Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Podgrzewana szyba nie jest możliwa przy wyborze HUD-a, przynajmniej w XC 60. Mam ją na wyposażeniu w ProCeedzie, ale w i30 żony jej też nie ma, choć nie z powodu HUD-a. Tam nie ma w opcji. Koła dojazdowego nie mam w żadnym.

A jest miejsce na dojazdówke 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jest miejsce na dojazdówke 🤔🤔🤔

Z tym może być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Z tym może być problem.

No to lipa 🤦🤦🤦

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Xceedzie na szczęście miejsce bylo, nawet śrubę dali do dokręcania. Niemniej w najwyższej wersji wyposażenia, to takie rzeczy powinny być standardem. A nie są. Tyle dobrze, że dostaliśmy powłokę ceramiczną gratis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Conway napisał(-a):

W poprzednim modelu Xceeda zależało od dealera, w Gdańsku Interbis z Kartuskiej koło dojazdowe dawał, a w stolycy PGD Toruńska dołączała tylko zestaw naprawczy (w domyśle wezwij lawetę). W nowym modelu Xceeda już koła dojazdowego nigdzie nie ma, w żadnej wersji wyposażenia. GT Line także nie ma. Podobnie ogrzewanej przedniej szyby. Widać KIA idzie w ślady chińskie.

Czytałem, że brak koła dojazdowego to kolejna metoda "urwania" paru gramów zbędnej masy pojazdu, ale nie wiem, ile w tym prawdy. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Czytałem, że brak koła dojazdowego to kolejna metoda "urwania" paru gramów zbędnej masy pojazdu, ale nie wiem, ile w tym prawdy. 

Akurat zapas to nie wiem czy taki zbedny jest, jednak lepiej go mieć.

Lepiej nosić niż się prosić 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, pmwas napisał(-a):

Jakoś trzeba uzasadnić pazerność koncernów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Akurat zapas to nie wiem czy taki zbedny jest, jednak lepiej go mieć.

Lepiej nosić niż się prosić 😁😁😁

Nie, bez zapasu jest do bani. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pmwas napisał(-a):

Też tak uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dookoła komina jeździłem tylko ze zestawem naprawczym.. W długie podróże zabierałem koło. Pełen wymiar. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Jakoś trzeba uzasadnić pazerność koncernów.

Nadejdzie taki czas, że za kierownicę będzie trzeba dopłacić. W erze samochodów autonomicznych wcale nie jest to science fiction. Możliwość samodzielnego prowadzenia auta stanie się opcją - zapewne ograniczoną i oczywiście dodatkowo płatną.

Od dnia dzisiejszego obowiązują nowe regulacje UE związane z wymogami bezpieczeństwa.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/przepisy/nowe-unijne-wytyczne-obowiazkowe-systemy-w-samochodach/wtjr43s

Se już nawet ziewnąć w aucie nie będzie mozna :) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Nadejdzie taki czas, że za kierownicę będzie trzeba dopłacić. W erze samochodów autonomicznych wcale nie jest to science fiction. Możliwość samodzielnego prowadzenia auta stanie się opcją - zapewne ograniczoną i oczywiście dodatkowo płatną.

Od dnia dzisiejszego obowiązują nowe regulacje UE związane z wymogami bezpieczeństwa.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/przepisy/nowe-unijne-wytyczne-obowiazkowe-systemy-w-samochodach/wtjr43s

A jak zaczniesz kichać 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem, po co się ograniczać. Uważam, że należy rozważyć obowiązkowy montaż kamer z analizą AI przekazującą obraz dalej w razie stwierdzenia czegoś podejrzanego w każdym mieszkaniu. Przecież niewinni nie mają się czego obawiać, a ilu nieszczęść można by w ten sposób uniknąć? 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Też tak uważałem. Kiedyś. Parę lat temu nabyłem nowy samochód wyposażony w zestaw naprawczy. Na początku kombinowałem, by dokupić choć ,,dojazdówkę". Ale mi przeszło. I wiecie co...? Od 8 lat nie przydał mi się nawet zestaw naprawczy, a zrobiłem ponad 100 tyś. km.  Jeżdżę głównie ,,wkoło komina" ale i na różne krajowe lotniska. Byłem też tym samochodem w Bawarii i Grecji.

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, XAVIER7 napisał(-a):

Też tak uważałem. Kiedyś. Parę lat temu nabyłem nowy samochód wyposażony w zestaw naprawczy. Na początku kombinowałem, by dokupić choć ,,dojazdówkę". Ale mi przeszło. I wiecie co...? Od 8 lat nie przydał mi się nawet zestaw naprawczy.  Jeżdżę głównie ,,wkoło komina" ale i na różne krajowe lotniska. Byłem też tym samochodem w Bawarii i Grecji.

Zależy od sytuacji. Mi się dojazdówka przydała w zeszłym roku jak najechałem Focusem na krawężnik niedaleko Wyszkowa. Przyjechała pomoc i za 100 zł się obeszło. W innym przypadku by była laweta za kilka razy drożej. Wolę mieć, niż nie mieć. 

Edytowane przez Conway
korekta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Cóż, bezpieczeństwo jest idealnym pretekstem do zabierania wolności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak wtrącę - jakiś czas temu omawialiśmy tutaj wtrynianie się producentów z obsługą zdalną samochodów, które nam sprzedają. Potem - że oprogramowanie "poszło w chmurę", czy tam na inne serwery i przy zakupie płyty - musimy się podpiąć kablem do Internetu lub też wykupić pakiet-licencję np. na rok.

No to teraz Sony wchodzi ze swoją decyzją... Nie muszę dodawać, że w kotle internetowym wrze ;)

PlayStation rezygnuje z fizycznych wydań gier od 2028 roku. W odpowiedzi na te plany internauci wyciągnęli na światło dzienne unijny regulamin Sony, z którego wynika, że nieaktywne konto z całą cyfrową kolekcją może zostać bezpowrotnie skasowane.

Źródło: https://www.miastogier.pl/wiadomosc,58244.html

A do tematu - krótkie podsumowanie rzeczywistości w ostatnich latach :)

Eksport chińskich samochodów rośnie w bezprecedensowym tempie. W pierwszym kwartale 2026 roku chińscy producenci aut wyeksportowali już ponad 1,15 mln samochodów. Wynik jest aż o 51 proc. lepszy niż przed rokiem, a chińskie marki skutecznie zdobywają nie tylko rynki wschodzące, ale też umacniają swoją pozycję w krajach rozwiniętych.

Źródło: https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-chinczycy-przejmuja-europe-sprzedaz-ich-aut-wystrzelila-o-88,nId,23510079

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, XAVIER7 napisał(-a):

Też tak uważałem. Kiedyś. Parę lat temu nabyłem nowy samochód wyposażony w zestaw naprawczy. Na początku kombinowałem, by dokupić choć ,,dojazdówkę". Ale mi przeszło. I wiecie co...? Od 8 lat nie przydał mi się nawet zestaw naprawczy, a zrobiłem ponad 100 tyś. km.  Jeżdżę głównie ,,wkoło komina" ale i na różne krajowe lotniska. Byłem też tym samochodem w Bawarii i Grecji.

No a mi się ostatnio śruba wbiła w oponę, dobrze że na miejscu od razu do wulkanizatora 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takim mi od dziś pracodawca pozwala jeździć 

IMG_1285.jpeg

IMG_1292.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

No a mi się ostatnio śruba wbiła w oponę, dobrze że na miejscu od razu do wulkanizatora 😁😁😁

No, OK. Ale dojechałeś ze śrubą do wulkanizatora, czy zmieniałeś koło? 

@rafi Mam model wcześniejszy. Nie ma bardziej niezawodnego samochodu. Ten będzie następny.

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, XAVIER7 napisał(-a):

@rafi Mam model wcześniejszy. Nie ma bardziej niezawodnego samochodu. Ten będzie następny.

No pokazało mi że jest spadek ciśnienia, raz dopompowałem reset widzę spada to wulkanizator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

No pokazało mi że jest spadek ciśnienia, raz dopompowałem reset widzę spada to wulkanizator.

No widzisz. Czyli zapas był zbędny. Wielokrotnie tak miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, XAVIER7 napisał(-a):

Miałem* wcześniejszy przed liftem i po lifcie. I zgadzam się, że pod względem niezawodności to absolutny goat. No i spalanie - jak to kiedyś jeden z kolegów napisał „produkuje paliwo”. Wykończenie, wyciszenie to już inna kwestia. Chociaż jak tamte miałem golasy, tak ten mam executive, to różnica jest znacząca. Ale bagażnik dalej zamyka się z gracją kontenera na śmieci 😉

*tam miałem… Też pracodawca pozwalał mi jeździć. 

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie metody "urwania" paru gramów zbędnej masy pojazdu, Kia zaprzestała nakładania bitumicznej warstwy antykorozyjnej na podwozie samochodów. Przynajmniej tak mi powiedział znajomy dealer sprzedający te samochody.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, XAVIER7 napisał(-a):

Owszem, niby rzadko się przydaje, ale mnie zapas w życiu przydał się już dwa razy, a raz jechałem Alfą i rozcięta opona wymagała lawety. Nie wiem, czy to mój pech, ale już dwa razy około 5 letnia opona mi wybuchła bez żadnego powodu na prostej drodze, a raz na ekspresówce leżał odpadnięty kawałek wydechu i załatwił z 10 samochodów

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi