Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Passero

Klub Miłośników Zegarków Blancpain

Rekomendowane odpowiedzi

Ventura - ale czemu jest przedmiotem kultu i i kogo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu dla wielu osób to byla pierwsza i najwygodniejsza maska do nurkowania - bardzo popularny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Jan napisał(-a):

A to nie venura? Tez kultowa

Masz rację @Jan, to Ventura🫡

Ja posiadam starego Look

image.png.1dfcf2b1ce00db71b116692b131dca0c.png
A dlaczego kultowa?

Pewnie dla tego, że dużo osób od niej zaczynało, ma małą pojemność więc jest dość prosta do „wydmuchania”, konstrukcję ramkową, więc trochę trudniej ją uszkodzić, chyba jedna z pierwszych w tamtych czasach z systemem szybkiej wymiany szkieł (również na optyczne).

I co najważniejsze, przez użycie jakiejś mieszanki elastycznej gumy (sylikonu), praktycznie pasowała na każdą „gębę” i nie twardniała w zimnej wodzie.

Ale to o zegarku miało być, a nie o maskach🤭

Bo zaraz znów jakaś GB z tego nam

wyjdzie 😉

P.S.  @Jan na takie pogawędki to trzeba osobny temat założyć, bo zaraz mnie znów zbanują - ale ostatecznie 🤭

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

jakiejś mieszanki elastycznej gumy (sylikonu)

Też jestem pod wrażeniem jakości gumy - te białe "przebarwienia i wżery" na mojej to nie są żadne uszkodzenia tylko niespłukana sól.

Ale mam ją tak długo, że wyczekuję chwili aż ją w końcu szlag trafi i kupię coś nowego z mniejszą pojemnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten również był na zlocie

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Ten również był na zlocie

Tak, był obecny🫡

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne jeden z najlepszych jaki tam był. 

Kozak jest. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka czapeczka mi wpadła. 

IMG_6433.thumb.jpeg.60811fb218d70391d7aa0eb1f6c57517.jpegIMG_6432.thumb.jpeg.5ab105027717a7fe076d20f29bdb2504.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prasa branżowa pisze o pięknej reedycji Bathyscaphe z 1968 roku: https://monochrome-watches.com/blancpain-fifty-fathoms-bathyscaphe-70th-anniversary-limited-edition-1968-re-edition-5903-1110-63a-review-price/

Zegarek wygląda super, ale... Ale jak zwykle musi być to wersja limitowana... No i ta cena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.08.2026 o 20:10, Miłośnik_Piękna napisał(-a):

Prasa branżowa pisze o pięknej reedycji Bathyscaphe z 1968 roku: https://monochrome-watches.com/blancpain-fifty-fathoms-bathyscaphe-70th-anniversary-limited-edition-1968-re-edition-5903-1110-63a-review-price/

Zegarek wygląda super, ale... Ale jak zwykle musi być to wersja limitowana... No i ta cena...

Rozmiar świetny, ale ten pasek niezbyt ciekawie wygląda. Mogli się bardziej postarać i dać jakiś fajny mesh. W Turynie minąłem taką witrynę:

blancpain_toro.jpg.d8ec2ecec7c29e6b237fce2b319fab00.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

W Turynie minąłem taką witrynę

Extra reklama butiku Blancpain w Dubai Mall: 

IMG_20250501_121529.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blancpain i Seiko.JPG

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A narzekałem że Seiko drogie.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Miłośnik_Piękna napisał(-a):

Ale może przynajmniej w Blancpain bezel będzie centrował i odchyłka dobowa będzie stabilna 😉

Masz SJE093? Wypowiadasz się na bazie doświadczeń własnych?

Bezel centruje w każdej sztuce jaką widziałem a ochyłki dobowe są na poziomie tych w Rolexie

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, pisar napisał(-a):

Bezel centruje w każdej sztuce jaką widziałem a ochyłki dobowe są na poziomie tych w Rolexie

To samo miałem napisać, ale stwierdziłem, że lepiej będzie jak się jakiś posiadacz wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie takie porównania i doszukiwanie się podobieństw jest bezcelowe i w sumie bez sensu. W przeważającej części kupujemy zegarki dla logo, w przeciwnym wypadku większość z nas nie wyszła by poza Certine, Tissota czy Casio. Warto dokonać takiego samo uświadomienia zwłaszcza gdy jest się dłużej w tym hobby. Poza tym gdy ktoś lubi tę markę i ma odpowiednie fundusze to zapewne ma  gdzieś stopień podobieństwa do Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pisar napisał(-a):

Ej... Żartobiliwie nabijałem się z typowych internetowych narzekań na QC w Seiko. Dlatego dodałem uśmieszek na końcu zdania. Posiadam dwa Seiko Prospex SLA051 oraz Seiko SLA065. SLA065 to kolejna wariacja na temat 65MAS. Oba Seiko mają ten sam mechanizm 8L35 i tylko jeden zbliżył się do parametrów COSC po wyjęciu z pudełka i użytkowaniu. Drugi trafił do producenta, bo przestał trzymać rezerwę chodu i po powrocie nadal chodził sporo powyżej COSC. Dopiero niezależny zegarmistrz go wyregulował by chodził 3-4 sekundy na dobę. Także na podstawie moich doświadczeń mechanizmy Seiko nie są lepsze od tego co używa Blancpain. Nie odmawiam Seiko wkładu w rozwój zegarmistrzostwa, ale ich mechanizmy w droższej serii SLA to loteria. Kosztują tyle co Szwajcar z COSC a nie ma żadnej gwarancji co do dokładności chodu. Obróbka kopert i luma w ich zegarkach jest na wysokim poziomie. Dokładność mechanizmów jest za bardzo losowa jak na mój gust i za taką cenę. Choć jeśli wracamy do tego modelu Blancpain jest oczywiste iż Seiko pierwsze wykorzystało ten konkretny design.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pisar napisał(-a):

W mojej centrował idealnie. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Miłośnik_Piękna napisał(-a):

Ej... Żartobiliwie nabijałem się z typowych internetowych narzekań na QC w Seiko. Dlatego dodałem uśmieszek na końcu zdania. Posiadam dwa Seiko Prospex SLA051 oraz Seiko SLA065. SLA065 to kolejna wariacja na temat 65MAS. Oba Seiko mają ten sam mechanizm 8L35 i tylko jeden zbliżył się do parametrów COSC po wyjęciu z pudełka i użytkowaniu. Drugi trafił do producenta, bo przestał trzymać rezerwę chodu i po powrocie nadal chodził sporo powyżej COSC. Dopiero niezależny zegarmistrz go wyregulował by chodził 3-4 sekundy na dobę. Także na podstawie moich doświadczeń mechanizmy Seiko nie są lepsze od tego co używa Blancpain. Nie odmawiam Seiko wkładu w rozwój zegarmistrzostwa, ale ich mechanizmy w droższej serii SLA to loteria. Kosztują tyle co Szwajcar z COSC a nie ma żadnej gwarancji co do dokładności chodu. Obróbka kopert i luma w ich zegarkach jest na wysokim poziomie. Dokładność mechanizmów jest za bardzo losowa jak na mój gust i za taką cenę. Choć jeśli wracamy do tego modelu Blancpain jest oczywiste iż Seiko pierwsze wykorzystało ten konkretny design.

Pełna zgoda i tak jest w tych modelach z 8L35. Sam miałem 2 modele i chód pozostawiał bardzo wiele do życzenia

Niemniej jednak, w SJE93 stało się coś bardzo zaskakującego a mianowicie ludzie masowo raportowali bardzo wysoką kulturę pracy tych werków i wyregulowanie ich w odchyłkach 0-3sek. Tak też jest w moim oraz w kilku sztukach moich kolegów

A wszystko to w „gorszym” kalibrze jaki zastosowano w tym zegarku 6L37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi