szuwi 6606 #49026 Napisano 27 Czerwca 2025 5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): A co sądzicie o tym "klocku"? Może ktoś z Was miał już do czynienia z tym samochodem? Rozważałem zakup. Fajnie się prowadzi, ale jest duży i elektronika mi przeszkadzała, bardziej niż w innych testowanych 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #49027 Napisano 27 Czerwca 2025 Miałem do czynienia w taki sposób, że siedziałem w salonie i się bawiłem. Moim zdaniem użytkowa petarda na długie podróże. Ergonomiczny, wszystko pod ręką, bardzo dużo miejsca, schowków itp., chyba ma 3 rzędy ale nie jestem pewien. Do miasta za duży, takie pudełko jest mało wygodne po mieście. Jeśli miałbym wybierać auto pod kątem podróży z rodziną to super. Inaczej nie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139714 #49028 Napisano 28 Czerwca 2025 9 godzin temu, szuwi napisał(-a): Rozważałem zakup. Fajnie się prowadzi, ale jest duży i elektronika mi przeszkadzała, bardziej niż w innych testowanych 7 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a): Miałem do czynienia w taki sposób, że siedziałem w salonie i się bawiłem. Moim zdaniem użytkowa petarda na długie podróże. Ergonomiczny, wszystko pod ręką, bardzo dużo miejsca, schowków itp., chyba ma 3 rzędy ale nie jestem pewien. Do miasta za duży, takie pudełko jest mało wygodne po mieście. Jeśli miałbym wybierać auto pod kątem podróży z rodziną to super. Inaczej nie. Będę miał okazję pojeździć w następny weekend i zobaczę jak się to je. Podoba mi się oryginalny wygląd, ale rozmiar trochę daje do myślenia. Dzięki za opinie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49029 Napisano 28 Czerwca 2025 37 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Będę miał okazję pojeździć w następny weekend i zobaczę jak się to je. Podoba mi się oryginalny wygląd, ale rozmiar trochę daje do myślenia. Dzięki za opinie. Opisz potem swoje wrażenia - ja byłem na jeździe probnej ok. 2h. Jest zwinny, ale duży - dla mnie (i mojego miejsca parkingowego) za duży. Plus ta elektronika...:( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139714 #49030 Napisano 28 Czerwca 2025 32 minuty temu, szuwi napisał(-a): Opisz potem swoje wrażenia - ja byłem na jeździe probnej ok. 2h. Jest zwinny, ale duży - dla mnie (i mojego miejsca parkingowego) za duży. Plus ta elektronika...:( Najpierw jazda Lexusem w poniedziałek a potem kolejne wrażenia. Zobaczę, co mi bardziej podejdzie, "dostojna klasyka", czy "futurystyczny buldożer"? Jeszcze w perspektywie Tucson, ale to już w weekend za dwa tygodnie. Może on? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4676 #49031 Napisano 28 Czerwca 2025 W dniu 26.06.2025 o 21:20, Autor1984 napisał(-a): Ten z BMW to jednak dał paliwo, aby napędzać dalej stereotyp Sebixa w "buni". Ciekawe kiedy zaczną przepraszać marszałka bo Skoda dojeżdża za blisko ale to co dzieje się później to już wina BMW - najpierw blokuje lewy pas a potem przyspiesza jak jest wyprzedzany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49032 Napisano 28 Czerwca 2025 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Najpierw jazda Lexusem w poniedziałek a potem kolejne wrażenia. Zobaczę, co mi bardziej podejdzie, "dostojna klasyka", czy "futurystyczny buldożer"? Jeszcze w perspektywie Tucson, ale to już w weekend za dwa tygodnie. Może on? Spróbuj Nissan Xtrail - u mnie wygrał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139714 #49033 Napisano 28 Czerwca 2025 17 minut temu, szuwi napisał(-a): Spróbuj Nissan Xtrail - u mnie wygrał Ja w zasadzie biorę pod uwagę tylko trzy marki: Hyundai/Kia i Lexus. Dwie pierwsze marki mam sprawdzone a o japończyku opinie niezawodności, co cenię najbardziej, ostatecznie decyduje. W zasadzie znaczący wpływ na decyzję mają też obecne upusty cenowe dla tych samochodów o których piszę. W Hyundaiu na model Santa Fe mogę otrzymać 15% zniżki a na Tucsona 14. To zniżki dla grup zawodowych, plus extra dla stałego klienta. Natomiast Lexus ES 300h w wersji biznes, ma zniżkę z 271k do 209. W Nissanie nie ma pewnie takich upustów. Pochwal się fotką Xtraila. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12818 #49034 Napisano 28 Czerwca 2025 11 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Ja w zasadzie biorę pod uwagę tylko trzy marki: Hyundai/Kia i Lexus. Dwie pierwsze marki mam sprawdzone a o japończyku opinie niezawodności, co cenię najbardziej, ostatecznie decyduje. W zasadzie znaczący wpływ na decyzję mają też obecne upusty cenowe dla tych samochodów o których piszę. W Hyundaiu na model Santa Fe mogę otrzymać 15% zniżki a na Tucsona 14. To zniżki dla grup zawodowych, plus extra dla stałego klienta. Natomiast Lexus ES 300h w wersji biznes, ma zniżkę z 271k do 209. W Nissanie nie ma pewnie takich upustów. Pochwal się fotką Xtraila. NIe kopnij sobie czasem samobója Tutaj wybór jest jeden i jest on oczywisty. Ojciec interesował się trochę nowym Santa Fe, no ale 1.6... 1 godzinę temu, Bugs napisał(-a): Ciekawe kiedy zaczną przepraszać marszałka bo Skoda dojeżdża za blisko ale to co dzieje się później to już wina BMW - najpierw blokuje lewy pas a potem przyspiesza jak jest wyprzedzany Czerep w BMW powinien stracić prawo jazdy. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4676 #49035 Napisano 28 Czerwca 2025 8 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Czerep w BMW powinien stracić prawo jazdy. Obaj powinni stracić. Tak jak jeszcze patrzę to marszałek najpierw jedzie na zderzaku a potem chyba chciał zajechać M2 drogę zjeżdżając od razu na lewo ale nie przewidział że tamten przyspieszy jak idiota i go uderzył. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12818 #49036 Napisano 28 Czerwca 2025 (edytowane) 4 minuty temu, Bugs napisał(-a): Obaj powinni stracić. Tak jak jeszcze patrzę to marszałek najpierw jedzie na zderzaku a potem chyba chciał zajechać M2 drogę zjeżdżając od razu na lewo ale nie przewidział że tamten przyspieszy jak idiota i go uderzył. Przecież tego drugiego wielmożnego Pana nawet nie ma co komentować. On powinien być pozbawiony prawa jazdy dożywotnio. Raz, że przykleił się do M-ki, a dwa, nie ogarnął, że ma dwa razy mniej mocy i tamten na momencie był na wysokości jego słupka B. Chciał "ukarać" kierowcę BMW, no to ukarał... Trzeba jednak dostrzegać pewną symetrię, bo w mediach zawrzało i się zrobiło politycznie, a współwina kieraka z "buni" jest ewidentna. Edytowane 28 Czerwca 2025 przez Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 742 #49037 Napisano 28 Czerwca 2025 nie jestem zadnym prawnikiem więc może błednie interpretuję (to też słowo klucz w takich sytuacjach) - ale w tej sytuacji M2 vs Octavia jest szereg wykroczeń - czy nie jest tak, że każde jest rozpatrywane osobno? Nie chcę nikogo bronic ale też czytając różne komentarze - kierownik auta z kurą na masce mógł kontynuować jazdę prawym pasem bo nic na nim nie było. Więc dodanie gazu przez BMW w żaden sposób nie doprowadziło do kolizji. To "marszałek" wykonał manewr zmiany pasa w niewłaściwy sposób a raczej - było to celowe i w 100% zamierzone. Co do gościa w BMW - na początku widać że wyprzedzał jakieś auta, później powinien zjechać na prawy w myśl przepisów - więc gwóźdź nr 1. Przepisy mówią, że nie powinno się utrudniać manewru wyprzedzania drugiemu kierowcy - ale w myśl przepisów mówiących że na takich drogach można wyprzedzać z prawej strony a tak wyprzedzała skoda - ten przepis jest trochę martwy - pytanie jak będzie interpretowany przez sąd. To nie droga jednojezdniowa dwukierunkowa gdzie utrudnianie wyprzedzania to posyłanie kogoś na czołówkę. Skoda mogła zjechać na prawy i gnieść do oporu ile ma pod maską. To co wtedy robiłoby BMW na lewym pasie to jego sprawa, czy utrzymałby swoją prędkość czy zacząłby przyspieszać i wyprzedziłby w efekcie skodę - wszyscy jechaliby tam gdzie chcą. Ok, pewnie byłby drugi gwóźdź dla kierownika BMW za prędkość bo akcja nie działa się przy 80km/h. Większość takich sytuacji to próba dodania sobie kilku cm do ego ale prawda jest taka, że jak ktoś się z krótkim urodził to z krótkim umrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4676 #49038 Napisano 28 Czerwca 2025 9 minut temu, trollu napisał(-a): kierownik auta z kurą na masce mógł kontynuować jazdę prawym pasem bo nic na nim nie było. Więc dodanie gazu przez BMW w żaden sposób nie doprowadziło do kolizji. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym nie wolno zwiększać prędkości niezależnie od tego z której strony jest wyprzedzany i na jakiej drodze się to odbywa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 742 #49039 Napisano 28 Czerwca 2025 ok ale tak czy inaczej nie było to bezpośrednią przyczyną kolizji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49040 Napisano 28 Czerwca 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Ja w zasadzie biorę pod uwagę tylko trzy marki: Hyundai/Kia i Lexus. Dwie pierwsze marki mam sprawdzone a o japończyku opinie niezawodności, co cenię najbardziej, ostatecznie decyduje. W zasadzie znaczący wpływ na decyzję mają też obecne upusty cenowe dla tych samochodów o których piszę. W Hyundaiu na model Santa Fe mogę otrzymać 15% zniżki a na Tucsona 14. To zniżki dla grup zawodowych, plus extra dla stałego klienta. Natomiast Lexus ES 300h w wersji biznes, ma zniżkę z 271k do 209. W Nissanie nie ma pewnie takich upustów. Pochwal się fotką Xtraila. Do kupienia sporo taniej niż SantaFe... ja dałem 178k brutto. Edytowane 28 Czerwca 2025 przez szuwi 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69905 #49041 Napisano 28 Czerwca 2025 A co powiecie o Rav4? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49042 Napisano 28 Czerwca 2025 3 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A co powiecie o Rav4? Też rozważałem, ale przeszkadza mi ich ilość na ulicach. Poza tym trzeba zamówić i czekać. Nissanem lepiej mi się jechało. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69905 #49043 Napisano 28 Czerwca 2025 Godzinę temu, szuwi napisał(-a): Też rozważałem, ale przeszkadza mi ich ilość na ulicach. Poza tym trzeba zamówić i czekać. Nissanem lepiej mi się jechało. A jaki jest czas oczekiwania? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #49044 Napisano 28 Czerwca 2025 22 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A jaki jest czas oczekiwania? Kilka miesięcy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12818 #49045 Napisano 28 Czerwca 2025 1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a): A co powiecie o Rav4? Patrząc na wnętrze nowej Rav4 odnoszę wrażenie, że dominują polimery w każdym możliwym elemencie jaki zawiera. Kierownica jedynie jest pokryta skórą/dermą. Wnętrze chociażby nowego Santa Fe zdecydowanie bardziej stylowe, eleganckie i estetyczniej wykonane. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 341 #49046 Napisano 28 Czerwca 2025 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): A co powiecie o Rav4? Top3 najczęściej kradzionych niestety. Trzeba pomyśleć o jakimś dodatkowym zabezpieczeniu/blokadzie. Albo można się zdziwić. Pewnie na składce AC też się ro odbija, ale to są moje domysły. Tymczasem Nissan może nie mieć nawet alarmu 😂 Co do sytuacji z BMW to mogło być tak ze dopiero po czasie zorientował się że Skoda chce go wyprzedzić. A być może prowokował. Oczywiście że nie powinien jechać lewym pasem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139714 #49047 Napisano 28 Czerwca 2025 4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): NIe kopnij sobie czasem samobója Tutaj wybór jest jeden i jest on oczywisty. Ojciec interesował się trochę nowym Santa Fe, no ale 1.6... Czerep w BMW powinien stracić prawo jazdy. Samobója nie będzie, bo napalony jestem, ale nie na jeden a na dwa. Na dodatek, diametralnie różnych pod każdym względem. Dwie cechy wspólne: hybryda i 4 koła. 3 godziny temu, szuwi napisał(-a): Do kupienia sporo taniej niż SantaFe... ja dałem 178k brutto. Ładny i w modnym kolorze. Santa Fe w konfiguracji: SMART, plus pakiet, plus lakier rdzawy mat wyjdzie trochę więcej, bo 195k. Jak się uda i go wybiorę, to dokupię 4 koła 20 calowe od najwyższej wersji. Lexus ES 300h w wersji biznes powyżej 200k (na razie 208,5 ale może coś zejdzie). 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): A co powiecie o Rav4? O Rav4 myślałem w 2020, ale zniechęcili mnie kosztami kredytu. Zresztą podobnie jest w Lexusie, tanich pożyczek nie uznają. Najlepsze warunki daje teraz Citi Handlowy. Przynajmniej wg mojej aktualnej wiedzy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4018 #49048 Napisano 28 Czerwca 2025 A4 2.0 tsi 204km quattro, spokojny powrot z rodzinką z mazur krajowkami, malo co sie nie oplułem jak zobaczyłem spalanie, nie wiedziałem ze da sie tym tak malo spalić Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piteks 3804 #49049 Napisano 28 Czerwca 2025 21 minut temu, bober5264 napisał(-a): A4 2.0 tsi 204km quattro, spokojny powrot z rodzinką z mazur krajowkami, malo co sie nie oplułem jak zobaczyłem spalanie, nie wiedziałem ze da sie tym tak malo spalić Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Oj da się🙂. Ja w A3 miałem też ten silnik (tylko jeszcze 190KM) i w trasie spokojnie schodziłem poniżej 6l/100km🙂 0 IWC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_poznan 24 #49050 Napisano 28 Czerwca 2025 W cenie ok. 220 tys jest Omoda 9. Może warto w tą stronę spojrzeć. Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach