Matti 141 #9051 Napisano 10 Listopada 2013 Szczerze mówiąc, wolę auto, w które będę inwestował pieniądze tylko w sprawy eksploatacyjne, moim zdaniem dużo zależy od szczęścia w zakupie, a teza, że Niemcy zrobią samochód lepiej niż Francuzi to stereotyp. Mam nadzieję, że do wiosny będę już pomykał wyczekiwaną Cytryną 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo1979 0 #9052 Napisano 10 Listopada 2013 ZagadkaCzy wiedzą koledzy jak jest sprawdzany wał korbowy w Peugeocienie? falami rentgena co 50 sztuka z produkcyjnej linia w BMW ? każdy!!!!!! kto zrobił najwiecej silników na swiecie w 2011? VW to by było na tyle Ps. zapewne BMW dało popalic bo było cofniete z 200k kilsów i sklejone z przystankiem autobusowym Jeszcze teraz mi sie przypomiał fakt z przed miesiąca - kolega przedstawiciel wfirmie farmacetycznej i wszyscy poginają Megankami - jak nas odwiedzał to wsztscy sie smiali ze auto piszczy z daleka smiechom nastał koniec jak tą Meganke z przebiegiem 40k WYMIENILI mu na nową po 7 miechach - co sie okazało - wad fabrycznych było tyle że operator flotowy nie chciał sie zgodzic na zadne naprawy NOWEGO AUTA szok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #9053 Napisano 10 Listopada 2013 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aty3 12 #9054 Napisano 10 Listopada 2013 Ja przed obecnym fiatem stilo prywatnie i na dłużej jeździłem tylko wytworami polskiej motoryzacji, ale np. moja siostra prawie 10 lat użytkowała citroena ax'a i wiele złego na jego temat nie można powiedzieć.Zauważcie że jeśli chodzi o francuzy to większość usterek to nie są typowe uszkodzenia silnika tylko albo nie do końca dopracowana elektronika itp. patrz- czytniki kluczyko-kart albo nowatorskie i zaawansowane rozwiązania mechaniczne niespotykane u innych producentów.VW kiedyś na pewno bez konkurencji ale padające wtryski w 2.0 tdi czy rozrządy które nie zawsze wytrzymują zalecane przebiegi w tsi moim zdaniem nie uprawniają VW do jakichś wyróżnień. 0 Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aty3 12 #9055 Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Dubel. Edytowane 10 Listopada 2013 przez aty3 0 Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralfbutton 48 #9056 Napisano 10 Listopada 2013 Ja miałem już 2 Mazdy (Xedos, Millenię), Corollę E12, Nissana Primerę P11, Fiestę z '94 a teraz Mondeo Mk4I co dziwne to Fordy są najbardziej niezawodne.Ja jestem zarówno przeciwnikiem jak i zwolennikiem stereotypów. Przeciwnikiem, bo krzywdzą niejedno dobre auto (np Laguna 3 2.0 DCi, Laguna 2/3 2.0t, Espace 2.0t, pozostałe franuskie od PSA)Zwolennikiem, bo dzięki stereotypom te auta mają dobre ceny na rynkach wtórnych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo1979 0 #9057 Napisano 10 Listopada 2013 prawda jest tez taka że do niemca łatwiej o zamiennik ewentualnie jakas uzywana czesc z wymontowanegopełno tego na rynku wtórnym mnie po 135k padła turbinka w niemcu i dokupiłem za 600 uzywke - smiga jak ta lala ale jak do wszystkiego ... tak i do aut trzeba miec niestety szczescie kupując uzywane auto... albo sie cholera znać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #9058 Napisano 10 Listopada 2013 ale jak do wszystkiego ... tak i do aut trzeba miec niestety szczescie kupując uzywane auto... albo sie cholera znać Najlepiej jedno i drugie . Ja dawno temu mialem samochod taki ze czulem sie jakbym byl mechanikiem lotniczym . Czyli na kazda godzine jazdy sprzet potrzebowal godziny napraw lub regulacji . Naszczescie z takie czasy raczej nie powroca 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #9059 Napisano 11 Listopada 2013 ZagadkaCzy wiedzą koledzy jak jest sprawdzany wał korbowy w Peugeocienie? falami rentgena co 50 sztuka z produkcyjnej linia w BMW ? każdy!!!!!! kto zrobił najwiecej silników na swiecie w 2011? VW to by było na tyle Z RTG to akurat żaden argument wręcz bym powiedział że jak ktoś musi każdy kontrolować to widocznie nie kontroluje parametrów procesu produkcyjnego - nie ma pojęcia co schodzi z taśmy i musi przebadać ;-)Poza tym lepiej by było jakby prześwietlali kardany w motocyklach serii K parę lat temu bo się namiętnie ukręcały.Po drugie - masz jakieś wieści żeby korby we francuzach padały?Skoro BMW prześwietla każdą korbę bo widocznie bardziej obciąża wytrzymałościowo i jest sens praktyczny to sprawdzaćPoi trzecie, niech sobie będą trwałe, problem w tym że wsiadam do Volks\BMW\Audi-wagena to pierwsze co mi przychodzi do głowy to: umarł ktoś?Bo taki smutek zawsze. KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grejtfrut 30 #9060 Napisano 11 Listopada 2013 Citroeny to są całkiem dobrze zrobione samochody. Nie wiem jak Peugeot i Renault, nie miałem bezpośredniej styczności. Przewinęło się u mnie w firmie sporo cytryn i jakiekolwiek kłopoty to rzadkość. Co do Volkswagena i Audi, raz w życiu zdecydowałem się na auto z tej grupy. W Audi zepsuło się podczas 50 kkm wszystko, co istotne. Padł silnik, automatyczna skrzynia biegów, napęd na tył, miałem problemy ze światłami.. Nigdy więcej. Natomiast w tej chwili w firmie jeździ około 10 Citroenów, kolejny zamówiony bo alternatywy (cena/jakość) nie widzę. Prywatnie jeżdżę Mercem i mam jeszcze jedną uwagę: stopień zachłanności serwisów marek niemieckich przekroczył dla mnie już jakiś czas temu poziom bezczelności. Serwis Citroena - nie mogę powiedzieć czegoś podobnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 401 #9061 Napisano 11 Listopada 2013 Stereotypy to przekleństwo w tym kraju Z mojego motoryzacyjnego doświadczenia ukuła się jedna prawda: "jak dbasz tak masz"Zdaje sobie sprawę, że są niewypały np. 2.0 TDI VW i słynne TDCI w Fordach sprzed kilku lat, ale w większości pozostałych przypadków to jest tak, że jak kupisz auto z przebiegiem faktycznym poniżej 200 tyś km i serwisujesz normalnie to jest OK. Śmieszą mnie opinie np. o Fordach wygłaszane przez ludzi którzy to Forda omijają z daleka Z drugiej strony w tym kraju poza tym że każdy ma "Niemca" po emerycie z rzeszy to jeszcze te VW jeżdżą latami i tylko "olej wymieniam". Polak strasznie przywiązuje się do "swojego dorobku życia" i z reguły nie da o nim powiedzieć złego słowa, a że króluje niemiecka motoryzacja to i takie opinie się na forach pojawiają jak kilka postów wyżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drake 90 #9062 Napisano 11 Listopada 2013 W Audi zepsuło się podczas 50 kkm wszystko, co istotne. Padł silnik, automatyczna skrzynia biegów, napęd na tył, miałem problemy ze światłami.. Nigdy więcej. Miałeś to Audi od nowości ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiktor1972 0 #9063 Napisano 12 Listopada 2013 VW Touran z silnikiem 1,2 TSI rocznik 2012. Na trasie z tempomatem spala toto poniżej 6 litrów benzyny na 100 km. W mieście jest już gorzej - 10 litrów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grejtfrut 30 #9064 Napisano 12 Listopada 2013 Miałeś to Audi od nowości ??Nie, używka. Ale najmłodsza i w najładniejszym stanie z tych, które miałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #9065 Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) VW Touran z silnikiem 1,2 TSI rocznik 2012. Na trasie z tempomatem spala toto poniżej 6 litrów benzyny na 100 km. W mieście jest już gorzej - 10 litrów.1.2 TSi pali 10 litrow w miescie??? To sie nie popisali. Moja mazda 2.5l pali 8.5 litra w miescie z klima caly czas Edytowane 12 Listopada 2013 przez nash13 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emre 2 #9066 Napisano 12 Listopada 2013 ja wczoraj założyłem zimówki i stwierdzam, że opona 205 w aucie rwd 300km/450nm to słaby pomysł... w połączeniu z walniętym czujnikiem od abs, który powoduje wyłączenie kontroli trakcji stałem się posiadaczem driftowozu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grejtfrut 30 #9067 Napisano 12 Listopada 2013 W deszczu i świeżym śniegu wąska lepsza od szerokiej.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emre 2 #9068 Napisano 12 Listopada 2013 w tej chwili wciskając mocniej gaz na suchym tył zaczyna wyprzedzać przód, wiec nie sądze żeby na mokrym było lepiej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #9069 Napisano 12 Listopada 2013 Zajrzałem po paru miesiącach - jest postęp na forumbył mały kabaret, a teraz jest duży 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #9070 Napisano 12 Listopada 2013 Nie przekonasz nas do tego, że e30 316i jest najlepszym autem rodzinnym na świecie, zaraz po Ferrari Italia.Więc odpuść sobie i daj się nam cieszyć naszymi samochodami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drake 90 #9071 Napisano 13 Listopada 2013 Nie, używka. Ale najmłodsza i w najładniejszym stanie z tych, które miałem. Ja kupiłem nowe , jeżdżę już 5 rok , 74 kkm i jedyną wpadkę jaką zaliczyło to kolektor ssący wymieniony przez ASO mimo upływu gwarancji na zasadzie gestu handlowego z dużym upustem . Nie twierdzę ,że są to auta bezawaryjne , bo nie są , ale ja jestem zadowolony , pomimo że auto 3 rok jeździ na mocnym setupie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #9072 Napisano 13 Listopada 2013 w tej chwili wciskając mocniej gaz na suchym tył zaczyna wyprzedzać przód, wiec nie sądze żeby na mokrym było lepiej... No ale chwalisz się czy żalisz?;-)Po to się kupuje mocne RWD, czy nie?;-)A jak Ci za ciężko jeździ na tych co masz to wg mnie poszukaj jak najbardziej miękkich czyli najmniej trwałych, np. Blizzaki są miękkie. Mam w Vitarze V6, szybko je zjada ale ładnie trzymają na suchym (byle za ciepło nie było bo płyną) , jako tako na mokrym, bardzo fajnie na śniegu (tyle że wtedy zapięcie 4x4 robi swoje). Tylko jak będzie mało śniegu to ledwo na jedną zimę starczą. KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emre 2 #9073 Napisano 13 Listopada 2013 jest fajnie, ale z tym tempem zużycia boje się, że nie dotrwają do zimy... no i na plus jest to, że na tych oponach auto jest dużo bardziej przewidywalne w poślizgu niż na letnich 275... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kromeczka 12 #9074 Napisano 14 Listopada 2013 Ja się użeram z Civiciem 1.4i 90 KM maleństwo 3 drzwiowe (spalanie przy mojej jeździe i sportowym tłumiku ok 6,2l/100 km). Ale źle mi się tym jeździ. Nie wiem czy za lekkie czy się jeszcze z autem nie zgrałam, bo mam je niecały miesiąc. O wiele lepiej prowadzi mi się Toyotę Avensis II kombi 2.0 D4D 116 KM (jakie to ma cudowne spalanie panowie! 4,2 l/100 km w trasie! 5,5 l/100 km w mieście!). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emre 2 #9075 Napisano 14 Listopada 2013 (jakie to ma cudowne spalanie panowie! 4,2 l/100 km w trasie! 5,5 l/100 km w mieście!). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach