Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

niektórym by to nie przeszkadzało, ja wolę wydac więcej ale mieć wyposażenie max

Napisałeś rzecz oczywistą - lepiej być młodym, zdrowym, zamożnym i pięknym niż odwrotnie. Gratuluję, że możesz sobie pozwolić na wydanie swoich pieniędzy na furkę z wyposażeniem maksymalnym, ale wróćmy do przestrzeni +-150 tys. Gdybym planował kupno samochodu w tej okolicy cenowej to jednak bym wolał gołe A4 niż wypasioną Daćkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mroova napisał(-a):

Napisałeś rzecz oczywistą - lepiej być młodym, zdrowym, zamożnym i pięknym niż odwrotnie. Gratuluję, że możesz sobie pozwolić na wydanie swoich pieniędzy na furkę z wyposażeniem maksymalnym, ale wróćmy do przestrzeni +-150 tys. Gdybym planował kupno samochodu w tej okolicy cenowej to jednak bym wolał gołe A4 niż wypasioną Daćkę. 

Parę lat temu też miałem podobny dylemat, golasa GLE czy mocno skonfigurowanego GLC. Wybrałem niższą klasę z lepszym wyposażeniem. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój komentarz wygladal jak propozycją auta dla mnie, dlatego też odpisalem jak odpisalem i w sumie dalej nie rozumiem o co Ci chodzi, szukasz auta do 150k I mamy coś doradzić czy jak? A nie wolałbyś srednio wyposażonego a3 zamiast biednego a4? default_wink.png

Imo owniez lepiej wziąć model niższy w lepszym wyposażeniu niż wyższy w biedzie (i tak też chce zrobic)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bober5264 W ogóle nie zarejestrowałem, że zmieniasz samochód, podobnie jak Twoich preferencji. Post o ofercie zamieściłem, by może komuś się przydał (błędnie myślałem że to fajna cena). Po Twoich wyjaśnieniach sprzed chwili inaczej już rozumiem Twoją wczorajszą odpowiedź. Samochodu nie szukam, czekam na naprawę uszkodzonego w trakcie dostawy.

P.s. - nie czepiam się Ciebie, tylko pytam ogólnie o "technikalia forum" jak to jest, że Twój wpis na komputerze wygląda inaczej niż w telefonie (zam. zrzut ekranu) ? Tapatalk zmienia bez informowania o edycji wpisu ?? O, znowu zmieniłeś treść 🙂

Screenshot_2024-06-23-14-41-02-243_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez mroova
Dodanie screena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowalem go bo uznalem że był zbyt niemiły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bober5264 Domyśliłem się, spokojnie. Podoba mi się użycie przysłówka "zbyt".

Ciekawi mnie nadal, że zrobiłeś to "nie zostawiając śladów" - u mnie zawsze jest informacja: "Edytowano". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam tapatalka, może tu działa to jakoś inaczej, nie używałem zadneho patentu zacierającego ślady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2024 o 17:00, RysiekOchodzki napisał(-a):

Niestety też: tak sobie się prowadzi, systemy asystujące kilka razy spowodowały u mnie naprawdę niebezpieczną sytuację na drodze, pasy bezpieczeństwa kilkukrotnie mnie poddusiły, a nie jestem fanem tego typu rozrywek 😉. Nie miałem Q5, ale z tego, co pisze Kolega Mariusz, w tym segmencie dla mnie wygrywa BMW X3.

Nie wiem jak w modelach niższych, ale w XC90 pasy dociskają w momencie utraty styczności kół z nawierzchnią. Nie wiem co odwalałeś, chyba, że skorelowane jest to z wyczuleniem systemu. Można ustawić w opcjach - ja mam najbardziej "ugodowy" czyli najmniej wyczulony.

W dniu 22.06.2024 o 16:09, Paulus57 napisał(-a):

Orientujesz się może, które modele Volvo robione są w Chinach?

Wszystkie prócz XC90. Tak było 3 lata temu. Podejrzewam, że EX90 też jest produkowany w Szwecji.

Piszę o tym, bo kiedyś Paweł @SzefSzefowpisał, że Volvo odstaje od Św. Trójcy. Nie odstaje, w najbogatszej wersji jest lepsze, a na pewno na tym samym poziomie co X5, Q7, GLE.

@mario1971

Cytat

Miałem już BMW, Forda, Seata, Hondę, VW i Mercedesa i parę innych. W kwestii aut nie przywiązuję się do marki. Ma być wygodne, pakowne, bezpieczne i w miarę możliwości bezawaryjne. To Q5 po dwóch dniach zaczyna pozytywnie zaskakiwać. Bagażnik jednak nie jest taki mały, a twardsze i ciaśniej wyprofilowane fotele vs GLC są całkiem spoko. Żona wczoraj zrobiła rundkę i wg niej G9-tronic pracowała płynniej od automatu Q5. Czas mnie przymuszał do zmiany, a auto wziąłem w leasingu. Nie wiem co oznaczają podane skróty Apl i Apr... Gdybym miał więcej czasu, pewnie nie spojrzałbym na "bieda Q5", a zamówił kolejnego GLC lub Volvo. Moja ładniejsza połowa uważa co innego. Wg niej Audi preferuje inny, bardziej surowy a jednocześnie nowocześniejszy styl, podobnie jak VW. 

Skrzynia się "naumie" :) DSG to jedna z najlepszych skrzyń na rynku o tak płynnej pracy, że nie sposób jej ujmować.

Co do Audi; niestety to obecnie trochę lepszy Volkswagen.

Różnica znacząca występuje w A8. Całą reszta praktycznie to samo za wyjątkiem znaczka.

Merc pod tym kątem wypada lepiej.

Miałem X1 jak byłem na serwisie. To jest dziadostwo...

Dziś wróciłem ze Stolycy, jadąc do Szwagra A1 i A2; mam jedno spostrzeżenie! Tragedia! @niconmasz rację kij jest za "miętki", ale nie o prędkość chodzi tylko o to, co odwalają ludzie na trasie.

Na moich oczach na standardowej drodze śmierci tj. DK10 przed Toruniem 5 samochodów zamieniło się w puzzle... Na autostradzie spychanie i lewopas... Chyba  wakacje się zaczęły i wszystko wypełzło z dziur...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mroova napisał(-a):

@bober5264 Domyśliłem się, spokojnie. Podoba mi się użycie przysłówka "zbyt".

Ciekawi mnie nadal, że zrobiłeś to "nie zostawiając śladów" - u mnie zawsze jest informacja: "Edytowano". 

Tapatalk nie pozostawia śladów po edytowaniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Tapatalk

sprawa się wyjaśniła - dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po vinie sprawdzisz co robi volvo w Chinach. 

Nie wiem czy to ma znaczenie jedni piszą, że to nowoczesna fabryka inni znowu, że jednak Chiny. 

7 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Parę lat temu też miałem podobny dylemat, golasa GLE czy mocno skonfigurowanego GLC. Wybrałem niższą klasę z lepszym wyposażeniem. 

Wiadomo każdy według potrzeb a na ile lat leasing i ile robisz średnio tysięcy rocznie?? 

Ja też uważam, że trzeba wziąć auto może klasę niżej ale lepiej wyposażone. Nie mówię żeby brać już wszystko co daję fabryka ale np bardzo dużo jest samochodów np skoda octavia 10 lat a mały silnik, manualna klima a potem nikt nie chce takiego używanego auta bo ale to moje zdanie. 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu samochodu dla Żony. Budżet do 90k, automat, no i przydałby się gaz fabryczny. Przejazdy głównie międzymiastowe około 150 km w jedną stronę, plus dojazdy w mieście, rzędu 30 km dziennie. Macie jakieś doświadczenia w tym segmencie cenowym? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spacer.pngMuzeum motoryzacyjne Wena w Oławie. No cóż, czułem się jak mały chłopiec wpuszczony do wielkiego sklepu z zabawkami (z resztą na wystawie rzeczy z PRLu sporo zabawek do obejrzenia jest) :D jest co oglądać, masa perełek, z resztą rzućcie okiem na zdjęcia. Ze swojej strony bardzo polecam wizytę, ja jestem zachwycony, w sumie moja druga połowa też :) mniej faktem, że myślałem, że parkowanie w całym Wrocławiu jest w weekend darmowe, otóż papierek za wycieraczka pokazał, że blisko rynku tak nie jest 😛 dalej, dzień bardzo na plus 😛 

IMG_8889.jpeg

IMG_8896.jpeg

IMG_8899.jpeg

IMG_8905.jpeg

IMG_8908.jpeg

IMG_8911.jpeg

IMG_8916.jpeg

IMG_8932.jpeg

IMG_8936.jpeg

IMG_8938.jpeg

IMG_8941.jpeg

IMG_8951.jpeg

IMG_8954.jpeg

IMG_8957.jpeg

IMG_8904.jpeg

IMG_8890.jpeg

IMG_8888.jpeg

Edytowane przez Ceteth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przymierzam się do zakupu samochodu dla Żony. Budżet do 90k, automat, no i przydałby się gaz fabryczny. Przejazdy głównie międzymiastowe około 150 km w jedną stronę, plus dojazdy w mieście, rzędu 30 km dziennie. Macie jakieś doświadczenia w tym segmencie cenowym? 
A może diesel? Mam w bmw 2.0 190km z napędem na 4 koła i w takiej jezdize spalanie byłoby w okolicach 5-6l, a i jest zwawy
pewnie większość tych nowszych diesli będzie dawać podobne wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

A może diesel? Mam w bmw 2.0 190km z napędem na 4 koła i w takiej jezdize spalanie byłoby w okolicach 5-6l, a i jest zwawy
pewnie większość tych nowszych diesli będzie dawać podobne wyniki

Myślę o zakupie samochodu nowego a BMW w tej kwocie będzie musiało mieć "parę lat" na karku. Diesel odpada, bo jednak krótkie dojazdy w mieście na dłuższą metę korzystnie nie wpłyną na jego żywotność. Samochód zamierzam posiadać przynajmniej przez 3-4 lata, ale nie chcę nikogo wrzucać na minę, gdybym go zamierzał sprzedać. 

poszperałem trochę w necie i chyba jedyny samochód z salonu spełniający warunki (budżet, gaz i automat), to SsangYong Tivoli. Miał ktoś z Was do czynienia z tym samochodem albo przynajmniej marką. Co sądzicie o automatycznej skrzyni biegów w nich montowanej? Plusem SY jest też największa moc163 KM/280Nm. No ale ta marka... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Myślę o zakupie samochodu nowego a BMW w tej kwocie będzie musiało mieć "parę lat" na karku. Diesel odpada, bo jednak krótkie dojazdy w mieście na dłuższą metę korzystnie nie wpłyną na jego żywotność. Samochód zamierzam posiadać przynajmniej przez 3-4 lata, ale nie chcę nikogo wrzucać na minę, gdybym go zamierzał sprzedać. 

poszperałem trochę w necie i chyba jedyny samochód z salonu spełniający warunki (budżet, gaz i automat), to SsangYong Tivoli. Miał ktoś z Was do czynienia z tym samochodem albo przynajmniej marką. Co sądzicie o automatycznej skrzyni biegów w nich montowanej? Plusem SY jest też największa moc163 KM/280Nm. No ale ta marka... 

Mój szwagier chyba z 8 lat ma już Ssang Yonga - model XLV - większych problemów z nim nie miał, nie kojarzę żeby mu się dużo psuł, choć bezawaryjny także nie był. Na pewno miał problem z serwisem w takim sensie, że ta marka mocno zmniejszyła liczbę punktów serwisowych i miał problem z częściami zamiennymi i musiał jeździć bardzo daleko do autoryzowanego serwisu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

Mój szwagier chyba z 8 lat ma już Ssang Yonga - model XLV - większych problemów z nim nie miał, nie kojarzę żeby mu się dużo psuł, choć bezawaryjny także nie był. Na pewno miał problem z serwisem w takim sensie, że ta marka mocno zmniejszyła liczbę punktów serwisowych i miał problem z częściami zamiennymi i musiał jeździć bardzo daleko do autoryzowanego serwisu. 

Dzięki za informację. To jedyna marka dająca automat do gazu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknąłem na otomoto i o zgrozo, w tym budżecie w automacie to mało co się wyświetliło.. ale wyskoczylo kilka cytryn c3, sąsiad ma już kilka lat i smiga bezawaryjnie

(Ale oczywiscie gaz do dołożenia osobno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, bober5264 napisał(-a):

Zerknąłem na otomoto i o zgrozo, w tym budżecie w automacie to mało co się wyświetliło.. ale wyskoczylo kilka cytryn c3, sąsiad ma już kilka lat i smiga bezawaryjnie

Jestem raczej zdecydowany na zakup nowego a Citroenów w gazie nie ma. Choć może z tej opcji byłbym w stanie zrezygnować, bo priorytetem jest jednak automat, wtedy może Cytrynka będzie pasować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że dołożenie gazu w zewnętrznej firmie równa się rezygnacja z gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Rozumiem że dołożenie gazu w zewnętrznej firmie równa się rezygnacja z gwarancji?

Niestety, tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Wiadomo każdy według potrzeb a na ile lat leasing i ile robisz średnio tysięcy rocznie?? 

Leasing na 4 lata. Teraz, jak przeniosłem się do Warszawy, wyjdzie rocznie pod 50k km. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Leasing na 4 lata. Teraz, jak przeniosłem się do Warszawy, wyjdzie rocznie pod 50k km. 

Przeniosłeś się z pracą do stolicy czy mieszkanie też ??

Czyli dodatkowo trasa koło 700 km. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50kkm rocznie to solidny przebieg, daj znać jak oceniasz wyciszenie q5 względem glc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2024 o 22:04, Ceteth napisał(-a):

Pokazałem mojej w piątek jakie fajne muzeum otworzyli w Oławie (muzeum motoryzacyjne Wena) i jutro jedziemy na zwiedzanie :) zdam relację czy warto jechać 😁 był już ktoś z Was? :) 

Planowany jest tam zlot Camaro za tydzień czy dwa, jadę wtedy i przy okazji pozwiedzam.

Za to w ten weekend był zlot w Bielawie, kilka fotek poniżej

1719215908420.jpg

1719215908442.jpg

1719215908466.jpg

1719215908488.jpg

1719215908510.jpg

1719215908533.jpg

1719215908556.jpg

1719215908578.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi