Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Każdy nowy model może trapić problem wieku "dziecięcego". Pierwsze XC90 II podobno ciągle stały w serwisie. :) 

To racja, tylko że nie każdy model tak ma. Kilka miesięcy wcześniej wchodziła na rynek  nowa Skoda Superb. Jeżdżę taką od lipca zeszłego roku, chyba jednym z pierwszych egzemplarzy jakie trafiły do polskich salonów. Nie wszystko mi się w tym samochodzie podoba. Są rzeczy które mnie w drażnią, są takie które lubię, ale jedno mogę stwierdzić - problemów "wieku dziecięcego" w zasadzie nie było. Po Audi, które jest teoretycznie marką dwie półki wyższą, spodziewałbym się co najmniej tego samego poziomu dopracowania nowego modelu pod względem bezawaryjności. Zresztą poprzednie Audi A4, zastąpione w firmie przez nowe A5 też miało poważne problemy jakościowe. Włącznie z wymianą skrzyni biegów.

Podobnie Ople Insignia sprzed piętnastu lat, kupione zaraz po wejściu modelu na rynek, jeździły do serwisu bez przerwy przez całe pięć lat ich użytkowania. Cały czas z powodu problemów "wieku dziecięcego".

5 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

To racja, tylko że nie każdy model tak ma. Kilka miesięcy wcześniej wchodziła na rynek  nowa Skoda Superb. Jeżdżę taką od lipca zeszłego roku, chyba jednym z pierwszych egzemplarzy jakie trafiły do polskich salonów. Nie wszystko mi się w tym samochodzie podoba. Są rzeczy które mnie w drażnią, są takie które lubię, ale jedno mogę stwierdzić - problemów "wieku dziecięcego" w zasadzie nie było. Po Audi, które jest teoretycznie marką dwie półki wyższą, spodziewałbym się co najmniej tego samego poziomu dopracowania nowego modelu pod względem bezawaryjności. Zresztą poprzednie Audi A4, zastąpione w firmie przez nowe A5 też miało poważne problemy jakościowe. Włącznie z wymianą skrzyni biegów.

Podobnie Ople Insignia sprzed piętnastu lat, kupione zaraz po wejściu modelu na rynek, jeździły do serwisu bez przerwy przez całe pięć lat ich użytkowania. Cały czas z powodu problemów "wieku dziecięcego".

No nie każdy, jutro w końcu odbieram samochód po naprawie. Dostałem jako zastepczy ostatni wypust S90 - tragedia... Raz, że systemy są durne, dwa zawiesza się system, a w zasadzie mapa, trzy zabezpieczenia antykolizyjne to jakiś żart - nie można zaparkować, bo widzi coś co nadjeżdża i wali stopem jak kierowca wyścigowy przed zakrętem - makabra, system kontroli trakcji w wersji FWD wymaga dopracowania, bo jest tragiczny. Nie dziwię się, że bodajże Paweł @SzefSzefowobjechał ten model po całości, więc się podpisuję.

I tutaj mowa o delikatnym FL, a w nowych autach często z nowymi jednostkami napędowymi to jest loteria...

Taki problem miało wiele lat temu Audi z silnikiem 3.2 FSI, ale później dopracowano i dziś wiele odmian lata w całej grupie VAG.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)
4 godziny temu, trollu napisał(-a):

a jak policja sprawdza czy felga ma homolagcję? Np na reflektorze są oznaczenia. Jaka homologacja w PL dopuszcza felgi do użytku na drogach publicznych? 

W PL, nie mam pojecia. Jednak nie mieszkam w Polsce. 

51 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

No nie każdy, jutro w końcu odbieram samochód po naprawie. Dostałem jako zastepczy ostatni wypust S90 - tragedia... Raz, że systemy są durne, dwa zawiesza się system, a w zasadzie mapa, trzy zabezpieczenia antykolizyjne to jakiś żart - nie można zaparkować, bo widzi coś co nadjeżdża i wali stopem jak kierowca wyścigowy przed zakrętem - makabra, system kontroli trakcji w wersji FWD wymaga dopracowania, bo jest tragiczny. Nie dziwię się, że bodajże Paweł @SzefSzefowobjechał ten model po całości, więc się podpisuję.

I tutaj mowa o delikatnym FL, a w nowych autach często z nowymi jednostkami napędowymi to jest loteria...

Taki problem miało wiele lat temu Audi z silnikiem 3.2 FSI, ale później dopracowano i dziś wiele odmian lata w całej grupie VAG.

A widzisz? Volvo na Senusie to inna bajka, Android to tragedia.

Edited by SzefSzefow

3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Podoba mi się 😁😁😁

Jeżeli można popaść w śmieszność za pomocą "zabawek" mechanicznych, to nie znajdziesz lepszej drogi.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Oglądam dostępne egzemplarze w BMW Selection i zauważyłem, że wiele z nich ma tapicerkę z Sensatec albo Sensatec/Alcantara zamiast skóry. Czy ktoś używa samochodu z taką tapicerką? Jak się ona sprawdza w codziennym użytkowaniu i jak szybko się zużywa? Czy bardzo czuć, że to nie jest prawdziwa skóra?

Pozdrawiam,

Janek

6 minut temu, vvv napisał(-a):

Oglądam dostępne egzemplarze w BMW Selection i zauważyłem, że wiele z nich ma tapicerkę z Sensatec albo Sensatec/Alcantara zamiast skóry. Czy ktoś używa samochodu z taką tapicerką? Jak się ona sprawdza w codziennym użytkowaniu i jak szybko się zużywa? Czy bardzo czuć, że to nie jest prawdziwa skóra?

Ludzie chwalą za trwałość Sensatec.

Miałem przez krótki okres G30LCI ogólnie nie jest źle, nawet można się "nabrać".
Jednakże dla fana skóry, a ja "stety" jestem, to żadna alternatywa. Lubię zapach skóry, jej fakturę, naturalność, to że oddycha i jest "przyjazna".

Godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a):

Nie znam sensatec ale alcantary bym nie zamienił na żadną skórę.

Jeżeli lubisz sztuczny materiał, to ok. Lepszy jest moim zdaniem nubuk.

12 godzin temu, vvv napisał(-a):

u żony w 5er G30 LCI jest , dużo przyjmniejsza i bardziej dopracowana pod względem wyglądu i miękkości w porównaniu do Sensatec w 3er G20 , ale jak pisał Łukasz,  szlachetność skóry jednak pozostaje nie osiągalna , wygląd,  zapach w słoneczne dni , i dotyk 

5 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Nie znam sensatec ale alcantary bym nie zamienił na żadną skórę.

wygląda dobrze , ale ma jedną wadę,  pochłania pot i zapachy jak gąbka 

6 lat mam alcantarę w aucie. Wygląda jak nowa. Nie pochłania żadnego potu bo w przeciwieństwie do skóry, nie ma problemu spoconych pleców. Łatwo się czyści. Nie klei się, nie jest zimna zimą ani gorąca w lecie. Jestem bardzo zadowolony. Więc tak, lubię sztuczne.

W dniu 26.03.2025 o 09:03, Autor1984 napisał(-a):

Ludzie chwalą za trwałość Sensatec

Mieliśmy w trójce kilka lat temu i nie mogę potwierdzić trwałość

Jeździła żona średniej wagi ok 60kg mimo to siedzenie powyciągało się i zaczynało się przecierać

Fakt ani nie konserwowaliśmy tej dermy ani szczególnie nie dbaliśmy

Wziął dealer w rozliczeniu i wymienił pokrycia z przodu i auto zaczeło wyglądać jak nowe ;)

tapatalked

17 minut temu, Czujnik napisał(-a):

Mieliśmy w trójce kilka lat temu i nie mogę potwierdzić trwałość

Jeździła żona średniej wagi ok 60kg mimo to siedzenie powyciągało się i zaczynało się przecierać

Fakt ani nie konserwowaliśmy tej dermy ani szczególnie nie dbaliśmy

Wziął dealer w rozliczeniu i wymienił pokrycia z przodu i auto zaczeło wyglądać jak nowe ;)

tapatalked

Być może ludzie gadają głupoty.

W dniu 23.03.2025 o 18:38, Perpetuum Mobile napisał(-a):

abstrahując od awaryjności, designu i jakości wnętrza , jak oceniasz  nowego A5 w porównaniu do poprzednika A4/A5 pod względem prowadzenia , jest lepszym czy gorszym autem?

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

abstrahując od awaryjności, designu i jakości wnętrza , jak oceniasz  nowego A5 w porównaniu do poprzednika A4/A5 pod względem prowadzenia , jest lepszym czy gorszym autem?

Ja tym nigdy nie jeździłem. Ktoś inny w pracy go używa. Ja od strony użytkownika to mogę się co najwyżej o Skodzie Superb wypowiedzieć 😉 

Posted (edited)

Po cichutku... premiere mial nowy Dodge Charger

darcars-cdjr-marlow-heights_2025-dodge-charger-hvp-ls1_2X.thumb.jpg.260307546245b16c1caa488dec6d544d.jpg

Tak, z tylu jest jeszcze gorzej:
1327798123_Screenshot2025-03-29at09_09_03.thumb.png.5cdbb4faa6e1ab54fb02bd01db090a11.png

bo nawet na oficjalnym zdjeciu spasowanie nie zachwyca

Ale jest 670PS i 3.3s
Czego nie ma - charczacej V8 - niestety to elektryk.

Stellantis za co sie nie wezmie to zepsuje. Mam wrazenie, ze ich celem jest polozyc wszystkie marki na lopatki.

Edited by SzefSzefow

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Po cichutku... premiere mial nowy Dodge Charger

darcars-cdjr-marlow-heights_2025-dodge-charger-hvp-ls1_2X.thumb.jpg.260307546245b16c1caa488dec6d544d.jpg

Tak, z tylu jest jeszcze gorzej:
1327798123_Screenshot2025-03-29at09_09_03.thumb.png.5cdbb4faa6e1ab54fb02bd01db090a11.png

bo nawet na oficjalnym zdjeciu spasowanie nie zachwyca

Ale jest 670PS i 3.3s
Czego nie ma - charczacej V8 - niestety to elektryk.

Stellantis za co sie nie wezmie to zepsuje. Mam wrazenie, ze ich celem jest polozyc wszystkie marki na lopatki.

Pierwsze jazdy organizowane przez magazyny motoryzacyjne były już w ubiegłym roku. Ideologiczna farsa doprowadziła do tego, że ikona muscecara stała się EV.

Sądzę, że Stellantis zwyczajnie dostosował się do ówcześnie panującego jedynie właściwego trendu.

Z grzeczności napiszę, że choroba na jaką zapadły europejskie "elity" pogrąża całą branżę automotive na starym kontynencie. Na szczęście, fabryka w Tychach się utrzyma. Planowane jest utworzenie potężnych farm fotowoltaicznych o łącznej mocy niespełna 60MW, które mają zasilać m.in. infrastrukturę produkcyjną w Polsce w tym zakładu w Tychach. Uruchomiono produkcję nowoczesnych linii dla Jeepa, Fiata oraz Alfy.

Dziś również wypłynęła poniższa informacja:

"Jean-Philippe Imparato, szef Stellantis na Europę, odwiedził w tym tygodniu zakład produkcyjny w Rüsselsheim w Niemczech, gdzie powstają nowoczesne modele DS 4 oraz Opel Astra. Towarzyszyli mu Luca Napolitano oraz Xavier Chereau."

https://francuskie.pl/szef-stellantis-na-europe-odwiedzil-fabryke-gdzie-powstaje-ds-4-i-opel-astra/

Więc jest nadzieja, że nie zostaniemy z niczym.

Natomiast rozumiem co masz na myśli pisząc o "zepsuciu". Cóz... Takie mamy czasy, efekt widać i co najgorsze "(nie)słychać" na ulicach...
Mam tylko nadzieję, że pozostanie jeszcze wybór; bo nie ukrywam, że chciałbym jeszcze w życiu nabyć V10 i V12(W12), ten drugi to już kolejny cel motoryzacyjny; pytanie tylko czy zdążę go zrealizować... Ale jestem dobrej myśli, bo zmiana stołka w JUESEJ to dobry prognostyk. Choć pewnie niektórym to nie w ząb; ja jestem zdania, że wolność to podstawa systemu cywilizacji zachodniej, aby ją zachować nie można poświęcać swoich społeczeństw w imię chorej doktryny zielonego ładu. Niestety Świat tak jest skonstruowany, że dąży się do dominacji w każdym możliwym obszarze, aby ją zachować należy mieć silną gospodarkę, a ta nie może być konkurencyjna przy chorych kosztach związanych m.in. z energią.

Więc jak to ktoś kiedyś mądrze powiedział. Zdroworozsądkowi ludzie zdają sobie sprawę, że nie dożyjemy czasów, gdzie ropa naftowa zostanie wyparta. Tak długo jak będzie zasilała wszystkie gałęzie gospodarcze, tak długo będziemy eksploatować złoża. Więc na myśl o tym, że mamy stanąć w konkury z gospodarką Chin i USA opierając swe gospodarki o "zero emisyjność" "spalamy się w blokach"...

Zachorowałem na M135🤪. Byłem dzisiaj w Krakowie i widziałem na żywo. W tym tygodniu ma się pojawić takie auto jako demo i dostanę info z terminem jazdy testowej. Chyba kryzys wieku średniego się u mnie się pogłębia😂.

Jeszcze mógłbym liczyć na rabat 12,5%🙂

IWC

1 godzinę temu, piteks napisał(-a):

Zachorowałem na M135🤪. Byłem dzisiaj w Krakowie i widziałem na żywo. W tym tygodniu ma się pojawić takie auto jako demo i dostanę info z terminem jazdy testowej. Chyba kryzys wieku średniego się u mnie się pogłębia😂.

Przejechales sie Golfem R?

1 godzinę temu, piteks napisał(-a):

To taki standardowy rabat. Ale ciężko będzie więcej wydusić.

4 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Muszę przyznać ze obecny Golf to ciekawa alternatywa dla M135. Jest tańszy, ale przede wszystkim mocniejszy ;) 

czy

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie. Miałem wcześniej VW Golfa mk 7 i mk 7,5. BMW nigdy. Dlatego R nie biorę pod uwagę. Jeszcze myślałem nad S3 ale obecny lifting trochę popsuł, to auto. Poza tym nie ma możliwości zamówić haka. Chociaż mam duży sentyment do audi i obecnie jeżdżę już trzecim.

Nie zależy mi na urwaniu kolejnej dziesiątej sekundy do setki. Po prostu obecna jedynka bardzo mi się podoba. Jedyne BMW co nie ma ogromnych nerek👍.

IWC

26 minut temu, piteks napisał(-a):

Nie. Miałem wcześniej VW Golfa mk 7 i mk 7,5. BMW nigdy. Dlatego R nie biorę pod uwagę. Jeszcze myślałem nad S3 ale obecny lifting trochę popsuł, to auto. Poza tym nie ma możliwości zamówić haka. Chociaż mam duży sentyment do audi i obecnie jeżdżę już trzecim.

Nie zależy mi na urwaniu kolejnej dziesiątej sekundy do setki. Po prostu obecna jedynka bardzo mi się podoba. Jedyne BMW co nie ma ogromnych nerek👍.

Najwazniejsze, zeby odpowiadal Twoim wymaganiom 👍