Anansi 3518 #576 Napisano 20 Października 2022 6 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #577 Napisano 20 Października 2022 45 minut temu, Anansi napisał(-a): 🤣🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6147 #578 Napisano 20 Października 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Gość zrobił kolejny ... Ma venę twórczą.. Może się podobać, lub nie.. mnie się podoba podejście do mechanizmu...,to, że można na bazie jednego "standardowego" wymyśleći ZROBIĆ coś innego.. (przypominam sobie moją "tfurczość" kuchenny junghans zamieniny na "pól-szkieletora" w gablotce... ) BTW.. pokombinowałbym i może to zrobię z jakimś mniejszym mechanizmem... mam pomysła, na "odwrotkę" Edytowane 20 Października 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #579 Napisano 20 Października 2022 Mój trzeci zegar wyglądał tak. Skrzynia mojego autorstwa zrobiona na szybko .. i troszq mało dokładnie. Ale syn bardzo go lubił Sprzedaliśmy za parę groszy, bo okrutnie głośno cykał. Naturalnie nie porównuję się tu zupełnie do 'netoperków' ale też nie wstydzę tego co ponizej ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6147 #580 Napisano 20 Października 2022 Ja sobię myślę nad "zjeżdżającym" mechanizmem.. podobnym do zegara piły...ale nie piły.. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #581 Napisano 29 Października 2022 Taki sprzęt. Z opisu wynika, że wewnątrz jest mechanizm Lenza. Nie widziałem jeszcze takiego sprzętu... Cena 5,5K w EUR 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6147 #582 Napisano 29 Października 2022 Cieakwe 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #583 Napisano 29 Października 2022 Ale ciekawy - to taki Maybach😲 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #584 Napisano 29 Października 2022 3 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Taki sprzęt. Z opisu wynika, że wewnątrz jest mechanizm Lenza. Nie widziałem jeszcze takiego sprzętu... Cena 5,5K w EUR Podobno Lenzkirch i Junghans robili takie rzeczy. Zobacz tutaj Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #585 Napisano 7 Listopada 2022 Josef Radda z Olomunca Pierwszy raz gościa spotykam, ale już się dowiedziałem, że fajne rzeczy robił 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #586 Napisano 7 Listopada 2022 Jeszcze taki pokażę... bo wydaje mi się, że wybitnie warto. Zegar trafił do kolekcjonera, więc jest spora szansa, że zobaczymy go po gruntownej odbudowie. Na ten moment wygląda tak: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #587 Napisano 7 Listopada 2022 18 minut temu, Yahagi napisał(-a): Jeszcze taki pokażę... bo wydaje mi się, że wybitnie warto. Zegar trafił do kolekcjonera, więc jest spora szansa, że zobaczymy go po gruntownej odbudowie. Na ten moment wygląda tak: Na rosyjskim forum ostatnio były takie zdjęcia: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #588 Napisano 7 Listopada 2022 51 minut temu, Yahagi napisał(-a): Jeszcze taki pokażę... bo wydaje mi się, że wybitnie warto. Zegar trafił do kolekcjonera, więc jest spora szansa, że zobaczymy go po gruntownej odbudowie. Na ten moment wygląda tak: Nie chciał mi go sprzedać 😑 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #589 Napisano 7 Listopada 2022 Ooo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #590 Napisano 8 Listopada 2022 Piękny, jeden i drugi będzie, ale perełki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #591 Napisano 11 Listopada 2022 Kolejny 'netoperek'. Nie ukrywam, że jestem pod wrażeniem twórczości autora tych przeróbek. Można sobie wyobrazić jak prezentowałaby się ściana z kilkoma jego zegarami 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #592 Napisano 11 Listopada 2022 Szczerze ... jakoś mi to wszystko nie pasuje. Może ja z innej epoki albo planety jestem, ale nie pasują mi takie przeróbki. Może gdyby cały zegar był projektem, konstrukcją i wytworem jego rąk ... ale tak - jednak nie. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #593 Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Prawa waga przeważa.... Edytowane 18 Listopada 2022 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #594 Napisano 24 Listopada 2022 Wklejam tu, a nie do GB, bo może nie wszyscy się zgodzą z moją opinią... : Bardzo ciekawy przypadek. Wygląda jak GB, tyle tylko, że nie ma sygnatury... a powinien, prawda ? Zasadniczo chyba wszystkie po 18xxx miały... Więc czemu 205 xxx jej nie ma ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #595 Napisano 24 Listopada 2022 Może "punc-lator" był wtedy na L4? 🤔 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #596 Napisano 22 Grudnia 2022 Taki JungHans ... Wash&Go... Nie widziałem takiego przypadku jeszcze... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #597 Napisano 22 Grudnia 2022 Oszzzz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #598 Napisano 23 Grudnia 2022 20 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Taki JungHans ... Wash&Go... Nie widziałem takiego przypadku jeszcze... Niedawno wstawiałem na forum podobne rozwiązanie Japy Freres tylko posiadający dwa oddzielne gongi (jednostrunowy i czterostrunowy). 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #599 Napisano 13 Stycznia 2023 No taki mikro-regulator. Trudno przejść obok obojętnie Dane z opisu... Średnica tarczy 8,5 cm Długość całkowita 62 cm Brak inwazji robaków Działa doskonale Czas trwania 36 godzin 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #600 Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Hm ... Zegar na dzisiejszym rynku jest na pewno atrakcyjny, choć chyba nie aż tak cenowo (sam chwilę się zastanawiałem , choć skrzyneczce moim zdaniem brakuje lekkości 😉 ). Konstrukcja standardowa, z tych o których mówię, że zostały wykonane przez czeladnika (był zobowiązany do wykonywania takich prac okresowo). Mam podobną "ósemkę" i rzeczywiście widać różnicę w stosunku wielkości do zegara z tarczą z 10-tką (załączam zdjęcie z porównania) i zdjęcia poglądowe mechanizmu . Mój ma zawieszenie ma również "nitkowe", rezerwa chodu również 36h. Ale do czego jednak zmierzam... Mam też zegar z tarczą 8,5 cm ale już w zupełnie innej jakości wykonania mechanizmu z rezerwą chodu 7,5 dnia. Tu widać naprawdę różnicę w jakości wykonania (co sobie osobiście niezmiernie cenię). Porównajcie proszę... do jakich wniosków dochodzicie patrząc na te dwa mechanizmy i ich jakość wykonania ... tak na spokojnie 😉 Ps. oba są dla mnie "cenne" i je lubię i nie preferuję żadnego... jak dzieci Edytowane 13 Stycznia 2023 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach