Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rads

Klub HERITAGE

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Hefajsto napisał(-a):

Kolejny grubasek.

No dawno ich tu nie było! 👌 Mam prośbę, czy mógłbyś pokazać w wolnej chwili ich dekle? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, rads napisał(-a):

No dawno ich tu nie było! 👌 Mam prośbę, czy mógłbyś pokazać w wolnej chwili ich dekle? 

Prosze bardzo.

Niestety jakość moich fotek odbiega od poziomu prezentowanego na form

😢

17331411053702013161866804732441.jpg

17331411734024140833798473468438.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Hefajsto napisał(-a):

Prosze bardzo.

Niestety jakość moich fotek odbiega od poziomu prezentowanego na form

😢

Dzięki, super! Ja tam nie mam uwag do jakości, za to treść pierwsza klasa 🙂 Teraz wiem, skąd BigEye ma dekiel 😉 A w 1940 jest Incabloc na osi balansu! Prawdziwy oldschool 😍  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

W skrócie: [...]

Wiedzę masz imponującą, ale przyznaj chociaż uczciwie, że bezceremonialnie kradzione z neta zdjęcia wstawiam lepsze 😉😁

A może jakieś wspólne opracowanie nt. ewolucji systemów antywstrząsowych? W dziale Pasjonaci Czasu pasowałoby jak ulał i lektura do porannej kawki byłaby jak znalazł (no chyba, że już takowe jest, a ja nic o nim nie wiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Do wątku Heritage chyba pasuje jak ulał:

65c29304ea9937776d31bcec53f2f5cd.jpg

33ca2cb4b7428c879c183f4bba38f7e9.jpg

Piękny "budyń" ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, rads napisał(-a):

zdjęcia wstawiam lepsze 😉😁

Ma się rozumieć 🤜🤛

Mnie się nie udaje nawet wielkość obrazka. Na ogół wychodzi albo na pół strony, albo wielkości znaczka pocztowego.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, ireo napisał(-a):

Mnie się nie udaje nawet wielkość obrazka. Na ogół wychodzi albo na pół strony, albo wielkości znaczka pocztowego.

Przynajmniej ratujesz tym samym proporcje wiedza vs. ładne fotki, które to proporcje od lat sukcesywnie migrują na Forum w stronę ładnych fotek. Sam je wrzucam nader chętnie i często, więc jeśli miałbym w kogoś rzucić tym kamieniem, to zawróciłby w powietrzu i wyrżnął mnie w czoło. Staram się jednak co pewien czas dać coś więcej od siebie i bardzo cenię wszelkie merytoryczne wpisy - to one decydują o wartości tego przedsięwzięcia. Cała reszta jest już dawno na Instagramie 😉

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, rads said:

Tytułem podsumowania roku, moje pudełko z reedycjami marki Longines-ETA SA 😉 Mniej czy bardziej udane - nie będę nikogo przekonywać. Najważniejsze jednak, że jest co wybrać na różne okazje. Nie przepracowują się, bo na co dzień do pracy chodzą ze mną VHP i G-Shock 😉

BOX-24-25-1.thumb.jpg.140b1f77274c257d9ba3b101ca6a513b.jpg

Piękny set! Na każdy dzień tygodnia jak dodasz do tego VHP ;) 

Edytowane przez Sisqo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, rads napisał(-a):

Tytułem podsumowania roku, moje pudełko z reedycjami marki Longines-ETA SA 😉 Mniej czy bardziej udane - nie będę nikogo przekonywać. Najważniejsze jednak, że jest co wybrać na różne okazje. Nie przepracowują się, bo na co dzień do pracy chodzą ze mną VHP i G-Shock 😉

Nie jestem w stanie ogarnąć jak mogłeś sie pozbyć 1938 😦

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Sisqo napisał(-a):

Piękny set! Na każdy dzień tygodnia jak dodasz do tego VHP ;)

Tak, bardzo przemyślana i efektowna kolekcja (lub jej część). Zwłaszcza, że kluczem do niej jest dobór mechanizmów, a dopiero w drugiej kolejności względy estetyczne. Takie podejście, to next level zegarkowego hobby. Z tej perspektywy, łatwiej mi się przekomarzać o stylistyce poszczególych modeli, bo kolekcją Radka i tak rządzą mechanizmy.

Dobrze, że model VHP pozostał poza kadrem, pasowałby tu mniej więcej tak, jak G-shock. Nieobecność "nowocześniejszych" modeli w tym zestawie również jest przemyślana. A z estetycznego punktu widzenia, najwyżej w tej grupie cenię Avigation BigEye i Classic Chronograph 1946, następnie Sector Dial i LLD.

RailRoad wyróżnia się ze względu na rodowód i układ tarczy. Reedycji zegarków "kolejowych" jest niewiele (Omega Railmaster, Ball Trainmaster i jeszcze kilka; większość nie doczekała się nowych wcieleń, chociaż byłoby warto, np. Universal Geneve Ferrovie dello Stato). Tymczasem, w historii zegarów i zegarków w ogóle, wykorzystanie ich na kolei miało ogromne znaczenie w codziennym życiu. Modne wyrażenie tool watch, najczęściej stosowane do zegarków nurkowych (albo pseudo-nurkowych), znacznie bardziej pasuje do naręcznych zegarków kolejowych.

Godzinę temu, Hefajsto napisał(-a):

Tego nikt nie rozumie, ale L507.2 to już nie ETA tylko Unitas 6498, czyli nie spełniał założeń kolekcji.

Edytowane przez ireo

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Hefajsto napisał(-a):

Tak wyszło z wielu względów, co nie znaczy, że za jakiś czas nie wróci 😉

41 minut temu, ireo napisał(-a):

Tego nikt nie rozumie, ale L507.2 to już nie ETA tylko Unitas 6498, czyli nie spełniał założeń kolekcji.

W sumie spełniał, bo ten w specyfikacji "-2" powstał o ile pamiętam już pod ETĄ 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, rads napisał(-a):

Nic, absolutnie nic Cie nie usprawiedliwia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba to naprawdę udane projekty. Alpiny jeszcze nie widziałem. Świetnie pasuje jej ten pasek. Schowana koronka kozacka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rads napisał(-a):

Oba to naprawdę udane projekty. Alpiny jeszcze nie widziałem. Świetnie pasuje jej ten pasek. Schowana koronka kozacka.

To dobry moment żeby przypomnieć, że o tej Alpinie po raz pierwszy na Forum napisali AK&AK.

Najpierw była sensacyjna, bardzo limitowana wersja na oryginalnym, prostokątnym mechanizmie 490 z lat '30, z ręcznym naciągiem, w kopercie ze srebra. https://www.yourwatchhub.com/alpina/alpina-heritage-carree-mechanical-140-years/ Cal. 490 z osią subsekundy umieszczoną dokładnie tam, gdzie trzeba, umożliwił uzyskanie idealnych proporcji, ale tylko w 28 egzemplarzech (14 jasnych i 14 czarnych). Te zegarki rozeszły się błyskawicznie, mimo wysokiej (jak na Alpinę) ceny.

.

Zaraz potem na powierzchnię wypłynęła wersja "zwykła", w stalowej kopercie z automatem. https://www.hodinkee.com/articles/intro-alpina-heritage-carree-and-startimer-pilot-quartz-worldtimer Ciekawe, że w USA oferowana wyłącznie z jasną tarczą.

Pod koniec ub. roku zacząłem poszukiwać czarnej wersji, AL-530BA3C6. Trudno ją było znaleźć, co przypisywałem niedawnej premierze. Wiadomo, że jeśli nowy model wchodzi na rynek i "załapie", to w ciągu paru miesięcy pierwsza partia się rozchodzi i wtedy czeka się albo na następną, albo na dobry egzemplarz z rynku wtórnego, co kto woli. Ale czas mijał, a "następnej partii" nie było. Pojawiła się w końcu, ale znacznie później (i drożej).

Alpina nie ma dużych mocy produkcyjnych, poza tym wyraźnie nie byli przygotowani na sukces tego zegarka. W końcu temat "kostka retro" jest już tak wyeksploatowany, że mogli się nie spodziewać wyprzedania składów magazynowych w ciągu 2-3 miesięcy. 

W styczniu 2024 r. zamówiłem ten zegarek u Dolińskiego, mieli go na stronie. Zapłaciłem, a potem czekałem i czekałem, nic się nie działo. Nie dostałem żadnej informacji o przewidywanym czasie dostawy, aż w końcu po miesiącu anulowałem zamówienie i kupiłem tę Alpinę we Francji. Oryginalny pasek zamieniłem na ciemniejszy, również ze strusia, ze względu na kolor i zwykłą klamerkę, którą wolę od wymyślnego stalowego zawiasu, zajmującego za dużo miejsca pod mankietem. 

Myślę, że dlatego wracam do tego zegarka i chętnie noszę go "do wszystkiego", że jest odpowiednio duży (jak na prostokąt). Jaeger-LeCoultre Reverso ma wymiary ok. 26-28 na 42-46 mm, w zależności od wersji, a Cartier Santos ok. 29 x 41 mm (też różnie, z tym że dłuższy wymiar to w praktyce lug-to-lug, razem z końcowymi ogniwami bransolety, a kwadratowa luneta jest znacznie mniejsza). Większość klasycznych prostokątów odbieram jako zbyt filigranowe. Alpina Heritage Carrée ma 32,5 x 39 mm (lug-to-lug 46,7 mm), co przy tym kształcie koperty wydaje mi się w sam raz.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi