Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

W rękawicach się tego nie robi, bo nie masz czucia i nie wiesz co dzieje się z bębnem. 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rękawicach się tego nie robi, bo nie masz czucia i nie wiesz co dzieje się z bębnem.

Ja też nie robię tego w rękawiczkach... nie potrafię ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi ... ja też zawsze wszystko bez rękawic , bo mam lepsze czucie .

Ale przez to , ucierpiało się wiele razy  .  Więc tak myślę ... może lepiej , jak częściej sięgnę po rękawice .

Skończyłam Germankę to się wzięłam za renowację hondki. Umyjana, wypolerowana płynem Spectrum - rewelka - nanosi się muśnięciem i takoż samo poleruje. Żadnych potów i omdleń przy polerce. Do lakieru, reflektorów i plastików. Bomba. A drugie "sasuszko" to suchy smar z teflonem. Do tańca i różańca :D Uwielbiam takie wynalazki. ☺

To Germania skończona , Honda też .... to co teraz ??? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi ... ja też zawsze wszystko bez rękawic , bo mam lepsze czucie .

Ale przez to , ucierpiało się wiele razy . Więc tak myślę ... może lepiej , jak częściej sięgnę po rękawice .

To Germania skończona , Honda też .... to co teraz ??? ;)

Oj.. coś jeszcze zostało. Lekko odświeżyć Borussię bo ślady pędzla w poprzek drzwiczek są i sporo zacieków.

A na koniec Lenzor i tu będą Himalaje.. mocno skrzynka zmęczona, politura spada, brud wżarł się w fornir, no i ta nieszczęsna broda.. czuję się niepewnie w tym przypadku.

I mam małego, ściennego "bzyka" taki niezbyt stary a raczej współczesny, i się zatrzymuje czasem. Na osi wskazówkowej jest nawinięty drucik - sprężynka i koniec tego drucika obracając się najprawdopodobniej haczy szpicem w podkładkę. Jak się przesuwa wskazówkę minutową to czuć "skoki" i trzaski... tak sobie wygdybałam.

A jak to wszystko zrobię to będzie (strach pomyśleć) - nicość ⊙⊙

PS..

Dziś nad ranem w kompletnej ciszy słucham tykania Germanki i słyszę jakiś fałszywy ton.. nie wytrzymałaml zapaliłam światło i zaczełam się przyglądać. A to paluszek w szczelinie wahadła, haha.. Ociupa towotu i dzwięk czysty, miły..

Poszłam dalej w kimono spać :D

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak a ja mam stare rękawiczki cielęcej skórki i dobrze czuję. Zawsze też można obciąć trzy opuszki w rękawiczkach od kciuka licząc i jest git. ;-)

Rękawic spawalniczych nie polecam :-)

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooooo , to będzie poważna robota ! :)

Nie ma się co bać !   Pomału , spokojnie , a i koledzy się zaangażują ... będzie Dobrze :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym nie zbieram już sprężynioków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spawalniczych to można ino kilof dzierżyć i głazy przenosić. Albo trening z agresywnym buldogiem amerykańskim ;)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spawalniczych to można ino kilof dzierżyć i głazy przenosić. Albo trening z agresywnym buldogiem amerykańskim ;)

W spawalniczych zwykle spawam...  :P

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja spawam bez rękawic a do tego ostatnio w krótkich spodenkach ale to okazjonalnie parę razy do roku ale sprężynę bez rękawic to bym się bał wyciągać tyle się tego człowiek naczytał, sprężynę zamoczyłem w terpentynie potem w nafcie ale nasmarować zwojów tak się nie dało tylko kilka cieniutkim drucikiem bałbym się wyciągać ją z bębna po ściągnięciu dekla wole odrazu zabezpieczyć by nie wyleciała

post-8550-0-13956300-1568321915_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spawalniczych zwykle spawam...  :P

:D  :D  :D  podobnie jak kolega luks spawam w krótkich spodenkach (ostatnio taczki  :ph34r: ) , ale z jedna rękawicą ... drugą mi psy zjadły. :blink: Porządna była skórzana  ;):D

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rękawicy nikomu nie rzucam ale mam do rzucenia pytanie i prośbę o podpowiedź ☺

Czarna politura. Można taką uzyskać gospodyniowym sposobem? Mam na myśli zabarwienie najjaśniejszej politury czarną bejcą spirytusową w proszku?

Bejcowanie na czarno a potem powlekanie politurą nie zadowala. Uzupełnianie ubytków takim sposobem nieszczególnie mi się podoba.

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, możesz dodać coś takiego :

https://phu-gral.eu/BEJCA/M08840?gclid=Cj0KCQjw_OzrBRDmARIsAAIdQ_I78rXrT0tLTi4UAy4yPxxDT7qk9paqcWYJzFXsPaJ0B2rCcb828GUaAp2OEALw_wcB

lub 

https://www.art-konserwacja.pl/bejce-w-proszku-spirytusowe/5994-bejca-spirytusowa-w-proszku-czarna.html

do politury i dobrze wymieszać. Ja dawałem dwie saszetki na szklankę jasnej politury i było ok. Politurę kładź w rękawiczkach lateksowych podwójnych, albo od razu weź tydzień urlopu ... :ph34r:  ;)  :D

Możesz też kupić coś takiego i dobarwić to jedną saszetką:

https://domex.sklep.pl/glowna/3886-rko-65-1l-politura-czarna.html

Ostatecznie kupiłem politurę "fortepianową" - 1 litr i mam zapas do końca życia (~200 zł niestety :blink:  :( )

Pamiętaj rękawiczki !

:rolleyes: 

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIĘKI LES - jesteś moją podporą, mistrzem i przewodnikiem! Zawsze można liczyć na Twoją poradę i masz patenty chyba na wszystko. Skarbnica doświadczenia :D Nie pamiętam, żebyś nie miał rozwiązania na jakikolwiek problem ze stolarką, odnawianiem, politurowaniem i milionem innych zagadnień :D

Dokładnie taką bejcę w proszku miałam na myśli - ze wskazanego odnośnika. Potrzeba mi jej niewiele.

Rękawiczki podwójne? Tydzień urlopu?? A to ta mikstura jest taka groźna? Z paznokietek nie zejdzie...

Resztka politury na zaprawki do Jazza w takim razie :P

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciężko schodzi , naprawdę. Działa jak henna ... to już wiesz jak  ;)

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciężko schodzi , naprawdę. Działa jak henna ... to już wiesz jak  ;)

Dziękuję ;)

W takim razie na makijaż permanentny zamiast na zaprawki.

Lecę kupować - do dzieła! :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Określenie "odświeżyć Borussię" nabiera nowego wymiaru

post-104610-0-66244800-1568394489_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Określenie "odświeżyć Borussię" nabiera nowego wymiaru

Pewnie trzeba będzie robić nasączanie paraloidem....

Ale może niech Leszek coś poradzi;-))

Edytowane przez longcase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie trzeba będzie robić nasączanie paraloidem....

Ale może niech Leszek coś poradzi;-))

Też mi to przyszło na myśl :) to byloby najbardziej fachowo. Problem z tym, że na takie tyci-tyci nie opłaca mi się tego preparatu kupować. Muszę wymyślić coś zastępczego ;)

Strażnicy porządku i poprawności - nie czytajcie tego! Jeśli nawet coś wymyślę i uda się toto złożyć i się nie rozpadnie to się nie przyznam :P

A druga sprawa - te wkręty w dnie zegara trzymają brodę? Czy raczej spodziewać się że jest klejone jeszcze?

Nie ukrywam że wygodniej było by mi odkręcić brodę do czyszczenia

post-104610-0-32109500-1568395699_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu dochodzimy do do kolejnej zalety wielowarstwowej politury (i okleiny). Trzyma do kupy pożarte drewno.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu dochodzimy do do kolejnej zalety wielowarstwowej politury (i okleiny). Trzyma do kupy pożarte drewno.

Trzyma, trzyma. Był czarny "laker", klej na pewno współczesny i gwoździow trzy :)

PS. Odnośnie wkrętów z posta wyżej uprzejmie informuje, że bajkę o złotej śrubie znam i przyjmuje do wiadomości, że mi du..a może odpaść!

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi to przyszło na myśl :) to byloby najbardziej fachowo. Problem z tym, że na takie tyci-tyci nie opłaca mi się tego preparatu kupować. Muszę wymyślić coś zastępczego ;)

Strażnicy porządku i poprawności - nie czytajcie tego! Jeśli nawet coś wymyślę i uda się toto złożyć i się nie rozpadnie to się nie przyznam :P

A druga sprawa - te wkręty w dnie zegara trzymają brodę? Czy raczej spodziewać się że jest klejone jeszcze?

Nie ukrywam że wygodniej było by mi odkręcić brodę do czyszczenia

Obawiam się , że może być klejone i skręcone . Pewnie komuś odpadła , to drugi raz przykleił ,( ale możliwe , że na klej kostny )  dał wkręty , by połączyć na ,, Amen ,,

No cóż . popatrz  i ewentualnie możesz wkręty lekko popuścić .... zobaczysz co się dzieje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PM - dzięki. Masz rację- odkręciłam te wkręty. Trzymają tylko podstawę, broda jest na amen przyklejona. Ta deseczka w której są osadzone wkręty też obżarta przez robaki ino czymś osmarowane i nie było widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę trudna sprawa jak nie chcesz zastosować paraloidu B72 . Można go kupić w sklepie internetowym od 100g , rozpuścić w 1/2 litra acetonie lub toulenie i zaaplikować strzykawką w otwory po owadach lub wcisnąć igłę do kroplówek w próchno . Pół litra będzie w sam raz, ale jakbyś nie potrzebowała to można to zamknąć w butelce po coli i trzymać i 5 lat. Lepiej rozpuścić w acetonie , toulen trzeba stosować ostrożnie i mieć gdzie wietrzyć przez dwa trzy dni . Nie wolno tego robić w domu!!!. Aceton tylko "pośmierdzi" . Robisz roztwór 15-20 %. 100g na 1/2 l. Roztwór robisz we wspomnianej butelce z Coli  0,7l.

Potem z tym drewnem możesz robić wszystko. Przeżyje następnych 300 lat. ;)

Co do wkrętów - wykręć je . Jak będzie sklejone - zobacz jak mocno trzyma . Jeśli mocno , zakituj kitem z Liberona , zeszlifuj pobejcuj pod kolor i politura - będzie ok. Jak nie trzyma - sklej , ściski masz, reszta jak z poprzednio.

W związku że deska jest podżarta przydałby się paraloid do wzmocnienia... tu technikę opisałem wyżej. 

Nie idź na skróty, 

PS.https://www.castorama.pl/kit-do-drewna-liberon-50-g-naturalny-id-1021357.html - najlepszy

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PM - dzięki. Masz rację- odkręciłam te wkręty. Trzymają tylko podstawę, broda jest na amen przyklejona. Ta deseczka w której są osadzone wkręty też obżarta przez robaki ino czymś osmarowane i nie było widać

Oszzzzz

To na siłę nie ma co rozklejać . Nie wiem , czy w ogóle próbować . Ale w tej sprawie Leskos fachowo doradzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi