Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pisar

Zegarki GLASHüTTE ORIGINAL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
21 godzin temu, facecik napisał(-a):

Cześć! Wszystko gra. Fajny!

IMG_2147.thumb.jpg.7259f9af01b5fb934d56d9cbe0a78205.jpg

zawsze mi się podobał ten model. nosił bym go częściej nis Suba :) 

Edytowane przez lort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najładniej jest mu moim zdaniem na gumie. Był plan żeby dokupić. Teraz już sam nie wiem, bo ta bransoleta z mikroregulacją jest bardzo dobra. Super to działa, nie trzeba ściągać zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje- fajny. Baaardzo mi sie pobaja wskazowki- totalne jepnięcie 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@facecik gratuluje jednego z najlepszych skindiver'ow dostepnych na rynku. Mialem okazje mierzyc tego SeaQ zarowno na bransolecie jak i na gumowym pasku i w obu przypadkach lezal swietnie na moim 185 cm nadgarstku. Powaznie rozwazalem zakup modelu z czarna tarcza, ale nie pasoway mi indeksy - kolor jak i styl. A szkoda bo wykonanie GO oceniam bardzo wysoko a i proporcje koperty sa wrecz idealne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, facecik napisał(-a):

No fajny :) Jaki dekiel wziąłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Walezy napisał(-a):

@facecik gratuluje jednego z najlepszych skindiver'ow dostepnych na rynku. Mialem okazje mierzyc tego SeaQ zarowno na bransolecie jak i na gumowym pasku i w obu przypadkach lezal swietnie na moim 185 cm nadgarstku. Powaznie rozwazalem zakup modelu z czarna tarcza, ale nie pasoway mi indeksy - kolor jak i styl. A szkoda bo wykonanie GO oceniam bardzo wysoko a i proporcje koperty sa wrecz idealne.

Rzeczywiście leży jak przyklejony, świetny rozmiar jak dla mnie (16,5).

13 minut temu, PKS napisał(-a):

No fajny :) Jaki dekiel wziąłeś?

Nie miałem za bardzo wyboru. Kupowałem przez niemiecki sklep i nie było żadnych opcji. I dobrze, bo jest pełny, a taki mi właśnie do tej zielonej wersji pasuje. Gdybym kupił niebiskiego ze szlifem na tarczy to może bym żałował, bo tam, imo, lepiej przeszklony pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.04.2025 o 16:10, facecik napisał(-a):

IMG_2147.thumb.jpg.7259f9af01b5fb934d56d9cbe0a78205.jpg

Im dłużej oglądam, tym bardziej mi się podoba. A jak to wygląda od strony mechaniki, jakiej klasy to jest kaliber?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, facecik napisał(-a):

Jeszcze parę zdjęć i spokój.

Ależ broń Cię Panie Boże!!

Czekamy na więcej, a za kilka tygodni porównanie z subem.

Dołączam do gratulacji 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mroova napisał(-a):

Ależ broń Cię Panie Boże!!

Czekamy na więcej, a za kilka tygodni porównanie z subem.

Dołączam do gratulacji 🙂.

Dzięki Przemek!

Ze swoim kanciastym subem to już teraz mogę porównać. Jest uczciwy remis. GO ma ciut lepszy komfort noszenia, ciekawszą obróbkę i trochę ciekawszy styl. Submariner jest lepszy technicznie, jest rozpoznawalny i trzyma cenę. A tak naprawdę to dla mnie najważniejsze jest jak się takie zegarki EDC sprawują u mnie użytkowo. I tu podtrzymuję to co napisałem w drugim zdaniu - jest "=".

A z GO bardzo się polubiłem. Nie żałuję zakupu. Zostanie ze mną na długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, facecik napisał(-a):

Nie ma za wiele o tym zegarku na forum, więc napiszę parę słów od siebie bo po dwóch dniach ciągłego noszenia już mogę czuć się uprawniony do wyrażenia opinii.

Jeżeli chodzi o wykonanie to ja nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko jest perfekcyjnie wykończone, a przy tym jest dość finezyjnie - szczotka, polerka, satyna. Tarcza z nakładanymi indeksami i szkło to jest to co robi robotę w tym zegarku. Niestety ludzkie oko nie wyłapuje tak detali jak kamerka z zoomem na filmikach, ale czuje się, że ma się w rękach produkt wysokiej klasy.

Zegarek jest bardzo wygodny. Zaraz po założeniu przestałem go czuć. Koperta świetnie przylega. Początkowo miałem wątpliwości, bo bransoleta jest dość szeroka i nie zwęża się przy zapięciu. Niepotrzebnie, to był chyba efekt przyzwyczajenia do suba. Samo zapięcie ma mikroregulację, która świetnie działa, jak wspominałem wcześniej, bez zdejmowania zegarka z nadgarstka.

Trochę bałem się o lumę, bo wydaje się że substancji świecącej nie ma za dużo. Również bezzasadnie - świeci na poziomie submarinera, czyli niezbyt intensywnie ale stabilnie i spokojnie rano jeszcze daje się odczytać godzinę. Oczywiście śpię w zegarku i ten również dobrze się sprawdza pod kątem wygody i świecenia.

Dzisiaj był test basenowy, i tu niestety dla mnie rozczarowanie bezelem. Pracuje on bardzo fajnie i dość ciężko na sucho, nie ma żadnych luzów. 120 klików. W wodzie jest już gorzej, ale to już niestety mój osobniczy problem. W związku z moją przypadłością zdrowotną, mam dość delikatne opuszki i operowanie bezelem w wodzie było trudne (bolesne). Każdy normalny człowiek nie będzie miał z tym problemu.

Co do mechanizmu, wolałbym się nie wypowiadać o technikaliach bo bo brakuje mi kompetencji. Parametry użytkowe mogą wydawać się rozczarowujące - 40h rezerwy chodu, stara konstrukcja - koledzy już we wcześniejszych postach o tym pisali. Dla mnie to bez znaczenia. Mechanizm jest ponoć ładnie wykończony, ma regulację w postaci szyi łabędziej i kiedyś miał złotą przeciwwagę na rotorze (teraz poszli w oszczędności i już tego nie ma). Cóż z tego, skoro jest za pełnym deklem. Można dokupić transparentny, ale ja się nie zdecyduję na razie. Strasznie się rozpisałem. Jeszcze parę zdjęć i spokój.

IMG_2256.jpg

IMG_2258.jpg

IMG_2259.jpg

IMG_2260.jpg

Gratuluję!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, facecik napisał(-a):

z GO bardzo się polubiłem. Nie żałuję zakupu. Zostanie ze mną na długo

Oby ten stan trwał jak najdłużej.

Ale przede wszystkim tego, by powód kłopotów z bezelem minął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.04.2025 o 09:38, facecik napisał(-a):

Nie ma za wiele o tym zegarku na forum, więc napiszę parę słów od siebie bo po dwóch dniach ciągłego noszenia już mogę czuć się uprawniony do wyrażenia opinii.

Jeżeli chodzi o wykonanie to ja nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko jest perfekcyjnie wykończone, a przy tym jest dość finezyjnie - szczotka, polerka, satyna. Tarcza z nakładanymi indeksami i szkło to jest to co robi robotę w tym zegarku. Niestety ludzkie oko nie wyłapuje tak detali jak kamerka z zoomem na filmikach, ale czuje się, że ma się w rękach produkt wysokiej klasy.

Zegarek jest bardzo wygodny. Zaraz po założeniu przestałem go czuć. Koperta świetnie przylega. Początkowo miałem wątpliwości, bo bransoleta jest dość szeroka i nie zwęża się przy zapięciu. Niepotrzebnie, to był chyba efekt przyzwyczajenia do suba. Samo zapięcie ma mikroregulację, która świetnie działa, jak wspominałem wcześniej, bez zdejmowania zegarka z nadgarstka.

Trochę bałem się o lumę, bo wydaje się że substancji świecącej nie ma za dużo. Również bezzasadnie - świeci na poziomie submarinera, czyli niezbyt intensywnie ale stabilnie i spokojnie rano jeszcze daje się odczytać godzinę. Oczywiście śpię w zegarku i ten również dobrze się sprawdza pod kątem wygody i świecenia.

Dzisiaj był test basenowy, i tu niestety dla mnie rozczarowanie bezelem. Pracuje on bardzo fajnie i dość ciężko na sucho, nie ma żadnych luzów. 120 klików. W wodzie jest już gorzej, ale to już niestety mój osobniczy problem. W związku z moją przypadłością zdrowotną, mam dość delikatne opuszki i operowanie bezelem w wodzie było trudne (bolesne). Każdy normalny człowiek nie będzie miał z tym problemu.

Co do mechanizmu, wolałbym się nie wypowiadać o technikaliach bo bo brakuje mi kompetencji. Parametry użytkowe mogą wydawać się rozczarowujące - 40h rezerwy chodu, stara konstrukcja - koledzy już we wcześniejszych postach o tym pisali. Dla mnie to bez znaczenia. Mechanizm jest ponoć ładnie wykończony, ma regulację w postaci szyi łabędziej i kiedyś miał złotą przeciwwagę na rotorze (teraz poszli w oszczędności i już tego nie ma). Cóż z tego, skoro jest za pełnym deklem. Można dokupić transparentny, ale ja się nie zdecyduję na razie. Strasznie się rozpisałem. Jeszcze parę zdjęć i spokój.

IMG_2256.jpg

IMG_2258.jpg

IMG_2259.jpg

IMG_2260.jpg

Wrzucaj, porównuj. Bardzo fajny zegarek. Chociaż minimalne zwężenie przy zapięciu mogłoby być bo tam jest 22mm nie chce mi się szukać w internecie 😀

Świetny projekt. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To dorzuce swoje 5 groszy i lekki kij w mrowisko wsadze :) 

Chodził za mną SeaQ od kilku lat, tak jak wcześniej pisałem

Nawet o mało kupiłem używkę a później nowy

Wizyta w salonie w Berlinie mnie wystudziła...średnia obsługa i 3% rabatu wyleczyło mnie na zawsze z kupowania nowego

Uważam nadal, że to jest rewelacyjny zegarek ale GO źle go wypozycjonowało cenowo co nie wróży sukcesu 😕 

Pogrzebałem dalej i okazuje się, że ten design pierwszy raz pojawił się w zegarku Nitella All Resist w latach 50-tych

Glashutte i Seiko skorzystali z tego designu w latach 60-tych. Podobnie Wolbrook

Współczesną reedycję udało mi się zdobyć 2 dni temu i mnie oczarowała. Do tego bez daty co jest dodatkowym plusem

Podsumowując, to tym zakupem już chyba definitywnie i ostatecznie pożegnaliśmy się z GO

Ciekawostka:  Wolbrook kosztuje nowy 2.000 zł a SeaQ około 47.000 zł...wiadmo, dwa inne światy i wykonanie ale wrzucam dla zainteresowanych

Nitella.jpg

Nitella1.jpg

Wolbrook1.jpg

Wolbrok Seiko.jpg

Glashutte.jpg

Edytowane przez pisar

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@facecik gratulacje!

@pisar to jeszcze jedna alternatywa, szczególnie dla lubiących mniejsze zegarki

IMG_20250502_092439.jpg

IMG_20250502_093021.jpg

IMG_20250502_092554.jpg

IMG_20250502_092535.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_2256.thumb.jpg.7a3ddb42f8f6703f902e609c2c980c2c.jpg
IMG_2258.thumb.jpg.c45d76003b5ae438555a152aa14ae13e.jpg
IMG_2259.thumb.jpg.f5d2ce46e0a681a7ec2733c1dbbc58d0.jpg
IMG_2260.thumb.jpg.1d716de489d514c9c88ee185d0b89037.jpg

Gratulacje zakupu. Niech długo cieszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

Eee tam, bez przesady. Teraz prawie wszystko jest wtórne. Na filmiku, który zamieszczałem parę postów wcześniej jest co nieco na temat wzornictwa koperty. Jak się okazuje, w żadnym aspekcie GO nie jest tu pionierem i nikt z tym nie będzie dyskutował. Ja miałem pełną tego świadomość od początku.

Co do ceny za GO, którą przytoczyłeś, to nowego można dostać poniżej 40k, co i tak w dalszym ciągu zakrawa na drożyznę. Ale ja się uparłem na ten model i kasa nie miała tu znaczenia.

A Tobie gratuluję nabytku i nich sprawia Ci tyle szczęścia co mnie mój GO.👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.04.2025 o 14:56, facecik napisał(-a):

Dzięki Przemek!

Ze swoim kanciastym subem to już teraz mogę porównać. Jest uczciwy remis. GO ma ciut lepszy komfort noszenia, ciekawszą obróbkę i trochę ciekawszy styl. Submariner jest lepszy technicznie, jest rozpoznawalny i trzyma cenę. A tak naprawdę to dla mnie najważniejsze jest jak się takie zegarki EDC sprawują u mnie użytkowo. I tu podtrzymuję to co napisałem w drugim zdaniu - jest "=".

A z GO bardzo się polubiłem. Nie żałuję zakupu. Zostanie ze mną na długo.

Gratuluję zakupu. Świetnie Ci leży 😀

W dniu 2.05.2025 o 09:14, pisar napisał(-a):

Chodził za mną SeaQ od kilku lat, tak jak wcześniej pisałem

Nawet o mało kupiłem używkę a później nowy

Wizyta w salonie w Berlinie mnie wystudziła...średnia obsługa i 3% rabatu wyleczyło mnie na zawsze z kupowania nowego

Uważam nadal, że to jest rewelacyjny zegarek ale GO źle go wypozycjonowało cenowo co nie wróży sukcesu 😕 

Pogrzebałem dalej i okazuje się, że ten design pierwszy raz pojawił się w zegarku Nitella All Resist w latach 50-tych

Glashutte i Seiko skorzystali z tego designu w latach 60-tych. Podobnie Wolbrook

Współczesną reedycję udało mi się zdobyć 2 dni temu i mnie oczarowała. Do tego bez daty co jest dodatkowym plusem

Podsumowując, to tym zakupem już chyba definitywnie i ostatecznie pożegnaliśmy się z GO

Ciekawostka:  Wolbrook kosztuje nowy 2.000 zł a SeaQ około 47.000 zł...wiadmo, dwa inne światy i wykonanie ale wrzucam dla zainteresowanych

Nitella.jpg

Nitella1.jpg

Wolbrook1.jpg

Wolbrok Seiko.jpg

Glashutte.jpg

W Berlinie nie ma salonu GO, jest tylko ich dystrybutor Wempe, gdzie faktycznie można trafić różnie a słowo rabat to dla nich stolica Maroka. Trzeba było uderzyć do Drezna, tam jest butik. I możliwości rabatu zapewne lepsze. Na marketing GO nie mogę narzekać, dostałem ich katalog i propozycje zwiedzenia manufaktury z zapewnieniem o korzystnej cenie, chociaż ja bardziej Pano w niebieskim 😀 Chronografy z serii Seventies z kolei w ogóle do mnie nie przemawiają, ale jak Facecik pisał regulacją bransolety jest wspaniała. Podobna do tej z IWC.

IMG_9567.jpeg

IMG_9570.jpeg

IMG_9564.jpeg

IMG_9566.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Gratuluję zakupu. Świetnie Ci leży 😀

W Berlinie nie ma salonu GO, jest tylko ich dystrybutor Wempe, gdzie faktycznie można trafić różnie a słowo rabat to dla nich stolica Maroka. Trzeba było uderzyć do Drezna, tam jest butik. I możliwości rabatu zapewne lepsze. Na marketing GO nie mogę narzekać, dostałem ich katalog i propozycje zwiedzenia manufaktury z zapewnieniem o korzystnej cenie, chociaż ja bardziej Pano w niebieskim 😀 Chronografy z serii Seventies z kolei w ogóle do mnie nie przemawiają, ale jak Facecik pisał regulacją bransolety jest wspaniała. Podobna do tej z IWC.

IMG_9567.jpeg

IMG_9570.jpeg

IMG_9564.jpeg

IMG_9566.jpeg

Dzięki Psze Pana!😉

Zazdroszczę możliwości oglądu i przymierzenia 70-siątek. Do mnie wizualnie przemawiają. Niestety, nie było możliwości przymiarki. Widziałem kiedyś w butiku we Florencji i już wtedy zaczynały do mnie gadać, tylko jeszcze wtedy nie byłem gotowy na markę i w ogóle miałem inne priorytety. Chyba zwykłe Seventies bez chrono już wycofali nad czym ubolewam bo teraz byłbym mocno zainteresowany. A na Chrono24 praktycznie nie występują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do jakich innych zegarków można porównać wykonanie zegarków
GLASHüTTE ORIGINAL, na  jakim są poziomie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.05.2025 o 22:19, kornel91 napisał(-a):

Wrzucaj, porównuj. Bardzo fajny zegarek. Chociaż minimalne zwężenie przy zapięciu mogłoby być bo tam jest 22mm nie chce mi się szukać w internecie 😀

Świetny projekt. 

Jest 20mm. W noszeniu nie ma tragedii. To jest mój najwygodniejszy zegarek na bransolecie (a może w ogóle) do tej pory. Od momentu dostarczenia nie schodzi z nadgarstka.

4 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Do jakich innych zegarków można porównać wykonanie zegarków
GLASHüTTE ORIGINAL, na  jakim są poziomie ?

Ja bym porównał do IWC, przynajmniej jeżeli chodzi o obróbkę stali. Jeżeli chodzi o pozostałe sprawy, tu jest dość ciekawy materiał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, facecik napisał(-a):

Jest 20mm. W noszeniu nie ma tragedii. To jest mój najwygodniejszy zegarek na bransolecie (a może w ogóle) do tej pory. Od momentu dostarczenia nie schodzi z nadgarstka.

Dlatego pytałem. 20mm to całkiem super 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Dzięki Psze Pana!😉

Zazdroszczę możliwości oglądu i przymierzenia 70-siątek. Do mnie wizualnie przemawiają. Niestety, nie było możliwości przymiarki. Widziałem kiedyś w butiku we Florencji i już wtedy zaczynały do mnie gadać, tylko jeszcze wtedy nie byłem gotowy na markę i w ogóle miałem inne priorytety. Chyba zwykłe Seventies bez chrono już wycofali nad czym ubolewam bo teraz byłbym mocno zainteresowany. A na Chrono24 praktycznie nie występują.

A już weź przestań 🤣 Sorry. Old times 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, chejron74 napisał(-a):

A już weź przestań 🤣 Sorry. Old times 😀

👊Piona! Jestem 2 lata młodszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi