Bugs 4721 #26926 Napisano 12 Października 2019 Wiesz, przymierzam się już powoli do wstępnego zastanawiania się nad pierwszą fazą cyklu rozmyślań o oponach zimowych... A który płyn do spryskiwaczy?Tankować na BP, Orlenie, Shellu czy jeszcze gdzie indziej? Czy paliwa premium mają sens?Czekaj, jeszcze coś się znajdzie.... Fajne autko, gratuluję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 81370 #26927 Napisano 12 Października 2019 Nie kupujesz opon całorocznych ❓ Nie, ale spokojnie możemy o tym podyskutować przez kolejnych pięć stron. Myślałem że będzie cos z litera C zamiast G ale przy G odpadają obawy związane z przeswitem. Jeszcze raz gratuluję. Nowe auto (niekoniecznie nowe w sensie niejezdzone wcześniej) zawsze cieszy. To nie było warunkiem koniecznym, ale ta sztuka to nówka. A który płyn do spryskiwaczy?Tankować na BP, Orlenie, Shellu czy jeszcze gdzie indziej? Czy paliwa premium mają sens?Czekaj, jeszcze coś się znajdzie.... Fajne autko, gratuluję Wycieraczki, wycieraczki... To temat do wielu rozważań... Dzięki! 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43646 #26928 Napisano 12 Października 2019 Nie kupujesz opon całorocznych ❓Nie, ale spokojnie możemy o tym podyskutować przez kolejnych pięć stron. ...Pewnie jest więcej przeciwników niż zwolenników. Następne moje opony to będą całoroczne. Obecnie nie widzę sensu kupowania opon zimowych i letnich. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4039 #26929 Napisano 12 Października 2019 Pewnie jest więcej przeciwników niż zwolenników. Następne moje opony to będą całoroczne. Obecnie nie widzę sensu kupowania opon zimowych i letnich.A ja widzę , średnia cena za całoroczną opone do mojego auta to 1,5k sztuka. Zalup zimowej+ letniiej ok 1,6k za obydwie Żywotność 2x większa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71151 #26930 Napisano 12 Października 2019 (edytowane) Pewnie jest więcej przeciwników niż zwolenników.Następne moje opony to będą całoroczne. Obecnie nie widzę sensu kupowania opon zimowych i letnich. Ja jestem na nie - oponom całorocznym oczywiście https://www.motofakty.pl/artykul/adac-wykonalo-zimowy-test-opon-calorocznych-co-wykazal.html Edytowane 12 Października 2019 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 586 #26931 Napisano 12 Października 2019 A ja widzę , średnia cena za całoroczną opone do mojego auta to 1,5k sztuka. Zalup zimowej+ letniiej ok 1,6k za obydwie Żywotność 2x większa.Dolicz do tego 2 x do roku koszt zmiany u wulkanizatora zim / let. Przy całorocznych za to się nie płaci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71151 #26932 Napisano 12 Października 2019 Dolicz do tego 2 x do roku koszt zmiany u wulkanizatora zim / let. Przy całorocznych za to się nie płaci. Dla mnie bezpieczeństwo (moje, rodziny a także innych użytkowników dróg i chodników) za kółkiem jest ważniejsze od kasy 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 81370 #26933 Napisano 12 Października 2019 Najdroższe opony całoroczne do "prawie mojego" GLA kosztują 616 zł za sztukę. Najtańsze zimówki w przedziale premium 399 zł za sztukę. Czyli uzasadnienie ekonomiczne zakupu dwóch kompletów "takie se". Ale auto ma fabrycznie montowane letnie run on flaty, więc... No i jednak skłaniam się do opinii, że zimówki są bezpieczniejsze od całorocznych. Ale... nie znam się. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4039 #26934 Napisano 12 Października 2019 Koszy całorocznych 6000, a 2 kompletów 6400. Noe wiem ile musialbym placic za wymiane opon zeby sie to oplacilo.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71151 #26935 Napisano 12 Października 2019 Zacytuję tylko ten fragment: Jak widać z zupełnie różnych testów hamowania opony całoroczne są zdecydowanie lepsze niż opony letnie, z kolei różnica między nimi a oponami zimowymi nie jest już tak znaczna (w warunkach zimowych). Różnica sięga „zaledwie” kilku metrów. Wyobraźmy sobie sytuację, zima, przejście dla pieszych przy szkole.Dziecko wbiega nam przed maskę, zaczynamy hamować. Mamy do przejścia dla pieszych 20 metrów – w zimówkach zdążymy się zatrzymać, w oponach całorocznych przejedziemy całą długość pasów, a na oponach letnich zatrzymamy się kolejne 5-10 metrów dalej. Tylko ten jeden argument jest dla mnie wystarczający, żeby kupić zimówki i nie ryzykować dłuższej drogi hamowania.Wszyscy wiemy jak działają nasi drogowcy, prędzej czy później każdy będzie miał chociaż jedną kryzysową sytuację zimą i wtedy lepiej mieć najlepszą możliwą ochronę a opony uniwersalne takiej ochrony nie zapewniają.A tutaj cały artykuł: http://podrogach.pl/opony-caloroczne-czy-warto/ 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43646 #26936 Napisano 12 Października 2019 Michał, czym obecnie jeździsz ❓ I nie pytam o 500. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 586 #26937 Napisano 12 Października 2019 Dla mnie bezpieczeństwo (moje, rodziny a także innych użytkowników dróg i chodników) za kółkiem jest ważniejsze od kasy Opony całorocznych nie robi Kaziu w garażu .https://www.wyborkierowcow.pl/opona-caloroczna-goodyear-vector-4-seasons-porady/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4039 #26938 Napisano 12 Października 2019 Michał, czym obecnie jeździsz ❓I nie pytam o 500.Obecnie własmie 500 ale czekam na Forda Edge. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71151 #26939 Napisano 12 Października 2019 Opony całorocznych nie robi Kaziu w garażu . Chwilę temu podałem najważniejszy powód, dlaczego wybieram opony sezonowe a nie całoroczne. A co zrobią inny, to już ich sprawa. Mam tylko nadzieję, że nie spotkam ich nigdy na swojej drodze w ekstremalnych warunkach i krytycznej sytuacji zarazem 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #26940 Napisano 12 Października 2019 Dolicz do tego 2 x do roku koszt zmiany u wulkanizatora zim / let. Przy całorocznych za to się nie płaci.50 PLN wiosna i 50 jesienią. Da się żyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 351 #26941 Napisano 12 Października 2019 Zawsze zmieniałem opony... od 2 sezonów całoroczne i wiem, że do 2 kompletów nigdy już nie wrócę. Może gdybym mieszkał na strasznym zadupiu z metrowymi zaspami śniegu. W mieście, w moim przypadku, zupełnie bez sensu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #26942 Napisano 12 Października 2019 No i mamy temat .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4039 #26943 Napisano 12 Października 2019 Czyli jakieś pińcet złotych do kolejnego zakupu 2 kompletów opon lato/zima. Całoroczne do wymiany pp 2/3 latach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 351 #26944 Napisano 12 Października 2019 No i mamy temat ....No a jak Potem na tapetę wpadną paliwa premium Swoją drogą, 50pln to chyba samo przykręcenie drugiego, gotowego już kompletu kół. Przy jednym komplecie felg i zmianie opon to 100-150pln minimum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43646 #26945 Napisano 12 Października 2019 ...Mam tylko nadzieję, że nie spotkam ich nigdy na swojej drodze w ekstremalnych warunkach i krytycznej sytuacji zarazem Jeżdżą takie złomy bez sprawnie działających układów kierowniczym i hamulcowym a na dodatek na kilku letnich oponach, bo bieżnik jeszcze dobry, ze szkoda gadać. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 586 #26946 Napisano 12 Października 2019 No a jak Swoją drogą, 50pln to chyba samo przykręcenie drugiego, gotowego już kompletu kół. Przy jednym komplecie felg i zmianie opon to 100-150pln minimum.otóż to przy 1 komplecie alufelg zmiana to min 100 zl. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71151 #26947 Napisano 12 Października 2019 To 6 paczek papierosów lub dwie butelki podłej whisky 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 81370 #26948 Napisano 12 Października 2019 No i mamy temat .... Datki z podziękowaniami można kierować na moje konto PayPal. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 710 #26949 Napisano 12 Października 2019 Koszy całorocznych 6000, a 2 kompletów 6400. Noe wiem ile musialbym placic za wymiane opon zeby sie to oplacilo..Z ciekawości, jakie to marki i modele oraz rozmiary opon? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 586 #26950 Napisano 12 Października 2019 nawet przy az tak dużych rozmiarach całoroczne cenowi wypadają korzystnie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach