Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

"Wieczny malkontent" ;) Do lat 70/80 Ferrari to były głównie krągłe kształty.

Czy aby na pewno? Bo dla mnie to obłe jest i dość współczesne.
892691191_CleanShot2025-09-18at22_31_19.thumb.png.f43aeec1e365ddd8fc0adf20f76a1ab6.png

9 minut temu, trollu napisał(-a):

wg gógla "testarossa" to nawiązanie do czerwonych głowic, nie znam włoskiego ale Ferrari w sumie mogłoby każde auto nazywać testarossa bo góra silnika jest malowana na czerwono. Berlinetta większości dzisiaj żyjących kojarzy się pewnie z F12 a nie było ono pierwszą Berlinettą

Testarossa (powinno być testa rossa)  rzeczywiście dosłownie znaczy 'czerwona głowa', tak naprawdę 'rudy'. Historia tego modelu rozpoczęła się w 1987 roku, kiedy Ferrari złożyło wniosek o przyznanie i otrzymało prawo do używania nazwy Testarossa dla samochodów. W przypadku Ferrari nazwa ta nawiązywała do czerwonych osłon wałków rozrządu w kultowym samochodzie sportowym o tej samej nazwie. Pseudonim ten nawiązywał również do modelu 250 Testa Rossa z 1957 roku, który również miał czerwone głowice cylindrów. Podobno ktoś w fabryce miał trochę farby i sobie owe głowice pomalował żeby fajnie wyglądały 😁.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Czy aby na pewno? Bo dla mnie to obłe jest i dość współczesne.
892691191_CleanShot2025-09-18at22_31_19.thumb.png.f43aeec1e365ddd8fc0adf20f76a1ab6.png

Testarossa (powinno być testa rossa)  rzeczywiście dosłownie znaczy 'czerwona głowa', tak naprawdę 'rudy'. Historia tego modelu rozpoczęła się w 1987 roku, kiedy Ferrari złożyło wniosek o przyznanie i otrzymało prawo do używania nazwy Testarossa dla samochodów. W przypadku Ferrari nazwa ta nawiązywała do czerwonych osłon wałków rozrządu w kultowym samochodzie sportowym o tej samej nazwie. Pseudonim ten nawiązywał również do modelu 250 Testa Rossa z 1957 roku, który również miał czerwone głowice cylindrów. Podobno ktoś w fabryce miał trochę farby i sobie owe głowice pomalował żeby fajnie wyglądały 😁.

Bo 360 to już praktycznie lata 2000.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

"Wieczny malkontent" ;) Do lat 70/80 Ferrari to były głównie krągłe kształty. Wyobrażam sobie marudzenie ludzi na widok 308GTB, 288GTO i Testarossa. Piszę o ludziach urodzonych w latach 20,30,40 XX wieku. Pewnie się zastanawiali co odbiło projektantom.  

W moim przekonaniu Ferrari zrobiło znacznie więcej roboty tworząc remake Testarossy, aniżeli Lamborghini przy nowym Diablo.

Podejrzewam, że na żywo kopara opada w dół.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/ferrari-849-testarossa-osiagi-jak-z-bolidu-f1-ale-dla-kazdego-kierowcy/4fgtkns#omp-gallery-anchor

Spider jeszcze w tym kolorze jest oszałamiający :o

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.09.2025 o 08:15, Ceteth napisał(-a):

Ja jak mi w końcu wzięli S3 na serwis dostałem Passata, wolałbym S5 :P Jeździ się tym jak taczką, zawieszenie trochę ponton, ale, że jest dobrze wyposażony, a robi się chłodno, fajnie wygrzać dupkę w fotelu czy ręce na kierownicy :P emocje z jazdy można porównać do wyjścia na grzyby, ale jakoś przez te 2-3 tygodnie przeżyję bez narzekania :) Czekam teraz na diagnozę, dlaczego Audi zbierało wodę przed fotelami i nie chciało oddać na zewnątrz. 

na 45 minut dostałem , liczone co do sekundy 😅

22 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

Co do szyb podwójnych - w A7 są tylko przednia i przednie drzwi, w tylnych drzwiach są pojedyncze, Drzwi bezramkowe więc pomysł idiotyczny, ale jest cicho. Natomiast co do lexusa - miałem na kilka dni NXa, w RX tylko posiadywałem, więc się nie wypowiem. Jeżdżę od kilku lat audi, kiedyś toyotami. Jakoś premium materiałów w NX nie widziałem, raczej taką lepszą ravkę, zresztą przyjemniej mi się siedziało właśnie w RAV4, tuż po oddaniu NX. Startu do audi to NX nawet nie ma, tych C8. Nie mówię, o nowych audi np. nowe A6 nowe czy Q5, bo to jest dramat. Emocji w lexusie też nie ma, ale tam się nie tego szuka. Generalnie każda sroczka.... i każdy ma swój gust. Nie ma sensu tylko się unosić bo po co. To tylko auta.

NX to półka Q5/A4 , nie każda podwójna szyba oznacza że jest akustyczna , podwójna z pewnością jest bezpieczniejsza bo jest mocniejsza , w A6/A7 C8 jak się kupiło pakiet akustycznych szyb i pakiet szyb przyciemnianych z tyłu , tylko przednie szyby są wtedy akustyczne , natomiast w Q7/Q8/A8 nawet te przyciemniane są też akustyczne pod warunkiem zakupu pakietu, a tylko A8 ma tylną szybę- nad bagażnikiem- akustyczną

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz rację. Mam akustyczne i ciemne z tyłu. Dokładnie jak mówisz. Niemniej miałem Q5, w sumie wystawiłem do sprzedania i jeszcze mam, i jednak jest wyraźnie lepiej niż NX. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Przy okazji: wczoraj, wracając z pracy widziałem starszego pana w Ferrari 250 GTO. To było dopiero coś! Niestety, nie zdążyłem zrobić zdjęcia, bo jechałem rowerem (wstawiam zdjęcie z sieci dla poglądu). 2025726963_CleanShot2025-09-18at21_00_12.png.1a4d54c42dff59408ecc93e2d46b1d4c.png

Zobaczyc to na ulicy to jak 6 w lotto, tego wyprodukowali chyba 36 sztuk, za 250GTO oddałbym nerkę swoją i wszystkich moich znajomych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Toho napisał(-a):

Zobaczyc to na ulicy to jak 6 w lotto, tego wyprodukowali chyba 36 sztuk, za 250GTO oddałbym nerkę swoją i wszystkich moich znajomych.

No wiem, dlatego żałuję że zdjęcia nie zrobiłem. Ale kiedyś udało mi się z Gullwingiem. To było podczas Mille Miglia, gdy mieli przystanek w Mediolanie. Już jak wracałem do domu, to poza centrum zobaczyłem takiego: 

800069908_CleanShot2025-09-19at09_53_55.png.e20994993229d73add37e990554b8d9f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Do lat 70/80 Ferrari to były głównie krągłe kształty. Wyobrażam sobie marudzenie ludzi na widok 308GTB, 288GTO i Testarossa. Piszę o ludziach urodzonych w latach 20,30,40 XX wieku. Pewnie się zastanawiali co odbiło projektantom.  

Co Ci się bardziej podoba, krągłości 

IMG_20250919_125959.jpg

Czy to 🤔🤔🤔

71Q6+zXd1JL._UF894,1000_QL80_.jpg

Wybieram pierwsza opcje 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20250919_125959.jpg

Czy to 🤔🤔🤔

71Q6+zXd1JL._UF894,1000_QL80_.jpg

Wybieram pierwsza opcje 😁😁😁

wtf.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

No ja wolę to , wybieramy krągłości 😁😁😁

2025726963_CleanShot2025-09-18at21_00_12.png.1a4d54c42dff59408ecc93e2d46b1d4c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

No ja wolę to , wybieramy krągłości 😁😁😁

2025726963_CleanShot2025-09-18at21_00_12.png.1a4d54c42dff59408ecc93e2d46b1d4c.png

Tomek czy ja gdzieś napisałem, co mi się bardziej podoba, a co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek czy ja gdzieś napisałem, co mi się bardziej podoba, a co nie?

Nie , mi tylko podobają się bardziej obłe linie, ale ja jestem starej daty 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie , mi tylko podobają się bardziej obłe linie (...)

🫣🤣🤐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Valygaar napisał(-a):

🫣🤣🤐

No co 😞😞😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

No wiem, dlatego żałuję że zdjęcia nie zrobiłem. Ale kiedyś udało mi się z Gullwingiem. To było podczas Mille Miglia, gdy mieli przystanek w Mediolanie. Już jak wracałem do domu, to poza centrum zobaczyłem takiego: 

(...)

Za każdym razem jeżdżąc po włoskich miastach i wioskach, kiedy spotykam podobne unikaty, zastanawiam się jakie trzeba mieć jaja, aby nie owijać tych pojazdów folią bąbelkową 🫠

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Za każdym razem jeżdżąc po włoskich miastach i wioskach, kiedy spotykam podobne unikaty, zastanawiam się jakie trzeba mieć jaja, aby nie owijać tych pojazdów folią bąbelkową 🫠

Bo to są ludzie którzy chcą się cieszyć nie tylko z posiadania takiego auta ale też i z jazdy takim autem i przypuszczam że doznania jazdy takimi autami są całkiem inne niż współczesne auta dają , choć by nie wiem jakie były, i nie chodzi tu o moc czy przyspieszenie, a może nie mam racji 🤔🤔🤔 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak oni dbają o auta (szczególnie o takie perełki), ale nie przypuszczam żeby np. owijali w folię nowe jak tu u nas na forum koledzy opisują. Dla mnie przedmioty są do używania. Oczywiście, dbać trzeba, ale też bez przesady. Nigdy nie zapomnę jak bywałem często w Płocku i tam ludzie jeździli nowymi autami z …. folią na siedzeniach i to dobrych kilka miesięcy po zakupie. A po co? Ano po to żeby wszyscy widzieli że nowe 😆.

Moj sąsiad z poprzedniego adresu kupował super maszyny typu neo vintage (kilka 911, Diablo, Lancia Delta Integrale) i normalnie nimi jeździł. Twierdził że nie po to je kupuje żeby stały w garażu i cieszyły oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, beniowski napisał(-a):

Moj sąsiad z poprzedniego adresu kupował super maszyny typu neo vintage (kilka 911, Diablo, Lancia Delta Integrale) i normalnie nimi jeździł. Twierdził że nie po to je kupuje żeby stały w garażu i cieszyły oczy.

Przy takich samochodach to warto mieć garaż oddzielony od salonu, szybą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Remy napisał(-a):

Przy takich samochodach to warto mieć garaż oddzielony od salonu, szybą....

Eee tam , to może takie coś, z garażu do salonu 😁😁😁

z7730178Q.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Bo to są ludzie którzy chcą się cieszyć nie tylko z posiadania takiego auta ale też i z jazdy takim autem i przypuszczam że doznania jazdy takimi autami są całkiem inne niż współczesne auta dają , choć by nie wiem jakie były, i nie chodzi tu o moc czy przyspieszenie, a może nie mam racji 🤔🤔🤔 

Chyba nie mówimy o tym samym zjawisku 🫠

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Chyba nie mówimy o tym samym zjawisku 🫠

Może 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Przy okazji: wczoraj, wracając z pracy widziałem starszego pana w Ferrari 250 GTO. To było dopiero coś! Niestety, nie zdążyłem zrobić zdjęcia, bo jechałem rowerem (wstawiam zdjęcie z sieci dla poglądu). 2025726963_CleanShot2025-09-18at21_00_12.png.1a4d54c42dff59408ecc93e2d46b1d4c.png

Ponad 300 koni, ciekaw jestem jakie odczucia z jazdy były, czysta mechanika, żadnych wspomagaczy 🤔🤔🤔

IMG_20250919_163151.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, trollu napisał(-a):

Oglądałem to , zarąbiste, głos 12cylindrowej 3litrówki 👌👌👌 Ponad 100 koni z litra na początku lat 60 na gaźnikach, czysta mechanika 🤯🤯🤯 

46 minut temu, trollu napisał(-a):

🤗🤗🤗

1280px-1962_Ferrari_250_GTO_engine.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, trollu napisał(-a):

Coś pięknego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi