Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lincoln Six Echo

Premiery zegarkowe, nowości, ciekawe wydarzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Breguet robi Breguetowe rzeczy 🤯

Screenshot_2025-12-01-11-43-00-280_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2025-12-01-11-43-26-581_com.instagram.android-edit.jpg

10Hz tourbillon, constant force z magnetycznym wychwytem. 

https://monochrome-watches.com/breguet-experimentale-1-with-10hz-high-frequency-tourbillon-and-constant-force-magnetic-escapement-e001bh-250th-anniversary-price-review/

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jan napisał(-a):

Kupuję ten koncept, niesamowity, historia i przyszłość Breguet w jednym.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Rok 2025 przyniósł naszej ojczyźnie wyjątkowe jubileusze - tysiąclecie powstania Królestwa Polskiego oraz koronacji Bolesława Chrobrego, pierwszego króla Polski. W hołdzie tym przełomowym wydarzeniom i postaci, która ukształtowała fundamenty polskiej państwowości, powstał najnowszy zegarek POLPORA Chrobry.

To ręcznie nakręcany zegarek mechaniczny, w którym majestat królewskiej władzy spotyka się z kunsztem zegarmistrzowskim.
Cyferblat zdobi trójwymiarowa złota korona z czerwonymi i zielonymi detalami, symbolizującymi poziom rezerwy chodu. Porcelanowe, białe wykończenie podkreśla elegancję oraz perfekcyjną czytelność tarczy. Koperta o średnicy 40 milimetrów łączy polerowane i szczotkowane powierzchnie, a wypukłe szkło szafirowe subtelnie załamuje światło, przywodząc na myśl szklane kopuły królewskich insygniów.
Sercem zegarka jest szwajcarski mechanizm Sellita SW270-1M, łożyskowany na 18 kamieniach, ozdobiony błękitnymi śrubami, pasami genewskimi oraz subtelną komplikacją wskaźnika rezerwy chodu. Każdy egzemplarz jest ręcznie montowany i precyzyjnie regulowany w naszej manufakturze.
Limitowana edycja obejmuje dokładnie 150 egzemplarzy, z indywidualnie grawerowanym numerem na deklu."

Polpora Chrobry1.jpg

Polpora Chrobry2.jpg

Polpora Chrobry3.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.12.2025 o 20:27, Autor1984 napisał(-a):

Polpora Chrobry2.jpg

Tak się zastanawiam, skoro wszystkie napisy są po polsku to czemu jest made in 🤔

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny ten Laco. Takiej stylistyki u nich dawno nie widziałem. Fajnie, że pomiędzy różnymi wariacjami fliegerów coś takiego też wypuszczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Tak się zastanawiam, skoro wszystkie napisy są po polsku to czemu jest made in 🤔

elmo-shrug.gif

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.12.2025 o 13:46, machlo napisał(-a):

Fajny, choć w kobiecym rozmiarze (36 mm średnicy koperty). Ja czekam na Polaris Automatic z gradientem na tarczy i z 70. godzinną autonomią chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.12.2025 o 22:37, Dorian06 napisał(-a):

Bo to jedyny napis przeznaczony dla cudzoziemców :)

Oprócz tego jest to tzw. oznaczenie geograficzne które może być chronione prawnie, np. na mocy prawa własności przemysłowej. 

To nie moja dziedzina, ale w prawie międzynarodowym obowiązuje np. porozumienie madryckie, konwencja paryska o ochronie własności przemysłowej, porozumienie o handlowych aspektach własności intelektualnej i takie tam.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3511

Epos3511A.jpg

3511B.jpg

3511C.jpg

3511E.jpg

3511D.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Fajny, choć w kobiecym rozmiarze (36 mm średnicy koperty). Ja czekam na Polaris Automatic z gradientem na tarczy i z 70. godzinną autonomią chodu.

Czy ja wiem, czy taki kobiecy. DJ36 wcale kobiecy nie jest, a ma mniejszą tarczę. IMO te wszystkie w tym stylu i takiej grubości, a o średnicy 40 mm w górę to są nieproporcjonalne patelnie - średnio nawet wyglądają na dużym nadgarstku.

Ten się tak prezentuje na męskim nadgarstku.

2025-Jaeger-LeCoultre-Master-Control-Cla

i na kobiecym (IMO gorzej)

image.thumb.png.71641afb15b4542acbf2c76867fa8045.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, machlo napisał(-a):

Czy ja wiem, czy taki kobiecy. DJ36 wcale kobiecy nie jest, a ma mniejszą tarczę. IMO te wszystkie w tym stylu i takiej grubości, a o średnicy 40 mm w górę to są nieproporcjonalne patelnie - średnio nawet wyglądają na dużym nadgarstku.

Ten się tak prezentuje na męskim nadgarstku.

2025-Jaeger-LeCoultre-Master-Control-Cla

i na kobiecym (IMO gorzej)

image.thumb.png.71641afb15b4542acbf2c76867fa8045.png

Zdjęcia przekłamują. W salonie Roleksa chcieli mi wcisnąć Explorera 36, ale na żywo to jest maleństwo. Na moim nadgarstku najlepiej leżą zegarki o średnicy 41 mm. Ile masz w obwodzie nadgarstka? U mnie 18,5 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Explorer 36 ma zupełnie inna koperte niż dj czy op 36 - przede wszystkim nie ma 36mm średnicy, bo 36 ma tylko w nazwie, a rozstaw uch jest węższy o milimetr niż wspomniane zegarki co całościowo daje obraz dużo mniejszego modelu.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Explorer 36 ma zupełnie inna koperte niż dj czy op 36 - przede wszystkim nie ma 36mm średnicy, bo 36 ma tylko w nazwie, a rozstaw uch jest węższy o milimetr niż wspomniane zegarki co całościowo daje obraz dużo mniejszego modelu.

Cenna uwaga, dzięki Filip. A widziałeś na żywo Explorera 40 vs 39? Na Hodinkee gość pisał, że 40 wygląda na większy zegarek niż Ex 39, bo koperta o 1 mm większa, węższa luneta i większa średnica tarczy. Czy to potwierdzasz? Nie wiem, czy miałeś możliwość bezpośredniego porównania tych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Zdjęcia przekłamują. W salonie Roleksa chcieli mi wcisnąć Explorera 36, ale na żywo to jest maleństwo. Na moim nadgarstku najlepiej leżą zegarki o średnicy 41 mm. Ile masz w obwodzie nadgarstka? U mnie 18,5 cm.

Miałem EXP36, OP36 i mam DJ36 (srebrny, fluted i jubilee) - EXP rozmiarowo wyraźnie odstaje od dwóch pozostałych. Jak ktoś lubi małe zegarki to jeszcze z nadgarstkiem do 17cm jakoś ujdzie ten EXP. Trochę szkoda, bo EXP 37-38 mm byłby idealny. ;)

Ja mam właśnie 17-17.5 cm w nadgarstku i ten JLC myślę, że będzie idealnie pasował - spora jasna tarcza i wąski bezel, proporcjonalnie cienki. Prawie jestem pewien, że będzie git.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi