Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
DamianWalowski047

Laco czy Archimede

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam 19 lat i pasjonuję się historią. Dzięki pracy wakacyjnej udało mi się uzbierać na pierwszy dobry zegarek. Poszperałem w internecie i wybór padł na Laco lub Archimede. Zegarek do mniej oficjalnego stronu, katana, skórzana kurtka, sweter. Kropkę na i postawił wywiad tego człowieka https://historia.org.pl/2014/12/22/zegarmistrzostwo-i-lotnictwo-a-ii-wojna-swiatowa/

Wybrałem dwa modele z kopertą w rozmiarze 39 mm ale może się zdecyduję na 42 mm zobaczymy. Ale do rzeczy:

Laco Mulheim an der Ruhr (z mechanizmem ETA 2801-2 manualny z rezerwą chodu), występuje też na Selicie SW200-1 (mechaniczny, automatyczny z rezerwą chodu). Cena 4300 zł

Archimede Pilot 39 H.S. LDB (mechanizm ETA 2824-2). Cena 960 euro plus vat i cło. 960 euro to jakieś 4150 zł.

PYTANIA:
1. Który zegarek byście wybrali i dlaczego?
2. Który z tych mechanizmów jest najlepszy?

3. Czy może błądzę i macie jakieś inne propozycje?

4. Jeśli Archimede to jak go kupić, VAT sobie obliczę, ale jak z tym cłem. Jak i gdzie to zapłacić i ile to może kosztować?

5. Czy jest coś co powinienem wiedzieć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laco. Bo firma związana z oryginałem (niestety ;) :( ). Bo koperta bardzo zbliżona do oryginalnej. Bo manualny naciąg. Eta 2801 to 2024 bez rotora, co ciekawe w moim Laco ma ponad 50 godzin rezerwy, czyli sporo więcej niż automat.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch wybrałbym Laco. Z podobnych względów jak już napisał @Anansi. Laco to jedna z bodajże sześciu firm, która takie zegarki produkowała na zlecenie rządu III Rzeszy.

Z tego samego względu zerknąłbym też na ofertę Stowy, gdzie można wybrać rodzaj mechanizmu a mechanizmy są w klasie wykonania Top. Mam takiego pilota 40mm w brązie. Na żywo wygląda dużo lepiej niż na wizualizacjach na stronie internetowej. Lepiej więc poszukać w internecie zdjęć użytkowników.

https://www.stowa.de/pilot

Możesz też zerknąć na zegarki Dekla. Tutaj nie ma w cenie historii, ale za to możliwa jest pełna personalizacja zegarka (mechanizm, data, logo, wskazówki, tarcza, dekiel pełny lub przeszklony, luma, koronka itp...). Ceny (za porównywalny model) będą niższe niż u Stowy czy Laco. Bazowy pilot w takiej wersji jak wybrany przez Ciebie Laco Mulheim, to 630 EUR, więc 300 EUR mniej.

https://deklawatches.com/pilot/

obraz.thumb.png.4567d26a235ab35aea1f11dfe53c80ca.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laco to jeden z pięciu historycznych producentów "prawdziwych" B-Uhrów z czasów III Rzeszy, za to Archimede jest duuużo porządniej wykonany i prawdopodobnie dokładnej wyregulowany.

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zamiast zegarka  wzorowanego na zegarkach Luftwaffe, zegarek RAFu. Wzór 6B/159, zegarki produkowane dla RAF przez omegę i longines. 

https://www.timefactors.com/collections/smiths/products/smiths-military-prs-29am-1

Dobra jakość wykonania, szwajcarski ręcznie nakręcany mechanizm, dużo tańszy niż fligery. Dojdzie VAT, bo z UK. Smiths nawet zrobił prototyp 6B/159. Ciężko go kupić bo jest rozchwytywany, ale się da. Jedyne co trzeba dodać, że mniejszy, niż fligery, 36mm.

17284692459171858954076356656971.jpg

Edytowane przez Laponek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2024 o 16:47, Dirty Harry napisał(-a):

Laco to jeden z pięciu historycznych producentów "prawdziwych" B-Uhrów z czasów III Rzeszy, za to Archimede jest duuużo porządniej wykonany i prawdopodobnie dokładnej wyregulowany.

A to nowość. Archimede i jego koronka, która wygląda jak toczona przez początkującego ucznia szkoły zawodowej... i to nie wszystko. Nie wiem jakie Laco miałeś w rękach ;)

"prawdopodobnie lepiej wyregulowany" - po co pisać coś takiego i wprowadzać w błąd nie mając żadnych na to dowodów?

Edytowane przez Walle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy manualnym naciągu Laco trzeba się dobrze zastanowić co się kupuje. Oni z tego co wiem we wsztstkich modelach dają zakręcaną koronkę. Odkręcanie jej kilka razy w tygodniu żeby nakręcić mechanizm to ryzyko zjechania gwintu.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby było takie ryzyko to nie byłaby zakręcana.. ludzie latami używają zegarków w tej konfiguracji bez wymiany tubusa i koronki (Radiomir  produkowany od wczesnych lat dwutysięcznych).

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To różnie bywa... W jakimś mikrobrandzie mam gwint ewidentnie za krótki (zakładam, że zjechany, a nie od nowości, kupiłem używkę), w wodołazach noworuskich gwint z kolei był sławny z tego, że się urywał prawie od razu, tak też było w moim.

Z kolei w zabytkowym rolexie jest i działa do dziś. Tak samo jak w większości współczesnych zegarków, które miałem/mam, łącznie z chińszczyzną.

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Walle napisał(-a):

A to nowość. Archimede i jego koronka, która wygląda jak toczona przez początkującego ucznia szkoły zawodowej... i to nie wszystko. Nie wiem jakie Laco miałeś w rękach ;)

"prawdopodobnie lepiej wyregulowany" - po co pisać coś takiego i wprowadzać w błąd nie mając żadnych na to dowodów?

Swoich własnych miałem pięć: Paderborn 42 mm, Saarbrucken 45 mm, Dortmund 45 mm, Westerland 45 mm i limitowany 55 mm Baumuster B ref. 861664, nr 31/50. Ile miałem w rękach to nie wiem, ale na pewno była to dwucyfrowa liczba. Żaden z Laco, które widziałem i tych, które miałem nie był tak porządnie wykończony, jak również mój Archimede Pilot 42H. Choć fakt, że mój Archimede jest w nieoferowanym już wykończeniu i ma szkiełkowaną kopertę, a obecnie produkowane są tylko szczotkowane. Ma też akcesoryjną koronkę i akcesoryjny dekiel.

Również żaden z moich Laco nie chodził tak dokładnie, jak mój Archimede. To zresztą dość powszechna wiedza z wielu forum: w Archimede werki Eta nie są ładnie wykończone, ale świetnie wyregulowane.

Na podstawie własnych doświadczeń z posiadania pięciu Laco i jednego Archimede napisałem to, co napisałem. Pochwalisz się, jak duże są Twoje doświadczenia z tymi zegarkami, że upoważniają, by zarzucać mi "wprowadzanie w błąd nie mając żadnych dowodów"?

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Archimede Pilot 39 - sprzedałem, nie ze względu na dokładność, ale ze względu na projekt po bliższym zapoznaniu i wykonanie, które mnie nie satysfakcjonowało.

Laco Ulm robił +5 sek na dobę. Mulheim +6. Oba były o niebo ładniejsze od Archimede.  

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi