pmwas 9086 #401 Napisano 14 Listopada 2022 Teraz, tommly napisał(-a): I to się chwali, tylko krowa zdania nie zmienia Tak, a po drugie... jakkolwiek spora część rodziny była za złomowaniem, to jednak okazuje się, że nie tylko mnie jest tego grata zwyczajnie żal... Skoro jeździ o własnych siłach, to może niech jeszcze pojeździ. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #402 Napisano 14 Listopada 2022 Nie tak źle- spokojnie do naprawy, znajomy starszego GAZa remontuje, niestety tam są dziury i słabo to idzie, a tu zdrowa maszyna 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krondar 3501 #403 Napisano 16 Listopada 2022 Hej, milcząco śledzę ten wątek od początku i szczerze kibicuje. Grube lata temu, mój ojciec kupił na przetargu po MO (Pamiętam że wtedy za jakieś śmieszne grosze dosłownie.) wysłużoną 469tkę, w którą wpakował kupę serca i pracy. Efektem było auto, które w zasadzie się nie psuło, a jak coś się działo w trasie, to ojciec był w stanie wykonać za pomocą drutu, śrubokrętu i kombinerek większość 'łatania', tak ad hoc UAZ został ochrzczony pieszczotliwie 'czołgiem' (ah, to spalanie... ) i generalnie służył nam długie lata jako podstawowe auto. Jedno co wspominam do dziś, to przy przekraczaniu zawrotnej prędkości 85km/h z jednej ze świec zawsze spadała fajka zakańczając rącze rumakowanie 😉 Fakt że było to auto, któremu po włączeniu 4x4 (ojciec coś mu wykręcał z osi przy kołach o ile mnie pamięć nie myli aby zostawić napęd jedynie na jedną z osi i spalanie zdrowo spadało dzięki temu), żaden teren nie był przeszkodą. Błota, śniegi, chlapa. UAZ wjechał... UAZ wyjechał 😉 Nawet miał jakąś własną modyfikację z odcięciem zapłonu na wypadek włamu 😉 No dobra, bo się zatopiłem we wspomnieniach 😉 Trzymam kciuki - myślę że warto dać mu drugie życie, jeśli masz czas, miejsce i budżet. To bardzo specyficzne auto, które ma swój klimat Niby grat, a cieszy jak diabli 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #404 Napisano 16 Listopada 2022 Cieszę się, Pawle, że decyzje zapadły. Będzie okazja, to kopnę w koło 😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #405 Napisano 17 Listopada 2022 Pojechał… 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #406 Napisano 17 Listopada 2022 Będzie w nocy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11598 #407 Napisano 17 Listopada 2022 Godzinę temu, pmwas napisał(-a): Pojechał… Teraz, kiniol napisał(-a): Będzie w nocy... Się dogadali widzę. a Landek nie będzie zazdrosny? 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #408 Napisano 23 Listopada 2022 UAZ oczywiście dotarł na miejsce. Demolka nadwozia jest sroga, potrzebny będzie dawca i wyglada, że do wymiany będzie sporo… Pozostaje trzymać kciuki i mam nadzieję, że UAZ wroci piękniejszy 💪 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #409 Napisano 24 Listopada 2022 Hear ye, hear ye!!! Dawca znaleziony, zapłacony, będzie remont Najlepsze, że celujemy w stworzenie „funkiel-nówki” i ponawiam prośbę o trzymanie kciuków. Jak wszystko pójdzie dobrze, będzie naprawdę piękny, wczesny UAZ 469 Moze się jeszcze okaże, że bardzo dobrze wyszło, że się sturlał 5 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #410 Napisano 24 Listopada 2022 Widzisz jak cię cieszy ten złomek A pomarańczka by tylko jeździła i tyle. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #411 Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Edytowane 24 Listopada 2022 przez kiniol 6 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #412 Napisano 26 Listopada 2022 I elegancko, opracuj fajną trasę, to będziemy latem wpadać pojeździć 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #413 Napisano 27 Listopada 2022 gdybyś chciał drukować bilety wstępu na przejażdżki, czy inne Vouchery, to pisz do mnie - mam fajną drukarnię "pod ręką" 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #414 Napisano 4 Grudnia 2022 O oni nie rozbili i dalej mają… 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #415 Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) ...jedzie...koncesjonowany handlarz bronią dorzucił jeszcze cztery nadstawki na drzwi "w cenie"... Edytowane 13 Grudnia 2022 przez kiniol 7 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #416 Napisano 14 Grudnia 2022 Powoli do przodu 😃 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8412 #417 Napisano 17 Grudnia 2022 W dniu 16.11.2022 o 21:36, krondar napisał(-a): Hej, milcząco śledzę ten wątek od początku i szczerze kibicuje. Grube lata temu, mój ojciec kupił na przetargu po MO (Pamiętam że wtedy za jakieś śmieszne grosze dosłownie.) wysłużoną 469tkę, w którą wpakował kupę serca i pracy. Efektem było auto, które w zasadzie się nie psuło, a jak coś się działo w trasie, to ojciec był w stanie wykonać za pomocą drutu, śrubokrętu i kombinerek większość 'łatania', tak ad hoc UAZ został ochrzczony pieszczotliwie 'czołgiem' (ah, to spalanie... ) i generalnie służył nam długie lata jako podstawowe auto. Jedno co wspominam do dziś, to przy przekraczaniu zawrotnej prędkości 85km/h z jednej ze świec zawsze spadała fajka zakańczając rącze rumakowanie 😉 Fakt że było to auto, któremu po włączeniu 4x4 (ojciec coś mu wykręcał z osi przy kołach o ile mnie pamięć nie myli aby zostawić napęd jedynie na jedną z osi i spalanie zdrowo spadało dzięki temu), żaden teren nie był przeszkodą. Błota, śniegi, chlapa. UAZ wjechał... UAZ wyjechał 😉 Nawet miał jakąś własną modyfikację z odcięciem zapłonu na wypadek włamu 😉 No dobra, bo się zatopiłem we wspomnieniach 😉 Trzymam kciuki - myślę że warto dać mu drugie życie, jeśli masz czas, miejsce i budżet. To bardzo specyficzne auto, które ma swój klimat Niby grat, a cieszy jak diabli Mój wujek miał Zaporożca, wersję dość wczesną. To auto zawsze gwarantowało przygody, np. lubiła mu się otwierać maska po przekroczeniu bodajże 90km/h. Wyglądało to tak: jedziemy, wujek ciśnie gaz, ciotka go ostrzega: Wiesław, ty dobrze wiesz że się może maska otworzyć. Wujek: dobra, dobra. No i jedziemy raz do Krakowa i bach, maska otwarta, ciotka krzyczy, wujek nic nie widzi i rozpaczliwie hamuje, żeby w kogoś przed nami nie wyrżnąć. I tak kilka razy się zdarzyło. Raz się Zaporożec ….. zapalił. Na szczęście ja zauważyłem dym (bo to wersja 968 jak Porsche była, silnik z tyłu i chłodzona powietrzem) zanim wujek ruszył dalej od domu, kuzyn miał gaśnicę halonową w innym aucie i jakoś ugasiliśmy. A jak się wujkowi tv Rubin zajarał, a wraz z nim tradycyjny obrusik na nim położony (a na nim wazon stał, jak to za PRL-u). Ach, te ruskie sprzęty, niezwykłe przeżycia gwarantowane. Przypadkiem trafiłem do tego wątku ponownie, już o nim zapomniałem, a tu znowu się uśmiałem. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #418 Napisano 17 Grudnia 2022 miło, ze wątek dostarcza atrakcji Zaporozce najczęściej zapalały się od nagrzewnicy zasilanej benzyną. Moim znajomym (w zasadzie znajomym rodziców) też się zapalił i… po Zaporozcu 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8412 #419 Napisano 17 Grudnia 2022 23 minuty temu, pmwas napisał(-a): miło, ze wątek dostarcza atrakcji Zaporozce najczęściej zapalały się od nagrzewnicy zasilanej benzyną. Moim znajomym (w zasadzie znajomym rodziców) też się zapalił i… po Zaporozcu No właśnie, czy to nie było tak, że ogrzewanie w Zaporożcach było oparte na osobnym zbiorniku paliwa? To by wyjaśniało czemu musieliśmy ubierać się zimą jak do wyjścia na dwór do jazdy, bo wujek-Janusz oszczędzał na benzynie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1780 #420 Napisano 18 Grudnia 2022 Zaporożec miał takie "ruskie webasto" zasilane benzyną ze zbiornika paliwa. Więc pracujące ogrzewanie powodowało zwiększone zużycie. Powodem było to, że silnik był chłodzony powietrzem i trzeba było jakoś ogrzewać podróżnych. Nawiasem było skuteczne. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #421 Napisano 19 Grudnia 2022 zwano je " Natasza prinz"... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #422 Napisano 14 Stycznia 2023 Z żalem muszę ostatecznie zakończyć moją przygodę z UAZem, choć wierzę, ze to nie koniec samego UAZa. Niestety nie dostałem zielonego światła na tak duży wydatek. O ile wiem UAZ będzie odrestaurowany, ale do mnie niestety już nie wroci. Żal mi bardzo, ale niestety nie żyję sam na tym świecie i muszę się liczyć ze zdaniem rodziny. Fajna przygoda, mam nadzieję, że maszyna jeszcze wroci w nowej odsłonie z nowym właścicielem… 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #423 Napisano 14 Stycznia 2023 Może jednak warto zainwestowac trochę, a potem sprzedać z zyskiem... bo to nie będzie już ZŁOM...:) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9086 #424 Napisano 14 Stycznia 2023 53 minuty temu, mkl1 napisał(-a): Może jednak warto zainwestowac trochę, a potem sprzedać z zyskiem... bo to nie będzie już ZŁOM...:) Mnie nie przekonuj, mnie nie trzeba przekonywać. Niestety nawet propozycja, że sprzedam trochę zegarków żeby to sfinansować zderzyła się z murem. Nie i koniec. Wiesz - to tylko fanaberia, przecież nie zafunduję sobie wojny rodzinnej w imię wyremontowania UAZa 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8412 #425 Napisano 14 Stycznia 2023 5 minut temu, pmwas napisał(-a): Mnie nie przekonuj, mnie nie trzeba przekonywać. Niestety nawet propozycja, że sprzedam trochę zegarków żeby to sfinansować zderzyła się z murem. Nie i koniec. Wiesz - to tylko fanaberia, przecież nie zafunduję sobie wojny rodzinnej w imię wyremontowania UAZa No to teraz kup innego ruskiego złoma - tak łatwo nie damy sobie odebrać przyjemności czytania o twoich przygodach 🤣. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach