Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

(świeżak alert) chciałem się dopytać o sytuację kolejkową na OP 36, czarny/niebieski/zielony/srebrny dial. 

Chciałem zwieńczyć ślub pierwszym zegarkiem z koroną, ale nie wiedziałem jaka jest sytuacja na rynku. Czy jest możliwość kupienia u polskiego AD takiego zegarka w sensownym czasie (~2 miesiące) czy takie terminy to tylko w sferze wyobraźni? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, jakubhom napisał(-a):

(świeżak alert) chciałem się dopytać o sytuację kolejkową na OP 36, czarny/niebieski/zielony/srebrny dial. 

Chciałem zwieńczyć ślub pierwszym zegarkiem z koroną, ale nie wiedziałem jaka jest sytuacja na rynku. Czy jest możliwość kupienia u polskiego AD takiego zegarka w sensownym czasie (~2 miesiące) czy takie terminy to tylko w sferz wyobraźni? 

Kupić nie można, zapisać się chyba też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jakubhom napisał(-a):

Chciałem zwieńczyć ślub pierwszym zegarkiem z koroną, ale nie wiedziałem jaka jest sytuacja na rynku. Czy jest możliwość kupienia u polskiego AD takiego zegarka w sensownym czasie (~2 miesiące) czy takie terminy to tylko w sferze wyobraźni? 

Bez szans. Ja zapisałem się w zeszłym roku (październik) na 36mm OP, z czarną tarczą, wciąż czekam. Info z sierpnia dostałem że może jeszcze 1.5-2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, jakubhom napisał(-a):

Lista zamknięta i nie zanosi się na otwarcie - mają zamówienia na ponad 5 lat. Myśle ze musisz poczekać na premierę i update OP, wtedy otworzą pewnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, jakubhom napisał(-a):

Tyś niewinny i czysty jak nieobesrana łąka 😂🤣😂 2 miesiące 🤣😂🤣😂 
Przy dobrych wiatrach rok to minimum, realnie dwa lata o ile wpiszą Cie na listę.

Tak na już i „od ręki” to tylko wtórny. 😎

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki panowie, krótko mówiąc - nie było tematu 😅

czy moglibyście w takim razie powiedzieć jaka jest cena w retailu w polskich AD dla referencji z rynkiem wtórnym? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jakubhom napisał(-a):

dzięki panowie, krótko mówiąc - nie było tematu 😅

czy moglibyście w takim razie powiedzieć jaka jest cena w retailu w polskich AD dla referencji z rynkiem wtórnym? 

to zależy od konkretnego modelu i konfiguracji. 
Generalnie rzecz biorąc stalowe profesjonalne to około 120%-130% ceny retail. Batmany GMT około 140%-160%. Wersje w złocie więcej. Daytony to 200%-300% ceny retail. 

Natomiast  w ostatnim czasie (3 miesięcy) z racji ogólnej niepewności na rynku ceny na wtórnym spadły ale dalej są powyżej retail. 

przykłady (w przeliczeniu EUR/ PLN )

- Air King retail około 35 k zł - wtórny około 50-55 k zł

- Submariner z datą retail około 40 k zł - wtórny 68-80 k zł 

- Explorer II retail około 43 k zł - wtórny 50-65 k zł 

- Milgaus retail około 41 k zł - wtórny około 50-70 k zł

- OP 36 w zależności od tarczy retail około 32 k zł - wtórny 60-70 k pln a z tarczą Tifany blue nawet 100 k zł

- DJ i inne to już trzeba by było zrobić konfigurację na stronie Rolex i sprawdzić konkretną na chrono24 po ile na wtórnym wystawiają 

- Daytona białe złoto retail około 145 k zł - wtórny między 220-350 k pln

Inna sprawa ile z tych wystawionych na wtórnym się sprzedaje i w jakim tempie to jeszcze inna inkszość. 
Jeszcze inną sprawą jest to że ceny retail też się zmieniają. Ja od maja 2021 czekam na expl Ii i cena zdążyła wzrosnąć o jakieś 800 ojro. 
Na naszym bazarku jest kilka rolków  wystawionych możesz sobie zobaczyć, a może kupić.  Są 2-3 Submarinery, Batman gmt, milgaus, nawet jakiś explorer I. Średnio 130% ceny retail. Ale jakoś nie widać że ludzie się rzucają na to 🤣😂💪🏻

Sytuacja z rolexem jest taka że; 

- zapisujesz się i czekasz 

- ci którzy nie dostąpią zaszczytu stania się kolejkowiczem, czekają na otwarcie list, 

- ci którzy kupują i flipują czekają na tych którzy nie chcą czekać na AD i czekają żeby sprzedać za więcej niż retail,

- ci którzy mają kasę czekają żeby kupić to co pojawia się na wtórnym za więcej niż retail bo nie chcą czekać lat u AD, 

- a w fabryce rolexa czekają aż kolejne sztuki opuszczą taśmę produkcyjną bo nie nadążają na bieżąco z dostawami, 

I tym sposobem w tym łańcuchu pokarmowym każdy na coś czeka 😆

… i tak wyginęły dinozaury 

🤣🤣

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przesadziłeś, OP 36 to 5550 euro czyli 27,2 k licząc po 4,9 zł

Edytowane przez Tom87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Tom87 napisał(-a):

Musisz liczyć po krukowym kursie, nie oficjalnym. Oni prowadzą, oprócz sprzedaży zegarków i biżuterii, także dochodowy biznes kantorowy 😁.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Tom87 napisał(-a):

17 minut temu, beniowski napisał(-a):

Musisz liczyć po krukowym kursie, nie oficjalnym. Oni prowadzą, oprócz sprzedaży zegarków i biżuterii, także dochodowy biznes kantorowy 😁.

No właśnie; kurs kursem, Kruk Krukiem. A kurs Kruka to jeszcze inna inność. 😇 

I należy pamiętać,  że w przypadku cen produktów niedostępnych ceny są zawsze orientacyjne 😇

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Ktoś podawał niedawno, że kurs krukowy zrównał się z kantorowym i liczą po 4,9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZlyNY

Taka sytuacja w Nowym Jorku.

Zdjecie z piatku .IMG_4850.thumb.jpeg.e7b6ab8a1b91417420967ec4485afe5d.jpeg606940435_IMG_48492.thumb.jpeg.47b1d73dd5e68f3a75bd416ca9f999a6.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2022 o 23:06, SPS napisał(-a):

to zależy od konkretnego modelu i konfiguracji. 
Generalnie rzecz biorąc stalowe profesjonalne to około 120%-130% ceny retail. Batmany GMT około 140%-160%. Wersje w złocie więcej. Daytony to 200%-300% ceny retail. 

Natomiast  w ostatnim czasie (3 miesięcy) z racji ogólnej niepewności na rynku ceny na wtórnym spadły ale dalej są powyżej retail. 

przykłady (w przeliczeniu EUR/ PLN )

- Air King retail około 35 k zł - wtórny około 50-55 k zł

- Submariner z datą retail około 40 k zł - wtórny 68-80 k zł 

- Explorer II retail około 43 k zł - wtórny 50-65 k zł 

- Milgaus retail około 41 k zł - wtórny około 50-70 k zł

- OP 36 w zależności od tarczy retail około 32 k zł - wtórny 60-70 k pln a z tarczą Tifany blue nawet 100 k zł

- DJ i inne to już trzeba by było zrobić konfigurację na stronie Rolex i sprawdzić konkretną na chrono24 po ile na wtórnym wystawiają 

- Daytona białe złoto retail około 145 k zł - wtórny między 220-350 k pln

Inna sprawa ile z tych wystawionych na wtórnym się sprzedaje i w jakim tempie to jeszcze inna inkszość. 
Jeszcze inną sprawą jest to że ceny retail też się zmieniają. Ja od maja 2021 czekam na expl Ii i cena zdążyła wzrosnąć o jakieś 800 ojro. 
Na naszym bazarku jest kilka rolków  wystawionych możesz sobie zobaczyć, a może kupić.  Są 2-3 Submarinery, Batman gmt, milgaus, nawet jakiś explorer I. Średnio 130% ceny retail. Ale jakoś nie widać że ludzie się rzucają na to 🤣😂💪🏻

Sytuacja z rolexem jest taka że; 

- zapisujesz się i czekasz 

- ci którzy nie dostąpią zaszczytu stania się kolejkowiczem, czekają na otwarcie list, 

- ci którzy kupują i flipują czekają na tych którzy nie chcą czekać na AD i czekają żeby sprzedać za więcej niż retail,

- ci którzy mają kasę czekają żeby kupić to co pojawia się na wtórnym za więcej niż retail bo nie chcą czekać lat u AD, 

- a w fabryce rolexa czekają aż kolejne sztuki opuszczą taśmę produkcyjną bo nie nadążają na bieżąco z dostawami, 

I tym sposobem w tym łańcuchu pokarmowym każdy na coś czeka 😆

… i tak wyginęły dinozaury 

🤣🤣

Sub z datą to obecnie nie 40k a około 48k.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, memento mori napisał(-a):

Sub z datą to obecnie nie 40k a około 48k.

Dokładnie, do tego ceny nowych lecą na pysk, co raz trudniej coś sprzedać. Jak kolega przełoży ślub to za parę miesięcy kupi prawie retail. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt bez daty 8600 ojro około 40 k z datą 9700 ojro niech będzie około 48 k 🙂 teraz  spojrzałem

Natomiast w mojej przydługiej wypowiedzi chodziło o to, w odniesieniu  o co kolega, który idzie  się żenić pytał, że na ten moment nie da się kupić R w cenie retail od ręki.
Może go wpiszą na listę, to może za rok albo dwa przyjdzie zegarek.  A jak zegarek przyjdzie to i tak nie ma gwarancji ceny z dnia zapisu, bo zarówno cena retail jak i kurs EUR/PLN może się zmienić do czasu odbioru.
Więc jeżeli potrzebuje zegarka „na już”,  bo za dwa miesiące ma ślub, to może poszukać szczęścia /o co pytał/ na wtórnym, na którym ceny też się zmieniają, ale musi być świadom, że zapłaci sporo więcej. 
😆😉

@edit

osobiście uważam że  jest to rozczulające bo przypomniało mi się jak sam pierwszy raz ponad dwa lata temu wszedłem do R i myślałem że wystarczy mieć pieniądze żeby kupić to co chcę 😂🤣😂 

Jakibhom Trzymam kciuki za ślub bo ja już „12 lat po” 😂 . Jeśli to nie musi być R to może poszukaj jakiejś manufaktury w ten cenie?

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że ceny u AD są tyko po to, żeby rynek wtórny wiedział jak reagować. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, AKPS napisał(-a):

Mam wrażenie, że ceny u AD są tyko po to, żeby rynek wtórny wiedział jak reagować. 😉

Zapraszam do mojej loży szyderców.  

Nie jestem dozorcom ale czasem przyjdę pozamiatać. 

Ha Ha Ha Lol GIF

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2022 o 16:55, jakubhom napisał(-a):

Ja bym olał „koronę” i syf wokół niej  i dla tak eleganckiej okazji wybrał jakiegoś garniturowca od Grand Seiko .

2F5E9189-C423-4C42-BED5-FDA064740F60.jpeg

11E6B218-C0EE-412E-8A92-933975F5768E.jpeg

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2022 o 03:01, ZlyNY napisał(-a):

Taka sytuacja w Nowym Jorku.

Zdjecie z piatku .

Skromniutko. 😉

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, desmo napisał(-a):

Ja bym olał „koronę” i syf wokół niej  i dla tak eleganckiej okazji wybrał jakiegoś garniturowca od Grand Seiko .

2F5E9189-C423-4C42-BED5-FDA064740F60.jpeg

11E6B218-C0EE-412E-8A92-933975F5768E.jpeg

Tak przy okazji - od miesiąca nie było żadnego wpisu w wątku GS 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, mroova napisał(-a):

Tak przy okazji - od miesiąca nie było żadnego wpisu w wątku GS 😁

Widocznie użytkownicy GS wolą nosić swoje zegarki niż je reklamować w wątku…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@desmo Serio myślisz, że ktoś w wątku R. zamieszcza wpisy w takim właśnie celu a wpis wyklucza jednoczesne noszenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, desmo napisał(-a):

Widocznie użytkownicy GS wolą nosić swoje zegarki niż je reklamować w wątku…

Quo vadis Robert? 🤔

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam nadzieję, że dobrze dobrałem kolor bluzy.

0715d4e0943e3d619ff53aa150bae4fa.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi