Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szuwi

Patelnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nikomu, wiec lepiej trzymac sie produktow co do ktorych nie ma watpliwosci 😉

Problem ze stala nierdzewna jest taki, ze stop zawiela nikiel, ktory moze powodowac alergie i problemy ukladu trawiennego.
Przedostaje sie przede wszystkim do kwasnych potraw, wiec osobiscie nie gotuje pomidorowki w stalowym garnku 😉

Jeszcze nie spotkałem dołączonego certyfikatu stali do garnka czy patelni z wykazem co i ile czego zostało użyte. Aluminium też szkodliwe w kwaśnym środowisku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2024 o 11:34, machlo napisał(-a):

Na obu nie wolno smażyć kwaśnych rzeczy, tzn. można, ale powłoka z wypalonego tłuszczu się niszczy.

Na tej nierdzewce to mniejszy sens tej wypalanej powłoki niż na żeliwnej. I nierdzewke to raczej się kupuje żeby kwaśne rzeczy też można było ;)
Co innego patelnia z węglówki. wtedy się zgodzę

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, colector napisał(-a):

Jeszcze nie spotkałem dołączonego certyfikatu stali do garnka czy patelni z wykazem co i ile czego zostało użyte. Aluminium też szkodliwe w kwaśnym środowisku.

Moim zdaniem producent garnkow czy patelni powinien podac rodzaj stali jaki zostal uzyty. Zazwyczaj podaje sie je w postaci cyfr - najpopularniejsze - 18/8 i 18/10 mowia o 18% chromu i 8 czy 10% niklu.
Wystepuja tez oznaczenia AISI czy DIN, ktore tez mozna "rozszyfrowac" i okreslic stop garnka czy patelni.

O aluminium nawet nie wspomne, bo moim zdaniem nie powinno byc uzywane w ogole 

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 strony wątku i dalej nie wiem co kupić, bez potrzeby doktoryzacji :) 

Moje ostatnie 3 szt po mniej niż roku wygieły sie i nie stykają równo z płytą co mnie mega irytuje :( 
Używam tylko do podgrzewania posilków…polecicie coś co sie nie wygnie ?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, pisar napisał(-a):

Moje ostatnie 3 szt po mniej niż roku wygieły sie i nie stykają równo z płytą co mnie mega irytuje :( 

Zobacz co ja używam, polecam 🤗🤗🤗

IMG20240130153446.thumb.jpg.e4fc2e4c2cd0bf736a72e588422e8acb.jpg

Screenshot_2024-01-30-15-37-52-84_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.a9956a6cdec31c91626902e25a82a866.jpg

IMG20240130164543.thumb.jpg.b929d674de8630bf2a4eaa8a40659d42.jpg

Kupiłem ją o wiele taniej 😁😁😁

Intensywnie używana, smażenie, duszenie i takie tam 🤗🤗🤗

Żeliwna nie wygnie się 😁😁😁

A i nic nie przywiera 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, pisar napisał(-a):

Widzisz Piotrze, z zegarkami jest dużo łatwiej. Tam wiadomo, co się kupuje do ciorania, a tu..., każdy swoje chwali. Do dwóch poprzednich modeli dorzucam markę Fissler. Nie zdawałem sobie sprawy, ile może kosztować przyzwoita patelnia. 😂

Screenshot_20240129_200701_Chrome-01.jpeg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Widzisz Piotrze, z zegarkami jest dużo łatwiej. Tam wiadomo, co się kupuje do ciorania, a tu..., każdy swoje chwali. Do dwóch poprzednich modeli dorzucam markę Fissler. Nie zdawałem sobie sprawy, ile może kosztować przyzwoita patelnia. 😂

Screenshot_20240129_200701_Chrome-01.jpeg

Za tą jedną kupisz 2 takie jak podrzuciłem i jeszcze zostanie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Za tą jedną kupisz 2 takie jak podrzuciłem i jeszcze zostanie 🤗🤗🤗

Drewniana rączka w patelni - weź przestań, co to ma być? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Drewniana rączka w patelni - weź przestań, co to ma być? 

A co nie może być, co w tym złego że do piekarnika nie włożysz 🤔🤔🤔  Kolega piszę że w większości będzie używał do podgrzewania posiłków, tu się nic nie pokrzywi i nic nie przywrze 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pisar napisał(-a):

Poczytaj, sam wyrob sobie zdanie 😊

Pierwszy lepszy artykul:

https://pysznosci.pl/dietetyk-ostrzega-gotowanie-w-tych-garnkach-jest-bardzo-niezdrowe,6919215290218625a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Czyli moja patelnia jest zdrowa 🤗🤗🤗

jest jest 👍

Moim zdaniem, zeliwne patelnie garnki renomowanych marek sa najzdrowsze. Na drugim miejscu sa stalowe.

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było, z kuchni, piszecie a nie pokazujecie 🤗🤗🤗

IMG20240201122603.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, pisar napisał(-a):

Zwieger Vesna, ja mam 28 cm od ponad 2 lat i jestem zadowolony,
jesli 28 cm dla Ciebie zbyt duza sa mniejsze z tej serii

wygnie sie kazda jesli bedziesz na goraca patelnie lal zimna wode

mam tez stalowego de Buyer'a ale czekam z sezonowaniem az bedzie cieplej
i bedzie mozna okna otworzyc zeby wywietrzyc mieszkanie ; )

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, neclocus napisał(-a):

Zwieger Vesna, ja mam 28 cm od ponad 2 lat i jestem zadowolony,
jesli 28 cm dla Ciebie zbyt duza sa mniejsze z tej serii

wygnie sie kazda jesli bedziesz na goraca patelnie lal zimna wode

mam tez stalowego de Buyer'a ale czekam z sezonowaniem az bedzie cieplej
i bedzie mozna okna otworzyc zeby wywietrzyc mieszkanie ; )

W mojej nic nie trzeba wietrzyć, gotowa od razu do użycia no chyba że coś się sfajczy 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeliwa nie trzeba sezonowac zeby przygotowac nieprzywierajaca powloke,
tym bardziej ze masz powloke ktora jak wszystkie inne powloki utlenia sie
gdyby nie miala powloki wymagalaby po uzyciu osuszenia i przetarcia oliwa
dla zapobiezenia korozji, podobnie zreszta jak stalowe

jesli jestes z niej zadowolony to swietnie, kazdy ma swoje preferencje i doswiadczenia

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, neclocus napisał(-a):

zeliwa nie trzeba sezonowac zeby przygotowac nieprzywierajaca powloke,
tym bardziej ze masz powloke ktora jak wszystkie inne powloki utlenia sie
gdyby nie miala powloki wymagalaby po uzyciu osuszenia i przetarcia oliwa
dla zapobiezenia korozji, podobnie zreszta jak stalowe

jesli jestes z niej zadowolony to swietnie, kazdy ma swoje preferencje i doswiadczenia

Emalia raczej się nie utlenia 🤔🤔🤔 a ta jest żeliwna emaliowana a dzięki  wgłębieniom nie trzeba dużo tłuszczu dawać 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnia kupiona! Patelnia Venice Pro 26cm evershine light grey firmy GreenPan. Stal nierdzewna 18/10. Technologia Evershine™, 3-warstwowy korpus, ceramiczna powłoka z dodatkiem diamentu Thermolon™ Infinity, wolna od PFAS i PFOA, ergonomiczny uchwyt Stay Cool, odpowiednia na kuchenkę gazową, elektryczną i indukcyjną, można używać w piekarniku do 218℃, nadaje się do mycia w zmywarce. Uniwersalna patelnia Venice Pro wykonana została z ultra wytrzymałej stali nierdzewnej. Trójwarstwowy korpus wykończony jest powłoką uzyskaną dzięki technologii Evershine™, która gwarantuje doskonały blask oraz chroni przed przebarwieniami powierzchni spowodowanymi ciepłem, dzięki czemu patelnia cały czas będzie wyglądać jak nowa. Ergonomiczny uchwyt połączony został z patelnią specjalnym rozejściem w kształcie litery "V", dzięki czemu zapobiega nagrzewaniu się stali i sprawia, że możesz bezpiecznie przestawiać naczynie w każdym momencie gotowania. Thermolon Infinity – w 100% naturalna, ceramiczna powłoka, wzmocniona diamentami, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z przyrządzanymi posiłkami. Dzięki swoim właściowościom sprawia, że patelnia posiada nieprzywierającą warstwę, gwarantując perfekcyjne rezulataty smażenia. W procesie jej produkcji, podczas łączenia powłoki z korpusem naczynia, wykluczono użycie klejów oraz innych toksycznych substancji, dzięki czemu zyskujesz możliwość użytkowania całkowicie zdrowej powłoki w Twojej kuchni.

cc002454-001_top (1)-01.jpeg

Dokupiłem też drugą mniejszą sztukę 20cm do smażenia cebulki i robienia sosów. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Patelnia kupiona! Patelnia Venice Pro 26cm evershine light grey firmy GreenPan. Stal nierdzewna 18/10. Technologia Evershine™, 3-warstwowy korpus, ceramiczna powłoka z dodatkiem diamentu Thermolon™ Infinity, wolna od PFAS i PFOA, ergonomiczny uchwyt Stay Cool, odpowiednia na kuchenkę gazową, elektryczną i indukcyjną, można używać w piekarniku do 218℃, nadaje się do mycia w zmywarce. Uniwersalna patelnia Venice Pro wykonana została z ultra wytrzymałej stali nierdzewnej. Trójwarstwowy korpus wykończony jest powłoką uzyskaną dzięki technologii Evershine™, która gwarantuje doskonały blask oraz chroni przed przebarwieniami powierzchni spowodowanymi ciepłem, dzięki czemu patelnia cały czas będzie wyglądać jak nowa. Ergonomiczny uchwyt połączony został z patelnią specjalnym rozejściem w kształcie litery "V", dzięki czemu zapobiega nagrzewaniu się stali i sprawia, że możesz bezpiecznie przestawiać naczynie w każdym momencie gotowania. Thermolon Infinity – w 100% naturalna, ceramiczna powłoka, wzmocniona diamentami, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z przyrządzanymi posiłkami. Dzięki swoim właściowościom sprawia, że patelnia posiada nieprzywierającą warstwę, gwarantując perfekcyjne rezulataty smażenia. W procesie jej produkcji, podczas łączenia powłoki z korpusem naczynia, wykluczono użycie klejów oraz innych toksycznych substancji, dzięki czemu zyskujesz możliwość użytkowania całkowicie zdrowej powłoki w Twojej kuchni.

cc002454-001_top (1)-01.jpeg

Dokupiłem też drugą mniejszą sztukę 20cm do smażenia cebulki i robienia sosów. 😉

Zobacz jak się smaży i daj znać 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Zobacz jak się smaży i daj znać 🤗🤗🤗

Jutro będzie jajecznica na boczku z cebulką. Dam znać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Jutro będzie jajecznica na boczku z cebulką. Dam znać. 

👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, mario1971 said:

Dam znać

Daj znać po roku… wtedy będzie już co pisać 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Londek napisał(-a):

Daj znać po roku… wtedy będzie już co pisać 😉

Ja mam swoją ze dwa lata jest spoko , nie mam się do czego przyczepić, gotuję na gazie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja mam swoją ze dwa lata jest spoko , nie mam się do czego przyczepić, gotuję na gazie 🤗🤗🤗

Ja po pijaku za gotowanie się nie biorę. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi