Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

Pompy ciepła i rekuperacja. Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki ma ktoś z Was własne lub znajomych doświadczenia z pompami ciepła i rekuperacją ?

Chodzi o parterowy dom 160m2 użytk. Dom bez kominowy, brak dostępu do gazu.

Pompa gruntowa pozioma ( bez odwiertów ) pod fundamentem domu.

Ma to wszystko sens ? Dom 20cm styro, okna 3 szybowe.

Czy może jednak zbiornik na gaz na ogrodzie i piec 2 funkcyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłeś wycenę? Znajomy 3 odwierty 20 tys każdy. Zwrot inwestycji 30 lat i to w przypadku, gdy nie będzie wymagana wymiana sprzętu a jak wiadomo 30 lat to raczej nic nie pociągnie. Olał sprawę i poszedł w gaz. Póki co zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, to cena ładnego Rolexa w chrono...

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz odchodzi się od gruntowych tylko robi napowietrzne, bez odwiertów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwierty odpadają. Koszty faktycznie są zbyt wysokie. Pompa byłaby z wymiennikiem gruntowym poziomym, pod fundamentem domu. Ewentualnie pompa powietrzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuzyn ma dom - drewno, piętrowy. Niedawno zakładał fotowoltaikę bo przygotowuje się pod pompę ciepła. Aktualnie ogrzewa dom pelletem. Pompę pewnie już by założył, ale będzie chyba przerabiał ogzrewanie na podłogówkę. Ja tam temat znam pobieżnie ale w tych czasach - tylko powietrze plus drugie źródło ciepła (np jakaś grzałka) na tydzień-dwa mrozów poniżej -20st  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeróbki już istniejącego domu grzanego paliwem stałym na pompę moim zdaniem są mało opłacalne ( chyba że z dotacją sporą ). Moim zdaniem pompa ciepła ma sens tylko jeśli od początku budowy domu się o niej myśli i wszystko robi z myślą o niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dom jest świeży, nie wiem czy będzie robił rekuperację ale pompa to w sumie źródło ciepła jak każde inne. Wiadomo, jeśli chcesz je wykorzystać w 100% to wszystko powinno być uwzględnione już w momencie projektu domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa powietrzna plus grzałka w zasobniku plus fotowoltaika. Przy niepewnych cenach paliw okres zwrotu to bajki. Przy okazji o zwrocie można mówić przy inwestycjach kapitałowych, a nie infrastrukturalnych. Te należy traktować jak koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ogrzewanie zapłacimy w sumie zawsze tak samo sporo tyle że w zależności od metody różnym firmom ;)

Gdybym nie miał gazu i dom bezkominowy to założyłbym pompę powietrze/powietrze i klimatyzację. Klima jako drugie źródło na wszelki wypadek, komfort latem, dogrzanie przy mrozach i słabej wydolności pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klima jako drugie źródło? Masz na myśli elektryczne ogrzewanie/chłodzenie nadmuchowe? Tak jak np w biurze taki panel schowany w suficie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś myślałem o źródle prądu w takiej formie: Silnik styrlinga napędzający alternator. Ciepło do silnika styrlinga bierzemy z kolektorów na bazie rurek miedzianych z wodą, ogrzewanych słońcem, za nimi fotowoltaika napedzająca elektrycznie sprężarkę klimatyzacji, chłodzącą zimną stronę silnika styrlinga.

Klima jako drugie źródło? Masz na myśli elektryczne ogrzewanie/chłodzenie nadmuchowe? Tak jak np w biurze taki panel schowany w suficie?

Pompa ciepła, ale nie tego z Ziemii, tylko fizyczna pompa ciepła, to odwrotność klimatyzacji.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wszystkie pompy - ale mają możliwość schładzania domu więc osobny system klimatyzacji - chyba średni pomysł. 

co do silnika styrlinga - kiedyś widziałem projekt, w którym taki silnik byłby domową elektrownią. Wiadomo, że nie ma rozwiązań idealnych ale pytanie czy Twoje rozwiązanie ma sens w końcowym rozrachunku. Zimna strona musi mieć aż tak mocne chłodzenie? Czy to tylko kwestia ogólnej sprawności/wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś myślałem o źródle prądu w takiej formie: Silnik styrlinga napędzający alternator. Ciepło do silnika styrlinga bierzemy z kolektorów na bazie rurek miedzianych z wodą, ogrzewanych słońcem, za nimi fotowoltaika napedzająca elektrycznie sprężarkę klimatyzacji, chłodzącą zimną stronę silnika styrlinga.

:blink:

Ło panie. Liczyłeś koszt budowy takiego silnika? Bo przy takim zastosowaniu to byłby on bardzo wysoki. Dodatkowo problemy techniczne (do tego zastosowania cisnienie gazu roboczego musiałoby być dość wysokie, a to z kolei uwypukla jedną z wad tej konstrukcji - problemy z uszczelnieniem).

Imo dobrze, że się nie zdecydowałeś ;)

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na myśli klimatyzację. Taki np split w pomieszczeniu i agregat na zewnątrz :)

Błąd był w pompie. Powietrze-woda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wszystkie rozwiązania które pobierają energię elektryczną będą się stawały w najbliższych latach mało opłacalne ponieważ w Polsce (i na świecie również) najszybciej będą rosły koszty wytworzenia energii elektrycznej. Globalne ocieplenie będzie wymuszało schładzanie pomieszczeń w których żyją i pracują ludzie, a technologia schładzania jak na razie oparta jest wyłącznie na energii elektrycznej.  

Moim zdaniem ogrzewanie gazowe jest i będzie najtańsze. Najnowsze piece gazowe mają bardzo wysoką sprawność i są stosunkowo tanie, trwałe i jest do nich tani serwis. Gaz będzie drożał zdecydowanie wolniej niż energia elektryczna. Moim zdaniem można wchodzić w różne nowinki, ale jak na razie to tylko fotowoltaika ma jakikolwiek sens, bo staje się coraz tańsza i z uwagi na ocieplenie coraz bardziej wydajna. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda. Dlatego pompa ciepła w połączeniu z fv na sens. I to nie jest żadna nowinka, tak jak nowością nie są lodówki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio ćwiczyłem to i zostałem przy gazie. GWP też. Rozprowadziłem kanałowo klimatyzację, dużo większa wygoda jednak.

Wentylację mechaniczną mam z rekuperacją ale dom parterowy raczej to rozwiązanie wymusił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ma ktoś z Was własne lub znajomych doświadczenia z pompami ciepła i rekuperacją ?

Chodzi o parterowy dom 160m2 użytk. Dom bez kominowy, brak dostępu do gazu.

Pompa gruntowa pozioma ( bez odwiertów ) pod fundamentem domu.

Ma to wszystko sens ? Dom 20cm styro, okna 3 szybowe.

Czy może jednak zbiornik na gaz na ogrodzie i piec 2 funkcyjny.

Najlepiej sprawdza się pompa ciepła z gruntowym wymiennikiem ciepła. Jest to jednak koszt na poziomie +50k i sprawdza się tylko w przypadku gruntów mokrych, nie piaszczystych. W Twoim przypadku wybrałbym jednak zbiornik gazowy + piec kondensacyjny. Ze względu na brak kominów oczywiście rekuperacja jest wskazana - odzysk 95% ciepła oraz świeże powietrze (wskazane dla alergików). Ja użytkuję rekuperator Daytona 250 zupełnie bezproblemowo od 9 lat. W domu zero wilgoci, zawsze świeże powietrze, raz na 2-3 miesiące wymiana filtrów. No i rachunki za gaz niższe o jakieś 25% niż u sąsiada, który posiada dom o zbliżonych parametrach... ;)   

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na etapie badania gruntu więc jeśli się okażę, że jest piaszczysty to raczej zrezygnuję z pc z gruntowym wymiennikiem. Pewnie stanie na gazie z butli i wyprowadzeniu rury przez ścianę. Ktoś się orientuje o ile gaz z butli wychodzi drożej niż z sieci ?

Fotowoltaika ma racje bytu tylko przy sporej dotacji. Gdyby chcieć to kupić za własne to kompletnie nie opłacalna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli gaz to najtaniej wyjdzie (ekspolatacja) grzewanie podłogowe ze względu na niską temperaturę + kocioł 2 funkcyjny, kondensacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Przy pompach ciepła najlepiej wpierw zorientować się w kosztach serwisu oraz czasu reakcji na awarię. W zimie czekanie kilka dni na przyjazd serwisu to norma w niektórych firmach. W przypadku awarii elektroniki, wymieniane są całe podzespoły bo nikt nie bawi się w naprawianie. Podzespoły w dużej mierze są sprowadzane pod konkretną awarię. Części z Chin czy Korei potrafią razem z ocleniem iść do 4-5 tygodni bo mało która firma zamraża kasę w częściach zamiennych do wielu typów urządzeń. 

Kiedyś już pisałem że na tym zarabiają tylko i wyłącznie firmy i serwisy. Najlepiej zagłębić temat gruntowych wymienników ciepła, w zasadzie bezobsługowe i bez kosztowe w użytkowaniu. Najprościej pisząc zakopać rurę w glebie, czerpnia w zacienionym miejscu (np. pod drzewem) i wlot w domu. Przy wlocie rury w domu montujemy wentylator kanałowy i rozprowadzamy rury w domu. Przed wentylatorem wstępny filtr powietrza, wentylator i potem można włożyć nagrzewnicę kanałową, tak awaryjnie gdyby np piec się zepsuł to zawsze będzie cieplej.

W zimie powietrze do wentylacji będzie w gruncie wstępnie ogrzane więc niema strat na wentylacji a w lecie w gruncie powietrze się schłodzi o tyle że komfort będzie odczuwalny w domu, nikt się nie przeziębi, nie będzie zapalenia spojówek itp rzeczy które zdarzają się przy zwykłej klimatyzacji, gdzie ludzie zbyt dużo obniżają temperaturę względem tej na zewnątrz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rekuperację. I nie zamieniłbym się na wentylację grawitacyjna. Teraz mysle jeszcze o forowoltaice i studni głębinowej bo podlewanie trawnika mnie zabija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zagłębić temat gruntowych wymienników ciepła, w zasadzie bezobsługowe i bez kosztowe w użytkowaniu. Najprościej pisząc zakopać rurę w glebie, czerpnia w zacienionym miejscu (np. pod drzewem) i wlot w domu. Przy wlocie rury w domu montujemy wentylator kanałowy i rozprowadzamy rury w domu. Przed wentylatorem wstępny filtr powietrza, wentylator i potem można włożyć nagrzewnicę kanałową, tak awaryjnie gdyby np piec się zepsuł to zawsze będzie cieplej.

W zimie powietrze do wentylacji będzie w gruncie wstępnie ogrzane więc niema strat na wentylacji a w lecie w gruncie powietrze się schłodzi o tyle że komfort będzie odczuwalny w domu, nikt się nie przeziębi, nie będzie zapalenia spojówek itp rzeczy które zdarzają się przy zwykłej klimatyzacji, gdzie ludzie zbyt dużo obniżają temperaturę względem tej na zewnątrz. 

NIby wszystko prawda tylko ja mam duże obawy co do tego komfortu w domu przy ponad 30 stopniowych upałach, dużych przeszkleniach i ciągle biegającymi dzieciakami ogród-dom. Takie GWC musi cały czas pracować żeby utrzymać komfortową temperaturę w pomieszczeniach.

Mam znajomego który ma GWC (porządne rury etc), buduje kolejny dom i powiedział mi żebym mu nie przypominał już o tym wynalazku :D . Klima choć mniej eko jednak daje dużo więcej komfortu w użytkowaniu.

BTW Ja bym z chęcią wykorzystał wodę bytową do podlewania trawnika. Słyszał ktoś z Was o sprawdzonych rozwiązaniach w tym zakresie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja użytkuję pompę ciepła gruntową nibe 1226 już 8 lat. Wnioski są następujące: Po pierwsze jest to niesamowita wygoda, czystość w garażu , nic nie trzeba składować, brak potrzeby doglądanie urządzenia - bez porównania do innych żródeł ciepła ( jeżeli chodzi o gaz to ja np nie lubię mieć go z uwagi na bezpieczeństwo). Po drugie niezawodność - przez tyle lat miałem tylko jedną nie wpływającą na pracę usterkę. Po trzecie koszty - przy kiepsko ocieplonym domu sredniej wielkości porównywalne z gazem ( oczywiście przy ogrzewaniu podłogowym - niskotemperaturowym, pompa nie nadaję się do koloryferów). Budując dom i mając wybór zrobiłbym teraz tak - dobrze docieplił dom, zrobił rekuperacje, wybrał małą pompę ciepła i założył panele na dach - system może by i kosztował ale pewnie byłby bez kosztowy w użytkowaniu. Nie ma się co bać awarii pomp. Dobre urządzenie będzie chodziło latami bez żadnej ingerencji. 

Jak masz jakieś konkretne pytania to sie nie krępuj i pytaj. 

ah zapomniałem dodać. Na prowincji zdażają sie braki prądu. Trzeba sobie założyć kominek jako zapasowe żrodło ciepła( najlepiej z rozprowadzeniem) wtedy masz w nosie czy serwis przyjedzie po jednym dniu czy po trzech - zakładając że bedzie kiedykolwiek potrzebny na gwałt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.