Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piteks

IKZE, IKE, itp., w co inwestować na emeryturę

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.04.2025 o 13:25, Autor1984 napisał(-a):

Skok złota pójdzie w kierunku 4000$ w tym roku i mam świadomość wypowiadanych publicznie słów...

Ceny złota spot właśnie dziś rano pierwszy raz w historii zaliczyły "4" z przodu.

Edytowane przez mroova
nie wkleja mi wykresu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mroova napisał(-a):

Ceny złota spot właśnie dziś rano pierwszy raz w historii zaliczyły "4" z przodu.

@Anansikupiłeś, czy nadal śmieszkujesz?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie wiem czy teraz warto kupować bo jak shutdown się skończy to cena raczej spadnie. A kiedyś się skończy. Wojna Putina też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy teraz warto kupować bo jak shutdown się skończy to cena raczej spadnie. A kiedyś się skończy. Wojna Putina też.
Sztuką jest nie tylko wiedzieć co i kiedy kupić, ale też kiedy sprzedać, czyli zanim ceny spadną. A może nie spadną...
Wojna może się skończy, a może nie, albo rozpocznie się kolejna...
W zasadzie wiadomo, że nic nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja córka, zawsze była miłośniczką historii. W liceum, z matmy mierny. Ale historia na +

Obecnie jest studentką historii.

Przypominam sobie, że powtarzała mi że obecnie żyjemy w epoce międzywojennej.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

W zasadzie wiadomo, że nic nie wiadomo.

Sporo jednak wiadomo:

- banki centralne przenoszą ekspozycję rezerw z dolara oraz amerykańskich papierów dłużnych na złoto,

- w USA utrzymuje się inflacja, wbrew wcześniejszym deklaracjom duże wydatki rządowe niepokrywane wpływami z ceł i podatków (skutkiem czego wysokie zadłużenie i podaż długu = oczekiwany spadek rentowności),

- rekordowe napływy do ETF-ów na złoto, zewsząd zalecenia by inwestorzy prywatni zwiększali udział złota w portfelu do 15-25%

- w 7-osobowej Radzie Gubernatorów FED Trump już ma swoich trzech + w maju koniec kadencji Powella itd. itd.

Z drugiej strony wykres aż się prosi o korektę, ale "piątka" może jednak pęknie ...

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mroova napisał(-a):

Sporo jednak wiadomo:

Mocno siedzisz w temacie inwestowania, to i wiesz więcej. Moje inwestowanie ogranicza się do lokat terminowych i coś tam na wynajem. Zegarków nie wymieniam, bo na tym tylko same straty :lol:

Odnośnie złota wiem tylko, że to dobra inwestycja na niepewne czasy. Dlatego obawiam się, że masz rację...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby unaocznić. 
luty -> czerwiec -> wczoraj -> dzisiaj...

IMG_7445.jpeg

IMG_8023.jpeg

IMG_8699.jpeg

IMG_8705.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Keniutek w sztabki (niestety - bo wygodne w przechowywaniu) nie wchodziłbym - zbyt łatwe do podrobienia, a pokusa przy tej wartości spora. "Z ostrożności" wygoogluj sobie historie z jubilerem z Ottawy  i Royal Bank of Canada albo sporem co do prawdziwości dostarczonego złota na linii Chiny - Australia (choć tu może być inne tło - negocjacje handlowe nakładające się na konflikt polityczny).  

Ja bym wchodził w Maple Leafy albo jeszcze lepiej zabezpieczone Britannie.

@Mirosuaw: nie żartuj sobie ze mnie 😂

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Miała hrabina Havrankowa trzy nocniki. Złoty w sypialni, srebrny w salonie i porcelanowy w łazience. A jak przyszło co do czego to się na schodach zesrała...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mroova no niby masz rację. Ale z drugiej strony, moga trzasnąć fejkowego bulliona bo skoro trudno podrobić... to kto będzie sprawdzał.

Myślałem też swojego czasu o kupnie akcji kopalni złota z Australii albo RPA. Ale kasa poszła na jakieś pierdoły... pewnie tak jak i teraz 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Bugs napisał(-a):

`Zaiwania tak do przodu, że zastanawiam się czy kolejnej nie planują.

2 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Miała hrabina Havrankowa trzy nocniki. Złoty w sypialni, srebrny w salonie i porcelanowy w łazience. A jak przyszło co do czego to się na schodach zesrała...

Żyj dalej w swoim urojonym Świecie.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

`Zaiwania tak do przodu, że zastanawiam się czy kolejnej nie planują.

Żyj dalej w swoim urojonym Świecie.

Jedno jest pewne. Nie zazdroszczę Ci twojego, który jest realny jak mniemasz.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Anansi napisał(-a):

Jedno jest pewne. Nie zazdroszczę Ci twojego, który jest realny jak mniemasz.

Wiesz Piotr mimo wszystko czuję jakąś sympatię do Ciebie. Tak mój Świat jest realny i taki jaki sobie ukształtowałem - sam - bo go realizuję od A do Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Wojna może się skończy, a może nie, albo rozpocznie się kolejna.

może jestem zbytnim optymistą, ale myślę, że wschodnia wojna się skończy.

Jak już się skończy, to zdruzgotany ruski rynek, żeby się podnieść i wyjść z dołka będzie musiał sięgnąć szeroką garścią do skarbca po złoto a wówczas nagle może te ceny polecą na twarz...

Nie wiem, spekuluję sobie, bo nie mam odwagi, żeby kupować po takich cenach.

Wcześniej jak były niższe ceny, prócz odwagi brakowało kasy, teraz ceny tak wysokie, że w zasadzie też mnie nie stać na ryzyko nagłego tąpnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, zadra napisał(-a):

może jestem zbytnim optymistą, ale myślę, że wschodnia wojna się skończy.

Jak już się skończy, to zdruzgotany ruski rynek, żeby się podnieść i wyjść z dołka będzie musiał sięgnąć szeroką garścią do skarbca po złoto a wówczas nagle może te ceny polecą na twarz...

Nie wiem, spekuluję sobie, bo nie mam odwagi, żeby kupować po takich cenach.

Wcześniej jak były niższe ceny, prócz odwagi brakowało kasy, teraz ceny tak wysokie, że w zasadzie też mnie nie stać na ryzyko nagłego tąpnięcia.

Ten zdruzgotany Rosyjski rynek ma się lepiej, aniżeli kiedykolwiek. UE kupuje przez Kazachstan cały czas energię od nich. Dziękuję czytała Krystyna Czubówna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ten zdruzgotany Rosyjski rynek ma się lepiej, aniżeli kiedykolwiek. UE kupuje przez Kazachstan cały czas energię od nich. Dziękuję czytała Krystyna Czubówna

widzę, że mamy różne źródła informacji, ale chyba to lepiej - jest "dywersyfikacja" wiedzy.. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, zadra napisał(-a):

widzę, że mamy różne źródła informacji, ale chyba to lepiej - jest "dywersyfikacja" wiedzy.. 🙂

Tak się składa, że kieruję organizacją naukowo - techniczną związaną z energrtyką. Więc - coś tam wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkiego nie da się kupić/sprzedać przez Kazachstan.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

wszystkiego nie da się kupić/sprzedać przez Kazachstan.. 

Nie no jasne, a jak; no pewnie :)

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Tak się składa, że kieruję organizacją naukowo - techniczną związaną z energrtyką. Więc - coś tam wiem.

Powiedz mi tu ino szybko, jakie będą ceny prądu w połowie przyszłego roku? Kupować farmę  wiatrakową, więcej paneli słonecznych, czy raczej budować prywatną stację odzyskiwania energii z materiałów odpadowych? 

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Powiedz mi tu ino szybko, jakie będą ceny prądu w połowie przyszłego roku? Kupować farmę  wiatrakową, więcej paneli słonecznych, czy raczej budować prywatną stację odzyskiwania energii z materiałów odpadowych? 

Mariusz nieśmieszkuj. O realnych cenach można mówić; kiedy jest się niezależnym. A to jest zależne od Rządu. Jesteśmy niezależni? Mariusz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy sie złotem jaracie a na zwykłych polskich spółkach można dobrze zarobić - ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi