Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę Marcin przesadzasz :) Mam 182 cm i miałem kilka razy Mitsubishi Colta a i jeździłem też Swiftem, bodajże z 2012 i było ok.

Ale potem człowiek przesiadł się do wyższych aut i się d upa odzwyczaiła od szorowania po asfalcie i teraz już bym nie chciał się męczyć :D

No właśnie, męczyć. Ja piszę o aktualnej ofercie. Wiadomo, że auta stają się coraz bardziej ergonomiczne. Człowiek do dobrej wygodnej pozycji szybko się przyzwyczaja a w tej kwestii Japończycy nie robią takiego progresu jak inni. Wiadomo, że w latach 80tych to praktycznie każde auto było nieergonomiczne porównując do dzisiejszych standardów. Nawet te niemieckie. Kierownice się nie regulowały, fotele także. Zawsze trzeba było iść na kompromisy albo ból pleców albo nóg.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie zapominajmy, że z naszym wiekiem też zmienia się punkt widzenia i siedzenia :)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby ci Amerykanie takie durnie..... Rozwiązanie wprost genialne i dziwię się że jeszcze są kraje na świecie gdzie jest inaczej 5e99d707251a66475c22ae70144cd6bc.jpg

Sent from my SM-G950W using Tapatalk

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, co by się działo u nas? Korek zaczynałby się dokładnie od tych świateł.

U nas motoryzacja rozpoczęła się od lat 90-tych dwudziestego (!) wieku, my jeszcze się uczymy poruszania na drogach. Gładki asfalt mamy od wejścia do Unii Europejskiej, czyli od początków XXI wieku. Do dziś przepisy drogowe uważane są za przesądy.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Niby ci Amerykanie takie durnie..... Rozwiązanie wprost genialne i dziwię się że jeszcze są kraje na świecie gdzie jest inaczej 5e99d707251a66475c22ae70144cd6bc.jpg

Irek jest jedna wada takiego rozwiazania, jak jedzie ciezarowka przed toba to uja widzisz ,nie jakie swiatlo jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt

Chyba najlepiej byłoby bez świateł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby ci Amerykanie takie durnie..... Rozwiązanie wprost genialne i dziwię się że jeszcze są kraje na świecie gdzie jest inaczej

Czemu genialne? Serio pytam, pierwszy raz widzę takie rozwiązanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła za skrzyżowaniem, pomijając przypadek który opisał kolega powyżej, czyli bliska jazda za ciężarówka, są dużo przyjazniejsze dla kierowców.

Moja pierwsza jazda samochodem w Kanadzie, zaraz po przyjeździe tutaj, skończyła się tym , że na pierwszych czerwonych światłach zatrzymałem się już za skrzyżowaniem :D

W każdym bądź razie zawsze jak jeżdżę w PL / EU to cieszę się że unas jest tak nie inaczej, w wielu miejscach w Polsce jak stałem pierwszy to ruszulem że świateł jak mnie pogonili klaksonem. Może to być wina mojego wzrostu i typu samochodu jaki miałem wynajęty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła za skrzyżowaniem, pomijając przypadek który opisał kolega powyżej, czyli bliska jazda za ciężarówka, są dużo przyjazniejsze dla kierowców.

Moja pierwsza jazda samochodem w Kanadzie, zaraz po przyjeździe tutaj, skończyła się tym , że na pierwszych czerwonych światłach zatrzymałem się już za skrzyżowaniem :D

W każdym bądź razie zawsze jak jeżdżę w PL / EU to cieszę się że unas jest tak nie inaczej, w wielu miejscach w Polsce jak stałem pierwszy to ruszulem że świateł jak mnie pogonili klaksonem. Może to być wina mojego wzrostu i typu samochodu jaki miałem wynajęty.

Czyli, pomijając przypadek z ciężarówką, idzie tylko o widoczność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie faktycznie mądre w centrach dużych miast by się sprawdziło bo teoretycznie jest tam zakaz poruszania się ciężarówek. Ale równie skuteczne sa liczniki przy sygnalizatorach i nie mam pojęcia dlaczego nie są standardem. Bardzo upłynniają ruch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie faktycznie mądre w centrach dużych miast by się sprawdziło bo teoretycznie jest tam zakaz poruszania się ciężarówek. Ale równie skuteczne sa liczniki przy sygnalizatorach i nie mam pojęcia dlaczego nie są standardem. Bardzo upłynniają ruch.

Kasa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawił mnie temat, który poruszył dziennikarz Jacek Balkan w swoich motodziennikach. Chodzi o testy rzeczywiste, urządzeniem pomiarowym, sposobu zabezpieczania przed korozją aut - otóż czy jest blacha ocynkowana, czy nie. Zaczęło się od Mazdy, ale potem była kia Ceed, Honda Civic (w ostatnim odcinku).

Okazuje się, że w przypadku niektórych marek i modeli znaczenie ma również rocznik i kraj przeznaczenia (np. Niemcy - ocynk, Polska - brak ocynku).

Czy rzeczywiście ma miejsce rozróżnianie jakości samochodów (materiałów, blach, spasowania) wewnątrz rynku UE? Macie jakieś konkretne przykłady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bałkan w ogóle wetknął kij w mrowisko - Mazda podała go nawet do sądu. Mazda twierdzi w skrócie, że ich powłoki są tak nowoczesne, że nie wykrywają ich czujniki. Ale prawda jest taka, że Mazdy rdzewieją bardziej niż inne auta i dotyczy to nawet w miarę świeżych roczników.

Szykuje się kolejna afera, tym razem związana z BMW:

https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/kierowca-mogl-zginac-w-pozarze-bo-bmw-nie-ma-czesci/ps1tbtk

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1

Tez mi brakuje tego rozwiazania. Gdzies czytalem, ze w czesci miast bali sie ze przez to beda wyscigi 3, 2, 1, ogien.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szukam firmy, która solidnie podejdzie do tematu regeneracji turbosprężarki. Wole zdać się na doświadczenie kolegów bo w internecie jest tak dużo firm, które proponują swoje usługi, że aż ciężko samemu bez wyszukać taką, która zrobi to solidnie.

<script src="//widget.time.is/t.js"></script>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bałkan w ogóle wetknął kij w mrowisko - Mazda podała go nawet do sądu. Mazda twierdzi w skrócie, że ich powłoki są tak nowoczesne, że nie wykrywają ich czujniki. Ale prawda jest taka, że Mazdy rdzewieją bardziej niż inne auta i dotyczy to nawet w miarę świeżych roczników.

https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/kierowca-mogl-zginac-w-pozarze-bo-bmw-nie-ma-czesci/ps1tbtk

Pewnie wygra kolejny proces. Z BMW ciekawa sprawa, Balkan bada też przyczyny ostatniego samozapłonu mercedesa.

Jednak chciałbym się skupić na tym:

Czy rzeczywiście ma miejsce rozróżnianie jakości samochodów (materiałów, blach, spasowania) wewnątrz rynku UE? Macie jakieś konkretne przykłady

Czy np. Mercedes E220 CDI sprowadzony z Niemiec może być lepszej jakości od tego kupiononego w salonie PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam jeden przypadek 6gj, gdzie są rdzawe kropki o nieznanej genezę znam 4 osoby, które mają gh od nowości (2007, 2009) pod chmórką i zero problemu. Miałem golfa 4 od nowości i zardzewiała klapa po 3 latach. Miałem Superba 2004 i po roku przednie błotniki. Po 4 latach ognisk korozji kilkanaście. Progi, klapa, błotniki. Kolega miał od nowości Superba 2008. Klapa z pierwszą rdzą. Po 2 latach. W 2014 wymieniał ją. Jedynym faktem jest to że pierwsze 6 i 626 rdzewiały już na desce kreślarskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyścigów na światłach to liczniki są bez znaczenia, jak ktoś ma się ścigać to będzie się ścigać.

Zabezpieczenia antykorozyjne - BMW kiedyś na pewno stosowało różne zabezpieczenia i np na kraje południowe jak Włochy były "gorsze" przez brak przygotowania do zimy. Tak samo z zawieszeniem, na wschód pakiet zawieszenia na złe drogi, tyle że był też stosowany w zawieszeniu sportowym (chyba grubsze stabilizatory) - różniły się wysokością sprężyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyścigów na światłach to liczniki są bez znaczenia, jak ktoś ma się ścigać to będzie się ścigać.

Zabezpieczenia antykorozyjne - BMW kiedyś na pewno stosowało różne zabezpieczenia i np na kraje południowe jak Włochy były "gorsze" przez brak przygotowania do zimy. Tak samo z zawieszeniem, na wschód pakiet zawieszenia na złe drogi, tyle że był też stosowany w zawieszeniu sportowym (chyba grubsze stabilizatory) - różniły się wysokością sprężyn

Mam takie samo zdanie na ten temat, ale na tlumaczenia urzednikow nic nie poradzisz :/

Wlasciciel tego BMW zeby naglosnic sprawe nawet wystawil je na otomoto https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-xdrive-4x4-mpakiet-cale-auto-i-wlasciciel-serwisowany-w-aso-ID6BJhoG.html#aa3e010d2d

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wersja na kraje skandynawskie, nawet za kołem podbiegunowym w aucie jest przyjemnie ciepło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się zdaje, że gość załatwia sprawę od d*py strony, chyba że go na wstępie olali w BMW całkowicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę, że niepotrzebnie od razu zaangażował prawników i media. Obstawiam, że po cichu więcej by załatwił, mając argument w postaci niewykonanej akcji serwisowej. W dodatku problem jest już znany, skoro ogłoszono akcje serwisową.

A tak poszli na zadry, będą się licytować biegłymi, oświadczeniami producenta i proces może toczyć się latami, bo takie jest w tym momencie najkorzystniejsze rozwiązanie dla BMW - upierać się, że to nie ich wina, co dowiodą w sądzie. A jak za parę lat definitywnie przegrają to nikt już nie będzie o sprawie pamiętał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż z drugiej strony, jak na biednego nie trafiło, to na szybko kupi se nową furę, a z BMW trochę grosza pewnie za jakiś czas wyciśnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi