Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Nastepny Klubowy Zegarek - NOMOS - Ankieta 6 - Model Zegarka

Nastepny Klubowy Zegarek - NOMOS - Ankieta 6 - Model Zegarka  

57 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Wacor napisał(-a):

🤣

Panowie, moja firma jest producentem systemu paszportowego w Polsce - pierwszego dokumentu biometrycznego w Europie, bez takich mi tu 😝

PS

Ewentualnie z bursztynu 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Może ktoś zrobić taką wizualizacje?

Trochę nie ten odcień ale teraz już  nie wiem czy to dobry pomysł 🤣

ChatGPT Image 8 maj 2025, 22_37_00.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie. Ja bym prosił o wizualizację campusa. Tarcza yellow bahama. Sekundnik i luma na wskazówkach i indeksach błękitne.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Trochę nie ten odcień ale teraz już  nie wiem czy to dobry pomysł 🤣

ChatGPT Image 8 maj 2025, 22_37_00.png

Faktycznie chyba za ciemny odcień na ten rozmiar Chociaż z drugiej strony im dłużej patrzę to w sumie może czemu by nie🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest zla ta kostka ale na pewno bedzie mniej chetnych, to mniej uniwersalny zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślicie że realne byłoby wstawienie zamiast liczb 2, 4, 8, 10 i 12 liter K, M, Z, I, Z? :)

Albo jeszcze lepiej, zamiast 2 w 2 i 12 wpisać "Z", zamiast 1 w 10 wpisać "I", z 4 zrobić K (wystarczy przesunąć pionową kreskę no i najtrudniejsze - z 8 zrobić M.

Nieudolnie w paint:

TETRA KMZIZ.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

A myślicie że realne byłoby wstawienie zamiast liczb 2, 4, 8, 10 i 12 liter K, M, Z, I, Z? :)

Albo jeszcze lepiej, zamiast 2 w 2 i 12 wpisać "Z", zamiast 1 w 10 wpisać "I", z 4 zrobić K (wystarczy przesunąć pionową kreskę no i najtrudniejsze - z 8 zrobić M.

Nieudolnie w paint:

No offence, ale efekt byłby dramatyczny. Siłą Nomosa, a zwłaszcza Tetry, jest czysta forma. Moim zdaniem już nawet ten promienisty szlif pokazany na AI-owej wizualizacji do niej nie pasuje, a jak zaczniemy jakieś kombinacje z typografią robić, to wyjdzie Quasimodo. 

Nawiasem mówiąc, jaki jest dalszy plan? Club 38 ma sporą przewagę - uznajemy że vox populi, vox Dei, czy to na razie ankieta po prostu dla zbadania preferencji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też się teraz zastanawiam czy z tego coś wyjdzie bo patrząc na ilość osób biorących udział w pierwszej ankiecie aż do tej to spadek jest o połowę. W każdej ankiecie głosowało coraz mniej osób zatem ciekawe z czego to wynika czyżby nastąpił spadek zainteresowania tematem zegarka klubowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Właśnie też się teraz zastanawiam czy z tego coś wyjdzie bo patrząc na ilość osób biorących udział w pierwszej ankiecie aż do tej to spadek jest o połowę. W każdej ankiecie głosowało coraz mniej osób zatem ciekawe z czego to wynika czyżby nastąpił spadek zainteresowania tematem zegarka klubowego?

Tak jest zawsze, a największy spadek będzie przy zapisach 🙂 pytanie ludzi o opinię nie zawsze = sukces projektu, czasem wręcz przeciwnie. A im więcej pytań tym energia opada.

Ja się parę razy mocno przejechałem na tym byciu demokratycznym. Poza tym ludzie są z roku na rok coraz bardziej leniwsi ( wiem, że to niepopularna, niepolityczna opinia ) i oczekują podania kąska pod nos. To wynika z rozwoju cywilizacyjnego, techniki, przesytu bodźców. To nie wina samych ludzi, ale świata jaki sobie stworzyliśmy, szybkiej 5-sekundowej informacji. Mało kto jest przygotowany na długie procesy twórcze i dyskusyjne, ludzie odpadają w ciszy. Forumowicze po 50tce mogą nie wiedzieć o czym piszę, ale Ci młodsi już będą wiedzieli 🙂

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeżeli dobrze rozumiem to mamy w obecnej ankiecie więcej osób głosujących niż w poprzedniej ankiecie było głosów na Nomosa, więc ja bym na to nie patrzył tak pesymistycznie :) Ja nie głosowałem na Campusa, ale jeżeli na niego padnie to też kupię. Raczej patrzyłbym na łączną liczbę głosujących niż na wiodącą opcję. No ale wiadomo, że jakiś zapas chętnych musimy mieć, żeby to się udało.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - co byście powiedzieli na "lewego" Nomosa?

Nomos wypuścił taką małą serię  jeszcze za czasów "SA" i wszystkie tylko w klasycznej kolorystyce. O ile mi wiadomo to nie powrócili do tego pomysłu już później. 

Zgadzam się z opinią @Paweł Bohacz o Campusie, że był już wypuszczany w tylu różnych kolorach że ciężko czymś zaskoczyć. Jeżeli na niego padnie to może w ten sposób nie musielibyśmy się silić na wydziwianą mocno kolorystykę bo już sam układ byłby czymś nietypowym. Wpisuje się to też trochę w ideę limitki klubowej jako zegarka "dla odmiany", a niekoniecznie podstawowego codziennego.

unnamed.jpg.77e76fdb8ce1b2267b7092833cbae2fa.jpgunnamed-2.jpg.c5f039946482e5148a9b7a89cf5002b9.jpgNOMOSGlashutte_401_S441_Tetra_Laevograph.thumb.png.1cd5c8c9792404716a8246ba3398acf3.png

Edytowane przez KLXN

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, KLXN napisał(-a):

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - co byście powiedzieli na "lewego" Nomosa?

Nomos wypuścił taką małą serię  jeszcze za czasów "SA" i wszystkie tylko w klasycznej kolorystyce. O ile mi wiadomo to nie powrócili do tego pomysłu już później. 

Zgadzam się z opinią @Paweł Bohacz o Campusie, że był już wypuszczany w tylu różnych kolorach że ciężko czymś zaskoczyć. Jeżeli na niego padnie to może w ten sposób nie musielibyśmy się silić na wydziwianą mocno kolorystykę bo już sam układ byłby czymś nietypowym. Wpisuje się to też trochę w ideę limitki klubowej jako zegarka "dla odmiany", a niekoniecznie podstawowego codziennego.

Swietny pomysl, taka lewa tetra bylaby 

👍

20 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Nieudolnie w paint:

TETRA KMZIZ.png

na godzinie 8 to biust i tylek jest? 🤔😂

ale tez mi sie podoba 👍

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, meinard napisał(-a):

Nawiasem mówiąc, jaki jest dalszy plan? Club 38 ma sporą przewagę - uznajemy że vox populi, vox Dei, czy to na razie ankieta po prostu dla zbadania preferencji?

Ankiety sa po to, zebysmy mieli pojecie czego chce wiekszosc z klubowiczow, ale nie sa i nawet nie moga byc wiazace. 
Kolejny etap to zbieranie pomyslow i zgloszenie sie do Nomosa z pomyslami.

5 godzin temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

moze z tego, ze dochodzimy do szczegolow? Osoby, ktore glosowaly w 1 ankiecie, robily to, bo mialy na mysli jakis swoj typ zegarka klubowego i niekoniecznie byl to Nomos 😉

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co bysmy powiedzieli na pojscie w kierunku casualowego elegancika z tarcza zawierajaca jedynie indeksy w postaci kresek tak jak na renderze ponizej. 

Data bylaby zastapiona dyskretnym napisem KMZiZ lub czyms w ta desen. 

Jasnoniebieska luma na wskazowkach i indeksach godzinowych (oprawionych w srebrne ramki).

Kolory do uzgodnienia.

nomos1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może w dacie zrobić coś co pojawia się w Orisach. 

Jeden dzień miesiąca (np. 1) zastąpić logo Klubu lub inną grafiką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tetra jest fajną propozycją ale to droższy zegarek. Campus można ładnie zmodyfikować np. zrobić szczotkowaną kopertę i kolorystykę bardziej kontrastową niż ta prezentowana przez grafików Nomosa.

Szybka generacja modelu przez SI

nomos campus.png

nomos petrol.png

zółty.png

Edytowane przez kkwpk

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moje 3 grosze:

- Nomos Club 38 to świetna baza na klubowy zegarek, wyniki ankiety mówią same za siebie, Nomos wyraźnie wygrał jako marka, a Club 38 jako model Nomosa, więc nie ma sensu szukać innych marek i modeli,

- datownik w Nomosach zdaje się, że jest ułomny, szybka zmiana daty to jakaś porażka, dlatego dużo bardziej sensowna jest wersja bez daty (jeśli się nie mylę, to w stosownej ankiecie również było więcej głosów za brakiem daty),

- jakiekolwiek nawiązanie na cyferblacie do nazwy KMZiZ lub logo KMZiZ dla mnie zdyskwalifikuje ten zegarek, będzie to nieco tandetne (na odwrocie może być, a nawet jest wskazane), siła leży w prostocie, więc nie ma co kombinować.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie prawie idealnym Clubem był 741 w rozmiarze 37 i to byłby maksymalny rozmiar jaki bym kupił . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Dla mnie prawie idealnym Clubem był 741 w rozmiarze 37 i to byłby maksymalny rozmiar jaki bym kupił . 

A dla mnie idealny byłby 39mm, ale jak patrzę na wyniki ankiety, to odpuszczam koncert życzeń ;)

Bez tytułu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam , i tak wolałbym takiego 😜

Zamieniłbym logo na klubowe , napis Ebel zostawił , kolor tarczy też ok , chociaż pewnie możnaby wybrać jakikolwiek i gotowe  . 

sport-classic-37-mm-automatic.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Moje 3 grosze:

- Nomos Club 38 to świetna baza na klubowy zegarek, wyniki ankiety mówią same za siebie, Nomos wyraźnie wygrał jako marka, a Club 38 jako model Nomosa, więc nie ma sensu szukać innych marek i modeli,

- datownik w Nomosach zdaje się, że jest ułomny, szybka zmiana daty to jakaś porażka, dlatego dużo bardziej sensowna jest wersja bez daty (jeśli się nie mylę, to w stosownej ankiecie również było więcej głosów za brakiem daty),

- jakiekolwiek nawiązanie na cyferblacie do nazwy KMZiZ lub logo KMZiZ dla mnie zdyskwalifikuje ten zegarek, będzie to nieco tandetne (na odwrocie może być, a nawet jest wskazane), siła leży w prostocie, więc nie ma co kombinować.

Interesujące, jak silne emocje potrafi wywołać… skrót klubu na cyferblacie. Dla jednych to coś „tandetnego”, wręcz dyskwalifikującego zegarek — dla mnie przeciwnie: znak tożsamości, pasji i wspólnoty. Zwłaszcza jeśli mówimy o projekcie klubowym, gdzie zamiast WAW czy LON widnieje po prostu KMZiZ. Pomysł może i prosty, ale w swojej esencji genialny. Nie trzeba się domyślać, co to za edycja – wystarczy spojrzeć. To nas wyróżnia.

Dla mnie Worldtimer Nomosa ze wskazaniem KMZiZ zamiast jednego z miast to wybór trafiony w punkt. Zegarek z duszą, pomysłem i subtelnym smaczkiem – dokładnie tym, czym powinna być edycja limitowana, tworzona z myślą o ludziach dzielących wspólną pasję.

Co do kwestii datownika – osobiście nie rozumiem tego mocnego sądu o jego „ułomności”. Każdy mechanizm ma swoje ograniczenia, ale jeśli doświadczenia z jednym czy dwoma zegarkami mają być podstawą do odrzucenia całego rozwiązania, to w moim odczuciu jest to zwyczajnie zbyt daleko idący wniosek.

Sam miałem niefortunny epizod z serwisem Nomosa i choć pozostawił niesmak, nie przekreślam marki jako całości. Każdemu może się zdarzyć błąd. Ważne, aby nie generalizować.

Mnie ten projekt ekscytuje. Czy przetrwa zderzenie z realiami? Zobaczymy. Ale jeśli mamy stworzyć coś wyjątkowego – nie bójmy się pokazać, kto za tym stoi.
Jeśli tak bardzo przeszkadza Ci jakiekolwiek nawiązanie do historii i pasji, to może po prostu przestań zawracać sobie głowę czymś, czego nie rozumiesz i czego nie szanujesz. Może czas na kolekcjonowanie rzeczy, które pasują do Twojego podejścia – coś mniej zobowiązującego niż zegarek z jakimkolwiek logo. Coś, co nie będzie miało żadnej głębi, tylko powierzchowną funkcję do mierzenia czasu. Zamiast skupiać się na tych, którzy się pasjonują, może warto zająć się czymś, co naprawdę Ci odpowiada… bez zbędnych emocji i wartości.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, AnonimowyAlkoholik napisał(-a):

Bardzo długi wywód o zagarku, który jest powyżej budżetu...

Cóż, to tylko ankieta... Nie ma mojej zgody na pogardliwie określanie organizacji do której przynależę(niebezpośrednie, ale jednak), to demokratyczny twór więc mam prawo się wypowiedzieć. W górę wzięły emocje i może stąd przydługi wpis.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie będziemy wdrażać 😉 Campus to szczotkowana koperta tak jak zaproponował @kkwpk jest super pomysłem i raczej większość powinna być za, tak myślę🤔 

Natomiast jeśli chodzi o umieszczenie naszej nazwy to może coś w ten deseń, oczywiście pod warunkiem, że będziemy mieć przeszklony dekiel. 

1377749403_Zrzutekranu2025-05-11o09_25_13.png.0c0892c900588acbebb387cc273bd87f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Autor1984 Mam wrażenie że stwierdzenie do którego się odnosisz tyczyło się estetyki, a nie pogardliwego określenia organizacji.

Na tym etapie nie ma co krytykować. Tylko warto wygenerować jak najwięcej pomysłów. Nomos na pewno będzie miał mocne zdanie odnośnie tego co może zaakceptować.

Moim zdaniem na tarczy nie przejdzie żadne "KMZiZ", ani logo klubu, chyba że uproszczone do jakiejś prostej ikony zegara. Kwestia wizerunku marki i unikania identyfikacji która nie będzie szerzej zrozumiana.

Żadne ich limitki (oprócz tej dla Siemensa sprzed prawie 30 lat) tego nie miały. Hodinkee, Wempe, WoS, Google, Troverie, Arab Watch Club itd. nikt nie miał bezpośrednio swojej "marki" na tarczy.

Prędzej można znaleźć symboliczne nawiązania: wiatrak (Holandia), koloseum (Włoski dealer), czerwona kropka (Singapore), XXX (Amsterdam). 

Z czego te nawiązania geograficzne to rzeczywiście najbardziej pasują do Worldtimera jako "czas lokalny".

Nomos-Zurich-World-Time-Rome-x-Gioielleria-Grande-1-1536x1024.thumb.jpg.b6e8f8f5701f3e4b9b9c4b49dd3b0227.jpg

Edytowane przez KLXN

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, KLXN napisał(-a):

@Autor1984 Mam wrażenie że stwierdzenie do którego się odnosisz tyczyło się estetyki, a nie pogardliwego określenia organizacji.

Na tym etapie nie ma co krytykować. Tylko warto wygenerować jak najwięcej pomysłów. Nomos na pewno będzie miał mocne zdanie odnośnie tego co może zaakceptować.

Moim zdaniem na tarczy nie przejdzie żadne "KMZiZ", ani logo klubu, chyba że uproszczone do jakiejś prostej ikony zegara.

Żadne ich limitki (oprócz tej dla Siemensa sprzed prawie 30 lat) tego nie miały. Hodinkee, Wempe, WoS, Google, Troverie, Arab Watch Club itd. nikt nie miał bezpośrednio swojej "marki" na tarczy.

Prędzej można znaleźć symboliczne nawiązania: wiatrak (Holandia), koloseum (Włoski dealer), czerwona kropka (Singapore), XXX (Amsterdam). 

Z czego te nawiązania geograficzne to rzeczywiście najbardziej pasują do Worldtimera jako "czas lokalny".

Nomos-Zurich-World-Time-Rome-x-Gioielleria-Grande-1-1536x1024.thumb.jpg.b6e8f8f5701f3e4b9b9c4b49dd3b0227.jpg

Dlatego zareagowałem – słowo "tandetny" ma swoje słownikowe znaczenie i, chcąc nie chcąc, wzbudziło we mnie określoną dawkę emocji. Skrót odnoszący się bezpośrednio do naszej społeczności to dla mnie powód do dumy, a nie element zasługujący na deprecjonujące określenia – stąd uważam je, najdelikatniej rzecz ujmując, za nietrafione. Ale zostawmy to – być może Mirosław użył tego słowa bez złych intencji.

Co do przykładów innych klubów czy firm, które zamawiały zegarki bez oznaczeń na tarczy – rozmawiajmy. Propozycja umieszczenia „KMZiZ” na obrotowym pierścieniu Worldtimera jest tak subtelna, że naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, by mogła razić zarówno wykonawcę, jak i odbiorcę. To tylko pomysł Pawła – ale u mnie zdecydowanie chwycił i bardzo mu kibicuję. Ankieta wskazuje jednak inny kierunek, który, cóż... jest poza ramami mojej estetyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi