pmwas 9194 #35776 Napisano 4 Lipca 2022 13 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): W Passacie CC miałem 200 KM i 7,6 do setki - absolutnie niewystarczające na codzień. 1:1 Kłopoty z porannym wstawaniem 🤔 ? 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8699 #35777 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) A ja się ostatnio zastanawiałem po co w Monako komu Lamborghini lub Ferrari, gdzie najwyższą prędkością jaką zauważyłem było ok 30 km/h. Teraz już wiem: żeby mieć świadomość że można depnąć jakby co. Tylko gdzie depnąć😂? Mój sąsiad kupił sobie 911 RS3 w wersji z klatką bezpieczeństwa i też kręci rundy po Milano głównie. No, ale zawsze wie, że jakby co, to mu mocy wystarczy😆. U mojej żony w aucie (SUV) chyba jest 190 KM i wielkie to jest, ale jeszcze nigdy mi mocy nie zabrakło, ale ja się nie znam chyba. Z drugiej strony, Casio też godzinę pokazuje, ba, często lepiej (i więcej może) niż Rolex😁. Edytowane 4 Lipca 2022 przez beniowski 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68822 #35778 Napisano 4 Lipca 2022 11 minut temu, beniowski napisał(-a): A ja się ostatnio zastanawiałem po co w Monako komu Lamborghini lub Ferrari, gdzie najwyższą prędkością jaką zauważyłem było ok 30 km/h. Teraz już wiem: żeby mieć świadomość że można depnąć jakby co. Tylko gdzie depnąć😂? Mój sąsiad kupił sobie 911 RS3 w wersji z klatką bezpieczeństwa i też kręci rundy po Milano głównie. No, ale zawsze wie, że jakby co, to mu mocy wystarczy😆. U mojej żony w aucie (SUV) chyba jest 190 KM i wielkie to jest, ale jeszcze nigdy mi mocy nie zabrakło, ale ja się nie znam chyba. Z drugiej strony, Casio też godzinę pokazuje, ba, często lepiej (i więcej może) niż Rolex😁.🙃 To jest próżność panie Kolego. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8699 #35779 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) 43 minuty temu, mario1971 napisał(-a): To jest próżność panie Kolego. Nie wiem czy powinniśmy tak pisać na forum, mając na uwadze jakie zegarki posiadamy 😂. Edytowane 4 Lipca 2022 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8699 #35780 Napisano 4 Lipca 2022 18 godzin temu, pmwas napisał(-a): Co do automatu - dalej wielkie NIE. Nie, nie lubię, nie poważam, wolałbym manualną skrzynię. Po przesiadce do Kii Rio (oszałamiające 80KM) manual mi nie przeszkadza, wprost przeciwnie - cieszy . Podobnie jak zwykły hamulec ręczny, a nie przełącznik... Ja... tak już chyba mam Ja się do automatu po raz pierwszy przekonałem podczas jazdy w mieście w dużych korkach, a po raz drugi po przeprowadzce do Włoch, gdzie są takie miejsca jak np. Liguria czy ogólnie południe, gdzie parkuje się często na bardzo stromych i wąskich podjazdach, gdzie za i przed stoją inne auta. Dla mnie taki wyjazd autem zaparkowanym pod bardzo stromą górkę (lub z górki) byłby stresujący. A z automatem plus automatyczny ręczny to nawet nie muszę myśleć o piłowaniu sprzęgła i manewrowaniu ręcznym jednocześnie. Dam przykład: w jednej miejscowości w Ligurii jest super stromy podjazd na światłach: miejscowi popylają tam bez problemu, ale widziałem już kilka razy jak turyści w samochodach z ręczną skrzynią panikowali musząc ruszyć na czerwonym; ba, widziałem jak się staczali z wyjącym silnikiem i uderzali w samochody stojące za nimi. Oczywiście, to także kwestia umiejętności. A miłośnikom wachlowania biegami przypomnę że w automacie biegi można także ręcznie zmieniać, więc chyba jednak automat przeważa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 75186 #35781 Napisano 4 Lipca 2022 Dla mnie, większa moc oznacza większe bezpieczeństwo. Łatwiej się wyprzedza, łatwiej uciec przed "pierdolcami" w wielu sytuacjach krytycznych. Natomiast, jak już wspomniano, przy coraz bardziej rygorystycznych ograniczeniach w przepisach, pewne samochody mają sens właściwie już chyba tylko na torach (jeżeli ktoś ma dość zacięcia i czasu). Ewentualnie mogą (jak w Monako) służyć do podkreślenia statusu materialnego. Z kolei w kwestii manual vs. automat - zanim kupiłem autko w automacie, nie wyobrażałem sobie innej opcji niż manual. Teraz na myśl o powrocie do manualnej skrzyni mogę się jedynie uśmiechnąć. 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68822 #35782 Napisano 4 Lipca 2022 16 minut temu, beniowski napisał(-a): Ja się do automatu po raz pierwszy przekonałem podczas jazdy w mieście w dużych korkach, a po raz drugi po przeprowadzce do Włoch, gdzie są takie miejsca jak np. Liguria czy ogólnie południe, gdzie parkuje się często na bardzo stromych i wąskich podjazdach, gdzie za i przed stoją inne auta. Dla mnie taki wyjazd autem zaparkowanym pod bardzo stromą górkę (lub z górki) byłby stresujący. A z automatem plus automatyczny ręczny to nawet nie muszę myśleć o piłowaniu sprzęgła i manewrowaniu ręcznym jednocześnie. Dam przykład: w jednej miejscowości w Ligurii jest super stromy podjazd na światłach: miejscowi popylają tam bez problemu, ale widziałem już kilka razy jak turyści w samochodach z ręczną skrzynią panikowali musząc ruszyć na czerwonym; ba, widziałem jak się staczali z wyjącym silnikiem i uderzali w samochody stojące za nimi. Oczywiście, to także kwestia umiejętności. A miłośnikom wachlowania biegami przypomnę że w automacie biegi można także ręcznie zmieniać, więc chyba jednak automat przeważa. W samochodach z manualną skrzynią biegów występuje także automatyczny ręczny. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8699 #35783 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) 2 minuty temu, mario1971 napisał(-a): W samochodach z manualną skrzynią biegów występuje także automatyczny ręczny. A to nie wiedziałem. Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe. Edytowane 4 Lipca 2022 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9194 #35784 Napisano 4 Lipca 2022 6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Z kolei w kwestii manual vs. automat - zanim kupiłem autko w automacie, nie wyobrażałem sobie innej opcji niż manual. Teraz na myśl o powrocie do manualnej skrzyni mogę się jedynie uśmiechnąć. Tak, słyszałem, że tak będzie i... tak nie jest Ale to ja, po prostu... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8699 #35785 Napisano 4 Lipca 2022 1 minutę temu, pmwas napisał(-a): Tak, słyszałem, że tak będzie i... tak nie jest Ale to ja, po prostu... Ty to jednak sprzedaj tę Giulię i zostaw sobie UAZa - po co ci ta cała nowoczesność🤣😆? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #35786 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) 19 minut temu, beniowski napisał(-a): A to nie wiedziałem. Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe. Nie trzeba, ponieważ nawet miejskie auta z manualem i zwykłym ręcznym mają funkcję "auto hold", HSA lub asystenta podjazdu (różnie to producenci nazywają). Stało to się popularne od 2011 r. wraz z obowiązkowym system awaryjnego hamowania w nowych autach. Inna sprawa, że mało kto ma włączona tę funkcję lub wie jak ją chwilowo aktywować (zazwyczaj mocniejsze dociśnięcie hamulca po zatrzymaniu auta). Edytowane 4 Lipca 2022 przez memento mori 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68822 #35787 Napisano 4 Lipca 2022 6 minut temu, beniowski napisał(-a): Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe. To fakt. Dlatego ja zawsze biorę poprawkę paru metrową na takiego delikwenta stojącego na stromym podjeździe. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #35788 Napisano 4 Lipca 2022 1 godzinę temu, pmwas napisał(-a): Kłopoty z porannym wstawaniem 🤔 ? Kłopoty z bezpiecznym wyprzedzaniem na drogach krajowych. Ale zawsze można jechać 15 min. za TIRem a potem spokojnie wyprzedzić. Albo na autostradzie włączyć się do ruchu. A tak w ogóle, to czepiam się. Ja lubię duży zapas mocy i tyle. Takie zboczenie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #35789 Napisano 4 Lipca 2022 47 minut temu, beniowski napisał(-a): A to nie wiedziałem. Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe. Nie trzeba. To bardzo dobrze działa. Mam to w samochodzie z manualna skrzynia i jeszcze w żadnej sytuacji mnie to nie zawiodło. Natomiast co do skrzyni automat/manual to nie do końca się zgodzę, ze automat jest najlepszym rozwiązaniem w każdym przypadku. Ostatnio oddając abartha do serwisu, wziąłem jako zastępczy taki sam samochód tylko ze skrzynia automatyczna. No i niestety to już nie ta sama jazda, pomimo możliwości zmiany biegów przy kierownicy, samochód stracił swój charakter. Nawet jeżdżąc w ruchu miejskim nie czułem z tego powodu większego komfortu. Dla mnie osobiście automat w tego typu samochodzie to pomyłka, ale już np. w jaguarze nie wyobrażam sobie skrzyni manualnej. Wszystko zależy od charakteru auta i sposobu użytkowania. 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2413 #35790 Napisano 4 Lipca 2022 Automat w Abarcie to jedna z najgorszych konstrukcji na rynku. Jeździłem chyba z setką różnych automatów i ten jest najgorszy, zabija całego ducha Abartha. To tak naprawdę nie jest nawet automat, tylko zautomatyzowana skrzynia konstrukcyjnie zbliżona do manualnej, ale z dołożonym mechanizmem ruszania i automatycznej zmiany biegów. Abarth jest jednym z niewielu samochodów, który TRZEBA kupić z manualem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 6925 #35791 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) Pomykam teraz Q3 230KM Nie jest źle niby małe, ale nie małe. W piątek przygoda grad pierwszy taki w życiu i ściana deszczu na zmianę i szukanie schronienia. Jak się ja bałem oglądać auto wieczorem ......ale chyba nic nie ma..... Ta pogoda to istne wariactwo teraz Edytowane 4 Lipca 2022 przez Mistrz17 3 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2925 #35792 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Tommaso napisał(-a): A w innych autach maksymalne osiągi masz wciskając gaz do połowy? Aby osiagnac 9 sek do 100 w innych, mocniejszych samochodach, nie trzeba wciskac gazu do deski 4 godziny temu, Louis Cypher napisał(-a): W Passacie CC miałem 200 KM i 7,6 do setki - absolutnie niewystarczające na codzień. 1:1 w Panamerze mialem 540KM i 3,8s do setki - wystarczajace do poruszania sie na co dzien 😂 Edytowane 4 Lipca 2022 przez SzefSzefow 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9194 #35793 Napisano 4 Lipca 2022 3 godziny temu, beniowski napisał(-a): Ty to jednak sprzedaj tę Giulię i zostaw sobie UAZa - po co ci ta cała nowoczesność🤣😆? No wiesz? Jedną wadę auto może mieć... Co poradzę, ze lubię manualne skrzynie ? 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #35794 Napisano 4 Lipca 2022 54 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): w Panamerze mialem 540KM i 3,8s do setki - wystarczajace do poruszania sie na co dzien 😂 W moim starym sztruclu mam 400 kunia i 4,6 do sety i może być… i fajnie dupką zarzuca 😍🥰 36 minut temu, pmwas napisał(-a): No wiesz? Jedną wadę auto może mieć... Co poradzę, ze lubię manualne skrzynie ? Jeszcze rok i będziesz po naszej stronie mocy. No chyba, że mieszkasz na wsi i nie masz korków… W korkach automat to zbawienie. Nie mam już problemów z lewym kolanem 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68822 #35795 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): w Panamerze mialem 540KM i 3,8s do setki - wystarczajace do poruszania sie na co dzien 😂 6 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): W moim starym sztruclu mam 400 kunia i 4,6 do sety i może być… i fajnie dupką zarzuca 😍🥰 No Panowie, to teraz napiszcie, który dłużej może... ...znaczy się zrobi więcej km na jednym zbiorniku. 🤔 Ja swoim Mietkiem zrobiłem na jednym tankowaniu coś koło 1060km Edytowane 4 Lipca 2022 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2413 #35796 Napisano 4 Lipca 2022 Ja na Nurburgring na pełnym zbiorniku 120 km do zapalenia się rezerwy 😀 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68822 #35797 Napisano 4 Lipca 2022 Teraz, Tommaso napisał(-a): Ja na Nurburgring na pełnym zbiorniku 120 km do zapalenia się rezerwy 😀 Czyli Ty Tomku jesteś sprinterem w te klocki. 🤣 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #35798 Napisano 4 Lipca 2022 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): No Panowie, to teraz napiszcie, który dłużej może... ...znaczy się zrobi więcej km na jednym zbiorniku. 🤔 Ja swoim Mietkiem zrobiłem na jednym tankowaniu coś koło 1060km No i Mariano Kartoflano wygrau sfoim trucicielem ropniakiem rakorworem. Gratulacje. Tylko do mnie tym guufnem nie przyjeżdżaj. 1 minutę temu, Tommaso napisał(-a): Ja na Nurburgring na pełnym zbiorniku 120 km do zapalenia się rezerwy 😀 Szanuję 🥰😍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68822 #35799 Napisano 4 Lipca 2022 Teraz, Louis Cypher napisał(-a): No i Mariano Kartoflano 🤣🤣🤣 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #35800 Napisano 4 Lipca 2022 Teraz, mario1971 napisał(-a): 🤣🤣🤣 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): 🤣🤣🤣 Ty się Mario nie śmiej, tylko zmieniaj na benzynę - jak biali ludzie. Nie truj dzieci, bo mnie już bardziej nie zatrujesz… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach