Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Ja dziś trochę takim pojeździłem na batetie. Nie mój, za drogi dla mnie ale kupiony w rodzinie więc jest okazja pojeździć na spokojnie. 

Jest szybszy niż 911, dobrze sie prowadzi, świetna trakcja, dobrze hamuje, fajnie w środku, wszystko gra poza cena..

IMG_02691.png

Każdy z nas jest skazany na kompromisy. Zawsze chciałoby się mieć coś droższego, niż portfel pozwala. ;) 

Godzinę temu, Remy napisał(-a):

Samochody z silnikiem elektrycznym, można porównać do zegarków kwarcowych.

Samochody z silnikiem spalinowym do zegarków mechanicznych.

W tym drugim przypadku różnica będzie znacznie większa.

O ile na samochody z chin nie ma cen dumpingowych i nie są to kopie w kwestii designu, to czasem konkurencja może mieć pozytywny efekt.

No to PHEV to jakby Spring Drive w Grand Seiko? 

7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

2.8 s do 100 km/h, to już abstrakcja ;) 

Pomyśleć, że 6 lat temu 7s robiło na mnie wrażenie. :) 

12 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Przyspieszenie kosmiczne od samego startu. Chyba ma w papierach 2.8 do stówy, co czuć i nie szarpie się przy tym jak Mustangi ;), tylko ładnie się prowadzi. Szkoda tylko, że nie ma gdzie skorzystać z pelnych możliwości jakie daje, no i trochę brakuje dzięku silnika Ale przy tych wrażeniach tylko trochę ;)

A start spod świateł, to co? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Każdy z nas jest skazany na kompromisy. Zawsze chciałoby się mieć coś droższego, niż portfel pozwala. ;) 

No to PHEV to jakby Spring Drive w Grand Seiko? 

Pomyśleć, że 6 lat temu 7s robiło na mnie wrażenie. :) 

A start spod świateł, to co? 

No ja w Octavii RS z 2006 roku - miałem 7.3s.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Rakieta! :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę to każdy wynik poniżej minuty jest dobry :) a te sekundy to tylko mają znaczenie dla producentów w celu wyróżnienia się czy pokazania swojej technologicznej wyższości.

Przy takich wyśrubowanych parametrach to juz wszystko zaczyna mieć znaczenie począwszy od temperatury podłoża i opon, prędkości wiatru czy ciśnienia tętniczego kierowcy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Przydało się kiedykolwiek? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

ak naprawdę to każdy wynik poniżej minuty jest dobry :) a te sekundy to tylko mają znaczenie dla producentów w celu wyróżnienia się czy pokazania swojej technologicznej wyższości.

patrzenie tylko na przyspieszenie 0-100 to trochę już taki relikt dawnych czasów 😅 Tak naprawdę czas 100-200 robi się ważny i "zaczyna się przydawać" i nawet nie chodzi już o robienie tych "200". Np na stronie zeperfs można sobie sprawdzić czasy 80-120 km/h co przy zwykłym użytkowaniu auta już robi się przydatniejszą informacją 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.03.2026 o 16:08, GostRado napisał(-a):

À propo starej motoryzacji, zawsze mi się podobał mercedes w126 SEC I wciąż mi się podoba. Może na emeryturze sobie taki sprawię 😀 Co ciekawe nigdy nie miałem Mercedesa. 

https://classicdriver.pl/model-w126-w-wersji-sec/

https://otoklasyki.pl/samochody/mercedes/sec

Screenshot_20260319_160327_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260319_160647_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260319_160436_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260319_160336_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260319_204823_Samsung Internet.jpg

A wiesz, że mi też się jakaś gwiazda marzy :D To chyba postępująca peseloza.

Kiedyś jak byłem piękny i młody, to o mały włos nie stałem się posiadaczem 190, ale potem mi przeszło i przez te wszystkie lata i morze aut które przerobiłem, również nie miałem Mesia. Podobnie zresztą jak Hondy i Alfy, choć przymiarki były (Civic, Accord, CRV i 159).

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2026 o 17:44, TomcioMiki napisał(-a):

Nowy,stary osiołek , nic szczególnego ale się cieszymy 🤗🤗🤗

IMG_20260321_174049.jpg

IMG_20260321_174536.jpg

Fajny S-max, gratuluję.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tommly napisał(-a):

Fajny S-max, gratuluję.

👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

👍👍👍

Kiedyś sam nawet o takim myślałem, ale jak wiadomo nie kupuje się aut na F i francuzów :D 

Żarcik taki, dlatego sam mam jednego osiołka w domu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tommly napisał(-a):

Hondy i Alfy

Też nie miałem, a Alfy to dobrze, ze względu na stres 😁

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, trollu napisał(-a):

patrzenie tylko na przyspieszenie 0-100 to trochę już taki relikt dawnych czasów 😅 Tak naprawdę czas 100-200 robi się ważny i "zaczyna się przydawać" i nawet nie chodzi już o robienie tych "200". Np na stronie zeperfs można sobie sprawdzić czasy 80-120 km/h co przy zwykłym użytkowaniu auta już robi się przydatniejszą informacją 

Zgadza się, chociaż parametr 100 - 200 jest podawany i moze być porównywalny punktem odniesienia tylko dla części, tych najmocniejszych samochodów i z wiadomych względów nie dotyczy większości samochodów popularnych codziennych czy jak je tam nazwać.

Fizyka mówi, ze ilość energii potrzebna do tego żeby przyspieszyć samochód o kolejna jednostkę rośnie z kwadratem prędkości, czyli dla kolejnych 100 km/ będzie potrzeba jej 4 razy więcej, głównie poprzez rosnący opór powietrza.

W tym Taycanie to, o ile dobrze pamiętam to, co mówił właściciel to 0 -200 ma coś ok. 8 sekund :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, trollu napisał(-a):

Ja tam lubię ostry start, a nie bicie rekordów prędkości, stąd blokada 180 km/h mnie nie irytuje w najbliższym zakupie. W tym, co mam nie ma blokady i mógłbym jechać nawet 250 km/h, tylko po co i gdzie? 

3 godziny temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Tak naprawdę to każdy wynik poniżej minuty jest dobry :) a te sekundy to tylko mają znaczenie dla producentów w celu wyróżnienia się czy pokazania swojej technologicznej wyższości.

Przy takich wyśrubowanych parametrach to juz wszystko zaczyna mieć znaczenie począwszy od temperatury podłoża i opon, prędkości wiatru czy ciśnienia tętniczego kierowcy ;)

To byłbyś i z Syrenki zadowolony. Miała chyba coś koło 30 s do 100. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja tam lubię ostry start, a nie bicie rekordów prędkości, stąd blokada 180 km/h mnie nie irytuje w najbliższym zakupie. W tym, co mam nie ma blokady i mógłbym jechać nawet 250 km/h, tylko po co i gdzie? 

Wow,  nie spodziewałem się, że tak szybko Syrena się  rozpędzała. Maluch  to jednak kicha  była  bo  ok 50-55 s 0-100. 

Edytowane przez łowca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam swojego fiacika 126 sprawnego, na chodzie, stoi w garażu w domu rodzinnym z sentymentu. Sporo tym sprzętem się kiedyś jeździło, bo taka była akurat motoryzacja, to dodam z doświadczenia że dla 100 km/h to balet mogło być nieosiągalne przy pełnym pokładzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, łowca napisał(-a):

Wow,  nie spodziewałem się, że tak szybko Syrena się  rozpędzała. Maluch  to jednak kicha  była  bo  ok 50-55 s 0-100. 

Nie myślałem, że aż taki muł był z Malucha. Mnie w dawnych czasach zdarzało się nim starować jako pierwszy spod świateł. Ambicja równoważyła słabość autka. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Altus napisał(-a):

Przydało się kiedykolwiek? :)

Przydały Ci się kiedykolwiek pieniądze?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja dużo sportowymi autami nie jeździłem, choć raz zaliczyłem Monzę w Ferrari. Ale i tak wrażeń jakich dostarczał Zaporożec wujka nigdy nie zapomnę. Nazywaliśmy go biedaporsche, bo to chłodzenie powietrzem, te wloty ….. Ach, to była maszyna🤣. Miałem wrażenie że setkę ponizej 10 sekund osiąga, tak wył. Raz się nawet zapalił i ledwie uszliśmy z życiem. 

image.thumb.png.4cea1c37ae9726484883e0cd725ccb02.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Przydały Ci się kiedykolwiek pieniądze?

A co ma piernik do wiatraka?

Nie widzisz różnicy pomiędzy posiadaniem pieniędzy niezbędnych do życia, a super osiągami samochodu w zakresie przyspieszania do 100 km/h, tak naprawdę niemal nikomu niepotrzebnymi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi