Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, piteks napisał(-a):

No i zamówiłem BMW M135🤩. Planowany odbiór w lipcu. Jazdy testowej jednak dzisiaj nie odbyłem, bo auto było jeszcze na serwisie (dokładali jakiś pakiet). W najbliższym czasie jak będę przy okazji w Krakowie, to oczywiście pojeżdżę.

czekamy na fotki 👍🏼 , czy są jakieś restrykcje jeśli chodzi o dodatkowe wyposażenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Nx jest chyba bliżej 300k, a tyle, to ja wydałbym na zegarek, nie na auto 🙂

Chat-gpt:

Ceny nowego Lexusa NX w wersji hybrydowej zaczynają się od 227 900 zł za model NX 350h w wersji Elegance. Wersja NX 450h+ z napędem plug-in hybrid kosztuje od 287 300 zł w wersji Prestige

Model XC90 B5 AWD Mild Hybrid zaczyna się od około 286 500 zł, natomiast wersja T8 AWD Plug-In Hybrid może kosztować nawet 384 700 zł

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jesteśmy pokoleniem, które wychowywało się w czasach, gdzie montowano radia na kasety.

Pamiętam jak w latach 90tych, gdy zaczęły na rynku pojawiać się radia z panelami, to był tak chodliwy towar, że najlepiej było zostawić owczarka niemieckiego zakażonego wścieklizną w środku. Później nastąpiła era odtwarzaczy CD, jak ktoś posiadał zmieniarkę, często montowaną w bagażniku lub schowku to znaczyło mniej więcej tyle, że poruszał się klasą premium.

Nadeszły czasy mp3 i pendrive i jeszcze jakoś to "przechodziło".

Waldek jestesmy dinozaurami! Ty pewnie jeszcze starszym ode mnie. Więc pokolenie młodych wychowywanych wśród tabletów, smartfonów oczekuje tego w środkach lokomocji.

Patrząc na ludzi jeszcze starszych od nas, często poruszających się eleganckimi klasykami takimi jak Pagoda docenić powinniśmy, że żyjemy w okresie, gdzie motoryzacja rozkwitła. Mamy to szczęście, że doświadczamy takich przemian, od Garbusa, aż po dziejsze elektryczne, nafaszerowane ekranami nowinki technologiczne.

Dlatego ja zachwycony jestem takim produktem jakim jest Bugatti Tourbillon, który nie tylko jest zaawansowany technologicznie, ale jest również tworem ukazującym kunszt inżynierów łączące "stare" z "nowym".

Niestety dostępnym tylko dla nielicznych.

Uwierz mi, naprawdę mamy wiele szczęścia, że żyjemy w tym okresie.

Być świadkiem takich przemian w historii "życia" wszechświata, którego wiek szacuje się na 13,82 mld lat;  można uznać, za mniej niż 1/10000 czasu potrzebnego na mrugnięcie powieką w proporcji do długości życia ludzkiego. A jednak jesteśmy tego świadkami.

Więc na starość będziesz opowiadał wnukom, a i daj Ci Boże prawnukom, że odpalałeś "kaszlaka" dźwignią cięgna rozrusznika, a jak się linka zerwała, to trzonkiem od szczotki.

Wówczas prawnuki poproszą Cię o wiarygodne "źródło" tych informacji, bo inaczej uznają w swej dziecięcej arogancji, że dziadkowi już styki szwankują i bredzi; może nawet czapeczką z folii "amelinowej" ukoronują króla fantastycznych opowieści 😆 

Odświeżyli XC60 może tak jak @Remywskazał warto się zainteresować.

Lexus to też świetny wybór.

Ja rozumiem że mamy erę tabletów, elektroniki, paneli dotykowych itd. W porządku. Ale moje poczucie estetyki się burzy gdy widzę, w aucie za naprawdę duże pieniądze dodajmy, ktoś po prostu montuje chamsko tablet. Chyba apogeum tego jest umiejscowienie w nowej Skodzie Superb w miejscu gdzie kiedyś były wskaźniki tabletu tak koszmarnie niedopasowanego jakby ktoś go tam na chwilę wcisnął żeby zobaczyć czy coś wejdzie zanim ten właściwy przyjdzie. Jak już mają być te tablety, to niech będą ładnie wpasowane. Akurat Volvo to estetycznie robiło ostatnio w swoich modelach. Jk widać - do czasu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja rozumiem że mamy erę tabletów, elektroniki, paneli dotykowych itd. W porządku. Ale moje poczucie estetyki się burzy gdy widzę, w aucie za naprawdę duże pieniądze dodajmy, ktoś po prostu montuje chamsko tablet. Chyba apogeum tego jest umiejscowienie w nowej Skodzie Superb w miejscu gdzie kiedyś były wskaźniki tabletu tak koszmarnie niedopasowanego jakby ktoś go tam na chwilę wcisnął żeby zobaczyć czy coś wejdzie zanim ten właściwy przyjdzie. Jak już mają być te tablety, to niech będą ładnie wpasowane. Akurat Volvo to estetycznie robiło ostatnio w swoich modelach. Jk widać - do czasu. 

Zgoda. Jednakże Twoje, moje i wielu innych poczucie estetyki nie musi być zbieżne z tym, które ma młode pokolenie.

Takim przykładem może być Citroen 2CV, który ma wielu fanów na całym Świecie. Ja nie należę do tego kręgu.

Dla mnie to małe pokraczne badziewie, ale za takie słowa pewnie w gronie zapalonych entuzjastów "zółtka" dostałbym w papę.

Serio nie wiem, jak ten zlepek kabli, gumy i blachy, może się komuś podobać, a to pewnie taka sama rzesza wyznawców jak ta w Porsche, która palpitacji dostawała na sygnał o PDK zastępującej MT.

1 godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

alez to kosiarz 🤩

Ta, kosiarz, ale drenujący kieszeń. Szacują, że w podstawie ma kosztować ponad pół miliona, a wersje z dodatkami nawet 700 000,00zł 😆 

No zobaczymy, jaka będzie prawda.

2cv2.jpg

2cv.jpg

2cv3.jpg

@beniowski

Za 3,2,1 wkroczy @TomcioMikii zacznie bronić jak Częstochowy; tej motoryzacyjnej "piękności" :D 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Zgoda. Jednakże Twoje, moje i wielu innych poczucie estetyki nie musi być zbieżne z tym, które ma młode pokolenie.

Takim przykładem może być Citroen 2CV, który ma wielu fanów na całym Świecie. Ja nie należę do tego kręgu.

Dla mnie to małe pokraczne badziewie, ale za takie słowa pewnie w gronie zapalonych entuzjastów "zółtka" dostałbym w papę.

Serio nie wiem, jak ten zlepek kabli, gumy i blachy, może się komuś podobać, a to pewnie taka sama rzesza wyznawców jak ta w Porsche, która palpitacji dostawała na sygnał o PDK zastępującej MT.

Ta, kosiarz, ale drenujący kieszeń. Szacują, że w podstawie ma kosztować ponad pół miliona, a wersje z dodatkami nawet 700 000,00zł 😆 

2cv2.jpg

2cv.jpg

2cv3.jpg

@beniowski

Za 3,2,1 wkroczy @TomcioMikii zacznie bronić jak Częstochowy; tej motoryzacyjnej "piękności" :D 

Jasne że tak, ale to jest jeszcze fajniejsze 🤗 🤗 🤗 

citroen-mehari-1974-c1523-037.jpg

uzywany-samochod-elektryczny-citronen-emehari-1024x612.png

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Remy napisał(-a):

Chat-gpt:

Ceny nowego Lexusa NX w wersji hybrydowej zaczynają się od 227 900 zł za model NX 350h w wersji Elegance. Wersja NX 450h+ z napędem plug-in hybrid kosztuje od 287 300 zł w wersji Prestige

Model XC90 B5 AWD Mild Hybrid zaczyna się od około 286 500 zł, natomiast wersja T8 AWD Plug-In Hybrid może kosztować nawet 384 700 zł

Xc90 i xc60 mi nie pasują, ale dzięki za NX - sprawdzę, bo nie planuję plug-in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jasne że tak, ale to jest jeszcze fajniejsze 🤗 🤗 🤗 

citroen-mehari-1974-c1523-037.jpg

uzywany-samochod-elektryczny-citronen-emehari-1024x612.png

Tomek litości!!!

meltd.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Tomek litości!!!

meltd.jpg

Co nie przejechał byś się  🤔🤔🤔

To też Citroen 😁😁😁

Na osłodę, jutro wrzucę więcej co mi się udało ustrzelić. Dobrej nocy 🤗🤗🤗

IMG20250405172452.jpg

IMG20250405172509.jpg

IMG20250405172501.jpg

IMG20250405172523.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

czy są jakieś restrykcje jeśli chodzi o dodatkowe wyposażenie?

Niema.

Oj pamiętam jak zamawiałem obecne A3. Oświetlenia ambientowego, dachu panoramicznego i czegoś tam jeszcze nie dało się w ogóle zamówić. Na samo auto czekałem prawie 11 miesięcy.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dla @Autor1984 🤭🤭🤭

IMG20250405170356.jpg

IMG20250405170409.jpg

IMG20250405170424.jpg

Spoko.

Kyrwa jak ja nie znoszę Pragi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20250406_055526.jpg

IMG_20250406_055539.jpg

IMG_20250406_060203.jpg

2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Spoko.

Kyrwa jak ja nie znoszę Pragi.

Eee tam fajnie było 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20250406_055526.jpg

IMG_20250406_055539.jpg

IMG_20250406_060203.jpg

Eee tam fajnie było 😁😁😁

Samo miasto jak i zabytki super :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Samo miasto jak i zabytki super :) 

No i po to tam przyjechaliśmy 🤗🤗🤗

IMG_20250406_061111.jpg

IMG_20250406_061200.jpg

IMG_20250406_060411.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20250406_060121.jpg

IMG_20250406_055708.jpg

IMG_20250406_055609.jpg

IMG_20250406_055150.jpg

IMG_20250406_055225.jpg

A targa zawsze mi się podoba 🤗🤗🤗

IMG_20250406_055406.jpg

IMG_20250406_055449.jpg

🤩🤩🤩

Filmu nie można odtworzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Filmu nie można odtworzyć.

Powinno być ok 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

2cv2.jpg

2cv.jpg

2cv3.jpg

@beniowski

CV też mi się nie podoba, choć to legenda. A co do klasyki, to kiedyś, na najelegantszej ulicy u mnie, gdzie zawsze stoją Ferrari, Lamborghini, Rollsy itp. jechał sobie starszy, dystyngowany pan w rewelacyjnie utrzymanym Citroenie DS. I cóż, zakasował wszystkich i naprawdę te nowoczesne samochody wyglądały przy tym cudzie jak ubodzy kuzyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

CV też mi się nie podoba, choć to legenda. A co do klasyki, to kiedyś, na najelegantszej ulicy u mnie, gdzie zawsze stoją Ferrari, Lamborghini, Rollsy itp. jechał sobie starszy, dystyngowany pan w rewelacyjnie utrzymanym Citroenie DS. I cóż, zakasował wszystkich i naprawdę te nowoczesne samochody wyglądały przy tym cudzie jak ubodzy kuzyni.

A jeszcze taki 🤤🤤🤤

ds-01-2.jpg

ds-03-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, beniowski napisał(-a):

Z bardzo prostej przyczyny.

Zwracamy uwagę na rzeczy, które nie są powszechne.

Dla mnie absolutnym topem klasyków jest Pagoda.

Ogólnie to widziałbym się, jako emerson w Pagodzie podziwiając wybrzeże amalfitańskie z wnętrza tego cudownego klasyka...

PGODa.jpg

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak dla mnie to nie tak , one po prostu są bardzo ładne, takie miękkie linie i w ogóle. Myślę, to moje zdanie, że jak by nie było wcześniej takiego auta i ktoś teraz narysował by taką linię w nowoczesnym wydaniu też by się podobał i wyróżniał z tłumu .

10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Z bardzo prostej przyczyny.

Dla mnie absolutnym topem klasyków jest Pagoda.

Ogólnie to widziałbym się, jako emerson w Pagodzie podziwiając wybrzeże amalfitańskie z wnętrza tego cudownego klasyka...

PGODa.jpg

A takie coś 🤔🤔🤔

83979719.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Jak dla mnie to nie tak , one po prostu są bardzo ładne, takie miękkie linie i w ogóle. Myślę, to moje zdanie, że jak by nie było wcześniej takiego auta i ktoś teraz narysował by taką linię w nowoczesnym wydaniu też by się podobał i wyróżniał z tłumu .

To o czym piszesz, to Twój gust.

Ja zawsze wolałem ostrzej prowadzone kontury, dlatego wzdychałem długie lata do Countacha.

Jednakże, klasyczny kształt jest z "natury" krągły. Jedno nie wyklucza drugiego, może podobać mi się coś ostro zarysowanego tak jak Quattro typ 85, ale również skupię wzrok na 360 Modenie.

Lata 30, 40, 50, 60 to głównie płynne linie w motoryzacji z pewnymi wyjątkami takimi jak zamykającym dekadę Lincoln Continental Mk III.

A co do nowoczesnego wydania klasycznych kształtów, to dzisiaj to otrzymujesz m.in. dzięki Singerowi.

Ponadto Singer to nie tylko samochody, ale i ... Cudowne zegarki.

16 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

P

A takie coś 🤔🤔🤔

83979719.jpg

Przecież to 507mka.

Nie znam żadnego motoryzacyjnego świra, który nie pokryłby jedwabnym kocem protoplasty wszystkich Zetek, a głównie Z8, do której wzdycham coraz bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

to jest jeszcze fajniejsze

Tomku, kilka dni temu miałem propozycję, by dokładnie za trzy tygodnie poruszać się czymś podobnym, wybrałem jednak ten czarny:

18.jpg

IMG-20250326-WA0000.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mroova napisał(-a):

Tomku, kilka dni temu miałem propozycję, by dokładnie za trzy tygodnie poruszać się czymś podobnym, wybrałem jednak ten czarny:

18.jpg

IMG-20250326-WA0000.jpg

A ja bym spróbował Kübelwagena  😁😁😁

20 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

To o czym piszesz, to Twój gust.

Ja zawsze wolałem ostrzej prowadzone kontury, dlatego wzdychałem długie lata do Countacha.

Jednakże, klasyczny kształt jest z "natury" krągły. Jedno nie wyklucza drugiego, może podobać mi się coś ostro zarysowanego tak jak Quattro typ 85, ale również skupię wzrok na 360 Modenie.

Lata 30, 40, 50, 60 to głównie płynne linie w motoryzacji z pewnymi wyjątkami takimi jak zamykającym dekadę Lincoln Continental Mk III.

A co do nowoczesnego wydania klasycznych kształtów, to dzisiaj to otrzymujesz m.in. dzięki Singerowi.

Ponadto Singer to nie tylko samochody, ale i ... Cudowne zegarki.

Przecież to 507mka.

Nie znam żadnego motoryzacyjnego świra, który nie pokryłby jedwabnym kocem protoplasty wszystkich Zetek, a głównie Z8, do której wzdycham coraz bardziej.

No wiem 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi