Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

SIlnik to 2l tyle, że moc wykastrowana do 136KM  G20 318d 2.0 (B47D20B) 136 KM 

To już nawet 150 KM jest wykastrowany, 136 KM to już wersja zdecydowanie na siłę, chyba robiona tylko na potrzeby flot, bo klientowi z ulicy oficjalnie nie sprzedawana.

Teoretycznie wróży to dużą trwałość, ale nie zawsze tak jest. W BMW E60 525d też była dodatkowa wersja flotowa (163 KM zamiast 177 KM standardowo) i miała fatalne opinie, była znacznie bardziej awaryjna niż jej "cywilny" odpowiednik, mimo mniejszej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mówili, że BMW to skrót od Będziesz Mógł Wyprzedzać. Z tą mocą raczej będziesz wyprzedzany... Jeżeli to ma być auto do połykania kilometrów to trochę słabo.

Ale to tylko moje zdanie - ja mam inną zagwozdkę: czy brać 388 kunia czy dopłacić do 514 :-) 

dopłać...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mówili, że BMW to skrót od Będziesz Mógł Wyprzedzać. Z tą mocą raczej będziesz wyprzedzany... Jeżeli to ma być auto do połykania kilometrów to trochę słabo.

Ale to tylko moje zdanie - ja mam inną zagwozdkę: czy brać 388 kunia czy dopłacić do 514 :-) 

Pewnie, że lepiej 63 amg, ale 500 to już też świetna V8-ka.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No  nie Będziesz Mógł Wyprzedzać, a ...

Będziesz Miał Wydatki ( dodatkowe przy zakupie)

Miałem zakupic X2, ale za "mało dawali" w moich pieniażkach"

zamówiłem A4 

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,jeździ  ktoś Skodą Rapid 1.2 110KM rocznik 2016? Jakieś opinie o użytkowaniu, awaryjności itd? Samochód wart swojej ceny?

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej dane techniczne dla bmw (sedan/kombi) i audi(kombi) od brokera:

Power 100 kW | 136 KM

maximum torque Nm 320

cc 1995

Transmission type automatic with manual mode

number of speeds 8

capacity (l) 40

combined (l/100km) 4.2 / 4.4

maximum speed (km/h) 218 / 210

acceleration 0-100 km/h 9 / 9.4

gross vehicle weight (kg) 2085 / 2180        

Power 120 kW | 163 KM

maximum torque Nm 370

cc 1968

Transmission type dual clutch man sequential auto mode

number of speeds 7

capacity (l) 40

combined (l/100km) 3.9

maximum speed (km/h) 210

acceleration 0-100 km/h 8.5

gross vehicle weight (kg) 2165

Z tego co się orientowałem to audi ma elektroniczną blokadę na 210km/h bo taki index prędkości mają opony, ale można ściągnąć.

W weekend muszę się przejechać z konfiguratorem do audi i przegadać opcje, bo na stronie audi są pakiety itp. a w konfiguratorze brokera konkretne opcje. Tak na szybko wychodzi mi, że ~10 k i mam w a4 martixy, 3 strefowa klime, ładowanie indukcyjne, koło zapasowe, opony z większym indexem prędkości. Chciałbym, żeby porównali nową konfigurację do mojego obecnego auta i wtedy będę miał jasność czy jeszcze muszę coś dołożyć i czego może mi brakować.

Na sam koniec jeszcze pozostaje kwestia koloru ale tutaj chyba pójdę w Niebieski Navarre

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moment w tym silniku bez tragedii. W Avensisie mam Diesla 2.0 143 Kunie, ok 300 Nm i jakoś to jeździ. Z resztą to Diesel, który Toyota wzięła od BMW :P Kultura pracy tragedia, ale w miarę dynamicznie to jeździ. Jak weźmiesz do BMW 16 calowe felgi, to będziesz miał niesmak przy każdorazowym podejściu do samochodu :P 

U mnie we wtorek Alfa przywitała się po włosku w 100% :P Wyjechałem z firmy, wjechałem na Eskę i pyk - Check engine, po 3k km przebiegu. Dojechałem do domu, zgasiłem auto, odpaliłem jeszcze raz, check zniknął, auto dalej jeździ bez najmniejszych problemów. Dzwoniłem do dealera, pogadałem z Panem z serwisu, stwierdzili, że ten typ tak ma, gdyby w krótkim czasie wyskoczyło jeszcze raz to wtedy podjechać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej dane techniczne dla bmw (sedan/kombi) i audi(kombi) od brokera:

Power 100 kW | 136 KM

maximum torque Nm 320

cc 1995

Transmission type automatic with manual mode

number of speeds 8

capacity (l) 40

combined (l/100km) 4.2 / 4.4

maximum speed (km/h) 218 / 210

acceleration 0-100 km/h 9 / 9.4

gross vehicle weight (kg) 2085 / 2180        

Masz wiedzę z jakiego rynku jest ta 136-konna wersja serii 3 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng

Pewnie, że lepiej 63 amg, ale 500 to już też świetna V8-ka.  ;)

550 a nie 500. Boję się tylko dostępności części do AMG 63. Żona pytała czy amg będzie dużo więcej palił od 550  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas w Europie 500, ale w USA na przykład 550, zależy od rynku.

Spali wszystko co wleje.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam pojęcia. Liczyłem, że to jakiś błąd po ich stronie, bo sprawdziłem bmw.pl .de .fr .be .nl .lu itp. ogólnie całą Europę i nie widzę takiej mocy.

Niestety, ale jak się wpisze w google to jakieś szczątkowe informacje są na stronach sklepów z częściami itp.

Nawet znalazłem firmę która oferuje mapę do tego silnika na 190KM. Tyle, że w przypadku auta w leasingu i na gwarancji średni pomysł, szczególnie jak w serwisie jestem średnio co pół roku.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng

U nas w Europie 500, ale w USA na przykład 550, zależy od rynku.

Spali wszystko co wleje.  :D

500 to 5l i 306 koni. 550 to 5,5l i 388 koni. To 2 różne silniki. CLS V8 występował w 3 wersjach: 500, 550 i 63amg

Mówiłem małżonce to samo. W mieście w korku 25l jeden i drugi wciągnie :P  

Edytowane przez maritimeeng

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 to 5l i 306 koni. 550 to 5,5l i 388 koni. To 2 różne silniki. CLS V8 występował w 3 wersjach: 500, 550 i 63amg

Mówiłem małżonce to samo. W mieście w korku 25l jeden i drugi wciągnie :P  

post-37089-0-67625900-1575542689_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W A4 na dzien dobry wiecej KM i Nm ,  do tego power box ( nie program a wpinane pudełko) i bedzie przyjemny dupowóz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mówili, że BMW to skrót od Będziesz Mógł Wyprzedzać.

Ja słyszałem wersję: będziesz miał wydatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam pojęcia. Liczyłem, że to jakiś błąd po ich stronie, bo sprawdziłem bmw.pl .de .fr .be .nl .lu itp. ogólnie całą Europę i nie widzę takiej mocy.

Niestety, ale jak się wpisze w google to jakieś szczątkowe informacje są na stronach sklepów z częściami itp.

Nawet znalazłem firmę która oferuje mapę do tego silnika na 190KM. Tyle, że w przypadku auta w leasingu i na gwarancji średni pomysł, szczególnie jak w serwisie jestem średnio co pół roku.

Nie wiem czy czegoś nie  przeoczyłem . Jakie napędy mają  brane pod uwagę auta ? Audi A4 jest FWD a BMW 3-er RWD , tak ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii napędu to podstawowe wersje czyli Audi FWD, BMW RWD.

https://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Audi-A4-B9-2.0-TDI-120kW-163KM

Sprawdziłem na szybko vtech, i musialbym ew. potem do nich przedzwonić i przegadać temat bo z przyrostu nawet do 20% wychodzi jakieś 7% ;)

Nie wiem jak Tobie , ale mnie najprzyjemniej się jeździ tylnonapędowym autem . Miałem kiedyś auta FWD ( Vectra , Alfa 156 , Alfa 159 ) później przyszła 5-letnia przygoda z quattro ( A5 ) po nim kolejne 5 lat RWD  ( BMW 5 ) teraz jest xDrive i wiem jedno do FWD już raczej nie wrócę . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vtech ma trochę skopane to wyszukiwanie bo ma 150KM i 163KM pod B9, a 150KM pod B9fl. 

Nie zmienia to faktu, że taki powerbox to ciekawa opcja. Ma ktoś, poleca jakaś firmę? Bo vtech wyskoczył mi pierwszy w google i jest niedaleko.

Drake, jeżdżę wszystkim co jest pod ręką ;) nie jestem wybredny. Z RWD mam 1kę. Tylko boje się, że te 136KM w 3ce będzie mało no i te 16tki :/ 

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, możemy się licytować zrzutami ekranu, przy czym ja bardziej ufałbym oficjalnym danym czy np ZePerfs.com, a nie wikipedii.

Ale ja po prostu wiem, że CLS 500 po lifcie miał 388 KM, bo jeździło takie auto u mnie w rodzinie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng

Wiesz, możemy się licytować zrzutami ekranu, przy czym ja bardziej ufałbym oficjalnym danym czy np ZePerfs.com, a nie wikipedii.

Ale ja po prostu wiem, że CLS 500 po lifcie miał 388 KM, bo jeździło takie auto u mnie w rodzinie.  

Ale 500 i 550 to dwa różne silniki o różnych pojemnościach. Ale jak po prostu wiesz, to nie będę już się więcej starał się Ciebie przekonywać. Peace and Love.

5.0l https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_M113_engine#M113_5.0

5.5l https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_M273_engine#E55

:P

Edytowane przez maritimeeng

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, tylko, że 5,5l był u nas sprzedawany jako przez jakiś czas jako CLS 500.

Tutaj jest nawet sporo osób raportujących osiągi tej wersji:

post-37089-0-00020300-1575578970_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng

Zgadza się, tylko, że 5,5l był u nas sprzedawany jako przez jakiś czas jako CLS 500.

Tutaj jest nawet sporo osób raportujących osiągi tej wersji:

attachicon.gifZrzut ekranu 2019-12-5 o 21.48.05.jpg

Spoko, to tylko oznaczenia na klapie. Cały czas chodziło mi o 2 różne silniki 5.0 i 5.5. Nie rozumiem natomiast dlaczego amg 63 ma 6.2l a nie 6.3? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi