Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

6 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

@Krakus1 u mnie tak to wygladac1e2a527710f70ad1ad9316f51b21115.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

U mnie w Q7 podgrzewanie fajery, włącza się z pulpitu MMI, ale w tym miejscu, w którym Ty masz podgrzewanie, ja mam * i do tego przycisku, możesz przypisać każdą funkcję, np. podgrzewanie kiery. Może w A6 jest podobnie🤷🏻‍♂️

Ideałem byłaby możliwość przypisania tam wyłączenia ostrzegania o przekroczeniu prędkości..

4 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Ideałem byłaby możliwość przypisania tam wyłączenia ostrzegania o przekroczeniu prędkości..

W Hyundaiu i30 jest taka opcja i ja mam tam przypisaną opcję wyłączania sygnalizacji o przekraczaniu dozwolonej prędkości. Żeby nie było za słodko, to ostatnio podczas jazdy świeżo przywróconą do ruchu ulicą (po remoncie) przez kilkaset metrów "miły" głos uświadamiał mnie, że jadę pod prąd. Nie wiem, czy to też można wyłączyć. 

12 minut temu, bober5264 napisał(-a):

niestety aż tak dobrze nie jest , ale też jednym przyciskiem można wyłączyć, na dolnym ekranie 

20250208_134823.jpg

20250207_143335.jpg

A ja dziś odebrałem auto ze spa.
Jak to fajnie mieć poczucie, że odbierasz lepiej przygotowane auto po roku eksploatacji, aniżeli w dniu odbioru z salonu. Majstersztyk.
Jeżeli ktoś na terenie Bydgoszczy potrzebuje dobrego spa dla samochodów, to mogę wysłać PW. A mam doświadczenie z innymi firmami detailingowymi.
W końcu mam poczucie, że trafiłem na zaangażowany zespół.
Oczywiście zdjęcia do bani...
BMW2.thumb.png.43f38d085a8eafb69642b03875f45423.png
BMW3.thumb.png.4bbba297a0bc6c2d746bacf8b8fb5889.png
BMW1.thumb.png.9c41ad1666385aa94acaa826b0f239cc.png
IMG_20250208_202007.thumb.jpg.dffbc77fae242c5db9af6895cb390c4b.jpg
IMG_20250208_202021.thumb.jpg.78cfd1c55df3c42cb8bcd545c249e27a.jpg
IMG_20250208_202031.thumb.jpg.2c143d53ef9de0de1d46896795629c29.jpg
IMG_20250208_202035.thumb.jpg.8cc4b55340160e9c3940f90b37648df4.jpg
Piękna jest ta 7-ema

4 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Piękna jest ta 7-ema emoji108.pngemoji108.pngemoji108.png

Dzięki!

Jest też szybka, wczoraj pokonałem BMW 330i. Niestety w środku był inspektor ITD i Policjant 😆 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 7.02.2025 o 18:10, SzefSzefow napisał(-a):

Mieszkam w europie zachodniej, ba, bywam czesto w tej bardziej zdegenerowanej jak Francja, Wlochy, Niemcy, Czechy, Austria czy UK i widocznie nie jestem przyzwoity, bo nie wiem "co sie takiego dzieje" 🤔 

Przyjezdni z europy zachodniej z którymi rozmawiam są zaskoczeni poziomem bezpieczeństwa w Polsce.

Pytają czemu na ulicach nie widać patroli policji czy też radiowozów.
Widzą chodzące późnym wieczorem spokojnie pojedyncze osoby...

Sylwester przebiegł dla nich w Polsce na radosnej plenerowej zabawie.

Ktoś z nich stwierdził, że wyglądamy jak wielka strefa No-go dla przestępców i innych. 

Jedynie na drogach nie bardzo. 

Edited by Remy

42 minuty temu, Remy napisał(-a):

Przyjezdni z europy zachodniej z którymi rozmawiam są zaskoczeni poziomem bezpieczeństwa w Polsce.

Pytają czemu na ulicach nie widać patroli policji czy też radiowozów.
Widzą chodzące późnym wieczorem spokojnie pojedyncze osoby...

Sylwester przebiegł dla nich w Polsce na radosnej plenerowej zabawie.

Ktoś z nich stwierdził, że wyglądamy jak wielka strefa No-go dla przestępców i innych. 

Jedynie na drogach nie bardzo. 

W sedno, mam wielu znajomych urodzonych i mieszkających na stałe w Szwecji, Francji, Niemczech, UK i są zdumieni, jak Polska jest czystym, bezpiecznym i świetnie rozwijającym się Krajem.

W nawiązaniu do wątku, należy również wspomnieć o coraz lepszej infrastrukturze drogowej.

Z nowości motoryzacyjnych w Holandii BYD poszukuje szefa sprzedaży dla Denza. Może ktoś chętny ;)
https://x.com/BorusewiczAdam/status/1888095451557036459

Denza jest tym samochodem, który ułatwia w znaczący sposób wjazd w ciasne luki parkingowe.

W przypadku modelu Z9 GT dla wersji podstawowej (PHEV) zasięg wynosi 1100km.

Zespół napędowy składa się z 2 litrowego silnika o mocy 200kW, dwóch elektrycznych o mocy łącznej 440kW oraz akumulatora litowo - jonowego o mocy niespełna 40kW.

680kW ~ 900KM. A więc pojazd ten stanowi nie tylko konkurencję dla bliźniaczo podobnej Panamery, ale również stawia ją jako bezpośredniego rywala na płaszczyźnie oferowanych osiągów.

Jest również wersja typowo EV o mocy łącznej 810 kW tj 1080 KM...

Teraz najlepsze - cena.

GT wersja podstawowa około 73 000 $...

https://www.carsguide.com.au/car-news/you-arent-ready-for-chinas-electric-station-wagons-european-designed-2025-byd-denza-z9-gt

Jeszcze trochę lat, a dział chińskich zegarków będzie cieszył się nie mniejszą popularnością jak tych swiss made oraz made in germany. 

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Dzięki!

Jest też szybka, wczoraj pokonałem BMW 330i. Niestety w środku był inspektor ITD i Policjant 😆 

Ile?

10 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ile?

To już zostawię dla siebie.

W dniu 8.02.2025 o 21:26, Autor1984 napisał(-a):

Dzięki!

jesli był w RWD , to nie dziwię się 😉

jakość podsufitki w Lexus RX jest lepsza niż w A6 

20250211_093045.jpg

20250211_095202.jpg

27 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

jesli był w RWD , to nie dziwię się 😉

jakość podsufitki w Lexus RX jest lepsza niż w A6 

20250211_093045.jpg

20250211_095202.jpg

Padało, a na międzymiastowej strugi wody ;)

1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Obłędny, ale bryła przypomina nowego PRIUSa :) 

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Obłędny, ale bryła przypomina nowego PRIUSa :) 

Jeśli chodzi o bryłę, to ciężko powiedzieć, za mało zdjęć, np. z boku. Za to przód na pewno.

1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Jeśli chodzi o bryłę, to ciężko powiedzieć, za mało zdjęć, np. z boku. Za to przód na pewno.

Dla mnie są bliźniaczo podobne.

Naturalnie Lexus robi wszystko o 3 poziomy wyżej, ale sama bryła jest prawie identyczna.

LF-ZC.jpg

prius.jpg

25 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Znowu jakieś głupoty zaczęły mi chodzić po głowie....  :D  ;)

2022-infiniti-q60-01-mmp-1-1633035403.thumb.jpg.4fb0e506998aa3883d88a04f9c70a873.jpg

Dlaczego głupoty?

Mam 10 lat starszego Kolegę, który jeździł zwykłymi dupo-wozami. Przewiozłem go w 2015 stangiem i od tamtej pory dokonuje ciekawych wyborów motoryzacyjnych.

Życie umyka. Każdy z nas ma jakieś zainteresowania, jak nie dziś to kiedy? Za 10 lat? Ta... Na pewno.

Jak Ci Infinity chodzi po głowie, które gasi jak peta tą Q3, którą wstawiłeś to bierz! Sam wspomniałeś, jeździsz sam, rzadko w dwójkę, prawie nigdy w trójkę.

Jak jest kasa na samochód przeznaczona, to weź coś co nie będzie woziło tylko przysłowiowych 4 liter.

A krawężniki? Będziesz omijał ;)

Edited by Autor1984

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Dlaczego głupoty?

Mam 10 lat starszego Kolegę, który jeździł zwykłymi dupo-wozami. Przewiozłem go w 2015 stangiem i od tamtej pory dokonuje ciekawych wyborów motoryzacyjnych.

Życie umyka. Każdy z nas ma jakieś zainteresowania, jak nie dziś to kiedy? Za 10 lat? Ta... Na pewno.

Jak Ci Infinity chodzi po głowie, które gasi jak peta tą Q3, którą wstawiłeś to bierz! Sam wspomniałeś, jeździsz sam, rzadko w dwójkę, prawie nigdy w trójkę.

Jak jest kasa na samochód przeznaczona, to weź coś co nie będzie woziło tylko przysłowiowych 4 liter.

A krawężniki? Będziesz omijał ;)

Wow. W krótkim akapicie zawarłeś paracoachingowe monstrum iście seminaryjnego kalibru. :P No nie mam "kontrargumentów" - zwłaszcza na "gasi jak peta". Może jedynie to, że pokazałem A3 All Street, a nie Q3. Ale to przecież jeszcze gorszy "dupowóz", gdzie mu tam do "stangów". Kufa, czy ja w ogóle wcześniej żyłem, czy tylko wegetowałem..? :( Jutro zamawiam Q60 i śmierć krawężnikom! :lol:  ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

5 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Wow. W krótkim akapicie zawarłeś paracoachingowe monstrum iście seminaryjnego kalibru. :P No nie mam "kontrargumentów" - zwłaszcza na "gasi jak peta". Może jedynie to, że pokazałem A3 All Street, a nie Q3. Ale to przecież jeszcze gorszy "dupowóz", gdzie mu tam do "stangów". Kufa, czy ja w ogóle wcześniej żyłem, czy tylko wegetowałem..? :( Jutro zamawiam Q60 i śmierć krawężnikom! :lol:  ;)

Wybacz wyższy prześwit mnie zmylił!

Jarek nie chcę Cię martwić, ale nie zamówisz 😕 

10 godzin temu, facecik napisał(-a):

Obecne linie limuzyn Lexusa mi nie podchodzą. Dziwne reflektory, linia, tył.

No i deska rozdzielcza odbiega od tego co oferuje Mercedes czy Audi. 

SUV-y za to bardzo mi się podobają.  UX ma fajne tylne światła. NX i RX bardzo ładne bryły, linie.

10 minut temu, Remy napisał(-a):

Obecne linie limuzyn Lexusa mi nie podchodzą. Dziwne reflektory, linia, tył.

No i deska rozdzielcza odbiega od tego co oferuje Mercedes czy Audi. 

SUV-y za to bardzo mi się podobają.  UX ma fajne tylne światła. NX i RX bardzo ładne bryły, linie.

Z limuzyn to teraz mamy raptem dwa auta - ES i LS. LS jest dziwny i zupełnie nie przypomina tego klasyka sprzed lat. ES moim zdaniem jest ładnie narysowany. Ma faktycznie dziwne elementy takie jak cały przód z grillem i światłami, reszta moim zdaniem jest OK. Co do wnętrza, to zgoda, jest odmienne niż u konkurencji. Zapewniam jednak, że jest bardzo ergonomiczne i łatwe w obsłudze. Po paru miesiącach użytkowania stwierdzam, że wykonanie jest bardzo dobre - nawet te czarne plastiki (i przyciski), które ktoś obśmiewał, są wysokiej jakości. Drażni mnie trochę imitacja drewna na boczkach drzwi, bo na kierownicy rzeczywiście jest ono naturalne. Powiem szczerze, nie mogę się doczekać, kiedy znów go poprowadzę (jestem teraz na urlopie)🙂

Q60 piękne autka i całkiem oryginalne jak na nasze warunki :) akurat jak byłem kilka lat temu na etapie wyboru auta służbowego to na koniec na placu boju została Giulia i Q50, ale co byłem w salonie, to na Q60 nie mogłem się napatrzeć. Wewnątrz sporo mercedesa, tył napęd, nawet fajne silniki do wyboru. Jak by dali większy rabat to by było Infi, choć ceny i tak były dobre bo wtedy się wycofywali z Europy :P 

15 minut temu, Ceteth napisał(-a):

Q60 piękne autka i całkiem oryginalne jak na nasze warunki :) akurat jak byłem kilka lat temu na etapie wyboru auta służbowego to na koniec na placu boju została Giulia i Q50, ale co byłem w salonie, to na Q60 nie mogłem się napatrzeć. Wewnątrz sporo mercedesa, tył napęd, nawet fajne silniki do wyboru. Jak by dali większy rabat to by było Infi, choć ceny i tak były dobre bo wtedy się wycofywali z Europy :P 

No ja pamiętam, jak mniej więcej w tym samym czasie chyba, co ja, szukałeś autka. Też wtedy testowałem Q50 (we Wro, gdzie byłem w salonie Infiniti, nie mieli akurat żadnego Q60 - zresztą i tak bym chyba nie dał rady finansowo). Mnie się Q50 wydawała rewelacyjnym samochodem. Pod prawie każdym względem. Ale trochę się przestraszyłem trwającego już wtedy wycofywania się marki z Europy, a trochę (mocno "trochę") chciałem zrobić ukłon  ;) w stronę mojej wówczas ledwo ponad 10-letniej córki i wziąłem GLA z AWD i dosyć bogatym wyposażeniem. Dziewczynka dobrała się do folderu, w którym miałem zdjęcia, bodajże, 5 aut, które finalnie sobie wyselekcjonowałem (był tam m.in. Q50, ale też - jako jedyny nie sedan, GLA) i zaczęło się "tata, tata, weź tego, jest śliczny!". itp. Miałem też potem już w domu gotową do podpisu umowę na Volvo S60, ale... okazało się po uważnej analizie, że sprytna pani sprzedawca próbowała mnie "lekko nabrać" w stosunku do tego, co ustalaliśmy ustnie i finalnie też odpuściłem... Byliśmy wtedy "na świeżo" po masakrycznej sytuacji rodzinnej, nie miałem serca odmówić, kiedy córka prawie mi płakała, żebym wziął Mercysię - cena też mnie przekonała dodatkowo.

Teraz, po paru latach i ze względu na ww. nieobecność Infiniti w Europie, Q60 zrobiło się dla mnie osiągalne budżetowo. Ale - mówiąc już tak zupełnie serio - nie wiem, czy chce mi się szukać odpowiednio dobrego egzemplarza i kombinować ze sprawdzaniem, etc. Jakoś zrobiłem się (to już ten wiek) ciepłokapciowaty i pewnie wezmę ostatecznie coś bezpiecznego z długą gwarancją (Mazdę..?)..  ;)

Edited by Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl