Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Samochody Renault nie są bezieczniejsze, tylko lepiej dopasowane do testów NCAP. Zobacz jak długo BMW miało gorsze wyniki w NCAP - przyczyną nie był niższy poziom bezpieczeństwa tylko optymalizowanie konstrukcji pod testy amerykańskie (największy rynek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Samochody Renault nie są bezieczniejsze, tylko lepiej dopasowane do testów NCAP.

DOKLADNIE!

A w testach NCAP dostaje sie punkty za lampki i brzeczyki informujace o niezapietych pasach bezpieczenstwa, kostrukcji przodu auta ulatwiajaca przezyce potencjalnie potracanym pieszym, itd.

Ale jak widac wydzwiek medialny testow NCAP jest na tyle wysoki, ze warto to robic - potem powstaja mity - "rewelacyjnie bezpiecznego Renault".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile się musi człowiek namęczyć by te brzęczyki, dzwoneczki i inne pierdoły unieszkodliwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest to, ze ludzie mysla, ze jak kupia sobie A-klase Mercedesa, ktora ma iles tam gwiazdek, to w razie czolowego zderzenia z Range-Roverem wyjda z niego mniej uszkodzeni niz pasazerowie Range-Rovera, ktory ma mniej gwiazdek NCAP ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu to trzeba jeszcze mieć trochę szczęścia. Mój tata był pasażerem: w Jankach przed Warszawą jechał z kolegą Katowicką, koledze naśliskim zachciało sie coś wyprzedzać wpadł w poślizg, z około 70 km/h uderzyli tyłem lewego boku w słup na środku, odbili się i wylądowali na przciwległym pasie, tam na ich prawy przód wjechała Astra, nie mogła jechać bardzo szybko policja ustaliła, że około 50 km/h. Ani mojemu tacie, ani kierowcy nic sie nie stało (siniaki), jechali "samochoden" FSM 126p - ciekawe ile ma gwiazdek :roll: . Kierowca Astry trafił do szpitala ze złamanym obojczykiem (napinacz pasa bezpieczeństwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

post-0-0-57762200-1330497677.jpg

Ja swoją "Renówką", o których to samochodach właśnie się tutaj mówi w kontekście NCAP, pomykałem 190 km/h. A jaki jest Wasz rekord :?: ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja swoją "Renówką", o których to samochodach właśnie się tutaj mówi w kontekście NCAP, pomykałem 190 km/h. A jaki jest Wasz rekord :?: ;).

Fiatem 125p 1300 ccm - 160 km/h. Byl to najbardziej emocjonujacy test predkosci w zyciu. Potem roznymi samochodami przekraczalem bariere limitu predkosci maksymalnej ustalona przez Audi, BMW i Mercedesa, ale to juz nie bylo to B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Stopień emocji zależy od tego, gdzie jedziesz z dużą prędkością. Nawet 150 km/h może robić wrażenie jak jedziesz z taką prędkością drogą asfaltową przez las ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Najlepsze jest to, ze ludzie mysla, ze jak kupia sobie A-klase Mercedesa, ktora ma iles tam gwiazdek, to w razie czolowego zderzenia z Range-Roverem wyjda z niego mniej uszkodzeni niz pasazerowie Range-Rovera, ktory ma mniej gwiazdek NCAP B)

tak myślą tylko debile.

I nie wmawiajcie mi, że NCAP nic nie znaczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I nie wmawiajcie mi, że NCAP nic nie znaczy ;)

Znaczy: New Car Assessment Programme, ale znaczy tez na przyklad: Northwest Coalition for Alternatives to Pesticides B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy, ale nie należy traktować ich jako wyroczni. Zobacz Renault Clio i Modus mają 5 gwiazdek, Nissan Micra 4 gwiazdki, a Dacia Logan 3. Samochody mają takie same płyty więc ich czysto mechaniczna wytrzymałość jest porównywalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
Fiatem 125p 1300 ccm - 160 km/h. Byl to najbardziej emocjonujacy test predkosci w zyciu.

respekt :shock:

jeździłem trochę 125p 1,5 /5 biegów/ mojego dziadka i przyznaję, że powyżej 120 km/h naprawdę można dostac rumieńców ;) a gdzie 160 :?: :!:

najlepsza jazda jest ze "sporą" (względnie) prędkością w ciasnych zakrętach. człowiek ma wrażenie, jakby jechał na krawędzi B)

w nowych samochodach to zupełnie inna bajka. emocje zupełnie innego typu. moj "rekord" (głupota nie wybiera) to wspomnianym gdzies wcześniej 200sx s14a 205km/h po Warszawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Płyty? Nie wiem dokładnie co to jest ale poza płytą w autach jest mnóstwo detali wpływających na bezp. bierne - różne wzmocnienia czy choćby zgranie poduszi powietrznej (żeby nie przyrżnąć w kierownicę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to płyta podłogowa i podłużnice w większości decydują o tym czy Twoja uratowana przez poduszkę głowa ma jeszcze czym zarządzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jasne ale pytacie skąd różne wyniki przy tej samej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem w programie 5gear test zderzeniowy Renaut Espase nowego i starego (jednego z pierwszych). Uderzenie czołowe 50% na 50%. Prędkość bodaj 50 albo 60km/h - oczywiście jednego i drugiego.

Nowy dosłownie przejechał przez tego starszego, w ten sposób iż nie było przeciążenia wymaganego do odpalenia poduszek powietrznych w nowym modelu...

W starym kierowca nie miałby szans, w nowym nic się nie stało...

Wykazuje to różnicę w konstrukcji i sztywności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nowy dosłownie przejechał przez tego starszego, w ten sposób iż nie było przeciążenia wymaganego do odpalenia poduszek powietrznych w nowym modelu...

W starym kierowca nie miałby szans, w nowym nic się nie stało...

Wykazuje to różnicę w konstrukcji i sztywności.

Ja nie mowilem o francuskich samochodach - tylko o niemieckich ;)

A po drugie warto pamietac, ze Espace bylo pierwszym na swiecie minivanem, wiec nie ma mowy o sztywnosci nadwozia - dopiero na jego przykladzie konstruktorzy poprawiali pomysl na minivana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
samochod citroen c2... ;) i nie dostalem mandatu, ani punktow :oops:

Uwierzyli, ze radar im sie zepsul? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miales kiedyś "okazje" miec wypadek przy predkości pow. 150??

zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
miales kiedyś "okazje" miec wypadek przy predkości pow. 150??

Kolega chce sie niesmialo pochwalic - czy co? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pewnie wyraża w ten sposób niepochlebną opinię o szybkiej jeździe. Zgadzam się - mogłeś zabić siebie (pal lich) i kogoś postronnego (a to już poważny argument przeciwko takiemu zachowaniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, to nic, ja kiedyś z kolegą dzień po ukończeniu auta, pojechaliśmy nad morze.

Custom Polonez Pick-up 1.9D Lightweight, V-max (licznikowe) >180km/h

Bałem się...

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi