Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Malarstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Wg sprzedawcy bez ramy 38x53cm

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Wg sprzedawcy bez ramy 38x53cm

O, nieduży. Ale to też zaleta. Zawsze można go gdzieś ulokować👍

Mnie chodzi po głowie coś takiego, Tomasz Kołodziejczyk:

1007108_1b.thumb.jpg.76d7449acfa578d4c438050710df47a7.jpg

Lub taki, z zupełnie innej beczki, Ryszard Rabsztyn (mam już dwa jego obrazy i widzę jak artysta się rozwija):

1007621_1b.thumb.jpg.0793cab75f48aa94bce459e594155496.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może ktoś jest w stanie zidentyfikować sygnaturę HR na tym obrazie?

Obraz.jpg

Sygnatura.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Malarzy było, jest i będzie jak psów😉 Tu nie ma znawców sztuki (podobno są kolekcjonerzy), więc raczej nie uzyskasz odpowiedzi na swoje pytanie. Sam trochę poszukałem i niczego nie znalazłem. To może być autor jednego dzieła. Czy nie ma żadnych informacji na odwrocie (odwrociu)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, facecik napisał(-a):

Hej,

Malarzy było, jest i będzie jak psów😉 Tu nie ma znawców sztuki ...

Dziękuję za zainteresowanie. Ten obraz wymaga renowacji. W płótnie jest kilka dziur. Podobno da się to naprawić.

Na odwrociu niczego nie ma.

Pozdrawiam. Waldek

DSCN5821.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jest płótno naklejone na płytę? Czy malowane na płycie?

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej samo płótno, stąd dziury. Ciężko będzie określić autora. Obraz wygląda na dość stary. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, agremi napisał(-a):

A to jest płótno naklejone na płytę? Czy malowane na płycie?

40 minut temu, facecik napisał(-a):

Raczej samo płótno, stąd dziury. Ciężko będzie określić autora. Obraz wygląda na dość stary. 

To jest klasyczny obraz na płótnie.

Nie znam dokładnie jego historii. Prawdopodobnie było tak: obraz znajdował się w dworku majątku ziemskiego na Mazowszu. Podczas okupacji ten majątek i dworek przejął zarządca niemiecki. Nie jest pewne czy obraz był w dworku przed 1939 rokiem, czy ten zarządca wszedł w jego posiadanie później. W 1945 r., po jego ucieczce okoliczni mieszkańcy przejęli (nie chcę pisać rozkradli) różne rzeczy. I tak trafił do jednego z okolicznych domów. Mieszkanka tego domu (wtedy młoda osoba) wyszła za mąż i osiedliła się w moim miasteczku na Mazowszu. I ten obraz z nią przybył. W 2008 r. ta pani umarła. Ponieważ mieszkaliśmy po sąsiedzku, zaprzyjaźniliśmy się, trochę tej pani pomagaliśmy. Żona z córką były przy jej śmierci. Mąż tej pani zmarł wcześniej. Jedyny syn mieszka daleko, hen daleko. Po śmierci tej pani pomagałem mu załatwiać formalności spadkowe. W rezultacie dostaliśmy jako prezent - pamiątkę ten obraz.

Pytałem w kilku miejscach o renowację. Nie ma problemu, da się zrobić. W 2010 r. szacowany koszt to 1300,- zł. Teraz pewnie więcej. Może kiedyś...

DSCN5822.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Wagro56 nie obraź się, ale z malarstwem jest tak, że często rama jest więcej warta od obrazu. W tym wypadku obraz jak i rama nie przedstawiają wielkiej wartości. Jak Ci się bardzo podoba to go odnów (podniesiesz mu wartość o koszt renowacji, z tym że jak byś chciał go sprzedać to raczej nie odzyskasz tych pieniędzy), powieś gdzieś na ścianie i się nim ciesz. Będziesz miał ciekawą historię dla gości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, van gunt napisał(-a):

Kolego Wagro56 nie obraź się, ale z malarstwem jest tak, że często rama jest więcej warta od obrazu.

Zgadzam się w pełni. W żadnym wypadku się nie obrażę. Kiedyś miałem okazję dość często bywać na Kole. I tak sobie myślę, że wartość rynkowa tego obrazu byłaby mniejsza niż koszt renowacji.

Jestem teraz na emeryturze, starocie różne lubię i nie zawsze wartość materialna jest dla mnie najważniejsza.

Obecny na tym forum znakomity zegarmistrz z Puszczykowa naprawia i odnawia mi zegarek kieszonkowy, który jest rodzinną pamiątką. Gdybym chciał ten zegarek sprzedać to nigdy nie uzyskałbym ceny rekompensującej koszty naprawy.

Pozdrawiam serdecznie. Waldek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest takie opracowanie Tomasza Lewickiego „Sygnatury malarzy polskich”, ale jest trudno dostępne, a co za tym idzie kosztuje kilka stówek. Może w bibliotece znajdziesz jakiejś naukowej, czy uniwersyteckiej. Tam mógłbyś poszukać takiej sygnatury i zaspokoić ciekawość. A jak tam nie ma, to kwestia autorstwa pozostanie tajemnicą raczej na zawsze. 🙂

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, agremi napisał(-a):

Jest takie opracowanie Tomasza Lewickiego „Sygnatury malarzy polskich”, ale jest trudno dostępne, a co za tym idzie kosztuje kilka stówek. Może w bibliotece znajdziesz jakiejś naukowej, czy uniwersyteckiej. Tam mógłbyś poszukać takiej sygnatury i zaspokoić ciekawość. A jak tam nie ma, to kwestia autorstwa pozostanie tajemnicą raczej na zawsze. 🙂

To dobra droga, też się nad tym zastanawiałem, tylko że nie ma pewności co do pochodzenia malarza. Równie dobrze mógł być Niemcem, Austriakiem czy kimkolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, facecik napisał(-a):

To dobra droga, też się nad tym zastanawiałem, tylko że nie ma pewności co do pochodzenia malarza. Równie dobrze mógł być Niemcem, Austriakiem czy kimkolwiek.

Masz oczywiście rację, co nie zmienia mojej konkluzji z ostatniego zdania. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję wszystkim Kolegom za przekazane uwagi. O opracowaniu Tomasza Lewickiego „Sygnatury malarzy polskich” nie miałem pojęcia. Cena jednak za duża.

Zresztą autor obrazu "Równie dobrze mógł być Niemcem, Austriakiem czy kimkolwiek."

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Christo napisał(-a):

A tak serio, kserokopię „Sygnatur” możesz mieć już za 70 zł, w Twoim celu wystarczy, ale sukcesu nie zagwarantuje…

https://allegrolokalnie.pl/oferta/sygnatury-malarzy-polskich-26n

Dziękuję serdecznie za wskazówkę. Rzeczywiście to swoisty "reprint", ale cena przystępna.

Pozdrawiam. Waldek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wystawy projektów witraży Adama Stalony-Dobrzańskiego w Gmachu Głównym PW.

IMG_3752.jpeg

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry - pytanie - czy jest widoczne podobieństwo , czy to tylko mój zwid ? ,dodam że dzisiaj nie piłem absyntu.Pozdrawiam.

IMG_20221004_140905.jpg

henri_toulouse_lautrec.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś coś jeszcze maluje?

Chętnie zobaczę.

Ostatni "twór" mojej córki.

IMG_20230128_220129~3.jpg

Edytowane przez johndeacon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam coś maluję, ale chyba tutaj nie podchodzi taka "sztuka"😉

605258165_Zrzutekranu2023-02-12145652.thumb.png.83e78354c464db6dfa2541602177ad65.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pozwolę sobie wkleić linki do licytacji charytatywnej dwóch obrazów, pieniądze idą na próbę uratowania życia młodej kobiety. 

https://m.facebook.com/groups/3311271209138643/permalink/3345458432386587/?sfnsn=mo&ref=share

https://m.facebook.com/groups/3311271209138643/permalink/3345459179053179/?sfnsn=mo&ref=share

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wylicytowałem taki:

RackMultipart20230222-1-1o6wb64.jpg

Kurde, Filip... Ale masz tempo.

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi