Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Paweł Bohacz

Nastepny Klubowy Zegarek - NOMOS - Ankieta 6 - Model Zegarka

Nastepny Klubowy Zegarek - NOMOS - Ankieta 6 - Model Zegarka  

54 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted (edited)

29 osob zaglosowalo na Nomosa, a drugie miejsce zajal Janek Sarnowski.
Skoro Nomos, to czas wybrac model Nomosa. Chcialem wrzucic obok modelu cene, ale takowa mam w CHF, wiec prosze, zeby kazdy z Was samodzielnie zobaczyl jaka jest cena zegarka na ktorego bedziecie glosowac. Nie glosujcie prosze na zegarek, ktory Wam sie podoba, a ktorego i tak nie kupicie (z roznych wzgledow). Prosze o oddanie maksymalnie dwoch glosow.

https://nomos-glashuette.com/

Uwagi do ankiety:
- Przy niektorych nazwach napisalem rodzina, ze wzgledu na to, ze jest takk wiele modeli, ze trudno byloby je wszystkie dodac (a i szansa na to, ze ktos bedzie chcial jest mala).
- Tetra Neomatic 33mm jest niedostepna na szwajcarskiej stronie, jest wzmiankka o modeli, ale zegarkow brak

Przypomne, ze podczas wstepnych rozmow Nomos zaproponowal ceny retail (idealna ilosc to 35, ale minimum to 20), a jesli zebraloby sie wiecej chetnych osob (80-100) to nawet znizke. 
Modyfikacje to: kolor tarczy, wskazowki, mozliwy jakis nadruk na tarczy, grawer. Jak znam troche branze, to zapewne duzo zalezy od ilosci osob. Im wiecej ich bedzie, tym wiecej bedziemy mogli ugrac.

Poprzednie ankiety dla przypomnienia:

Wyniki poprzednich ankiet:

Ankieta 1

Ankieta 2:

Ankieta 3:

Ankieta 4:

Ankieta 5:

Gdybyscie mieli jakies pomysly, uwagi, to smialo 👍

Edited by Paweł Bohacz

Posted (edited)

Dodasz Club Sport neomatik Worldtimer ? Cena niby poza budżet z glosowania (3,940 EUR) ale to tak jak modele linii Zurich

Edited by Jan

I jeszcze Lambdę white gold. Też tylko trochę przekracza budżet. :) 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Posted (edited)
6 godzin temu, Jan napisał(-a):

Dodasz Club Sport neomatik Worldtimer ? Cena niby poza budżet z glosowania (3,940 EUR) ale to tak jak modele linii Zurich

jest pod numerem 3

5 godzin temu, Anansi napisał(-a):

I jeszcze Lambdę white gold. Też tylko trochę przekracza budżet. :) 

jedynie o jakies 14500 chf 😂

Edited by Paweł Bohacz

49 minut temu, meinard napisał(-a):

Czy Tetra Neomatik 33 jest nadal w ofercie?

Może dla Nas będzie:)

Posted (edited)

Podejrzałem wyniki więc już nie mogę oddać głosu ale można mnie zaliczyć na Club Campus 38 , to zdroworozsądkowy zegarek z racji ceny i bardziej luźnego zastosowania, nie jest tak nobliwy jak Tetra. Ma więc szansę zebrac przyzwoitą ilość chętnych. Ja bym jednak koniecznie dołożył do niego przeszklony dekielek bo standardowo jest golutki błyszczący. Mechanizm jest ładny i nie trzeba się go wstydzić.

A jeśli chodzi o kolor tarczy, to nie trzeba za dużo kombinować, niech zrobią Campusa w kolorze  Cluba Sport neomatic, w kolorze petrol. Jest absolutnie uginający kolanka 🙂

spacer.png

Edited by QuadrifoglioVerde

31 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Podejrzałem wyniki więc już nie mogę oddać głosu

pod wynikami nie masz opcji  <- pokaz opcje głosowania ? jak jest widoczna to po kliknięciu będziesz zmógł oddać głos.

co do propozycji to ja bym widział Campusa z jakimś ciekawym projektem california dial i na powyższej bransolecie z Club Sporta. Nie wiem czy to by było możliwe (pewnie za drogie i skomplikowane do realizacji) ale na pewno było by to unikatowe połączenie, likwidujące "problem" z dziurą między kopertą a paskiem a dodatkowo limitowane dla nas, więc teoretycznie bardzo ciekawe kolekcjonersko. 

Generalnie rzecz ujmując fajnie byłoby stworzyć projekt który zwróci uwagę nie tylko lokalnych ale i globalnych mediów zegarkowych.

Posted (edited)
12 minut temu, Jan napisał(-a):

pod wynikami nie masz opcji  <- pokaz opcje głosowania ? jak jest widoczna to po kliknięciu będziesz zmógł oddać głos.

co do propozycji to ja bym widział Campusa z jakimś ciekawym projektem california dial i na powyższej bransolecie z Club Sporta. Nie wiem czy to by było możliwe (pewnie za drogie i skomplikowane do realizacji) ale na pewno było by to unikatowe połączenie, likwidujące "problem" z dziurą między kopertą a paskiem a dodatkowo limitowane dla nas, więc teoretycznie bardzo ciekawe kolekcjonersko. 

Generalnie rzecz ujmując fajnie byłoby stworzyć projekt który zwróci uwagę nie tylko lokalnych ale i globalnych mediów zegarkowych.

Masz rację, dzięki

Nie wiem, czy zupełnie nowy design tarczy wchodzi tutaj w grę.

Califonja dial jest już w ofercie (nie pełna bo mala sekunda) natomiast przeniesienie bransolety pewnie byłoby bardziej skomplkowane.

Z ciekawości popatrzyłem na różne limitki nomosa z sieci:

Screenshot_2025-05-07-15-17-55-780_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2025-05-07-15-16-26-657_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2025-05-07-15-15-15-552_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2025-05-07-15-13-34-440_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2025-05-07-15-12-59-436_com.instagram.android-edit.jpg

Biorąc pod uwagę, że część wspólna zbioru "Nomos" i zbioru "2000zl - 6000zl", czyli zwycięzców odpowiednich ankiet, ogranicza się (jeżeli dobrze widzę) do jednego modelu, tj. Campus 38, zastanawiam się, czy nie dodać do ankiety nr 6 producentów, którzy również byli wysoko w ankiecie wyboru marki, tj. Oriorwaith i Ebel, co Wy na to?

Ja był bym na tak, ale nie wiem czy to coś zmieni bo głosami forumowiczów wszystko prowadziło do Nomosa. Nie jest to zaskakujący wynik, chociaż spodziewałem się, że oczekiwania (ankiety) vs rzeczywistość (oferty i ceny producentów) mogą nie do końca się zgrywać.

Tak naprawdę z grupy 4 marek z największą liczba głosów tylko zegarek Janka za circa 2 tys. pln i wspomniany campus 38 (jest jeszcze model ludwig od nomosa) łapią się w budżet i to na skrajnych jego granicach. Ebel zaczyna się od +2k euro i podobnie Oris który zamyka stawkę.

Dorzucę do tematu jeszcze linka na jakiego trafiłem: http://arabwatchguide.com/unveiling-arab-watch-club-9th-special-edition-nomos-zurich-mint-green-2/

Na pewno w ciągu kilku lat mogło się sporo zmienić (jak również jest to droższy model), ale tak informacyjnie: miesiąc czekali na render, po 3 miesiącach mogli zobaczyć prototyp na żywo, po następnych 6 miesiącach zegarki były gotowe.

post-3.thumb.png.e55c8f317d92ce628b554b0fdf2573bd.png

instagr.am/klxn

Posted (edited)
10 godzin temu, meinard napisał(-a):

Czy Tetra Neomatik 33 jest nadal w ofercie? Bo jak sobie filtruję na ich stronie zegarki z neomatikiem to nie pokazuje Tetry 🤔

https://nomos-glashuette.com/en/watchfinder-377?o=9&f=172 

EDIT:

okej, nevermind, wczytałem się w pierwszy post

Tekst mowi, ze  tak i owszem, ale zdjec nie ma. Szansa jest, ze dla nas zrobia dlatego wrzucilem w ankiete

3 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Biorąc pod uwagę, że część wspólna zbioru "Nomos" i zbioru "2000zl - 6000zl", czyli zwycięzców odpowiednich ankiet, ogranicza się (jeżeli dobrze widzę) do jednego modelu, tj. Campus 38, zastanawiam się, czy nie dodać do ankiety nr 6 producentów, którzy również byli wysoko w ankiecie wyboru marki, tj. Oriorwaith i Ebel, co Wy na to?

Ankieta w ktorej glosowalismy na cene zegarka byla stworzona, gdy jeszcze nie wiedzielismy, ze bedzie mozliwosc zrobienia zegarka klubowego z Nomosem. Istnieje duze prawdopodobienstwo, ze jesli Nomos jest dostepny, to wielu z nas wyluska wiecej $ z kieszeni ;)
Dodalem Oriorwaith i Ebela

2 godziny temu, KLXN napisał(-a):

Dorzucę do tematu jeszcze linka na jakiego trafiłem: http://arabwatchguide.com/unveiling-arab-watch-club-9th-special-edition-nomos-zurich-mint-green-2/

Na pewno w ciągu kilku lat mogło się sporo zmienić (jak również jest to droższy model), ale tak informacyjnie: miesiąc czekali na render, po 3 miesiącach mogli zobaczyć prototyp na żywo, po następnych 6 miesiącach zegarki były gotowe.

post-3.thumb.png.e55c8f317d92ce628b554b0fdf2573bd.png

Tak mniej wiecej czasowo to wyglada. Z zastrzezeniem, ze ostateczna decyzje co do projektu zostawiaja sobie. Np, jesli trafimy w cos, co maja w planie wypuscic sami - nie ma szans. 
Niestety taka sama polityke ma Oris, zapytalem siie o specyficzna tarcze - i od razu dostalem odpowiedz - nie ma szans, bedziemy to realizowac sami 😔

Edited by Paweł Bohacz

Osobiscie nie podchodzi mi Nomos Club Campus przez nieproporcjonalne uszy i miliony kolorow w ktorym je wyprodukowali i produkuja. Nawet jesli wybierzemy sobie kolor, to finalnie bedzie wygladal jak zwykla produkcja Nomosa.

Moimi faworytami sa Tetra - poniewaz tak naprawde nie ma na rynku kwadratowych zegarkow. Jest Monaco i chyba tyle. W tym przypadku kolor bylby unikalny.
Na drugim miejscu jest Club Sport Worldtimer. Podoba mi sie niesamowicie pomysl wrzucenia WAW czy nawet KMZiZ zamiast BER - mialoby to ciekawy i interesujacy wydzwiek.

Posted (edited)

Cluba Sporta Worldtimera też wyprodukowali w wielu kombinacjach kolorów ale co tu rozważać skoro jest to zegarek ponad 2-krotnie droższy od Campusa.

Co do Campusa zapytac Nomosa czy ogarneliby tarcze z gradientem tzw fume . I już to by wystarczyło aby był unikalny.

35 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Cluba Sporta Worldtimera też wyprodukowali w wielu kombinacjach kolorów ale co tu rozważać skoro jest to zegarek ponad 2-krotnie droższy od Campusa.

Co do Campusa zapytac Nomosa czy ogarneliby tarcze z gradientem tzw fume . I już to by wystarczyło aby był unikalny.

Jak wcześniej zaproponowałeś Campus z tarczą taką jak Club sport neomatik byłby niepowtarzalny. Tetra też mi się podoba ale trochę poza budżetem.

47 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Osobiscie nie podchodzi mi Nomos Club Campus przez nieproporcjonalne uszy i miliony kolorow w ktorym je wyprodukowali i produkuja. Nawet jesli wybierzemy sobie kolor, to finalnie bedzie wygladal jak zwykla produkcja Nomosa.

Moimi faworytami sa Tetra - poniewaz tak naprawde nie ma na rynku kwadratowych zegarkow. Jest Monaco i chyba tyle. W tym przypadku kolor bylby unikalny.
Na drugim miejscu jest Club Sport Worldtimer. Podoba mi sie niesamowicie pomysl wrzucenia WAW czy nawet KMZiZ zamiast BER - mialoby to ciekawy i interesujacy wydzwiek.

Kolory campusa są troszkę dziwnie dobrane. Tutaj trzeba zaproponować konkretne rozwiązanie kolorystyczne plus barwa zastosowanej lumy. Z kolei worldtimer też poza budżetem. Uszy są fajne a ich długość to kwestia gustu.

Jak dla mnie campus z tarczą jak w neomatiku byłby strzałem w 10. Zobaczymy co powiedzą ludzie.

rXQHFG4.jpg

Posted (edited)

to może Tetra z tarczą od Neomatika ?   , złote lub srebrne indeksy . 

Edited by gszydlowsky

7 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

to może Tetra z tarczą od Neomatika ?   , złote lub srebrne indeksy . 

Fajny pomysł Tetra z tarczą w tym ich kolorze petrol. Może ktoś zrobić taką wizualizacje?

W dniu 7.05.2025 o 20:06, Paweł Bohacz napisał(-a):

Pomimo, że się obraziłem na Nomosa i to bardzo, uważam, że wspomniany CS Worldtimer byłby najciekawszy z uwzględnieniem zmian, które podałeś.

42 minuty temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

A gdyby namówić ich do tarczy z węgla kamiennego?

Kujawsko - Pomorskie - zgłasza sprzeciw! 

Kamień wapienny > węgiel kamienny.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz