Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udało mi się uruchomić muzykę przez bluetooth , natomiast od wczoraj intensywnie porównuję jakość audio bezprzewodowo - przez WiFi - VS przez kabel USB-C , różnica na początku wydawała się bardzo subtelna , ale od utworu do utworu stała się bardziej zauważalna , na korzyść kabla 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe... u mnie  jest google wbudowane w samochód  i tak w ogóle to cześć rzeczy jak obsługa klimatyzacji/wentylacji radio, nawigacja można przyciskami i ekranem  dotykowym... ale po co ? - jak są  komendy głosowe 🙂 i to w  tanim Renault Austral. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, łowca napisał(-a):

Ciekawe... u mnie  jest google wbudowane w samochód  i tak w ogóle to cześć rzeczy jak obsługa klimatyzacji/wentylacji radio, nawigacja można przyciskami i ekranem  dotykowym... ale po co ? - jak są  komendy głosowe 🙂 i to w  tanim Renault Austral. 

Nie przesadzaj, że tani. Tanie samochody były przed Covidem. Powiedzmy ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wiem, że jest tu trochę osób, którę siedzą w temacie samochodów, a ja jestem kompletnie poza tematem. Żona chce zmienić samochód- (coś miejskiego), podoba jej się Lexus LBX (ale mówi że małę wnętrze) i Audi Q2- czy to będą w miarę ok samochody, czy jest coś innego godne polecenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, nav napisał(-a):

Panowie, wiem, że jest tu trochę osób, którę siedzą w temacie samochodów, a ja jestem kompletnie poza tematem. Żona chce zmienić samochód- (coś miejskiego), podoba jej się Lexus LBX (ale mówi że małę wnętrze) i Audi Q2- czy to będą w miarę ok samochody, czy jest coś innego godne polecenia?

Toyota C-HR w hybrydzie. Fajny design, niskie spalanie i bezawaryjność.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, nav napisał(-a):

Audi Q2 polecam się przejechać i dobrze obejrzeć wnętrze. Miałem to, to jakieś 2-3 lata temu jako auto zastępcze, to wnętrze było wykonane z takiego gówno plastiku, że trzeszczało od samego patrzenia. Może lepiej A3 (chyba) Allstreet? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, nav napisał(-a):

LBX pomimo zewnętrznie mniejszych wymiarów od UX-a wewnątrz robi wrażenie przestronniejszego. Na plus dla LBX: nowocześniejszy wygląd, niższa cena, na minus: trzy cylindry. Choć tu podobno praca zdecydowanie lepsza, niż w analogicznej Toyocie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

LBX pomimo zewnętrznie mniejszych wymiarów od UX-a wewnątrz robi wrażenie przestronniejszego. Na plus dla LBX: nowocześniejszy wygląd, niższa cena, na minus: trzy cylindry. Choć tu podobno praca zdecydowanie lepsza, niż w analogicznej Toyocie. 

Ciężko o mniejsze wnętrze i bardziej symboliczny bagażnik niż w UX-ie, zwłaszcza biorąc pod uwagę zewnętrzne gabaryty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Ciężko o mniejsze wnętrze i bardziej symboliczny bagażnik niż w UX-ie, zwłaszcza biorąc pod uwagę zewnętrzne gabaryty.

Zgadzam się, to co najwyżej samochód do miasta na zakupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Zgadzam się, to co najwyżej samochód do miasta na zakupy.

Jeżeli szanowna Małżonka Kolegi @navpotrzebuje autka miejskiego to po co więcej ;) 

I przyznam, że nowe wypusty od Lexusa - designem biją konkurencję na łopatki; aczkolwiek to indywidualna ocena. 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jesli auto ma byc do miasta to zdecydowanie LBX a nie UX, choc mnie Lexus ogolnie nie ujal a ogladalem wlasnie UXa i ESa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jeżeli szanowna Małżonka Kolegi @navpotrzebuje autka miejskiego to po co więcej ;) 

I przyznam, że nowe wypusty od Lexusa - designem biją konkurencję na łopatki; aczkolwiek to indywidualna ocena. 

Nowy ES wygląda nowocześnie, ale chyba przez to traci "dostojność limuzyny". Choć do minimalnej długości podobno mu brakuje 2,5 cm. :) 

5 minut temu, cordi7 napisał(-a):

No jesli auto ma byc do miasta to zdecydowanie LBX a nie UX, choc mnie Lexus ogolnie nie ujal a ogladalem wlasnie UXa i ESa.

Też uważam LBX-a za fajniejszy od UX-a. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

Audi Q2 polecam się przejechać i dobrze obejrzeć wnętrze. Miałem to, to jakieś 2-3 lata temu jako auto zastępcze, to wnętrze było wykonane z takiego gówno plastiku, że trzeszczało od samego patrzenia. Może lepiej A3 (chyba) Allstreet? 

Audi Q2 i A3 mi się nie podobają. Fajnie wygląda Audi Q3 sportback ale warto poczytać jakiego silnika nie kupić.
Np. Silniki 1.5 TSI mają problem z kangurami. I nie chodzi o Australię:
https://autoblog.spidersweb.pl/silniki-1-5-tsi-problem-z-ruszaniem

W kwestii wyboru: LBX vs UX, to oba wyglądają ciekawie.

Mi się bardzo podoba tył UX.

Ale wnętrze nie wygląda premium w porównaniu do Mercedesa, Audi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Remy napisał(-a):

Audi Q2 i A3 mi się nie podobają. Fajnie wygląda Audi Q3 sportback ale warto poczytać jakiego silnika nie kupić.
Np. Silniki 1.5 TSI mają problem z kangurami. I nie chodzi o Australię:
https://autoblog.spidersweb.pl/silniki-1-5-tsi-problem-z-ruszaniem

W kwestii wyboru: LBX vs UX, to oba wyglądają ciekawie.

Mi się bardzo podoba tył UX.

Ale wnętrze nie wygląda premium w porównaniu do Mercedesa, Audi...

Wersja podstawowa UX-a i LBX-a wygląda dużo skromniej, niż analogiczny ES. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2025 o 18:42, nav napisał(-a):

Na co zona zwraca uwage? Ma wygladac, miec fajna technike i wyposazenie? Na czym jej zalezy? Czym jezdzi teraz?

Latwiej bedzie podpowiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie…

sa kijanki/ toyoty/ hondy czy hujdaje..

no chyba ze o „niemiecki” prestiz chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.06.2025 o 08:59, Ceteth napisał(-a):

W dniu 23.06.2025 o 10:02, Paulus57 napisał(-a):

16 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

16 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

16 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Nowy ES wygląda nowocześnie, ale chyba przez to traci "dostojność limuzyny". Choć do minimalnej długości podobno mu brakuje 2,5 cm. :) 

Też uważam LBX-a za fajniejszy od UX-a. 

4 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Na co zona zwraca uwage? Ma wygladac, miec fajna technike i wyposazenie? Na czym jej zalezy? Czym jezdzi teraz?

Latwiej bedzie podpowiedziec.

3 godziny temu, pawel007 napisał(-a):

Dokladnie…

sa kijanki/ toyoty/ hondy czy hujdaje..

no chyba ze o „niemiecki” prestiz chodzi..

Dziękuję Wam za odpowiedzi, chodzi o auto do miasta, najbardziej żonie podoba się Lexus LBX i Audi Q2, wczoraj mówiła jeszcze o Volvo V40. Mnie bardziej chodzi o informacje, czy jakichś modeli/ silników ewidentnie unikać. Co dla mnie jest zaskoczeniem, to to, że w salonach BMW i Audi dostała niższe cenowo oferty na 1 i Q2 niż w Lexusie i Toyocie. Jeździ Mazdą cx3, już 10 lat, bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, nav napisał(-a):

Dziękuję Wam za odpowiedzi, chodzi o auto do miasta, najbardziej żonie podoba się Lexus LBX i Audi Q2, wczoraj mówiła jeszcze o Volvo V40. Mnie bardziej chodzi o informacje, czy jakichś modeli/ silników ewidentnie unikać. Co dla mnie jest zaskoczeniem, to to, że w salonach BMW i Audi dostała niższe cenowo oferty na 1 i Q2 niż w Lexusie i Toyocie. Jeździ Mazdą cx3, już 10 lat, bez problemów.

XC40 chyba ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazalbym na marki premium, bo premium teraz zaczyna sie wyzej niz kiedys - np. w Mercedesie od E klasy dopiero...

Umowilbym sie na jazdy testowe autami, ktore jej sie podobaja i zwrocilbym szczegolna uwage na dzialanie "asystentow".

Mialem okazje pojezdzic kilkoma roznymi autami z wypozyczalni i to, co czasami te systemy robia to jest dramat i kryminal (ciagniecie na czolowke na przyklad).

U mnie w aucie najczesciej naprawde pomagaja, czasem bywaja lekko irytujace ale nigdy nie sa niebezpieczne; jak sa do kitu to niech sie chociaz latwo wylaczaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

XC40 chyba ;) 

Tak, XC 40- ten model jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, nav napisał(-a):

Tak, XC 40- ten model jest ok?

Nie miałem z nim styczności, może raz na godzinę w trakcie serwisu.

I jeżeli brać - to tylko wersję ULTRa, najlepiej wykończona i najwyższy rabat otrzymacie.  

I ofc B4 :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Plusem w przypadku Lexusa jest 10 lat gwarancji lub 185k km. No i opinia nie znających serwisu, chociaż przegląd coroczny albo co 15k km bardzo tani nie jest (2,5k zł). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak budżet?
Audi Q2 to schodzący model. Nie wiem, czy już nie zakończyli jego produkcji (chodziły takie słuchy). Sprzedawało się tragicznie. Dobra cena nie bierze się znikąd - oferują pewnie "czyszczenie magazynu" i wypychają wszystko co mogą.
Czy Q2 to zły samochód? Wg mnie taki T-Cross, ale w wersji "premium". Jeśli auto ma być na miasto - to pewnie siedzi tam DQ200 z suchymi sprzęgłami. Na miasto - sredni pomysł. (Tym bardziej w bezpośredniego konfrontacji z Mazda, czy E-CVT z LBXa).

W środku taka "stara A1". Szaro, buro i ponuro.

Podzwoń po salonach i popytaj o LBX (są rabaty) o Mazdę CX30. CH-R z 1.8 + hybryda, w średniej konfiguracji wychodzi ok. 140 tys.
Za 120 masz Captura (po korek wyposazony), za 130 Symbioza.
Ja bym Q2 odpuścił.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga o Q2  - sąsiad kupił w grudniu T Roca  i  miało to być auto na "resztę  życia" i po pół roku nie jest już zadowolony - teraz twierdzi, że inne w tej cenie są....ładniejsze nowocześniejsze 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak bardzo premium ma to auto byc. T-Cross, Captur, CX30, CH-R wydaja sie dobrym kierunkiem.

Hybrdy Renault zbieraja raczej dobre opinie, Toyota od lat rowniez konsekwentnie pracuje nad ta technologia.

T-Crossa wybralem tesciom, bardzo zadowoleni sa. Latwo wsiasc, maly na zewnatrz a spory w srodku, fajny patent z przesuwana kanapa.

Do tego mial upgrade wnetrza w zeszlym roku i jakosc materialow mocno sie poprawila wzgledem pierwotnej wersji.

Ewentualnie obecnie jeden z najladniejszych dla mnie Volkswagenow - Taigo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi