Paulus57 140307 #49051 Napisano 28 Czerwca 2025 Godzinę temu, marcin_poznan napisał(-a): W cenie ok. 220 tys jest Omoda 9. Może warto w tą stronę spojrzeć. Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka Jak dla mnie ryzykować 200k na chińczyka, to nieuzasadnione ryzyko. To nie zegarek. W takim budżecie chcę mieć zminimalizowane prawdopodobieństwo usterki a tu przoduje Lexus i Hyundai. Z góry przepraszam zwolenników innych marek, bo pewnie kilka dobrych, z braku wiedzy, nie doceniłem. 1 godzinę temu, bober5264 napisał(-a): A4 2.0 tsi 204km quattro, spokojny powrot z rodzinką z mazur krajowkami, malo co sie nie oplułem jak zobaczyłem spalanie, nie wiedziałem ze da sie tym tak malo spalić Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Bardzo ładne spalanie. Mnie w trasie najniżej udało się zejść do 5,8l/100km, przy silniku o identycznej mocy (1,6T). Na trasie Łódź - Radom, większość oprócz początku i końca, poza dużymi miastami. Jechałem jednak sam a to ma też wpływ na spalanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49052 Napisano 28 Czerwca 2025 3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Samobója nie będzie, bo napalony jestem, ale nie na jeden a na dwa. Na dodatek, diametralnie różnych pod każdym względem. Dwie cechy wspólne: hybryda i 4 koła. Ładny i w modnym kolorze. Santa Fe w konfiguracji: SMART, plus pakiet, plus lakier rdzawy mat wyjdzie trochę więcej, bo 195k. Jak się uda i go wybiorę, to dokupię 4 koła 20 calowe od najwyższej wersji. Lexus ES 300h w wersji biznes powyżej 200k (na razie 208,5 ale może coś zejdzie). O Rav4 myślałem w 2020, ale zniechęcili mnie kosztami kredytu. Zresztą podobnie jest w Lexusie, tanich pożyczek nie uznają. Najlepsze warunki daje teraz Citi Handlowy. Przynajmniej wg mojej aktualnej wiedzy. Kolor mi byl w zasadzie obojętny, byle nie czarny. Ja nie chciałem 20'' kół - podobno ładniejsze, ale niższy komfort jazdy. Nissan ma fajny napęd - warto sprawdzić. 214kM, jedzie jak elektryk, 7s do 100, ogrzewane siedzenia i zasłony z tyłu, 3 strefowa klima i nie rzuca się w oczy. 3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Samobója nie będzie, bo napalony jestem, ale nie na jeden a na dwa. Na dodatek, diametralnie różnych pod każdym względem. Dwie cechy wspólne: hybryda i 4 koła. Ładny i w modnym kolorze. Santa Fe w konfiguracji: SMART, plus pakiet, plus lakier rdzawy mat wyjdzie trochę więcej, bo 195k. Jak się uda i go wybiorę, to dokupię 4 koła 20 calowe od najwyższej wersji. Lexus ES 300h w wersji biznes powyżej 200k (na razie 208,5 ale może coś zejdzie). O Rav4 myślałem w 2020, ale zniechęcili mnie kosztami kredytu. Zresztą podobnie jest w Lexusie, tanich pożyczek nie uznają. Najlepsze warunki daje teraz Citi Handlowy. Przynajmniej wg mojej aktualnej wiedzy. Kolor mi byl w zasadzie obojętny, byle nie czarny. Ja nie chciałem 20'' kół - podobno ładniejsze, ale niższy komfort jazdy. Nissan ma fajny napęd - warto sprawdzić. 214kM, jedzie jak elektryk, 7s do 100, ogrzewane siedzenia i zasłony z tyłu, 3 strefowa klima i nie rzuca się w oczy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49053 Napisano 28 Czerwca 2025 23 minuty temu, szuwi napisał(-a): Kolor mi byl w zasadzie obojętny, byle nie czarny. Ja nie chciałem 20'' kół - podobno ładniejsze, ale niższy komfort jazdy. Nissan ma fajny napęd - warto sprawdzić. 214kM, jedzie jak elektryk, 7s do 100, ogrzewane siedzenia i zasłony z tyłu, 3 strefowa klima i nie rzuca się w oczy. Santa Fe ma 215 albo 253KM, ale ta mocniejsza to tylko PHEV a ja chcę HEV-a. Wg producenta 9,3 lub 9,6s do 100, ale w praktyce na YT 7,7 ten mocniejszy i pewnie 8,0 (domyślnie, bo nie widziałem HEV).. Pewnie Twój Nissan lżejszy więc dynamiczniejszy. Gdybym się zdecydował na SF a nie ES-a, to dokupiłbym komplet kół 20", bo felgi są dużo ładniejsze od 18". Ostatecznie można używać 18'' na zimę a 20" na resztę roku. Gdyby żaden mi nie podszedł a także Tucson, to może wybiorę się zobaczyć Nissana, w końcu to także japończyk. Bdb. opinie zbierają Hondy, ale ich ceny są często mało strawne. Mnie ogrzewane siedzenia z tyłu są niepotrzebne, bo rzadko będę woził kogoś z tyłu. Głównie to ma być samochód dla mnie, ewentualnie czasami do jazdy z Żoną. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49054 Napisano 28 Czerwca 2025 23 minuty temu, Paulus57 napisał(-a): Santa Fe ma 215 albo 253KM, ale ta mocniejsza to tylko PHEV a ja chcę HEV-a. Wg producenta 9,3 lub 9,6s do 100, ale w praktyce na YT 7,7 ten mocniejszy i pewnie 8,0 (domyślnie, bo nie widziałem HEV).. Pewnie Twój Nissan lżejszy więc dynamiczniejszy. Gdybym się zdecydował na SF a nie ES-a, to dokupiłbym komplet kół 20", bo felgi są dużo ładniejsze od 18". Ostatecznie można używać 18'' na zimę a 20" na resztę roku. Gdyby żaden mi nie podszedł a także Tucson, to może wybiorę się zobaczyć Nissana, w końcu to także japończyk. Bdb. opinie zbierają Hondy, ale ich ceny są często mało strawne. Mnie ogrzewane siedzenia z tyłu są niepotrzebne, bo rzadko będę woził kogoś z tyłu. Głównie to ma być samochód dla mnie, ewentualnie czasami do jazdy z Żoną. Tucson bardzo mi nie pasował. Looknij jeszcze na Q5 Sportback - końcówka modelu i bywają fajne oferty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4036 #49055 Napisano 28 Czerwca 2025 Bardzo ładne spalanie. Mnie w trasie najniżej udało się zejść do 5,8l/100km, przy silniku o identycznej mocy (1,6T). Na trasie Łódź - Radom, większość oprócz początku i końca, poza dużymi miastami. Jechałem jednak sam a to ma też wpływ na spalanie.Myślę ze jakbym sie postarał to jeszcze bym cos urwał skoro tak wyszło od tak, a jakbym włączył tryb eko to by chyba musiał mi dopłacić Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49056 Napisano 28 Czerwca 2025 Dodam jeszcze, że x-trail w mieście pali mało, ale w trasie więcej. Na mieście 5,5-6,5, a w trasie: jadąc 119 - 7,2, 129 - 8,2. Szybciej nie jeździłem, bo najpierw chce ogarnąć wstępny przegląd. Planowałem przy 1.500-2k, ale nie miałem czasu i już mam (w miesiąc) 3.700 km 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49057 Napisano 28 Czerwca 2025 4 minuty temu, szuwi napisał(-a): Dodam jeszcze, że x-trail w mieście pali mało, ale w trasie więcej. Na mieście 5,5-6,5, a w trasie: jadąc 119 - 7,2, 129 - 8,2. Szybciej nie jeździłem, bo najpierw chce ogarnąć wstępny przegląd. Planowałem przy 1.500-2k, ale nie miałem czasu i już mam (w miesiąc) 3.700 km Hybryda tak mają, w mieście taniej. Nie wykluczam, że zajrzę i do Nissana, bo wyposażenie całkiem całkiem a cena też niższa. Nie odkładaj wymiany oleju. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49058 Napisano 28 Czerwca 2025 53 minuty temu, szuwi napisał(-a): Tucson bardzo mi nie pasował. Looknij jeszcze na Q5 Sportback - końcówka modelu i bywają fajne oferty. Jakoś mam uprzedzenie do niemców, raczej pozostanę wierny japończykom i koreańcom. Poza tym Audi nie ma chyba w ofercie HEV-ów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49059 Napisano 28 Czerwca 2025 Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Hybryda tak mają, w mieście taniej. Nie wykluczam, że zajrzę i do Nissana, bo wyposażenie całkiem całkiem a cena też niższa. Nie odkładaj wymiany oleju. Nie odkładam, życie gniecie :-( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #49060 Napisano 29 Czerwca 2025 Spróbuj Nissan Xtrail - u mnie wygrałChyba jeden silnik i za drogi. Ale ponoć świetne auto. Ja w zasadzie biorę pod uwagę tylko trzy marki: Hyundai/Kia i Lexus. Dwie pierwsze marki mam sprawdzone a o japończyku opinie niezawodności, co cenię najbardziej, ostatecznie decyduje. W zasadzie znaczący wpływ na decyzję mają też obecne upusty cenowe dla tych samochodów o których piszę. W Hyundaiu na model Santa Fe mogę otrzymać 15% zniżki a na Tucsona 14. To zniżki dla grup zawodowych, plus extra dla stałego klienta. Natomiast Lexus ES 300h w wersji biznes, ma zniżkę z 271k do 209. W Nissanie nie ma pewnie takich upustów. Pochwal się fotką Xtraila. Lexus NX rozumiem? Moje największe rozczarowanie. Napalony byłem jak nie wiem na co. Wziąłem na weekend wersję jakaś super hiper i podziękowałem. Wyjąca jak cholera skrzynia biegów, gumowy układ kierowniczy, żadnego czucia drogi, kompletnie. Strasznie czuć prędkośc, jechałem 110 a żona mówi co tak pędzę, jakbym jechał że 160. Wyświetlacz kierowcy pokazuje nie wiadomo co, HUD tak samo, chaos. Ekran centralny nie da się podzielić na części, masz wielki telewizor i dużo piątek przestrzeni na nim jak jest np. radio. Baba od nawigacji się na ciebie drze, naprawdę, polecam sprawdzić. Fotele skóra ale bez wentylacji i ogrzewane bez podparcia bocznego ud, kierownica ogrzewana częściowo i nie grzeje na szwach, więc końce palców czują zimno. Lusterko prawe nie ściemnia się. I pełno takich dupereli. Bagaznik całkiem całkiem. Jedyny plus to chyba bezawaryjność, ale to taka lepsza toyota, a jedyny samochód jaki mi się rozkraczyl na drodze to toyota. No bardzo emerycko-kobiecy. To auto się kupuje dla żony / moja była zachwycona/ albo jak zaczyna ci dokuczać prostata. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49061 Napisano 29 Czerwca 2025 55 minut temu, mandaryn44 napisał(-a): Chyba jeden silnik i za drogi. Ale ponoć świetne auto. Lexus NX rozumiem? Moje największe rozczarowanie. Napalony byłem jak nie wiem na co. Wziąłem na weekend wersję jakaś super hiper i podziękowałem. Wyjąca jak cholera skrzynia biegów, gumowy układ kierowniczy, żadnego czucia drogi, kompletnie. Strasznie czuć prędkośc, jechałem 110 a żona mówi co tak pędzę, jakbym jechał że 160. Wyświetlacz kierowcy pokazuje nie wiadomo co, HUD tak samo, chaos. Ekran centralny nie da się podzielić na części, masz wielki telewizor i dużo piątek przestrzeni na nim jak jest np. radio. Baba od nawigacji się na ciebie drze, naprawdę, polecam sprawdzić. Fotele skóra ale bez wentylacji i ogrzewane bez podparcia bocznego ud, kierownica ogrzewana częściowo i nie grzeje na szwach, więc końce palców czują zimno. Lusterko prawe nie ściemnia się. I pełno takich dupereli. Bagaznik całkiem całkiem. Jedyny plus to chyba bezawaryjność, ale to taka lepsza toyota, a jedyny samochód jaki mi się rozkraczyl na drodze to toyota. No bardzo emerycko-kobiecy. To auto się kupuje dla żony / moja była zachwycona/ albo jak zaczyna ci dokuczać prostata. Wiem, że nie kojarzy się z SUV-em, ale w przypadku Lexusa myślę o ES 300h. No i jestem emerytem. SUV jakby miał być to Santa Fe Hyundaia a może i obejrzę X-traila Nissana. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8051 #49062 Napisano 29 Czerwca 2025 Jeździsz głównie sam. Pewnie sporo po miesicie. I ES300h? Ok, ja jednak chyba dziwny jestem 😆 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49063 Napisano 29 Czerwca 2025 Godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a): Chyba jeden silnik i za drogi. Ale ponoć świetne auto. Może być chyba napęd na 2 lub na 4. Cena katalogowa (zależnie od opcji) nie jest niska, ale da się znaleźć rozsądne propozycje - uważam, że za 170-180 k trudno go przebić - 4x4, 19cm prześwit, jazda jak elektrykiem. Moglby palić mniej, ale przy wadze 1900 nie jest zle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49064 Napisano 29 Czerwca 2025 31 minut temu, szuwi napisał(-a): Może być chyba napęd na 2 lub na 4. Cena katalogowa (zależnie od opcji) nie jest niska, ale da się znaleźć rozsądne propozycje - uważam, że za 170-180 k trudno go przebić - 4x4, 19cm prześwit, jazda jak elektrykiem. Moglby palić mniej, ale przy wadze 1900 nie jest zle Jak z jego spalaniem w mieście? Bo na YT dają nieraz takie wyniki, że mocno zniechęca. Jaką masz wersję? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49065 Napisano 29 Czerwca 2025 1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a): Jak z jego spalaniem w mieście? Bo na YT dają nieraz takie wyniki, że mocno zniechęca. Jaką masz wersję? W mieście ja mialem 6-6,5. 4x4, 213km, connecta (jest też wyzsza wersja Tekna). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49066 Napisano 29 Czerwca 2025 45 minut temu, cordi7 napisał(-a): Jeździsz głównie sam. Pewnie sporo po miesicie. I ES300h? Ok, ja jednak chyba dziwny jestem 😆 Dziwny to ja jestem, bo wybór między limuzyną a SUV-em, to jak wybór między winem a maślanką. To i to się da wypić, ale jakaś tam różnica jednak jest. Tak bardziej serio, to chcę cieszyć oko i tyłek, a więc ma się podobać i być wygodnie. Logika w tzw. granicach rozsądku, czyli przede wszystkim zmieścić się w budżecie a że logiczniej by było wybrać coś z segmentu B, no ale gdzie radość? Jeżdżę po mieście, ale rzadko bywam w centrum, raczej przedmieścia. 1 minutę temu, szuwi napisał(-a): W mieście ja mialem 6-6,5. 4x4, 213km, connecta (jest też wyzsza wersja Tekna). A jak w trasie przy prędkości 80-90? Najczęściej nie jeżdżę po autostradach, wolę lokalne drogi. Koła masz 19"? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #49067 Napisano 29 Czerwca 2025 Ja jeździłem suvem, a wziąłem A7. Wszyscy koledzy są w szoku, bo ponoć jak pojeździsz suvem to nie kupisz zwykłego. A ja jestem zachwycony. Inna jazda. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 140307 #49068 Napisano 29 Czerwca 2025 4 minuty temu, mandaryn44 napisał(-a): Ja jeździłem suvem, a wziąłem A7. Wszyscy koledzy są w szoku, bo ponoć jak pojeździsz suvem to nie kupisz zwykłego. A ja jestem zachwycony. Inna jazda. No to mnie pocieszyłeś, bo bałem się rozdwojenia jaźni... Chyba, że obaj cierpimy na tą samą przypadłość? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12876 #49069 Napisano 29 Czerwca 2025 Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): Jeździsz głównie sam. Pewnie sporo po miesicie. I ES300h? Ok, ja jednak chyba dziwny jestem 😆 To nie jest kwestia odchylenia od jakiejś przyjętej normy, to kwestia możliwości i chęci posiadania. Idąc Twoim tokiem rozumowania dobrze byłoby zakupić do miasta np GT4RS, ktoś jednak poczyni zarzut, że to auto torowe. Więc gdzie znaleźć złoty środek? Nie ma takiego! Każdy z nas ma inne preferencje i oczekiwania, które często sprzężone są z naszymi możliwościami. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 342 #49070 Napisano 29 Czerwca 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Wiem, że nie kojarzy się z SUV-em, ale w przypadku Lexusa myślę o ES 300h. No i jestem emerytem. SUV jakby miał być to Santa Fe Hyundaia a może i obejrzę X-traila Nissana. Santa Fe z przodu wygląda ciekawie ale jak patrzę na tył to mam przed oczami SSangyongi - jako przykład najbrzydszego desingu. Lexus NX zostaw ciut wcześniej opisany i argumenty raczej zniechęcają. Volvo XC60 zapewne wnętrzem z Nissanem nie wygra ale może ma inne zalety. Mi się ciut bardziej podoba Volvo i kwestia bezpieczeństwa na zapewne na plus, patrząc jakie testy Volvo przeprowadza w przypadku XC90. Więc mniejszy XC60 ma zapewne podobną konstrukcję. Reasumując - z wyglądu bym wybrał Lexusa, później Volvo i w końcu Nissan. Do Santa Fe bym nawet nie podszedł. Edytowane 29 Czerwca 2025 przez Remy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8051 #49071 Napisano 29 Czerwca 2025 15 minut temu, Autor1984 napisał(-a): To nie jest kwestia odchylenia od jakiejś przyjętej normy, to kwestia możliwości i chęci posiadania. Idąc Twoim tokiem rozumowania dobrze byłoby zakupić do miasta np GT4RS, ktoś jednak poczyni zarzut, że to auto torowe. Więc gdzie znaleźć złoty środek? Nie ma takiego! Każdy z nas ma inne preferencje i oczekiwania, które często sprzężone są z naszymi możliwościami. Ależ kup GT4RS do miasta, czysta przyjemność z jazdy gwarantowana, chętnie popatrzę Dla mnie czasy chcę i mogę więc kupię bezpowrotnie minęły, czy tego chcemy czy nie. Zarówno z powodów klimatycznych jak i prozaicznego braku miejsca / infrastruktury. To jak pokazywanie środkowego palca społeczeństwu - zwłaszcza, że da się kupić fajne, luksusowe i dające frajdę auto w rozmiarze mniejszym niż XL. Rozumiem jeśli ma to być auto rodzinne, wtedy nie ma zmiłuj - ale auta robią się generalnie coraz większe a miejsca coraz mniejsze, wiele razy nie miałem jak i gdzie zaparkować bo kloc stoi od linii do linii albo i na niej. Ale co tam, chciał, miał pieniądze i mógł. Może mieć wyjebongo na resztę społeczeństwa. Jak pisałem, ja myślę innymi kategoriami - i dokładnie to wyraziłem, ni mniej - ni więcej. Dla mnie w tym temacie EOT. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 342 #49072 Napisano 29 Czerwca 2025 47 minut temu, mandaryn44 napisał(-a): Ja jeździłem suvem, a wziąłem A7. Wszyscy koledzy są w szoku, bo ponoć jak pojeździsz suvem to nie kupisz zwykłego. A ja jestem zachwycony. Inna jazda. A jaki masz silnik i jak ogólnie z bezawaryjnością? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12876 #49073 Napisano 29 Czerwca 2025 19 minut temu, cordi7 napisał(-a): Ależ kup GT4RS do miasta, czysta przyjemność z jazdy gwarantowana, chętnie popatrzę Dla mnie czasy chcę i mogę więc kupię bezpowrotnie minęły, czy tego chcemy czy nie. Zarówno z powodów klimatycznych jak i prozaicznego braku miejsca / infrastruktury. To jak pokazywanie środkowego palca społeczeństwu - zwłaszcza, że da się kupić fajne, luksusowe i dające frajdę auto w rozmiarze mniejszym niż XL. Rozumiem jeśli ma to być auto rodzinne, wtedy nie ma zmiłuj - ale auta robią się generalnie coraz większe a miejsca coraz mniejsze, wiele razy nie miałem jak i gdzie zaparkować bo kloc stoi od linii do linii albo i na niej. Ale co tam, chciał, miał pieniądze i mógł. Może mieć wyjebongo na resztę społeczeństwa. Jak pisałem, ja myślę innymi kategoriami - i dokładnie to wyraziłem, ni mniej - ni więcej. Dla mnie w tym temacie EOT. To ewentualnie mój kręgosłup będzie cierpiał, nie Twój 😉 Zgadzam się – liczba samochodów rośnie, a ich gabaryty faktycznie coraz częściej kolidują z ograniczoną przestrzenią miejską. To realny problem. Natomiast przypisywanie właścicielom większych aut intencji typu „pokazywanie środkowego palca społeczeństwu” to już ocena moralna – a te, jak wiadomo, są bardzo subiektywne. Znam wiele kobiet, które wybierają SUV-y z uwagi na poczucie bezpieczeństwa – dla siebie i dzieci. Trudno uznać to za przejaw egoizmu czy lekceważenia otoczenia. Jeśli mówimy o potrzebie kompromisu – to on nie polega na ograniczaniu wolności wyboru jednej grupie użytkowników, tylko na rozwoju infrastruktury, która uwzględnia realia wszystkich: kierowców, pieszych i rowerzystów. Miasta się „zawężają” nie tylko z konieczności, ale często z powodów ideologicznych – poprzez intensywną rozbudowę stref czystego transportu, ciągłe remonty i zmiany układu drogowego. Nie każdy się w tym odnajduje, ale to złożony temat. Co do stwierdzenia „wyjebongo na społeczeństwo” – jeśli miało to być argumentem, to niestety uderza bezpośrednio w wolność jednostki i wybór, co podważa sens rzeczowej dyskusji. Takie ujęcie rozmowy raczej ją zamyka, niż rozwija. Bez urazy, Dominik. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8051 #49074 Napisano 29 Czerwca 2025 19 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Jeśli mówimy o potrzebie kompromisu – to on nie polega na ograniczaniu wolności wyboru jednej grupie użytkowników, tylko na rozwoju infrastruktury, która uwzględnia realia wszystkich: kierowców, pieszych i rowerzystów. "The right to swing my fist ends where the other man's nose begins". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49075 Napisano 29 Czerwca 2025 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): A jak w trasie przy prędkości 80-90? Najczęściej nie jeżdżę po autostradach, wolę lokalne drogi. Koła masz 19"? Chyba ok 7l. Koła mam 18''. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach