Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Już się zmartwiłem, ale w katalogu który otrzymałem jest jednak "ice ecru" a to chyba to samo?

Ice eccru to ja mam. Ten na zdjęciu to raczej biała perła, która chyba nazywa się sonic white.

Ostatnia okazja żeby kupić to auto, zaraz wejdzie nowy model. Ceny są bardzo dobre obecnie, ja za swojego mocno przepłaciłem w zeszłym roku (patrząc na to jak jest teraz).

Auto do spokojnej i dostojnej jazdy, całkiem dobrze przyspiesza przy małych prędkościach. Zimą spalanie <7l, teraz pali mi <6, na niektórych odcinkach schodzę poniżej 5l. Jazda w mieście i po obwodnicach. Jestem zadowolony i polecam.

Tymczasem męczę staruszka, bo czeka go przynajmniej 7 tygodni postoju. Niech się nacieszy jazdą.

IMG_2386.thumb.jpg.45d8bcef3cafa76cb72511c787abb5c6.jpg

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omoda 9, jak to jest dobrze zrobione, szok. Wygodne, ciche, przestronne. Jeździło mi się przyjemniej niż xc90 i Sorento 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Ice eccru to ja mam. Ten na zdjęciu to raczej biała perła, która chyba nazywa się sonic white.

Ostatnia okazja żeby kupić to auto, zaraz wejdzie nowy model. Ceny są bardzo dobre obecnie, ja za swojego mocno przepłaciłem w zeszłym roku (patrząc na to jak jest teraz).

Auto do spokojnej i dostojnej jazdy, całkiem dobrze przyspiesza przy małych prędkościach. Zimą spalanie <7l, teraz pali mi <6, na niektórych odcinkach schodzę poniżej 5l. Jazda w mieście i po obwodnicach. Jestem zadowolony i polecam.

Tymczasem męczę staruszka, bo czeka go przynajmniej 7 tygodni postoju. Niech się nacieszy jazdą.

IMG_2386.thumb.jpg.45d8bcef3cafa76cb72511c787abb5c6.jpg

Model mocno kusi, choć planowałem raczej UX-a, ale wygląd ES-a to zupełnie inna bajka. Ogólnie miałem w planie coś wyższego, niż mój obecny samochód... Jak wszystko dobrze pójdzie, będzie za to dłuższy. ;) 

Tego Lexusa ze zdjęcia długo używasz? Jaki przebieg, który rocznik, no i podstawowe pytanie - sprawia kłopoty? 

Wracając do ES-a, ile nim przejechałeś i czy jest coś co Ci wydaje się jakimś mankamentem? Może skrzynia biegów?

Możesz dać fotkę swojego? Ciekaw jestem koloru "ice ecru". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Model mocno kusi, choć planowałem raczej UX-a, ale wygląd ES-a to zupełnie inna bajka. Ogólnie miałem w planie coś wyższego, niż mój obecny samochód... Jak wszystko dobrze pójdzie, będzie za to dłuższy. ;) 

Tego Lexusa ze zdjęcia długo używasz? Jaki przebieg, który rocznik, no i podstawowe pytanie - sprawia kłopoty? 

Wracając do ES-a, ile nim przejechałeś i czy jest coś co Ci wydaje się jakimś mankamentem? Może skrzynia biegów?

UX i ES mają w sobie ducha Japonii.

Na pewno nawiązują do niego tylne światła szczególnie UX.

Mi ES się nie podoba - przednie światła za bardzo przekombinowane dodatkowymi "wcięciami".

Tył wydaje się jakiś taki mały i wąski. 

UX, NX i RX wyglądają super. Niestety wnętrze po prostu nie wygląda w porównaniu do Mercedesa czy Audi. 

Ja bym tam raczej widział elementy inspirowane zbroją japońską czy mieczem... ale nic takiego nie występuje. 

Pytanie czy UX oferuje odpowiednią ilość miejsca dla Ciebie za kierownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Remy napisał(-a):

UX i ES mają w sobie ducha Japonii.

Na pewno nawiązują do niego tylne światła szczególnie UX.

Mi ES się nie podoba - przednie światła za bardzo przekombinowane dodatkowymi "wcięciami".

UX, NX i RX wyglądają super. Niestety wnętrze po prostu nie wygląda w porównaniu do Mercedesa czy Audi. 

Ja bym tam raczej widział elementy inspirowane zbroją japońską czy mieczem... ale nic takiego nie występuje. 

Pytanie czy UX oferuje odpowiednią ilość miejsca dla Ciebie za kierownicą.

Siedziałem i w pierwszej chwili UX wydał się za mały, ale okazało się, że ktoś podniósł siedzenie za wysoko i po wyregulowaniu było OK. Mam 177 cm, ale nie chwaląc się raczej niezbyt długie nogi, więc tułów raczej na 185. ;) Co do wnętrza, to jakość w podstawowej wersji ES-a bije na głowę podstawową wersję UX-a. A z tego co wiem, najkorzystniejsze promocje są dla tych wersji. 

Mnie bryła ES-a bardzo się podoba a wąski tyłek dodaje dynamiki całości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Kupiłem w 2020 do jazdy na co dzień. Teraz ma 204k mil z kawałkiem. Rocznik 1995. Czy sprawia kłopoty? Oczywiście! W końcu wózek ma 30 lat i zawsze coś tam się wykrzaczy. Na szczęście te stare samochody się nie psują. One się zużywają. Wszystko co w nim robiłem dawało na początku symptomy, że trzeba naprawić / wymienić / zregenerować. I jeździło się z tym jakiś czas. Póki co, odpukać, nie miałem z nim sytuacji żeby mi gdzieś stanął i potrzebował lawety.

43 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

ESa użytkuję od września 2024 i w zasadzie nie mam uwag do tego auta. Nawet w końcu je polubiłem. Przejechane prawie 13k. I to nieprawda, że jest tanio wykończony, bo nie ma chromu na przyciskach. Nic nie trzeszczy, nic nie puka (podobno są problemy z trzeszczącą podsufitką), wszystko jest sztywno pomontowane. Do eCVT już się przyzwyczaiłem i nawet sprawia mi frajdę taka jazda, żeby oszczędzać paliwo. Skrzynia nie wyje - słychać raczej warkot silnika, który wchodzi na obroty.

Do dynamicznej jazdy jest ten stary z V8. Z gazem😎.

Zdjęcia kiedyś zamieszczałem, wrzucam te same. Ten kolor jest dziwny, raz złoty, czasem zielonkawy, czasem eccru, zależy od oświetlenia:

IMG_1454.thumb.jpg.a059234a0a38397aff69760ce037893a.jpg

IMG_1453.thumb.jpg.0c634e398b16da957df73fd60988dbb7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, facecik napisał(-a):

Kupiłem w 2020 do jazdy na co dzień. Teraz ma 204k mil z kawałkiem. Rocznik 1995. Czy sprawia kłopoty? Oczywiście! W końcu wózek ma 30 lat i zawsze coś tam się wykrzaczy. Na szczęście te stare samochody się nie psują. One się zużywają. Wszystko co w nim robiłem dawało na początku symptomy, że trzeba naprawić / wymienić / zregenerować. I jeździło się z tym jakiś czas. Póki co, odpukać, nie miałem z nim sytuacji żeby mi gdzieś stanął i potrzebował lawety.

ESa użytkuję od września 2024 i w zasadzie nie mam uwag do tego auta. Nawet w końcu je polubiłem. Przejechane prawie 13k. I to nieprawda, że jest tanio wykończony, bo nie ma chromu na przyciskach. Nic nie trzeszczy, nic nie puka (podobno są problemy z trzeszczącą podsufitką), wszystko jest sztywno pomontowane. Do eCVT już się przyzwyczaiłem i nawet sprawia mi frajdę taka jazda, żeby oszczędzać paliwo. Skrzynia nie wyje - słychać raczej warkot silnika, który wchodzi na obroty.

Zdjęcia kiedyś zamieszczałem, wrzucam te same. Ten kolor jest dziwny, raz złoty, czasem zielonkawy, czasem eccru, zależy od oświetlenia:

Dzięki za fotki a jaka to wersja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki za fotki a jaka to wersja?

Prestige + multimedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, facecik napisał(-a):

U mnie japońce ZAWSZE braly gore nad niemcami. Mialem kiedys land crusera- sprzedalem bo ….. sie znudzil poporstu. Przejechane mial 450tys- i tylko klocki i oleje- NIC INNEGO SIE NIE PRZYDARZYLO. Świetne auto.

Twoj lexus- baaaardzo fajny samochod.

Edytowane przez pawel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, pawel007 napisał(-a):

U mnie japońce ZAWSZE braly gore nad niemcami. Mialem kiedys land crusera- sprzedalem bo ….. sie znudzil poporstu. Przejechane mial 450tys- i tylko klocki i oleje- NIC INNEGO SIE NIE PRZYDARZYLO. Świetne auto.

Twoj lexus- baaaardzo fajny samochod.

Nie było kłopotu z korozją od spodu w LC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeżdżę najnowszym Lexem RX. Po XC90 zaznaję spokoju, bezawaryjności i jakości. 

Śmiało mogę polecić Lexusa.

IMG_8610.jpg

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro mam zaplanowaną wymianę oleju. Auto zrobiło 1760 km. Niestety umówiłem się z ubezpieczycielem na likwidację szkody. Gdy wyjeżdżałem z Gdańska na zwężkach, na S7 gość w korku zatrzymał mi się na zderzaku🤬. Do tego z Bułgarii. Najpierw tłumaczył, że nic się nie stało. Potem że to można sprayem zamalować i chciał dać najpierw 100, potem 200 €😂.

Zadzwoniłem na policję. Dostałem nr sprawy, nr OC sprawcy, a chłop dostał 1000zł mandatu. Jakie było biadolenie, że nie mają itd. ale nie dali się tykać. Zresztą mnie puścili po 10 minutach, a ich (całą rodzina) zaczęli trzepać. Alkomat, wyposażenie auta itp.

20250612_144713.jpg

20250612_154002.jpg

20250612_154008.jpg

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Osiem napisał(-a):

IMG_8610.jpg

No jest to całkowicie odstresowujący samochód.

Ja po 10 tys. km właściwie nie mam uwag, jedyny minusik wystawię w kwestii wygody foteli, zagłówek moim zdaniem trochę za mocno wypycha głowę do przodu i przez to muszę oparcie ustawiać pod większym kątem niżbym sobie życzył. Poza tym wszystko działa, nic się nie wiesza i nie psuje i zużywa śladowe ilości paliwa.

27 minut temu, piteks napisał(-a):

Jutro mam zaplanowaną wymianę oleju. Auto zrobiło 1760 km. Niestety umówiłem się z ubezpieczycielem na likwidację szkody. Gdy wyjeżdżałem z Gdańska na zwężkach, na S7 gość w korku zatrzymał mi się na zderzaku🤬. Do tego z Bułgarii. Najpierw tłumaczył, że nic się nie stało. Potem że to można sprayem zamalować i chciał dać najpierw 100, potem 200 €😂.

Zadzwoniłem na policję. Dostałem nr sprawy, nr OC sprawcy, a chłop dostał 1000zł mandatu. Jakie było biadolenie, że nie mają itd. ale nie dali się tykać. Zresztą mnie puścili po 10 minutach, a ich (całą rodzina) zaczęli trzepać. Alkomat, wyposażenie auta itp.

20250612_144713.jpg

20250612_154002.jpg

20250612_154008.jpg

No to boli w nowym aucie. Dawno temu odbierałem od Smorawińskiego nowe BMW E60 i jeszcze w Poznaniu przy 16 km przebiegu w bagażnik wjechała mi pani profesor z uniwersytetu...

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Tommaso napisał(-a):

No to boli w nowym aucie.

Oj boli. U mnie było 1230 km. Co ciekawe chwilę po zdarzeniu pojawiła się informacja na wyświetlaczu i w apikacji, że samochód został uszkodzony i należy skontaktować się z serwisem.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, piteks napisał(-a):

Oj boli. U mnie było 1230 km. Co ciekawe chwilę po zdarzeniu pojawiła się informacja na wyświetlaczu i w apikacji, że samochód został uszkodzony i należy skontaktować się z serwisem.

Współczuję. Ważne, że wszyscy cali, a i auto nie skasowane. Będzie dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Marak napisał(-a):

Nie było kłopotu z korozją od spodu w LC ?

Zawsze dawalem auta na zabrzpieczenie antykorozyjne- zero klopotow. Odkupil ode mnie jakis rolnik- czasami go ieszcze widuje „na miescie”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, piteks napisał(-a):

20250612_144713.jpg

20250612_154002.jpg

20250612_154008.jpg

Jak mnie irytują takie zdarzenia. 

Polerka powinna styknąć jeśli nie masz pęknięć, bo na zdjęciach nie widać. 

14 godzin temu, Remy napisał(-a):

To jest kwestia gustu.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak mnie irytują takie zdarzenia. 

Polerka powinna styknąć jeśli nie masz pęknięć, bo na zdjęciach nie widać.

Pęknięć nie ma ale są drobne wgniecenia. Jak znam życie, to zderzak będzie do wymiany. Zobaczę co mi dzisiaj powie ubezpieczyciel.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, piteks napisał(-a):

Pęknięć nie ma ale są drobne wgniecenia. Jak znam życie, to zderzak będzie do wymiany. Zobaczę co mi dzisiaj powie ubezpieczyciel.

No to nie będą się bawić, tylko tak jak napisałeś wymienią. 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, piteks napisał(-a):

Jak są wgniecenia to od razu wymiana. Kiedyś pani przed lidlem, chcąc wypuścić kogoś z miejsca parkingowego wycofała... prosto w mój przód. Próbowano mi tłumaczyć, że odkształcenia to się wyciągnie, że wcale nie trzeba wymieniać. Na pytanie jakiej technologii użyją żeby doprowadzić to do stanu "jak nowe" odpowiedzieli "to jednak wymienimy ten zderzak". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piteks Przynajmniej masz sprawcę. Ja ostatnio myłem auto i zobaczyłem, że mi ktoś lekko tylny zderzak przytarł, więc przed końcem leasingu będę musiał zrobić, chyba że coś jeszcze po drodze się wydarzy.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, piteks napisał(-a):

20250612_144713.jpg

20250612_154002.jpg

20250612_154008.jpg

No słabo.

Można powiedzieć, że  przyciąga nie tylko spojrzenia. 

Dobrze że tylko tak i że to nie na parkingu gdzie nie ma sprawcy. No chyba że masz rejestrator z trybem parkingowym. 

12 godzin temu, Osiem napisał(-a):

IMG_8610.jpg

Bardzo ładny model.

To może mała "reklama" Volvo XC90 - co było z nim nie tak. 

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że "Osiem" to "Maleństwo" z forum Volvo 🤭 Było co czytać swego czasu 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Keniutek napisał(-a):

Mam wrażenie, że "Osiem" to "Maleństwo" z forum Volvo 🤭 Było co czytać swego czasu 😉

Bingo :) Świat jest mały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pamiętam Twoje "przeboje", byłeś wyjątkowo pechowym użytkownikiem xc90. Ciesze się, że Lexus zdaje egzamin i sprawia przyjemność 👍

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi