i było ok. Politurę kładź w rękawiczkach lateksowych podwójnych, albo od razu weź tydzień urlopu ... Możesz też kupić coś takiego i dobarwić to jedną saszetką:https://domex.sklep.pl/glowna/3886-rko-65-1l-politura-czarna.htmlOstatecznie kupiłem politurę "fortepianową" - 1 litr i mam zapas do końca życia (~200 zł niestety )Pamiętaj rękawiczki ! Edytowane 13 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4464 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) DZIĘKI LES - jesteś moją podporą, mistrzem i przewodnikiem! Zawsze można liczyć na Twoją poradę i masz patenty chyba na wszystko. Skarbnica doświadczenia Nie pamiętam, żebyś nie miał rozwiązania na jakikolwiek problem ze stolarką, odnawianiem, politurowaniem i milionem innych zagadnień Dokładnie taką bejcę w proszku miałam na myśli - ze wskazanego odnośnika. Potrzeba mi jej niewiele. Rękawiczki podwójne? Tydzień urlopu?? A to ta mikstura jest taka groźna? Z paznokietek nie zejdzie...Resztka politury na zaprawki do Jazza w takim razie Edytowane 13 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4465 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) No ciężko schodzi , naprawdę. Działa jak henna ... to już wiesz jak Edytowane 13 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4466 Napisano 13 Września 2019 No ciężko schodzi , naprawdę. Działa jak henna ... to już wiesz jak Dziękuję W takim razie na makijaż permanentny zamiast na zaprawki. Lecę kupować - do dzieła! :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4467 Napisano 13 Września 2019 Określenie "odświeżyć Borussię" nabiera nowego wymiaru 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4468 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) Określenie "odświeżyć Borussię" nabiera nowego wymiaruPewnie trzeba będzie robić nasączanie paraloidem.... Ale może niech Leszek coś poradzi;-)) Edytowane 13 Września 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4469 Napisano 13 Września 2019 Pewnie trzeba będzie robić nasączanie paraloidem.... Ale może niech Leszek coś poradzi;-))Też mi to przyszło na myśl to byloby najbardziej fachowo. Problem z tym, że na takie tyci-tyci nie opłaca mi się tego preparatu kupować. Muszę wymyślić coś zastępczego Strażnicy porządku i poprawności - nie czytajcie tego! Jeśli nawet coś wymyślę i uda się toto złożyć i się nie rozpadnie to się nie przyznam A druga sprawa - te wkręty w dnie zegara trzymają brodę? Czy raczej spodziewać się że jest klejone jeszcze?Nie ukrywam że wygodniej było by mi odkręcić brodę do czyszczenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4470 Napisano 13 Września 2019 I tu dochodzimy do do kolejnej zalety wielowarstwowej politury (i okleiny). Trzyma do kupy pożarte drewno. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4471 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) I tu dochodzimy do do kolejnej zalety wielowarstwowej politury (i okleiny). Trzyma do kupy pożarte drewno.Trzyma, trzyma. Był czarny "laker", klej na pewno współczesny i gwoździow trzy PS. Odnośnie wkrętów z posta wyżej uprzejmie informuje, że bajkę o złotej śrubie znam i przyjmuje do wiadomości, że mi du..a może odpaść! Edytowane 13 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4472 Napisano 13 Września 2019 Też mi to przyszło na myśl to byloby najbardziej fachowo. Problem z tym, że na takie tyci-tyci nie opłaca mi się tego preparatu kupować. Muszę wymyślić coś zastępczego Strażnicy porządku i poprawności - nie czytajcie tego! Jeśli nawet coś wymyślę i uda się toto złożyć i się nie rozpadnie to się nie przyznam A druga sprawa - te wkręty w dnie zegara trzymają brodę? Czy raczej spodziewać się że jest klejone jeszcze?Nie ukrywam że wygodniej było by mi odkręcić brodę do czyszczeniaObawiam się , że może być klejone i skręcone . Pewnie komuś odpadła , to drugi raz przykleił ,( ale możliwe , że na klej kostny ) dał wkręty , by połączyć na ,, Amen ,,No cóż . popatrz i ewentualnie możesz wkręty lekko popuścić .... zobaczysz co się dzieje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4473 Napisano 13 Września 2019 PM - dzięki. Masz rację- odkręciłam te wkręty. Trzymają tylko podstawę, broda jest na amen przyklejona. Ta deseczka w której są osadzone wkręty też obżarta przez robaki ino czymś osmarowane i nie było widać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4474 Napisano 13 Września 2019 (edytowane) Trochę trudna sprawa jak nie chcesz zastosować paraloidu B72 . Można go kupić w sklepie internetowym od 100g , rozpuścić w 1/2 litra acetonie lub toulenie i zaaplikować strzykawką w otwory po owadach lub wcisnąć igłę do kroplówek w próchno . Pół litra będzie w sam raz, ale jakbyś nie potrzebowała to można to zamknąć w butelce po coli i trzymać i 5 lat. Lepiej rozpuścić w acetonie , toulen trzeba stosować ostrożnie i mieć gdzie wietrzyć przez dwa trzy dni . Nie wolno tego robić w domu!!!. Aceton tylko "pośmierdzi" . Robisz roztwór 15-20 %. 100g na 1/2 l. Roztwór robisz we wspomnianej butelce z Coli 0,7l.Potem z tym drewnem możesz robić wszystko. Przeżyje następnych 300 lat. Co do wkrętów - wykręć je . Jak będzie sklejone - zobacz jak mocno trzyma . Jeśli mocno , zakituj kitem z Liberona , zeszlifuj pobejcuj pod kolor i politura - będzie ok. Jak nie trzyma - sklej , ściski masz, reszta jak z poprzednio.W związku że deska jest podżarta przydałby się paraloid do wzmocnienia... tu technikę opisałem wyżej. Nie idź na skróty, PS.https://www.castorama.pl/kit-do-drewna-liberon-50-g-naturalny-id-1021357.html - najlepszy Edytowane 13 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4475 Napisano 13 Września 2019 PM - dzięki. Masz rację- odkręciłam te wkręty. Trzymają tylko podstawę, broda jest na amen przyklejona. Ta deseczka w której są osadzone wkręty też obżarta przez robaki ino czymś osmarowane i nie było widaćOszzzzzTo na siłę nie ma co rozklejać . Nie wiem , czy w ogóle próbować . Ale w tej sprawie Leskos fachowo doradzi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach