Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
artme

Koronawirus a zegarki...

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Rebrov napisał:

Myślałem, że to producenci zapłacą 🤔 🙃

A gdzie Ty sie urodziłes??? ( w KLD ?)

Od kiedy producent płaci?

Płaci klient finalny  :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obowiązek uiszczenia opłaty "napojowej" (cukrowej i substancji "szkodliwych") od 1 stycznia 2021 roku następuje w przypadku wprowadzenia na rynek krajowy napojów objętych opłatą napojową. Także producent sprzedawać będzie taki produkt w swojej dotychczasowej cenie netto, powiększonej o stałą opłatę napojową per jednostka sprzedaży + VAT. Wartość naliczonej dla łańcucha dystrybucji opłaty napojowej  będzie odprowadzał do Skarbu Państwa.

Klient będzie kupował od przyszłego roku średnio drożej:

• coca cola + 90gr w przeliczeniu za 1l
  • napoje izotoniczne + 50gr w przeliczeniu za 1l
  • fanta + 60gr w przeliczeniu za 1l
  • monster + 90gr w przeliczeniu za 1l
  • pozostałe energetyki od 50 do 95gr w przeliczeniu na 1l

42 minuty temu, Rebrov napisał:

Myślałem, że to producenci zapłacą 🤔 🙃

A to niby dlaczego producent miałby ponosić te dodatkowe opłaty (czytaj podatki cukrowe/napojowe), które zgodnie z ustawą z dnia 14.02.2020 o zmianie niektórych ustaw, w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenta narzucił nasz Rząd?

Ta ustawa zabije polski przemysł napojowy, ale najważniejsze jest załatanie dziury budżetowej  ^_^

https://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/list-otwarty-do-premiera-w-sprawie-odroczenia-wprowadzenia-podatku-cukrowego-o-dwa-lata/

My za to zapłacimy! Bo na artystów musi być! :lol:

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zabezpieczenia odpowiedniej wysokości przychodu do Skarbu Państwa możemy zapewne spodziewać się w niedługim czasie podwyżek cen wody (tej wodociągowej i butelkowanej) i podatku od bąbelków, żeby się za dużo ludzi na zdrowsze napoje z oszczędności nie przerzuciło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie załapaliście ironii. Ja dobrze wiem kto zapłaci. Mój post odniósł się jedynie do retoryki rządu i przekazu tvp wg których to producenci za to zapłacą (najlepiej niemieccy). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cukier, słodzik, tauryna, kofeina, a za chwil parę i butelki PET będą objęte opłata recyclingową. Będzie drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, mario1971 napisał:

Cukier, słodzik, tauryna, kofeina, a za chwil parę i butelki PET będą objęte opłata recyclingową. Będzie drogo.

Czyli jak rozumiem coca-cola zero też jest objęta podatkiem cukrowym, ponieważ zawiera szkodliwe substancje w postaci słodzików czy tam stewii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, konradl napisał:

Czyli jak rozumiem coca-cola zero też jest objęta podatkiem cukrowym, ponieważ zawiera szkodliwe substancje w postaci słodzików czy tam stewii?

Tak, ale wartość opłaty cukrowej będzie mniejsza niż w standardowej wersji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sokom też się dostanie? Raczej wszystkie są dosładzane choć podejrzewam, że ciężko jasno stwierdzić ile w zawartości jest cukrów pochodzenia owocowego a ile dorzucono w produkcji - oczywiście jeśli nie ma deklaracji producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polak już wiele razy pokazał, że potrafi obejść obowiązujące prawo. Nie zdziwię się wcale, jeśli nasi rodzimi producenci napojów gazowanych i niegazowanych wprowadzą do sprzedaży zestawy, np. 1,5l Polokokty Mega Light + 150g cukru do samodzielnego "montażu" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, konradl napisał:

Sokom też się dostanie? Raczej wszystkie są dosładzane choć podejrzewam, że ciężko jasno stwierdzić ile w zawartości jest cukrów pochodzenia owocowego a ile dorzucono w produkcji - oczywiście jeśli nie ma deklaracji producenta. 

Sokom nie. Za to napoje i nektary, gdzie udział koncentratu jest mniejszy jak 20% już tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc podsumowując nasze powyższe dywagacje na temat koronawirusa i zegarków, można wyciągnąć wnioski, że konsekwencją pandemii koronawirusa są liczne, czasem bezsensowne wydatki "wiadomokogo i czego", które muszą zostać pokryte z kieszeni podatników poprzez np. wprowadzenie ww. "opłat cukrowych", a przez co będziemy mieli mniej środków nabywczych na zakup nowych zegarków. Jak widać cały czas pozostajemy w przedmiotowym temacie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, clusca napisał:

Tak więc podsumowując nasze powyższe dywagacje na temat koronawirusa i zegarków, można wyciągnąć wnioski, że konsekwencją pandemii koronawirusa są liczne, czasem bezsensowne wydatki "wiadomokogo i czego", które muszą zostać pokryte z kieszeni podatników poprzez np. wprowadzenie ww. "opłat cukrowych", a przez co będziemy mieli mniej środków nabywczych na zakup nowych zegarków. Jak widać cały czas pozostajemy w przedmiotowym temacie ;)

W punkt! 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko drożeje, zegarki, prąd, napoje, no ale przecież budżet domowy wg "co poniektórych" wcale nie ucierpiał, a nawet wręcz przeciwnie, dużo zaoszczędziliśmy nie chodząc na siłownię, do kin, teatrów itd ... 😜

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utrzymaliśmy pierwsze miejsce w Europie z najwyższym średnim wskaźnikiem inflacji https://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/polska-z-najwyzsza-inflacja-w-ue/  . Na szczęście spada także konsumpcja, także na zegarki w tym roku będziemy mogli wydawać podobne udziały z budżetów własnych, jak w roku poprzednim ;)

Mieszkańcy wielu krajów Europy zachodniej będą mogli ze względu na deflację wydać proporcjonalnie trochę więcej, niż w latach ubiegłych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwych pasjonatów się nie imają żadne statystyki ani prawa i bardzo dobrze ;) 

Edytowane przez Balansujący Na Osi
przymiotnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, mario1971 napisał:

Mieszkańcy wielu krajów Europy zachodniej będą mogli ze względu na deflację wydać proporcjonalnie trochę więcej, niż w latach ubiegłych.

Pod warunkiem, że mają kasę bo nie stracili roboty i są tacy głupi żeby kupować - no chyba, że to zakupy inwestycyjne bo ktoś ucieka z wolnej gotówki bo liczy że zarobi więcej niż na lokatach bankowych.

10 minut temu, Balansujący Na Osi napisał:

Prawdziwych pasjonatów się nie imają żadne statystyki ani prawa i bardzo dobrze ;) 

Pasjonaci to OK ale  dużo kolekcjonerów/inwestorów którzy powodują, że pasjonata się do tego swojego wymarzonego Subcia nie może dostukać i marznie w kolejce na mrozie lub co gorsza daje komuś w łapę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Balansujący Na Osi napisał:

21 minut temu, deviles napisał:

Pasjonaci to OK ale  dużo kolekcjonerów/inwestorów którzy powodują, że pasjonata się do tego swojego wymarzonego Subcia nie może dostukać i marznie w kolejce na mrozie lub co gorsza daje komuś w łapę.

Wg mnie @devilesma rację! Tych drugich (kolekcjonerów/inwestorów) z grubym portfelem przeznaczonym stricte pod ich potrzeby jest dużo więcej niż pasjonatów/miłośników, stąd mamy puste półki u wybranych AD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi