Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Lincoln Six Echo napisał(-a):

SUV = Sport Utility Vehicle. Więc bardziej chyba... pleonazm.  ;) 

Jak mawial jeden z moich wykladowcow: bylo napisane na plocie "d*pa", przejechal reka i zadra weszla. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Sportowy SUV. To troche niestety oksymoron - wyzej polozony srodek ciezkosci, spora masa, sportu w tym niewiele. A EV9 bylo przykladem, nie konkretna propozycja.

Wydawalo mi sie, ze jestem wlasnie w kregu, w ktorym kazde ograniczenie wolnosci jest zamachem ;)

Emisja spalin - no nie bardzo. Cykl WLTP, wg ktorego mierzone sa wartosci emisji CO2 ma maksymalna predkosc 131,3 km/h. Uwazasz, ze producenta obchodzi ile CO2 emituje ich auto w realnym uzytkowaniu?

"To pursue this goal, the WLTP is 10 minutes longer than the NEDC (30 instead of 20 minutes), its velocity profile is more dynamic, consisting of quicker accelerations followed by short brakes. Moreover, the average and the maximum velocities have been increased to 46.5 km/h and 131.3 km/h respectively. The distance covered is 23.25 km (more than double the 11 kilometers of the NEDC).

Zuzycie paliwa - rowniez nie. Czy jedziesz 180 km/h czy 195 km/h zuzycie paliwa przy takiej budzie jest koszmarne. A wartosci katalogowe mierzone sa przy pomocy cyklu WLTP - patrz punkt wyzej.

Zwiekszenie zywotnosci jednostki - czytajac kolegow wyzej jakos srednio z tymi jednostkami napedowymi ostatnio idzie.

Plus szczerze wielka trojka DE moze ustawiac ogranicznik na 250 km/h i silniki wytrzymuja (lepiej lub gorzej)?

Z calym szacunkiem ale Volvo jako marka premium strzelila sobie w kolano tym ogranicznikiem - i tlumaczenie tego tylko troska o bezpieczenstwo jeszcze bym jakos zrozumial.

Pozycjonuje sie jako marka rodzinna, oferujaca komfort i bezpieczenstwo - ale w tym momencie produkowanie szalenie mocnych wersji traci sens bo to kompletna schizofrenia.

Mozesz miec szybkie premium nastawione na komfort (Mercedes), przyjemnosc z jazdy (BMW), sportowe bezpieczenstwo (Audi quattro) ale jakos nie ogarniam sportowego 180 km/h.

Twoja decyzja i twoje rzyko czy jedziesz na odcinku bez ograniczen w DE 180 km/h czy 220 km/h - i jakos tak sobie mysle, ze dzwon nawet w Volvo przy 180 km/h skonczy sie zle.

Auto dla mnie jest sposobem na wolnosc i niezaleznosc, jade gdzie chce i kiedy chce. I elektryki w obecnej formie tej wolnosci nie daja z powodu zasiegu i czasow ladowania. Ale to sie zmienia.

Nie traktuj tego jako złośliwości, ale pod względem wolności, to Niemcom pozostały tylko na pocieszenie "autobahny". ;) Wolę jednak polskie 140 na autostradach z resztą rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie traktuj tego jako złośliwości, ale pod względem wolności, to Niemcom pozostały tylko na pocieszenie "autobahny". ;) Wolę jednak polskie 140 na autostradach z resztą rzeczywistości.

Nie traktuje jak zlosliwosci bo nie rozumiem ciagu przyczynowo - skutkowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Londek napisał(-a):

Tym bardziej trzymam kciuki „za dobre wybory” 

A wiadomo że teraz to jest prawie że na topie… chociaż coraz bardziej przemijająco 😉

Jedno jest pewne, przeskok będzie odczuwalny i będziesz postrzegał świat dookoła z perspektywy wyższego poziomu.

Dzięki. Po godzinnej jeździe poczułem to coś, czego nie było w ES 300, Santa Fe, a nawet i B5. To jednak ograniczone czasowo doznania. Więcej będę widział po dłuższej jeździe i może... czar pryśnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Jak mawial jeden z moich wykladowcow: bylo napisane na plocie "d*pa", przejechal reka i zadra weszla. :D

Ale nie na uczelni, na której robił licencjat ten pan tutaj..?  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Nie traktuje jak zlosliwosci bo nie rozumiem ciagu przyczynowo - skutkowego?

Macie w Niemczech bardzo ograniczoną swobodę wypowiedzi, za to większą wolność na autostradach i tylko tam, w porównaniu do Polski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paulus57 w Vovlo XC 60/90 system audio B&W należy do ścisłej czołówki 👌🏼

a u mnie bieda , A6 zostaje w ASO, bo awaria AdBlue okazuje się poważniejsza niż myśleli,  jutro się dowiem czy odbiorę przed weekendem,  porażka 😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Macie w Niemczech bardzo ograniczoną swobodę wypowiedzi, macie za to większą wolność na autostradach i tylko tam, w porównaniu do Polski. 

Surprised Koala

Dobrze, ze juz teraz wiem. Choc nadal nie rozumiem jak to sie ma do mojej wczesniejszej wypowiedzi, ktora komentowales.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
29 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Sportowy SUV. To troche niestety oksymoron - wyzej polozony srodek ciezkosci, spora masa, sportu w tym niewiele. A EV9 bylo przykladem, nie konkretna propozycja.

Wydawalo mi sie, ze jestem wlasnie w kregu, w ktorym kazde ograniczenie wolnosci jest zamachem ;)

Emisja spalin - no nie bardzo. Cykl WLTP, wg ktorego mierzone sa wartosci emisji CO2 ma maksymalna predkosc 131,3 km/h. Uwazasz, ze producenta obchodzi ile CO2 emituje ich auto w realnym uzytkowaniu?

"To pursue this goal, the WLTP is 10 minutes longer than the NEDC (30 instead of 20 minutes), its velocity profile is more dynamic, consisting of quicker accelerations followed by short brakes. Moreover, the average and the maximum velocities have been increased to 46.5 km/h and 131.3 km/h respectively. The distance covered is 23.25 km (more than double the 11 kilometers of the NEDC).

Zuzycie paliwa - rowniez nie. Czy jedziesz 180 km/h czy 195 km/h zuzycie paliwa przy takiej budzie jest koszmarne. A wartosci katalogowe mierzone sa przy pomocy cyklu WLTP - patrz punkt wyzej.

Zwiekszenie zywotnosci jednostki - czytajac kolegow wyzej jakos srednio z tymi jednostkami napedowymi ostatnio idzie.

Plus szczerze wielka trojka DE moze ustawiac ogranicznik na 250 km/h i silniki wytrzymuja (lepiej lub gorzej)?

Z calym szacunkiem ale Volvo jako marka premium strzelila sobie w kolano tym ogranicznikiem - i tlumaczenie tego tylko troska o bezpieczenstwo jeszcze bym jakos zrozumial.

Pozycjonuje sie jako marka rodzinna, oferujaca komfort i bezpieczenstwo - ale w tym momencie produkowanie szalenie mocnych wersji traci sens bo to kompletna schizofrenia.

Mozesz miec szybkie premium nastawione na komfort (Mercedes), przyjemnosc z jazdy (BMW), sportowe bezpieczenstwo (Audi quattro) ale jakos nie ogarniam sportowego 180 km/h.

Twoja decyzja i twoje rzyko czy jedziesz na odcinku bez ograniczen w DE 180 km/h czy 220 km/h - i jakos tak sobie mysle, ze dzwon nawet w Volvo przy 180 km/h skonczy sie zle.

Auto dla mnie jest sposobem na wolnosc i niezaleznosc, jade gdzie chce i kiedy chce. I elektryki w obecnej formie tej wolnosci nie daja z powodu zasiegu i czasow ladowania. Ale to sie zmienia.

Nie będę się Dominiku szarpał, bo wielokrotnie temat był wałkowany. Wdrażanie elektromobilności bez odpowiedniej infrastruktury ze stabilnymi źródłami zasilania, rozwiniętą siecią to zamach na wolność. Strefy czystego transportu tak samo. Mniejsza z tym. Francuzi od 01.07.2025 nie mogą wodą deszczową podlewać własnych ogródków. W tą drogę zmierzamy. Oczywiście są pewne ograniczenia, a nie całkowity zakaz, ale jkak czytałem, że boją się "wody azbestowej" to pękałem ze śmiechu.

A to kurs kolizyjny i to z pociągiem towarowym.

Oczywiście, że zużycie paliwa wrasta wraz z oporami aerodynamicznymi. Więc sprawdziłem w "Niemczech", że przy maksymalnej nie było tragedii, ale jednak wzorost był. To norma. O której zresztą wspomniałeś. 

I prośba serdeczna, poczytaj o wzroście emisji Co2 powyżej 100km/h to bardzo ciekawy temat jak drastycznie wzrasta wyrzut do atmosfery złowrogiego C02 :) Ja wiem, że to testów używa się określonych przedziałów, ale Volvo w pewnym momencie odpłynęło i zapowiedziało zaprzestanie produkcji silników spalinowych. Więc to było raczej ideologiczne oderwanie od rzeczywistości. Ponadto do tak dużego pojazdu zastosowano maksymalnie 2 litrowe jednostki zarówno benzynowe jak i diesla- więc to podwójny wysiłek, a jak ktoś pokusi się jeszcze o przyczepę... Uwierz mi nie chcieli byc zarzuceni naprawami gwarancyjnymi. Nadmienię również kwestie bezpieczeństwa, które są kluczowe dla wizerunku marki. 

Czy Lexus np w modelu ES300h nie zastosował takiego samego ogranicznika?:) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Ale nie na uczelni, na której robił licencjat ten pan tutaj..?  ;) 

Film mi sie nie wyswietla wiec trudno powiedziec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Surprised Koala

Dobrze, ze juz teraz wiem. Choc nadal nie rozumiem jak to sie ma do mojej wczesniejszej wypowiedzi, ktora komentowales.

To było nawiązanie do zdania napisanego przez Ciebie: "Auto dla mnie jest sposobem na wolnosc i niezaleznosc, jade gdzie chce i kiedy chce"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie będę się Dominiku szarpał, bo wielokrotnie temat był wałkowany. Wdrażanie elektromobilności bez odpowiedniej infrastruktury ze stabilnymi źródłami zasilania, rozwiniętą siecią to zamach na wolność. Strefy czystego transportu tak samo. Mniejsza z tym. Francuzi od 01.07.2025 nie mogą wodą deszczową podlewać własnych ogródków. W tą drogę zmierzamy.

No zmierzamy. Jako konsekwencja wczesniejszych dzialan. Nie przez elektromobilnosc.

Zakaz podlewania? Zapewne nadmierne czerpanie z wod gruntowych przez np. Danone i opadniecie ich poziomu nie ma na to wplywu.

https://www.euronews.com/2023/06/15/french-region-on-the-brink-of-desertification-says-hydrobiologist

I prośba serdeczna, poczytaj o wzroście emisji Co2 powyżej 100km/h :) Ja wiem, że to testów używa się określonych przedziałów, ale Volvo w pewnym momencie odpłynęło i zapowiedziało zaprzestanie produkcji silników spalinowych. Więc to było raczej ideologiczne oderwanie od rzeczywistości.

Opor rosnie w kwadracie predkosci, czytalem gdzies. I na bank Volvo, ktore jest najbardziej wyjatkowa i etyczna firma na swiecie, tak rozna od koncernow, w ktorych pracowalem naprawde sie przejmowalo emisja CO2 ponad to, co legalnie jest deklarowane jako wynik pomiarow NEDC a pozniej WLTP.

Czy Lexus np w modelu ES300h nie zastosował takiego samego ogranicznika?:) 

Zastosowal. Z powodu skrzyni e-CVT, z ktora byl konstruowany jako najbardziej efektywna forma przeniesienia napedu.

I od bardzo dawna buduje marke w oparciu o hybrydy, jako te cichsze, oszczedniejsze, bardziej ekologiczne - nie w oparciu o sport.

Volvo z dnia na dzien wprowadzilo ogranicznik w modelach, ktore jeszcze chwile wczesniej rozpedzaly sie do wyzszych wartosci.

9 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

To było nawiązanie do zdania napisanego przez Ciebie: "Auto dla mnie jest sposobem na wolnosc i niezaleznosc, jade gdzie chce i kiedy chce"

Prawo jazdy mam od czasow, gdy mieszkalem w Polsce - i tam tez jezdzilem autem. I od tamtych czasow je tak traktuje - jako sposob na wolnosc i niezaleznosc. Gdzie w tym Niemcy?

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

@Paulus57 w Vovlo XC 60/90 system audio B&W należy do ścisłej czołówki 👌🏼

a u mnie bieda , A6 zostaje w ASO, bo awaria AdBlue okazuje się poważniejsza niż myśleli,  jutro się dowiem czy odbiorę przed weekendem,  porażka 😔

Raczej pozostanę przy Harman Kardon, budżet nie jest z gumy. Jak dla mnie i tak to skok jakościowy, bo w aktualnym mam podstawowy "brzęczyk". 

Trzymam kciuki za Ciebie i serwis. :) 

6 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Prawo jazdy mam od czasow, gdy mieszkalem w Polsce - i tam tez jezdzilem autem. I od tamtych czasow je tak traktuje - jako sposob na wolnosc i niezaleznosc. Gdzie w tym Niemcy?

Powtórzę, Niemcy mają w stosunku do Polski więcej wolności tylko na autostradach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Raczej pozostanę przy Harman Kardon, budżet nie jest z gumy. Jak dla mnie i tak to skok jakościowy, bo w aktualnym mam podstawowy "brzęczyk". 

Trzymam kciuki za Ciebie i serwis. :) 

W Alfie jest HK? Tak szczerze mówiąc, to nawet nie pamiętam. Faktem jest, za audio a Alfie a np w Rio to przepaść. Ja w sumie rzadko słucham w samochodzie, ale jak już w Alfie słucham, to jest bardzo dobrze. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, pmwas napisał(-a):

W Alfie jest HK? Tak szczerze mówiąc, to nawet nie pamiętam. Faktem jest, za audio a Alfie a np w Rio to przepaść. Ja w sumie rzadko słucham w samochodzie, ale jak już w Alfie słucham, to jest bardzo dobrze. 

Tego nie wiem. Planuję w konfiguracji HK w XC 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lincoln Six Echo tak mi się przypomniało jeszcze w kwestii tego sportu:

VW Golf Sportsvan

image.thumb.jpeg.a83ed33327cf46dfdb2a010e25fa9878.jpeg

image.thumb.jpeg.b053a9dc4f5203a3eac5c81ebbc35fe6.jpeg

Ale było tez Volvo, które miało dużo wspólnego ze sportem i do którego wzdychałem:

image.thumb.jpeg.0945bb469c704e24c7a82a4a4609debe.jpeg

https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/143336/twenty-years-since-volvo-made-its-debut-in-the-btcc-with-the-850-estate

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, cordi7 napisał(-a):

@Lincoln Six Echo tak mi się przypomniało jeszcze w kwestii tego sportu:

VW Golf Sportsvan

image.thumb.jpeg.a83ed33327cf46dfdb2a010e25fa9878.jpeg

image.thumb.jpeg.b053a9dc4f5203a3eac5c81ebbc35fe6.jpeg

Ale było tez Volvo, które miało dużo wspólnego ze sportem i do którego wzdychałem:

image.thumb.jpeg.0945bb469c704e24c7a82a4a4609debe.jpeg

https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/143336/twenty-years-since-volvo-made-its-debut-in-the-btcc-with-the-850-estate

Jak widzisz, sportu można się spodziewać w różnych miejscach, nawet w Volvo. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka lat Volvo 850 R5.  Super się tym jeździło. A bagażnik to oddzielna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Tego nie wiem. Planuję w konfiguracji HK w XC 60.

Myślałem o Volvo xc90 dla brata.

Byłem ciekaw co do silnika T8.

I copilot napisał mi:

W najnowszych wersjach Volvo XC60 i XC90 T8 (Recharge) wiele wcześniejszych problemów zostało zredukowanych, ale nie wszystkie zniknęły. Oto aktualny obraz sytuacji:

⚠️ Nadal występujące problemy

• Kontrolka Check Engine (CEL): pojawia się nawet w fabrycznie nowych egzemplarzach, czasem już po kilku dniach użytkowania.

• Awarie grzałki HVCH: mimo wprowadzenia nowej wersji, nadal zdarzają się przypadki jej uszkodzenia.

• Problemy z tylnym silnikiem elektrycznym (ERAD): w najnowszych modelach również zgłaszane są stuki i awarie napędu.

• Wysoka temperatura pracy silnika: może prowadzić do uszkodzenia świec zapłonowych i awarii jednostki napędowej.

• Błędy oprogramowania: aktualizacje OTA czasem powodują komunikaty typu „Propulsion System Service Required”.

• Wibracje przy wyższych prędkościach: niektóre egzemplarze nadal wykazują drgania przy jeździe autostradowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Remy napisał(-a):

Myślałem o Volvo xc90 dla brata.

Byłem ciekaw co do silnika T8.

I copilot napisał mi:

W najnowszych wersjach Volvo XC60 i XC90 T8 (Recharge) wiele wcześniejszych problemów zostało zredukowanych, ale nie wszystkie zniknęły. Oto aktualny obraz sytuacji:

⚠️ Nadal występujące problemy

• Kontrolka Check Engine (CEL): pojawia się nawet w fabrycznie nowych egzemplarzach, czasem już po kilku dniach użytkowania.

• Awarie grzałki HVCH: mimo wprowadzenia nowej wersji, nadal zdarzają się przypadki jej uszkodzenia.

• Problemy z tylnym silnikiem elektrycznym (ERAD): w najnowszych modelach również zgłaszane są stuki i awarie napędu.

• Wysoka temperatura pracy silnika: może prowadzić do uszkodzenia świec zapłonowych i awarii jednostki napędowej.

• Błędy oprogramowania: aktualizacje OTA czasem powodują komunikaty typu „Propulsion System Service Required”.

• Wibracje przy wyższych prędkościach: niektóre egzemplarze nadal wykazują drgania przy jeździe autostradowej.

Dlatego B5 - to pomimo wcześniejszych problemów z pompą, jest bezpiecznym wyborem. B5 ostatnio brałem diesla, a teraz benzynę. Jako dupowóz wystarczy ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że pora na podsumowanie. A chyba, nawet biorąc pod uwagę, że Chat GPT może się mylić, to będzie obiektywna ocena. 

Oprócz mojej finałowej trójki dodałem polecaną przez Kolegów Alfę Stelvio.

🔹 1. Volvo XC60 T8 AWD PHEV (Core lub Plus)

Cena po rabacie ~240–245 tys. zł (przy katalogowej ok. 275–295 tys.)

• Napęd: 455 KM (benzyna + silnik elektryczny), AWD

• Zasięg elektryczny: 70–80 km (realnie)

• Spalanie:

• z naładowaną baterią: 1,5–2,5 l/100 km

• przy rozładowanej: 7,5–8,5 l/100 km

• Zalety:

• Bardzo dobre osiągi (0–100 km/h: 4,8 s z Polestar)

• Możliwość jazdy codziennej w trybie EV (np. po mieście)

• Wysoki komfort, bogate wyposażenie już w wersji Core/Plus

• Tanie ładowanie (nawet 5–7 zł za 100 km)

• Wady:

• Mniejsze bagażnik (470 l), mniej miejsca z tyłu niż Santa Fe

• Wyższy koszt serwisu i części niż Hyundai

Dla kogo? Dla kierowcy ceniącego osiągi, prestiż, jazdę elektryczną i komfort – najlepszy wybór ogólny przy codziennym ładowaniu.

🔹 2. Hyundai Santa Fe HEV 4x4 (Platinum lub Executive)

Cena po rabacie ~234–240 tys. zł

• Napęd: 215 KM (HEV), AWD

• Spalanie: realnie 7,5–8,5 l/100 km

• Zalety:

• Ogromna przestrzeń, wygoda dla 5 dorosłych

• Najlepszy samochód rodzinny z zestawienia

• Dobry napęd 4x4 do jazdy zimą, na wsi

• Praktyczność, wysoka pozycja, łatwe wsiadanie

• Wady:

• Osiągi przeciętne (0–100 km/h: ~9 s)

• Mniej precyzyjne prowadzenie niż w Volvo i Lexusie

• Średnie wyciszenie w trasie

Dla kogo? Dla dużej rodziny, osób potrzebujących przestrzeni i napędu 4x4 – najlepszy wybór praktyczny.

🔹 3. Lexus ES 300h Business

Cena po rabacie ~208–215 tys. zł

• Napęd: 218 KM HEV, FWD

• Spalanie: 5,5–6,2 l/100 km (realnie)

• Zalety:

• Absolutnie cichy, płynny i luksusowy

• Świetne wykończenie wnętrza

• Niezawodność, niskie koszty serwisu

• Najlepszy komfort jazdy na długie trasy (lepszy niż XC60 i Santa Fe)

• Wady:

• Przedni napęd, brak 4x4

• Mały prześwit – słaba przydatność poza miasto

• Brak możliwości jazdy na samym prądzie

Dla kogo? Dla osób jeżdżących głównie w trasie, ceniących komfort, spokój i najniższe koszty użytkowania.

🔻 PODSUMOWANIE

Kryterium XC60 T8 PHEV Santa Fe HEV 4x4 Lexus ES 300h
Napęd AWD + EV AWD HEV FWD HEV
Moc 455 KM 215 KM 218 KM
0–100 km/h 4,8 s ~9 s ~8,9 s
Realne spalanie 2–8 l/100 km 7,5–8,5 l/100 km 5,5–6,2 l/100 km
Komfort jazdy 🔵🔵🔵🔵 🔵🔵🔵 🔵🔵🔵🔵🔵
Przestrzeń w środku 🔵🔵🔵 🔵🔵🔵🔵🔵 🔵🔵🔵
Koszt utrzymania 🔵🔵 🔵🔵🔵 🔵🔵🔵🔵🔵
Możliwość jazdy w trybie EV TAK (70–80 km) NIE NIE

🏆 Który wybrać?

• 🔹 Najlepszy ogólnie i najbardziej nowoczesny: Volvo XC60 T8

• 🔹 Najlepszy rodzinny SUV 4x4 i najbardziej praktyczny: Hyundai Santa Fe HEV

• 🔹 Najtańszy w utrzymaniu i najcichszy: Lexus ES 300h

🔧 Porównanie niezawodności: Volvo XC60 T8 vs Alfa Romeo Stelvio vs Lexus ES 300h

Cecha / Model Volvo XC60 T8 (2026) Alfa Romeo Stelvio (2025) Lexus ES 300h (2025)
Ocena niezawodności (J.D. Power / TUV / ADAC) dobra (średnia-klasa premium) słaba (niższa od średniej w klasie) bardzo wysoka (top 5 w wielu rankingach)
Typowe problemy 12V, czujniki, multimedia, czasem PHEV Elektronika, napęd 4x4, wycieki płynów Znikomie: sporadyczne drobiazgi (np. akumulator)
Silnik / układ napędowy 2.0 turbo + PHEV – złożony, ale dopracowany 2.0 Turbo – szybki, ale nie zawsze trwały 2.5 Hybrid (bez ładowania) – sprawdzony, trwały
Skrzynia biegów Automatyczna Aisin – dobra ZF8 – dobra, ale awarie przy zaniedbaniu serwisu e-CVT – praktycznie bezawaryjna
Trwałość baterii / hybrydy dobra (PHEV z realnym zasięgiem 70–80 km) brak – klasyczne ICE bardzo dobra (samoregenerujący układ HEV)
Sieć serwisowa / dostępność duża sieć, części łatwo dostępne słabsza dostępność części, droższe naprawy bardzo dobra, tanie i łatwo dostępne części
Koszty utrzymania (serwis, ubezp.) średnie do wysokich wysokie niskie – klasa premium, ale tania w serwisie
Trwałość powyżej 200 tys. km prawdopodobna mniej przewidywalna bardzo wysoka

📊 Ranking ogólnej niezawodności:

Miejsce Model Ocena
🥇 1. Lexus ES 300h
🥈 2. Volvo XC60 T8
🥉 3. Alfa Romeo Stelvio

🏁 Wnioski:

• 🔵 Lexus ES 300h to najlepszy wybór pod względem niezawodności i trwałości. Jest najbardziej przewidywalny, tani w utrzymaniu, a jego hybrydowy układ napędowy (HEV, bez wtyczki) ma legendarną trwałość.

• 🟢 Volvo XC60 T8 jest nowoczesne i zaawansowane technologicznie, a mimo złożoności PHEV, ma dobre opinie i solidne wsparcie serwisowe. Może być najlepsze, jeśli zależy Ci także na jeździe elektrycznej i komforcie.

• 🔴 Alfa Romeo Stelvio oferuje sportowy charakter, ale wypada najsłabiej pod względem awaryjności i przewidywalności długoterminowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Myślę, że pora na podsumowanie. A chyba, nawet biorąc pod uwagę, że Chat GPT może się mylić, to będzie obiektywna ocena. 

Oprócz mojej finałowej trójki dodałem polecaną przez Kolegów Alfę Stelvio.

🔹 1. Volvo XC60 T8 AWD PHEV (Core lub Plus)

Cena po rabacie ~240–245 tys. zł (przy katalogowej ok. 275–295 tys.)

• Napęd: 455 KM (benzyna + silnik elektryczny), AWD

• Zasięg elektryczny: 70–80 km (realnie)

• Spalanie:

• z naładowaną baterią: 1,5–2,5 l/100 km

• przy rozładowanej: 7,5–8,5 l/100 km

• Zalety:

• Bardzo dobre osiągi (0–100 km/h: 4,8 s z Polestar)

• Możliwość jazdy codziennej w trybie EV (np. po mieście)

• Wysoki komfort, bogate wyposażenie już w wersji Core/Plus

• Tanie ładowanie (nawet 5–7 zł za 100 km)

• Wady:

• Mniejsze bagażnik (470 l), mniej miejsca z tyłu niż Santa Fe

• Wyższy koszt serwisu i części niż Hyundai

Dla kogo? Dla kierowcy ceniącego osiągi, prestiż, jazdę elektryczną i komfort – najlepszy wybór ogólny przy codziennym ładowaniu.

🔹 2. Hyundai Santa Fe HEV 4x4 (Platinum lub Executive)

Cena po rabacie ~234–240 tys. zł

• Napęd: 215 KM (HEV), AWD

• Spalanie: realnie 7,5–8,5 l/100 km

• Zalety:

• Ogromna przestrzeń, wygoda dla 5 dorosłych

• Najlepszy samochód rodzinny z zestawienia

• Dobry napęd 4x4 do jazdy zimą, na wsi

• Praktyczność, wysoka pozycja, łatwe wsiadanie

• Wady:

• Osiągi przeciętne (0–100 km/h: ~9 s)

• Mniej precyzyjne prowadzenie niż w Volvo i Lexusie

• Średnie wyciszenie w trasie

Dla kogo? Dla dużej rodziny, osób potrzebujących przestrzeni i napędu 4x4 – najlepszy wybór praktyczny.

🔹 3. Lexus ES 300h Business

Cena po rabacie ~208–215 tys. zł

• Napęd: 218 KM HEV, FWD

• Spalanie: 5,5–6,2 l/100 km (realnie)

• Zalety:

• Wady:

Dla kogo? Dla osób jeżdżących głównie w trasie, ceniących komfort, spokój i najniższe koszty użytkowania.

🔻 PODSUMOWANIE

Kryterium XC60 T8 PHEV Santa Fe HEV 4x4 Lexus ES 300h
Napęd AWD + EV AWD HEV FWD HEV
Moc 455 KM 215 KM 218 KM
0–100 km/h 4,8 s ~9 s ~8,9 s
Realne spalanie 2–8 l/100 km 7,5–8,5 l/100 km 5,5–6,2 l/100 km
Komfort jazdy 🔵🔵🔵🔵 🔵🔵🔵 🔵🔵🔵🔵🔵
Przestrzeń w środku 🔵🔵🔵 🔵🔵🔵🔵🔵 🔵🔵🔵
Koszt utrzymania 🔵🔵 🔵🔵🔵 🔵🔵🔵🔵🔵
Możliwość jazdy w trybie EV TAK (70–80 km) NIE NIE

🏆 Który wybrać?

• 🔹 Najlepszy ogólnie i najbardziej nowoczesny: Volvo XC60 T8

• 🔹 Najlepszy rodzinny SUV 4x4 i najbardziej praktyczny: Hyundai Santa Fe HEV

• 🔹 Najtańszy w utrzymaniu i najcichszy: Lexus ES 300h

🔧 Porównanie niezawodności: Volvo XC60 T8 vs Alfa Romeo Stelvio vs Lexus ES 300h

Cecha / Model Volvo XC60 T8 (2026) Alfa Romeo Stelvio (2025) Lexus ES 300h (2025)
Ocena niezawodności (J.D. Power / TUV / ADAC) dobra (średnia-klasa premium) słaba (niższa od średniej w klasie) bardzo wysoka (top 5 w wielu rankingach)
Typowe problemy 12V, czujniki, multimedia, czasem PHEV Elektronika, napęd 4x4, wycieki płynów Znikomie: sporadyczne drobiazgi (np. akumulator)
Silnik / układ napędowy 2.0 turbo + PHEV – złożony, ale dopracowany 2.0 Turbo – szybki, ale nie zawsze trwały 2.5 Hybrid (bez ładowania) – sprawdzony, trwały
Skrzynia biegów Automatyczna Aisin – dobra ZF8 – dobra, ale awarie przy zaniedbaniu serwisu e-CVT – praktycznie bezawaryjna
Trwałość baterii / hybrydy dobra (PHEV z realnym zasięgiem 70–80 km) brak – klasyczne ICE bardzo dobra (samoregenerujący układ HEV)
Sieć serwisowa / dostępność duża sieć, części łatwo dostępne słabsza dostępność części, droższe naprawy bardzo dobra, tanie i łatwo dostępne części
Koszty utrzymania (serwis, ubezp.) średnie do wysokich wysokie niskie – klasa premium, ale tania w serwisie
Trwałość powyżej 200 tys. km prawdopodobna mniej przewidywalna bardzo wysoka

📊 Ranking ogólnej niezawodności:

Miejsce Model Ocena
🥇 1. Lexus ES 300h
🥈 2. Volvo XC60 T8
🥉 3. Alfa Romeo Stelvio

🏁 Wnioski:

• 🔵 Lexus ES 300h to najlepszy wybór pod względem niezawodności i trwałości. Jest najbardziej przewidywalny, tani w utrzymaniu, a jego hybrydowy układ napędowy (HEV, bez wtyczki) ma legendarną trwałość.

• 🟢 Volvo XC60 T8 jest nowoczesne i zaawansowane technologicznie, a mimo złożoności PHEV, ma dobre opinie i solidne wsparcie serwisowe. Może być najlepsze, jeśli zależy Ci także na jeździe elektrycznej i komforcie.

• 🔴 Alfa Romeo Stelvio oferuje sportowy charakter, ale wypada najsłabiej pod względem awaryjności i przewidywalności długoterminowej.

No proszę opis ES300h przez CHat GPT dokładnie taki jak go postrzegam i wielokrotnie oceniałem również m.in. tutaj na forum.

• Zalety:

• Wady:

To co zostało wymienione w zestawieniu również z wieloma innymi pojazdami nie uległoby większej zmianie.

Do plusów należy dodać również dobrze rozwiniętą sieć dealerską i ASO nie jest to może poziom VW, Skody, Forda czy Toyoty, ale jednym z głównych czynników, które również powinno się brać pod uwagę jako zaletę to to, że Lexus wychodzi z japońskiej fabryki. Wiem jak było w przypadku 370Z, którym jeździłem, a był to właśnie model produkowany tylko w JPN. Auto perfekcyjnie spasowane.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie cały czas zastanawia, dlaczego stawiające na bezpieczeństwo Volvo, dalej nie zmieniło tych "dziadowskich" przednich reflektorów? Głupia Astra czy Octavia ma adaptacyjne "piksele", które biją 15 letnie patenty Volvo na głowę. Nie wspominam o światłach z Mercedesa, Audi czy BMW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Mnie cały czas zastanawia, dlaczego stawiające na bezpieczeństwo Volvo, dalej nie zmieniło tych "dziadowskich" przednich reflektorów? Głupia Astra czy Octavia ma adaptacyjne "piksele", które biją 15 letnie patenty Volvo na głowę. Nie wspominam o światłach z Mercedesa, Audi czy BMW.

Mają taką sprzedaż że nie zajmują sobie głowy takimi rzeczami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi