Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, trollu napisał:

teraz takie silniki już chyba tylko w amerykańcach zostały

Klasyka .250 prawdziwych niewysilonych amerykańskich kucyków.

IMG_20200726_131059.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kiniol napisał:

Moja historia... Ukochany Dodge z racji przebiegu upomniał się o nowe półosie... Dostał zakupione w sklepie z częściami do aut amerykańskich półosie firmy Protech CV...

Po przejechaniu 1000 km prawy przegub zaczął strzelać przy ruszaniu, i drgać przy około 40 km/h... Reklamowałem i dostałem kolejną nową półoś... W międzyczasie zaczął strzelać lewy przegub... Po kolejnych 500km również ów wymieniony w ramach gwarancji zaczyna się sypać... Noszsz... co za szajs... Zamówiłem używki z rozbitego auta z 2016 roku... powinno być dobrze... ;) Zobaczymy...

Protech to co produkuje na AM (aftermarket) to jest.... (dopisz sobie sam) i problem jest...

Jak będziesz miał jakieś potrzeby to PW.

Coś poyślę...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, maritimeeng napisał:

Niestety tak. Teraz już nawet AMG są doładowane 🙁

w sumie to już od dawna ale kiedyś duże V8 z kompresorem chyba idealnie łączyło osiągi z niezawodnością. Dzisiaj na dobrą sprawę wszędzie jest ten sam silnik. Ma to swoje plusy ale też gdzieś po drodze ucieka wyjątkowość topowych wersji 

a z V8 MB niedawno pożegnał się znajomy - doładowane kompresorem M113 w ostatecznej konfiguracji na etanolu było wystrojone na 603KM i 750Nm ale chyba poszli zbyt mocno po bandzie, silnik bez odprężania więc dmuchane na ostro - jak padł na zawodach 3 silnik (w ciągu 2 lat) - historia BMW z silnikiem MB dobiegła końca. Chociaż bez doładowania latał bez awarii ;) 

a co do klasyki w amerykańcu - ok, historia amerykańskich V6 jest chyba dość długa ale jednak jak ktoś myśli nad hasłami "klasyka" i "USA" to przed oczami ma wielkie V8 z okrągłym filtrem na gaźniku :P

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, trollu napisał:

teraz takie silniki już chyba tylko w amerykańcach zostały

Jeszcze w Lexusach RCF jest wolnossące V8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wanderer1975 napisał:

Klasyka .250 prawdziwych niewysilonych amerykańskich kucyków.

IMG_20200726_131059.jpg

O, cegła... też myślałem, żeby kupić... Jak tym się jeździ? Faktycznie ma podwozie od MB W210?

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kiniol napisał:

O, cegła... też myślałem, żeby kupić... Jak tym się jeździe? Faktycznie ma podwozie od MB W210?

Z tego co wiem,płyta w211.Jezdzi się tak,że można zasnąć😁. Osobiście mam z 5-biegowa skrzynią mb.Duzo lepsza niż Dodge chrysler cztero biegowa .Polecam autko,ciężko znaleźć bez korozji.Ale jak znajdziesz,nie będziesz chciał jeździć wyzylowanym gównianym Europejczykiem z mnóstwem psujących się pierdoletow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, mkl1 napisał:

Protech to co produkuje na AM (aftermarket) to jest.... (dopisz sobie sam) i problem jest...

Jak będziesz miał jakieś potrzeby to PW.

Coś poyślę...

Ale to g... kosztuje prawie 600 zł za sztukę... Wysłałem PW...

1 minutę temu, wanderer1975 napisał:

Z tego co wiem,płyta w211.Jezdzi się tak,że można zasnąć😁. Osobiście mam z 5-biegowa skrzynią mb.Duzo lepsza niż Dodge chrysler cztero biegowa .Polecam autko,ciężko znaleźć bez korozji.Ale jak znajdziesz,nie będziesz chciał jeździć wyzylowanym gównianym Europejczykiem z mnóstwem psujących się pierdoletow

Hehe... od dwudziestu lat tylko amerykańskie auta ujeżdżam... no może z małym wyjątkiem w postaci VW, przez czas jakiś, ale to Bóg mi wtedy rozum odebrał... ;) 300C seryjnie wychodziły z automatami MB? W jakich latach?

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żonie sprzedałem a4 i kupiłem cegłę...Żadnego innego nie chce.Nie sprzedam,nie oddam.Derma udająca skórę też jest fajna.Kocham ten wóz.Ciekawostka:Kluczem do odkręcania kół można odkręcić korek wymiany oleju😁

7 minut temu, kiniol napisał:

Ale to g... kosztuje prawie 600 zł za sztukę... Wysłałem PW...

Hehe... od dwudziestu lat tylko amerykańskie auta ujeżdżam... no może z małym wyjątkiem w postaci VW, przez czas jakiś, ale to Bóg mi wtedy rozum odebrał... ;) 300C seryjnie wychodziły z automatami MB? W jakich latach?

Mój z 2006.skrzynia prawie niezniszczalna Nag1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Dodge GC 4.0 z 2008, ale dobijam 430.000 i czas na zmianę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Dodge GC ale po 2011 z 3,6 Pentastar...no może Ford Explorer.  Pewnie z końcem roku coś nabędę, chciałem w USA, ale boję się tych firm "ściągających"...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kiniol napisał:

Oczywiście Dodge GC ale po 2011 z 3,6 Pentastar...no może Ford Explorer.  Pewnie z końcem roku coś nabędę, chciałem w USA, ale boję się tych firm "ściągających"...

Hammond z byłego top gear-teraz the grand tour jeździł w jednym z odcinków jakimś amerykancem z silnikiem pentastar..dobrze się to nie skończyło😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Hammonda czy Pentastara? Może chodzi o 4,6 Northstar?

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kiniol napisał:

Dla Hammonda czy Pentastara? Może chodzi o 4,6 Northstar?

Raczej dla auta.. Wrócę do domu, napiszę sprawdzę w którym odcinku.Jakas wielką gablota sedan po amerykańskim wojskowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chodzi o Cadillaca z silnikiem 4,6 Northstar... ale sprawdź... Ten 3,6 Pentastar to nowy motor Chryslera ze zmiennymi fazami rozrządu oraz chłodzonymi olejem denkami tłoków... Bardzo dobry i szeroko stosowany silnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mogę Ci z własnego doświadczenia polecić 2 różne firmy, jedna z Łodzi, druga z Krakowa.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę się odzywał... dzięki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest diagnoza z awarii w moim samochodzie. Auto podłączyli pod komputer, który wskazał usterkę w czipie, spowodowaną prawdopodobnie nagłym skokiem napięcia elektrycznego. Mając zbyt wysokie ciśnienie doładowania, komputer w celu ochrony silnika wprowadzał go w tryb awaryjny, stąd te szarpnięcia i automatyczne odłączenie zapłonu. Po zamontowaniu fabrycznej kostki wszystko wróciło do normy.  Teraz zdobią jeszcze testy, jeżeli wszystko będzie grało, jutro auto dostarczą mi pod dom... :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, dobra wiadomość. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naklejka 45 TFSI Quattro prowokuje pytania jak jeździ się V8 ;-)

Nie bardzo wiadomo co odpowiadać...

Edytowane przez meXy

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Dorian06 napisał:

Mariusz, dobra wiadomość. 

Michał, dziękuję! Przekazałem tę wiadomość do mojego rodzimego serwisu, a oni odpowiedzieli mi, że wymontowywali czipy Mansory już w niejednym aucie. Że to jest zwykłe gówno i że wyłączny dealer Duda Cars już ich nie instaluje. Wg nich jedynie oryginalny Brabus dobrze współpracuje z silnikami Mercedesa. 

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng
29 minut temu, mario1971 napisał:

Michał, dziękuję! Przekazałem tę wiadomość do mojego rodzimego serwisu, a oni odpowiedzieli mi, że wymontowywali czipy Mansory już w niejednym aucie. Że to jest zwykłe gówno i że wyłączny dealer Duda Cars już ich nie instaluje. Wg nich jedynie oryginalny Brabus dobrze współpracuje z silnikami Mercedesa. 

Czyli miałeś boxa a nie wgrany program, jak dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli miałeś boxa a nie wgrany program, jak dobrze rozumiem?
Tak, wczepianą kostkę. Na szczęście oryginalnej nie wyrzuciłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng
20 minut temu, mario1971 napisał:

Generalnie żaden tuner nie poleca boxow. Koło twojej wiochy jest kilku dobrych tunerów, którzy napiszą Ci program pod Twoje auto i zestroją na hamowni. W moim Pasku (od dzisiaj już nie moim) od 5 lat jest wgrany soft i wszystko chodzi bez problemów.

Fajnie, że skończyło się bez większych kosztów...

Zobacz tutaj czym różni się box od strojenia softu:

https://tuneforce.pl/chiptuning-faq

Edytowane przez maritimeeng

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, mario1971 napisał:

Dobrze że to nic poważnego, a tylko dynamo miało przepięcie, to od szybkiej jazdy :lol:

Trzymam kciuki :)

1509299281_by_Sebastian_500.jpg.a963837573d3f1a6b5904f9af77417ea.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi