mkl1 7473 #26 Napisano 19 Marca 2021 Tak sobie rozkminiałem , jak to może byc pod deklem rozwiązane i chyba wiem. Zdejmę dekielek to się wyjasni, czy dobrze kombinowałem 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #27 Napisano 19 Marca 2021 Koło napędowe rozebrane. pokazuje dla innych, jak to wygląda0 Sprężynka nowa z drutu 0,5mm dorobiona i wstawiona zamiast starej(widocznej na zdjęciu 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 944 #28 Napisano 7 Maja 2021 (edytowane) Dzisiaj przerabiałem ten sam temat. Okazało się, że rozwiązanie z blokadą podobne, jak we wczesnych Slavach. Sprężynki jest taki zapas, że wystarczyło tylko zrobić kolejne zagięcie pod kątem prostym. Najpierw próbowałem rozhartować końcówkę. Gdy jednak okazało się po nawinięciu sprężyny, że blokada nie działa. Był zużyty ten "krzyż malatański" i zębatka. Nabiłem na oś inne koło ze sprawnymi elementami. Tym razem końcówkę zgiąłem na zimno. Wziąłem w cudzysłów krzyż maltański. W dawnych budzikach to faktycznie on tak wyglądał i służył do czego innego, by sprężyna od budzenia się nie rozwinęła do końca. Na balansie Majaka jest wybita data produkcji: 2 - 80. Drugi kwartał 1980 r. Na zdjęciu naprawiony ścienny Majak. Edytowane 7 Maja 2021 przez Marek Szajerka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5498 #29 Napisano 7 Maja 2021 Ciekawy ten Majak, pierwszy raz taki widzę. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #30 Napisano 5 Września 2021 W dniu 9.10.2020 o 16:40, jankazas napisał(-a): Gdzieś kiedyś taki zestaw spotkałem w sieci Witam, dzisiaj zanabyłem takiego: Widzeę takie na fotce od @jankazas co to???? 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 9195 #31 Napisano 5 Września 2021 Kristal logo СЧЗ - Сердобский Час. Завод. Czyli Majak w rzadkiej wersji 1 KSIĄŻKA - CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #32 Napisano 5 Września 2021 Dzięki.... 👍 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #33 Napisano 11 Września 2021 No to tak Przystawka w "czerwonym" ma datę II/78 Przystawka w "złotym" I/85- czyli dużżo młodszy... ale jeszcze CCCP . 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 2010 #34 Napisano 11 Września 2021 jeśli czytałeś tekst przytoczony przez Enkila to orientujesz się, że mechanizmy i zegary mogły opuścić linię produkcyjną w tym samym czasie, bez względu na datę produkcji przystawki balansowej.. Jednak jakąś hronologię należy przyjąć ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #35 Napisano 11 Września 2021 (edytowane) Czytałem.. dlatego podaję daty przystawek ( TYLKO) Ponadto mógł byc naprawiany i ktoś mógł wstawić nowszą przystawkę - chociaż.... rozwiązanie zapadki koła napędowego mogłoby świadczyć o jego "młodości" w stosunku do "czerwonego" Zapadka jest półobrotowa, ze sprężynką ukrytą pod tależykiem ślizgowym sprężyny = "żloty) W czerwonym potężna sprężyna i potężna zapadka z dodatkowym kołem umocowana na osi koła napędowego...pod spodem... (stare dobre rozwiązanie ( droższe w wykonaniu i produkcji....)) ALE JA SIE NIE ZNAM.. ja tylko czasami potrafię naprawić, lub ZEPSUĆ... Edytowane 11 Września 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #36 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) A takiego macie ? https://allegro.pl/oferta/zegar-kominkowy-majak-11997682439 Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
art_69 1907 #37 Napisano 2 Kwietnia 2022 Takiego Majaka mam do zrobienia... Czy ten Majak w krysztale może mieć taki sam mechanizm? W krysztale łatwiej kupić.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #38 Napisano 2 Kwietnia 2022 Moze mieć ździebko inne rozwiązanie. Po pierwsze kluczyk i to od strony wskazówek. Więc bęben odwrócony.. co jeszcze??? zdejmij pokrywkę to Ci powiem ( ten "podstawowy mechanizm znam na pamięć, bom naprwaiał juz chyba 7-9 sztuk.. to raczej nasz kolega z forum powie, bo wszystkie do niego trafiły ) 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobnypijaczek 4728 #39 Napisano 2 Kwietnia 2022 Godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Moze mieć ździebko inne rozwiązanie. Po pierwsze kluczyk i to od strony wskazówek. Więc bęben odwrócony.. co jeszcze??? zdejmij pokrywkę to Ci powiem ( ten "podstawowy mechanizm znam na pamięć, bom naprwaiał juz chyba 7-9 sztuk.. to raczej nasz kolega z forum powie, bo wszystkie do niego trafiły ) Szczera prawda. Kryształy śliczne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
art_69 1907 #40 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Moze mieć ździebko inne rozwiązanie. Po pierwsze kluczyk i to od strony wskazówek. Więc bęben odwrócony.. co jeszcze??? zdejmij pokrywkę to Ci powiem ( ten "podstawowy mechanizm znam na pamięć, bom naprwaiał juz chyba 7-9 sztuk.. to raczej nasz kolega z forum powie, bo wszystkie do niego trafiły ) Głównie to mi chodzi o to czy balans jest taki sam, bo wtedy można byłoby przełożyć. Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez art_69 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #41 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) w tzw "kryształach" a i w drewniaku...jest przystawka... Raczej taka sama. Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
art_69 1907 #42 Napisano 2 Kwietnia 2022 To dobrze wróży, może uda się przywrócić do życia.... Generalnie bardziej wolę te Majaki na ścianę, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6855 #43 Napisano 2 Kwietnia 2022 6 godzin temu, mkl1 napisał(-a): A takiego macie ? https://allegro.pl/oferta/zegar-kominkowy-majak-11997682439 Ale ktoś go zdewastował... 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #44 Napisano 2 Kwietnia 2022 Nie umiał naprawić mechanizmu, lub naprawa była zbyt droga dla niego, to kupił za 10 zeta mechanizm i przykleił do tarczy z drugiej strony 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #45 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 9.10.2020 o 21:08, drobnypijaczek napisał(-a): Zbylak przekonałeś mnie, będzie i Majak i meblościanka! No Majaki to juz masz ... chyba niezły zbiorek Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #46 Napisano 3 Kwietnia 2022 No i po targu zakupiłem dwa złomy na chodzie... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #47 Napisano 6 Kwietnia 2022 W dniu 2.04.2022 o 21:41, art_69 napisał(-a): To dobrze wróży, może uda się przywrócić do życia.... Generalnie bardziej wolę te Majaki na ścianę, Chyba miałem racje. tu fotka wnetrza wiszacego Majaka ( w drewnie) mechanizm z przystawka, a tylko os nakrecania "obrócona" 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
art_69 1907 #48 Napisano 6 Kwietnia 2022 2 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Chyba miałem racje. tu fotka wnetrza wiszacego Majaka ( w drewnie) mechanizm z przystawka, a tylko os nakrecania "obrócona" To teraz będę wiedział, że to nie balans tylko przystawka... W tych zegarkach chyba tak samo jest jak w Mołniach, że chodzą po nakręceniu około 7 dni? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7473 #49 Napisano 6 Kwietnia 2022 Po pełnym nakręceniu Majaki chodziły 9 dni 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach