Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Brat odebrał 2 miesiące przed terminem.

IMG_4297.thumb.jpg.19d9e8b5c1372a9915c001103b620949.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadlem niedawno do salonu Lucid pomacac sobie samochod.
Na zywo wyglada na o wiele wiekszy niz pokazuja to wymiary. W srodku jest duzo miejsca, szczegolnie z tylu. Wrazenie robi przednia szybodach, czyli szyba, ktora zachodzi na dach (jest wzmocniona na srodku elementemm ktory sie laczy ze slupkiem B). Bagaznik jest bardzo szeroki i bardzo niski, ale ma duzo ponad 600l.
Z minusow: jakosciowo jest duzo lepiej niz Tesla, ale widac, ze to samochod made in USA 😅 Nie ma pneumatycznego zawieszenia :( 

Nie jezdzilem, mam dostac samochod na testy.

IMG_1653.thumb.jpg.78b5e8fd47a76a7602c46edde3a64eed.jpg

IMG_1658.thumb.jpg.07a73d87c5b61e3f4630a6c801537e90.jpg

IMG_1654.thumb.jpg.0a069883589328c0c6ad7fd8c1cad296.jpg

IMG_1655.thumb.jpg.8804374ad19ab0bdc6a17850f7c8c4ee.jpg

IMG_1656.thumb.jpg.ed9f8399cc40d6d52309ddefe2aff59c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto mam od 31 grudnia, przebieg niespełna 4 k km, a już przednią szybę do wymiany🤷🏻‍♂️ dzisiaj rano jechałem ekspresówką do Gdańska i jakiś kamlot z przeciwnych pasów ruchu, zrobił mi kuku. Całe szczęście, mam ubezpieczenie przedniej szyby i bez straty zniżek, mogę wymienić ją w ASO na nówkę ori. Już kazali mi umówić sobie wizytę w ASO. Tyle w tym dobrego. Więc 13 okazał się dla mnie rzeczywiście pechowy…

IMG_3746.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w klubie, ja dopiero co wymieniłem w Lexusie, dostałem strzała przy 6kkm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, rafalmosty napisał(-a):

Auto mam od 31 grudnia, przebieg niespełna 4 k km, a już przednią szybę do wymiany🤷🏻‍♂️ dzisiaj rano jechałem ekspresówką do Gdańska i jakiś kamlot z przeciwnych pasów ruchu, zrobił mi kuku. Całe szczęście, mam ubezpieczenie przedniej szyby i bez straty zniżek, mogę wymienić ją w ASO na nówkę ori. Już kazali mi umówić sobie wizytę w ASO. Tyle w tym dobrego. Więc 13 okazał się dla mnie rzeczywiście pechowy…

IMG_3746.jpeg

6 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Witam w klubie, ja dopiero co wymieniłem w Lexusie, dostałem strzała przy 6kkm

Ja miałem to samo, samochó 1,5 kkm i jebs. Na szczęście "zakleili".

Kilka tygodni później następny kamlot.

2 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Brat odebrał 2 miesiące przed terminem.

IMG_4297.thumb.jpg.19d9e8b5c1372a9915c001103b620949.jpg

Widzę, że klub Audi rośnie, choć nie. Brat się pewnie tu nie udziela? ;)

1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wpadlem niedawno do salonu Lucid pomacac sobie samochod.
Na zywo wyglada na o wiele wiekszy niz pokazuja to wymiary. W srodku jest duzo miejsca, szczegolnie z tylu. Wrazenie robi przednia szybodach, czyli szyba, ktora zachodzi na dach (jest wzmocniona na srodku elementemm ktory sie laczy ze slupkiem B). Bagaznik jest bardzo szeroki i bardzo niski, ale ma duzo ponad 600l.
Z minusow: jakosciowo jest duzo lepiej niz Tesla, ale widac, ze to samochod made in USA 😅 Nie ma pneumatycznego zawieszenia :( 

Nie jezdzilem, mam dostac samochod na testy.

IMG_1653.thumb.jpg.78b5e8fd47a76a7602c46edde3a64eed.jpg

IMG_1658.thumb.jpg.07a73d87c5b61e3f4630a6c801537e90.jpg

IMG_1654.thumb.jpg.0a069883589328c0c6ad7fd8c1cad296.jpg

IMG_1655.thumb.jpg.8804374ad19ab0bdc6a17850f7c8c4ee.jpg

IMG_1656.thumb.jpg.ed9f8399cc40d6d52309ddefe2aff59c.jpg

Dopiero? W zeszłym roku już miałeś go objeździć :) 

Widać po boczkach drzwi, że recykling "pełną gębą".

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, rafalmosty napisał(-a):

IMG_3746.jpeg

Spoko, też czekam na wymianę szyby. Na S8 już w samej Warszawie dostałem strzał z kamienia. U mnie tylko odprysk, bez pęknięcia, trochę dalej od słupka, na wysokości głowy (lewego oka). 

W Mercedesie jak dobrze pamiętam 3 razy wymieniali mi szybę. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dostałem na obwodnicy Warszawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Dopiero? W zeszłym roku już miałeś go objeździć :) 

Widać po boczkach drzwi, że recykling "pełną gębą".

Mialem, ale terminy sie nie spiely i odpuscilem finalnie.
Akurat boczki byly ok, choc nie wygladaja, na gorze skora, pozniej alcantara, nastepnie jakis lniany material, prawdziwe drewno, metal i na dole to jasne to bardzo delikatna skora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Mialem, ale terminy sie nie spiely i odpuscilem finalnie.
Akurat boczki byly ok, choc nie wygladaja, na gorze skora, pozniej alcantara, nastepnie jakis lniany material, prawdziwe drewno, metal i na dole to jasne to bardzo delikatna skora. 

Ten lniany marteriał wygląda jak cerata na stole w kuchni u mojej śp. Babci w 1990 :)

Alcantara czyli syntetyk i skóra. Prawdziwa?

Ogólnie nie wygląda źle, choć spodziewałem się, że będzie; jakby to powiedzieć... Bardziej luksusowo.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Ten lniany marteriał wygląda jak cerata na stole w kuchni u mojej śp. Babci w 1990 :)

Alcantara czyli syntetyk i skóra. Prawdziwa?

Ogólnie nie wygląda źle, choć spodziewałem się, że będzie; jakby to powiedzieć... Bardziej luksusowo.

Ciezko mi powiedziec, powiedziano mi, ale alcantara i skora. Niby skory ktorych uzywaja sa z tej samej garbarni, ktorej uzywa Royce-Rolls. Cokolwiek to znaczy.
Bylo mile w dotyku na pewno. Ale przy szczegolach samochod sie wykladal. Tu niedopasowany plastik, tam uszczelka odchodzi, jakas listwa niespasowana itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ciezko mi powiedziec, powiedziano mi, ale alcantara i skora. Niby skory ktorych uzywaja sa z tej samej garbarni, ktorej uzywa Royce-Rolls. Cokolwiek to znaczy.
Bylo mile w dotyku na pewno. Ale przy szczegolach samochod sie wykladal. Tu niedopasowany plastik, tam uszczelka odchodzi, jakas listwa niespasowana itd. 

Czyli amerykański standard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 10:51, Autor1984 napisał(-a):

Padało, a na międzymiastowej strugi wody ;)

I wszystko wiadomo , natomiast ciekawostką jest że 330i w RWD jest wyraźnie szybszy od 330i w xDrive w przedziale 100-200km/h , pod warunkiem dobrej przyczepności , czyli 3 dni w roku w naszych warunkach klimatycznych 😅

Panowie @rafalmosty , @Tommaso ,ile kosztowała Wam opcja wymiany szyby na oryginalną, bez utraty zniżek , jeśli można wiedzieć ?

faktycznie Lucid to dobrze wykonany samochód w środku,  robił na mnie dobre wrażenie 

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

I wszystko wiadomo , natomiast ciekawostką jest że 330i w RWD jest wyraźnie szybszy od 330i w xDrive w przedziale 100-200km/h , pod warunkiem dobrej przyczepności , czyli 3 dni w roku w naszych warunkach klimatycznych 😅

Panowie @rafalmosty , @Tommaso ,ile kosztowała Wam opcja wymiany szyby na oryginalną, bez utraty zniżek , jeśli można wiedzieć ?

faktycznie Lucid to dobrze wykonany samochód w środku,  robił na mnie dobre wrażenie 

Na słuchawkach przesłuchałem i mam wrażenie, że te drzwi są fatalnie "wytłumione".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

642 zł. płaciłem składki ubezpieczeniowej. Gdybym tego nie zrobił, to szyba z wymianą 9100 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jakiś czas temu to był strzał z dużego kalibru
Dobrze, że od strony pasażera i że nikt wtedy ze mną nie jechał.

d75802f27a3877488c71eacc20504be8.jpg
6abe78ed004fced8e2d1d9f184d8dfff.jpg
9c9a06dce3d7e914359a1198a217405f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

U mnie jakiś czas temu to był strzał z dużego kalibru emoji6.png

Jakbyś jechał szybciej, a ktoś byłby na miejscu pasażera, rekonstrukcja twarzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakbyś jechał szybciej, a ktoś byłby na miejscu pasażera, rekonstrukcja twarzy...

Raczej nie, bo to drobne, niezbyt ostre kawałeczki, które na szczęście nie miały dużej siły uderzenia. Ale mogłyby spokojnie uszkodzić oko pasażerowi bez okularów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.02.2025 o 21:00, Autor1984 napisał(-a):

A ja dziś odebrałem auto ze spa.

Jak to fajnie mieć poczucie, że odbierasz lepiej przygotowane auto po roku eksploatacji, aniżeli w dniu odbioru z salonu. Majstersztyk.

Jeżeli ktoś na terenie Bydgoszczy potrzebuje dobrego spa dla samochodów, to mogę wysłać PW. A mam doświadczenie z innymi firmami detailingowymi.

W końcu mam poczucie, że trafiłem na zaangażowany zespół.

Oczywiście zdjęcia do bani...

BMW2.png

BMW3.png

BMW1.png

IMG_20250208_202007.jpg

IMG_20250208_202021.jpg

IMG_20250208_202031.jpg

IMG_20250208_202035.jpg

Super. To teraz dwa pytania :) 

Auto masz od roku ile km zrobiłeś ?? A dlaczego dopiero po roku zdecydowałeś się spa ?? Nie robiłeś jakiegoś oklejania i detalingu po zakupie ?

16 godzin temu, rafalmosty napisał(-a):

IMG_3746.jpeg

Niestety pech po tak krótkim użytkowaniu Rafał. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

U mnie jakiś czas temu to był strzał z dużego kalibru emoji6.png

No tutaj już Robert dość niebezpiecznie . Tak jak napisałeś dobrze, że sam jechałeś. Mi dwa lata temu spod cysterki z mlekiem kamień wyskoczył. Też szyba była do wymiany. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tutaj już Robert dość niebezpiecznie . Tak jak napisałeś dobrze, że sam jechałeś. Mi dwa lata temu spod cysterki z mlekiem kamień wyskoczył. Też szyba była do wymiany. 

To się niestety całkiem często przytrafia. Ja tak wymieniłem już ze trzy szyby, a wcale tak bardzo dużo nie jeżdżę. Tutaj wielkość kamienia była niestety nietypowa. Ja jechałem wtedy za jakimś Oplem na autostradzie, pewnie w okolicach 120-140 km/h. Jechałem za nim jeszcze jakieś dobre 10 km. Nawet pewnie nie zauważył co się zdarzyło z tyłu za nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Super. To teraz dwa pytania :) 

Auto masz od roku ile km zrobiłeś ?? A dlaczego dopiero po roku zdecydowałeś się spa ?? Nie robiłeś jakiegoś oklejania i detalingu po zakupie ?

Niestety pech po tak krótkim użytkowaniu Rafał. 

Rok minie w drugiej połowie marca. Przebieg około 9500km.

SPA - w mojej nomenklaturze to odświeżenie samochodu z wykonaniem pewnych czynności, które zapobiegają degradacji elementów pojazdu.

Po odbiorze auto zostało wysłane na zabezpieczenie karoserii woskiem, felg oraz opon specjalnym preparatem, a także elementów wnętrza; w tym tapicerki skórzanej na fotelach, kanapie, boczkach drzwi, konsoli środkowej, deski itd.

Następnie przekazałem pojazd na oklejenie elementów wykonanych z tworzywa sztucznego oraz ekranów (przód, tył) folią PPF.

A niedawno samochód znów trafił na woskowanie lakieru, zabezpieczenie felg, opon i przede wszystkim ponownie elementów skórzanych przed wnikaniem brudu, barwnika(jeansy). Tą czynność należy powtarzać mniej więcej co 5 - 6 miesięcy.

Aby zachować pojazd w dobrej kondycji powyższe należy wykonywać cyklicznie, poza oczywiście folią PPV, która ma właściwości "samoregenerujące". Chyba, że ulegnie mechanicznemu uszkodzeniu i u mnie się to przytrafiło, bo zahaczyłem prawdopodobnie bransoletą zegarka i tak powstał drobny uszczerbek przy uchwycie drzwiowym. 

2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Raczej nie, bo to drobne, niezbyt ostre kawałeczki, które na szczęście nie miały dużej siły uderzenia. Ale mogłyby spokojnie uszkodzić oko pasażerowi bez okularów.

Gdybyś miał 250km/h na autobahnie to różnie mogłoby być. Kamlot jak widać sporych rozmiarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Rok minie w drugiej połowie marca. Przebieg około 9500km.

SPA - w mojej nomenklaturze to odświeżenie samochodu z wykonaniem pewnych czynności, które zapobiegają degradacji elementów pojazdu.

Po odbiorze auto zostało wysłane na zabezpieczenie karoserii woskiem, felg oraz opon specjalnym preparatem, a także elementów wnętrza; w tym tapicerki skórzanej na fotelach, kanapie, boczkach drzwi, konsoli środkowej, deski itd.

Następnie przekazałem pojazd na oklejenie elementów wykonanych z tworzywa sztucznego oraz ekranów (przód, tył) folią PPF.

A niedawno samochód znów trafił na woskowanie lakieru, zabezpieczenie felg, opon i przede wszystkim ponownie elementów skórzanych przed wnikaniem brudu, barwnika(jeansy). Tą czynność należy powtarzać mniej więcej co 5 - 6 miesięcy.

Aby zachować pojazd w dobrej kondycji powyższe należy wykonywać cyklicznie, poza oczywiście folią PPV, która ma właściwości "samoregenerujące". Chyba, że ulegnie mechanicznemu uszkodzeniu i u mnie się to przytrafiło, bo zahaczyłem prawdopodobnie bransoletą zegarka i tak powstał drobny uszczerbek przy uchwycie drzwiowym. 

Gdybyś miał 250km/h na autobahnie to różnie mogłoby być. Kamlot jak widać sporych rozmiarów.

OK dzięki Łukasz. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Na słuchawkach przesłuchałem i mam wrażenie, że te drzwi są fatalnie "wytłumione".

to prawda , natomiast sam fakt obecności tej opcji jest już premium , w porównaniu do np BMW 5er G60 , gdzie w ogóle nie ma tej opcji 🙈 

a to jak brzmi domykanie w A6 , Łukasz jesteś naszym ekspertem od luksusowych doznań motoryzacyjnych 😘

10 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

642 zł. płaciłem składki ubezpieczeniowej. Gdybym tego nie zrobił, to szyba z wymianą 9100 PLN

Dzięki 👍🏼, natmiast czy opłaca się kupić tą  opcję ?,  to się dowiemy jak będziesz przedłużał ubezpieczenie na kolejny rok , jak obecny ubezpieczyciel da ofertę tańszą o 650 zł lub jeszcze taniej ,od konkurencji,  tak to rozumiem,  bo sam fakt zachowania obniżek, nie znaczy że dadzą najtańszą ofertę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

to prawda , natomiast sam fakt obecności tej opcji jest już premium , w porównaniu do np BMW 5er G60 , gdzie w ogóle nie ma tej opcji 🙈 

a to jak brzmi domykanie w A6 , Łukasz jesteś naszym ekspertem od luksusowych doznań motoryzacyjnych 😘

Jerzy zawstydzasz mnie, nie przesadzajmy 🙂 

W Audi mechanizm dociąga z "dostojnością", a w Lucid gwałtownie. Nie widzi mi się to. Poza tym, te drzwi w amerykańcu jakby papierowe.

To mnie dziś rozbawiło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi