Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, Anansi napisał(-a):

Z ciekawostek. Moce przerobowe Nomosa są teraz mniej więcej takie: czas oczekiwania na seryjny (aczkolwiek będący nowością) model Tangente 2date z niebieską tarczą i transparentnym deklem - 6 miesięcy. :) 

Raczej wybór tego konkretnego modelu na który jest wyższe zapotrzebowanie - nie grozi nam, biorąc pod uwagę zakres cenowy w jakim się on znajduje.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wybaczcie moja mala absencje forumowa, ale zwyciezyly ze mna moje zobowiazania zawodowe.

W dniu 13.06.2025 o 09:40, Autor1984 napisał(-a):

Jan nie będę się usprawiedliwiał. Reakcje w temacie jasno wskazują, że "nie tędy droga".

Zegarek z nawiązaniem do uwielbienia napoju zawierającego kofeinę, byłby dobry dla plantatorów, producentów, dystrybutorów i na końcu smakoszy kawy pijących ją codziennie o 7:30 rano.
Niestety to jeden z pobocznych wątków na tym forum, więc dla mnie taka koncepcja jest irracjonalna. Rozumiem tok myślenia. Dlatego "dawno, dawno temu, w odległej galaktyce" zaproponowałem sektora z oznaczeniem głównych wątków na tarczy. Koncepcja padła. W moim przekonaniu była zbyt spersonalizowana, a sam zegarek nie będzie kosztował 300zł.
Jeżeli ktoś posiada bardzo rozbudowaną kolekcję, to może sobie pozwolić na bardzo oryginalny pomysł (dziś zegarek "kawowy" jutro "motoryzacyjny", a i jeszcze z rakietą do tenisa by się nadał) - moim zdaniem tak nie powstanie zegarek klubowy tylko "tematyczny". 

Zegarek "normalny", to taki zegarek, który mogę nosić, a nie trzymać w skrzynce - aby przypominał mi, że wydałem na niego pieniądze.

Śmiem sądzić, że większości, a przynajmniej tym, którzy tutaj się udzielają - nie zależy na udziwnianiu i doszukiwaniu się jakiejś głębi. 

Dla mnie absolutnym ideałem byłby taki Club Sport Neomatik (złoty) ze stemplem w stylu VC na prawym dolnym uchu zegarka. Dyskretnie, elegancko, bez doszukiwania się głębi, której nigdy nie znajdziemy...

NOMOS ZŁ.png

4Vobqss8QMGVJtFHp8vm0A.jpeg.transform.vacrecthd.jpg

Od razu odpowiem - nie ma szans, no chyba, ze bysmy zebrali bardzo duzo zamowien.

W dniu 16.06.2025 o 15:13, Enkil napisał(-a):

Można  po prostu zamówić wybraną ilość danego modelu i oddać fachowcowi do zrobienia stempla i np, numeru limitacji.  No chyba że nie można - nie znam się na drogich zegarkach :)

Jesli sie chcemy narazic na pozew ze strony Nomosa, to mozna probowac :)

W dniu 23.06.2025 o 22:08, gunit82 napisał(-a):

Czy rozważasz zebranie grona forumowiczów i zrobienia zegarka u Pana Sarnowskiego poza szyldem zegarka klubowego z tarczą z Krzemienia pasiastego  ( gdzieś w temacie ww zegarka rzuciłeś taką luźną uwagę )?

Z Jankiem zdecydowanie byloby latwiej o realizacje zwariowanch pomyslow, na moj pomysl zrobienia tarczy z krzemienia pasiastego odpowiedzial - wow - zamiawiam kamien i bede sprawdzal czy w ogole da sie to zrobic. Niemniej, wiekszosc zaglosowala na Nomosa, wiec uwazam, ze pownnismy byc lojalni wobec glosujacych i trzymac sie Nomosa.

W dniu 25.06.2025 o 11:23, TimeWaitsForNoOne napisał(-a):

To jest moim zdaniem świetny przykład specjalnej edycji zegarka, która opowiada historię, a nie tylko jest kolejną wersją kolorystyczną:

https://www.fratellowatches.com/meistersinger-x-farreira-marques-edition-eletrico-28/

A trzymając się Nomosa, taka limitowana wersja powstała dla indyjskiego odpowiednika KMZiZ. Cyfry sekund w dewanagari to też jest jakaś historia.

https://www.windingritual.com/nomos-j9-collectors-india/

Zdecydowanie sa to bardzo ciekawe projekty 👍 z dodana wartoscia, historia i pomyslem

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Jesli sie chcemy narazic na pozew ze strony Nomosa, to mozna probowac :)

Utrata gwarancji tak, ale pozew? Za co? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 25.06.2025 o 11:29, KLXN napisał(-a):

Co jak co, ale ten temat pokazuje, że jesteśmy w klubie indywidualistami i przez to pomysłów jest więcej niż poparcia dla nich ;)

Zaczynam się obawiać, że rzeczywiście to spowoduje odpadnięcie uczestników przez kierunek który nie będzie po ich myśli. Zmiana producenta też może zostać rozważona, ale uporządkujmy to i uwzględnijmy to w procesie tak żeby nie zaburzać innych etapów.

Spróbowałem zdefiniować proces który pozwoli nam uwzględnić wszystkie pomysły/kierunki, narzucić ramy czasowe i potwierdzić zainteresowanie:

[Do 15.07] kontakt z Nomosem w celu sprawdzenia możliwości technicznych (na tym etapie nie próbujemy Nomosowi "sprzedawać" historii, chcemy poznać ich stanowisko i wyczuć czy jakiekolwiek "udziwnienie" wchodzi w grę. Walczyć o konkretne rozwiązania będziemy później ;) )

[Do 30.07] zrobienie spotkania online (tylko dla tych co chcą dołączyć), na którym NIE będzie podejmowana żadna decyzja odnośnie pomysłów ani dyskutowany proces. Celem będzie wyłącznie próba wygenerowania dodatkowych pomysłów

[Do 15.08] oficjalne zebranie pomysłów/kandydatów (uwzględniające również alternatywy w stylu krzemienia pasiastego u innego producenta)

[Do 30.08] ankieta wielokrotnego wyboru dotycząca kandydatów. W czasie trwania ankiety "agitowanie"/dopracowywanie pomysłów w tym samym temacie. Cel: wyłonienie jednego kandydata którego będziemy dopracowywać

[Do 15.09] dodatkowe ankiety doprecyzowujące elementy wybranego kandydata (jeżeli będzie taka potrzeba)

[Do 30.09] zebranie chętnych (zakładam że deklaracja/zaliczka jest potrzebna żeby producent podjął prace) i wysłanie propozycji do producenta

Następnie w przypadku Nomosa:

[~3 miesiące, czyli do końca roku 2025] Nomos podeśle render

[Do 30.05] ewentualna próba organizacji wyjazdu do Nomosa w celu zobaczenia prototypu / wycieczka po fabryce

[~6 miesięcy, czyli do końca czerwca 2026] Nomos przygotuje zegarki

Daty i szczegóły można dostosowywać, ale prosiłbym jak najwięcej zainteresowanych o Like albo odpowiedź w temacie, żeby przełamać stagnacje tego tematu i pokazać realne zainteresowanie na dziś.

Nie wiem czy zauwazyles, ale skontaktowalem sie z Nomosem juz dawno. Pisalem kilkukrotnie co mozemy zmieniac, jakie modele mozemy brac pod uwage.
Dwukrotniie proponowalem spotkanie Zoom, podczas ktorego chetne osoby moglyby zrobic burze mozgow.
Dogadany jestem z Nomosem ze wyslemy im 2-3 projekty, ktore beda akceptowac i nad ktorymi beda pracowac - pokazujac nam finalnie rendery. Pamietajmy, ze Nomos wybiera co i czy cos zrobi. Jesli jakis pomysl nie bedzie im pasowal, nie bedzie relizowany.

W dniu 27.06.2025 o 19:14, Anansi napisał(-a):

Z ciekawostek. Moce przerobowe Nomosa są teraz mniej więcej takie: czas oczekiwania na seryjny (aczkolwiek będący nowością) model Tangente 2date z niebieską tarczą i transparentnym deklem - 6 miesięcy. :) 

Czas oczekiwania na seryjny zegarek, a czas customizacji to dwie rozne rzeczy. I wcale nie oznacza, ze custom bedzie wymagac jego wiecej.
Zostalem poinformowany, ze proces ma trwac miedzy 3 a 6 miesiecy.

18 minut temu, szuwi napisał(-a):

Utrata gwarancji tak, ale pozew? Za co? 

Za seryjna zmiane produktu do ktorego nie mamy praw.
Musialoby sie to odbyc tak, ze kazdy z nas wysylalby swoj zegarek na dodatkowa zmiane, ale nie wiem czy i tak nie spowodowaloby to klopotow prawnych dla Stowarzyszenia. Nie wiem jak bardzo Nomos jest wrazliwy. Jesli chodziloby o Rolexa - pozew bylby gwarantowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Za seryjna zmiane produktu do ktorego nie mamy praw.
Musialoby sie to odbyc tak, ze kazdy z nas wysylalby swoj zegarek na dodatkowa zmiane, ale nie wiem czy i tak nie spowodowaloby to klopotow prawnych dla Stowarzyszenia. Nie wiem jak bardzo Nomos jest wrazliwy. Jesli chodziloby o Rolexa - pozew bylby gwarantowany.

Mam inne zdanie. 

Jak kupię 10 rolków i na każdym wygraweruję "Legia królem", to mnie rolex pozwie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szuwi napisał(-a):

Mam inne zdanie. 

Jak kupię 10 rolków i na każdym wygraweruję "Legia królem", to mnie rolex pozwie? 

Kup, wygraweruj, pochwal sie Rolexowi, sam zobaczysz :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, szuwi napisał(-a):

"Legia królem"

To jakiś żart? Gdzie jest ta Legia? 🤣

Wiem wiem, to był tylko przykład, choć mało trafiony. ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Nie wiem czy zauwazyles, ale skontaktowalem sie z Nomosem juz dawno. Pisalem kilkukrotnie co mozemy zmieniac, jakie modele mozemy brac pod uwage.
Dwukrotniie proponowalem spotkanie Zoom, podczas ktorego chetne osoby moglyby zrobic burze mozgow.
Dogadany jestem z Nomosem ze wyslemy im 2-3 projekty, ktore beda akceptowac i nad ktorymi beda pracowac - pokazujac nam finalnie rendery. Pamietajmy, ze Nomos wybiera co i czy cos zrobi. Jesli jakis pomysl nie bedzie im pasowal, nie bedzie relizowany.

Paweł, śledzę temat od początku bardzo uważnie i myślę, że niczego nie przegapiłem. Pisałeś o informacjach ze wstępnej rozmowy o "zmianie kolorystyki", ale również potwierdzałeś, że będziemy próbować z modyfikacjami.

Rozumiem, że planowałeś "przemycenie" modyfikacji w pomysłach/historiach jakie im wyślemy. Według mnie nie wygląda na to żeby którykolwiek pomysł/historia miała na tyle mocne uzasadnienie modyfikacji. Wygląda to bardziej na obstawianie na jaką modyfikacje mogą się zgodzić i budowanie dookoła niej. Można by spróbować dowiedzieć się czegoś więcej od Nomosa, może akurat mieliby ochotę poeksperymentować z którąś z modyfikacji, a my byśmy w ten sposób im z tym pomogli.

Jako przykład bym tu podał limitę jaką zrobili dla Brinkers (sieć sklepów jubilerskich/zegarkowych) - Nomos Club w utwardzanej stali (tagimented steel).  Czy była tam jakaś historia za taką kopertą? nie było żadnej. Wypuścili coś co nie każdemu się z wyglądu spodoba. Sprawdzili jaki jest odbiór, a przy okazji nie musieli tego wypuszczać jako oficjalna limitka dla wszystkich.

Poprzez plan próbowałem pomóc w organizacji. Punkty odnośnie zapytania Nomosa o możliwości techniczne albo burza mózgów na zoom to nie są moje pomysły tylko właśnie zebranie propozycji z tego tematu (więc tak, wiem że Zoom call to była Twoja propozycja rzucona w próżnię).

Edytowane przez KLXN

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że dawno nie zaglądałem na forum, ale pomysł zegarka klubowego od Nomosa wydaje się skrojony pode mnie, bo rozwazałem zakup Nomos w przeciągu kilkunastu miesięcy. Uważam, że jeśli zainteresowanie ma wzrosnąć to powinniśmy trzymać się kierunku bardziej uniwersalnego zegarka w ewentualnie ciekawszej kolorostyce, także w mojej ocenie Club Campus nadaje się idealnie. Jak rozumiem jest też jednym z bardziej budżetowych modeli Nomosa, więc to też jakiś plus. Także z mojej strony głos na Club Campus, zwłaszcza w tych kolorach future dusk i sunset coral z grawerem na deklu ;) Od dzisiaj śledzę wątek, pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj naszły mnie takie myśli. Skoro robimy klubowca, to może sobie zrobimy zegarek daydate z polskimi nazwami dni tygodnia. Zastanawiam się kto dałby radę wykonać taki projekt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Wczoraj naszły mnie takie myśli. Skoro robimy klubowca, to może sobie zrobimy zegarek daydate z polskimi nazwami dni tygodnia. Zastanawiam się kto dałby radę wykonać taki projekt ? emoji6.png

Bardzo dobry pomysł i z tego co kojarzę to Epos kiedyś taki wypuścił. W sumie to nawet znalazłem. 

292393602_Zrzutekranu2025-07-6o18_35_59.thumb.png.560eb0f0700904505579b7eaa306d25e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł i z tego co kojarzę to Epos kiedyś taki wypuścił. W sumie to nawet znalazłem. 

292393602_Zrzutekranu2025-07-6o18_35_59.thumb.png.560eb0f0700904505579b7eaa306d25e.png

Tak, znam tego Eposa, ale nie wiem czy chciałbym iść akurat w tę wersję. Jeśli dobrze patrzę, to koperta jest chyba taka sama, co w 3401 czyli 43mm. Jest sporych rozmiarów. Myślę, że coś uniwersalnego przydałoby się w rozmiarze 40-41mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Tak, znam tego Eposa, ale nie wiem czy chciałbym iść akurat w tę wersję. Jeśli dobrze patrzę, to koperta jest chyba taka sama, co w 3401 czyli 43mm. Jest sporych rozmiarów. Myślę, że coś uniwersalnego przydałoby się w rozmiarze 40-41mm emoji6.png

Masz rację co do rozmiaru to te 40 mm jest raczej w miarę akceptowalne dla każdego, oczywiście pod warunkiem L2L max 50 mm. 

Tak jak napisałem wcześniej pomysł z polskimi nazwami jest super ale jednocześnie szkoda tego Nomosa Cluba kibicowałem mu od samego początku ale czuję, że nic z tego projektu nie wyjdzie. Zainteresowanie tematem spadło właściwie do zera, wszyscy zainteresowani przedstawili swoje pomysły, każdy pod siebie łącznie ze mną😉 i czekamy w zasadzie nie wiadomo na co.  

Myślę, że najlepszą opcją byłoby narzucenie przez kogoś na przykład dwóch pomysłów i wspólne ich dopracowanie, bo tak jak napisali koledzy wcześniej każdy chce coś innego i wyciągnięcie wspólnego mianownika może nie istnieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Do tej pory były 4 Eposy z polskimi dniami tygodnia:

IMG_20250707_122151.jpg

Co do Nomosa, to cierpliwości. Paweł pisał, że przedstawiamy pomysły Nomosowi, oni zaś "robią resztę" i przedstawiają do akceptacji. Kwestią raczej będzie ilość chętnych na ostateczny projekt i jego cena, przy danej ilości chętnych.

Po Nomosie, albo może równolegle, klubowy projekt z J.Sarnowskim (tak, czekam na tarczę z krzemieniem pasiastym).

3 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

(...) Zainteresowanie tematem spadło właściwie do zera, wszyscy zainteresowani przedstawili swoje pomysły, każdy pod siebie łącznie ze mną😉 i czekamy w zasadzie nie wiadomo na co.  

To, że ktoś się nie wypowiada, nie znaczy, że nie jest zainteresowany tematem i nie kibicuje projektowi. Ja kibicuję, choć Nomos nie był dla mnie zegarkiem pierwszego, ani drugiego, ani trzeciego wyboru. Jeśli projekt wyjdzie tak, że "chwyci za serce" to kupię, mimo, że będzie Club 38, a ja dla siebie wolałbym wariant 36. Jak "nie chwyci za serce" bez żalu będę czekał na kolejnego klubowca, podziwiając zdjęcia waszych Nomosów. Co do czasu realizacji, to hobby długodystansowe, nie ma pośpiechu ;).

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

czekamy w zasadzie nie wiadomo na co.  

Czekamy aż kolega pilotujący temat napisze co robimy. Czy ustalamy ostateczne projekty dla Nomosa? Czy czekamy aż ludzie zrezygnują i można będzie zająć się zegarkiem z wiadomo jaką tarczą.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Po Nomosie, albo może równolegle, klubowy projekt z J.Sarnowskim (tak, czekam na tarczę z krzemieniem pasiastym).

Ten Krzemień brzmi nieźle, ale czy ten kolor tarczy nie będzie zbyt mdły i bez wyrazu?

Obecne modele Sarnowskiego mają wyraziste kolory i wygląda to dobrze. Czy nie lepiej iść w Tygrysie oko (bardziej nasycony i żywy kolor)?

I nie chodzi tu o przerzucanie się nazwami kamieni oraz sympatię do nich, lecz o to aby przyszły model był równie atrakcyjny co obecne modele J.S.

dscn4653.jpg

tygrysie-oko-z-hematytem-duzy-otoczak-58

Edytowane przez greenmag

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.06.2025 o 23:17, KLXN napisał(-a):

Paweł, śledzę temat od początku bardzo uważnie i myślę, że niczego nie przegapiłem. Pisałeś o informacjach ze wstępnej rozmowy o "zmianie kolorystyki", ale również potwierdzałeś, że będziemy próbować z modyfikacjami.

Rozumiem, że planowałeś "przemycenie" modyfikacji w pomysłach/historiach jakie im wyślemy. Według mnie nie wygląda na to żeby którykolwiek pomysł/historia miała na tyle mocne uzasadnienie modyfikacji. Wygląda to bardziej na obstawianie na jaką modyfikacje mogą się zgodzić i budowanie dookoła niej. Można by spróbować dowiedzieć się czegoś więcej od Nomosa, może akurat mieliby ochotę poeksperymentować z którąś z modyfikacji, a my byśmy w ten sposób im z tym pomogli.

Jako przykład bym tu podał limitę jaką zrobili dla Brinkers (sieć sklepów jubilerskich/zegarkowych) - Nomos Club w utwardzanej stali (tagimented steel).  Czy była tam jakaś historia za taką kopertą? nie było żadnej. Wypuścili coś co nie każdemu się z wyglądu spodoba. Sprawdzili jaki jest odbiór, a przy okazji nie musieli tego wypuszczać jako oficjalna limitka dla wszystkich.

Poprzez plan próbowałem pomóc w organizacji. Punkty odnośnie zapytania Nomosa o możliwości techniczne albo burza mózgów na zoom to nie są moje pomysły tylko właśnie zebranie propozycji z tego tematu (więc tak, wiem że Zoom call to była Twoja propozycja rzucona w próżnię).

Dziekuje za dobre checi 👍
Skupmy sie prosze w tym temacie na pomyslach. Z organizacja na razie daje rade i jak tylko bede miec za wiele na glowie to poprosze Cie o pomoc 👍
Rozmawialem z ludzmi z Nomosa osobiscie, utrzymuje kontakt mailowy, wiec zaufaj mi, ze wiem w jakim zakresie i jak moge sie poruszac. Wiem jak "wyciagnac" lepsze warunki, stad - jak dobrze zauwazyles - nacisk z mojej strony na historie zwiazana z zegarkiem.

W dniu 6.07.2025 o 13:20, stoper napisał(-a):

Przyznam, że dawno nie zaglądałem na forum, ale pomysł zegarka klubowego od Nomosa wydaje się skrojony pode mnie, bo rozwazałem zakup Nomos w przeciągu kilkunastu miesięcy. Uważam, że jeśli zainteresowanie ma wzrosnąć to powinniśmy trzymać się kierunku bardziej uniwersalnego zegarka w ewentualnie ciekawszej kolorostyce, także w mojej ocenie Club Campus nadaje się idealnie. Jak rozumiem jest też jednym z bardziej budżetowych modeli Nomosa, więc to też jakiś plus. Także z mojej strony głos na Club Campus, zwłaszcza w tych kolorach future dusk i sunset coral z grawerem na deklu ;) Od dzisiaj śledzę wątek, pozdrawiam !

Sledz, sledz, a jak Ci wpadnie jakis pomysl to smialo pisz.

W dniu 6.07.2025 o 18:37, Nocny Jastrząb napisał(-a):

"Czwartek" chyba sie nazywal.

7 godzin temu, kkwpk napisał(-a):

Czekamy aż kolega pilotujący temat napisze co robimy. Czy ustalamy ostateczne projekty dla Nomosa? Czy czekamy aż ludzie zrezygnują i można będzie zająć się zegarkiem z wiadomo jaką tarczą.

Poczekajmy jakos do konca lipca - pozniej zmieramy wszystko do kupy i wybieramy co przedstawimy Nomosowi.

8 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Jeszcze nie jest pewne czy mozemy wykorzystac krzemiec pasiasty 😉

4 godziny temu, greenmag napisał(-a):

Ten Krzemień brzmi nieźle, ale czy ten kolor tarczy nie będzie zbyt mdły i bez wyrazu?

Obecne modele Sarnowskiego mają wyraziste kolory i wygląda to dobrze. Czy nie lepiej iść w Tygrysie oko (bardziej nasycony i żywy kolor)?

I nie chodzi tu o przerzucanie się nazwami kamieni oraz sympatię do nich, lecz o to aby przyszły model był równie atrakcyjny co obecne modele J.S.

Przede wszystkim mialby to byc interesujacy model dla nas. Wpadlem na pomysl z krzemieniem pasiastym ze wgledu na dwa aspekty - kolorystyke przypominajaca kolorystyke naszego forum oraz to, ze krzemien pasiasty wystepuje tylko w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Przede wszystkim mialby to byc interesujacy model dla nas. Wpadlem na pomysl z krzemieniem pasiastym ze wgledu na dwa aspekty - kolorystyke przypominajaca kolorystyke naszego forum oraz to, ze krzemien pasiasty wystepuje tylko w Polsce.

Takie argumenty są jak najbardziej logiczne 👍

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby podbić temat coś w hołdzie dla kina i telewizji lat 80.

Błękitna Ostryga i Miami Vice.

blueoyster.png

miami vice.png

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny ale nowego modelu to dla nas chyba nie zrobią.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probuje, podobnie jak i Ty i wszyscy ktorzy sie udzielaja, podtrzymywac watek przy zyciu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mala sekunda w diverku - osobliwe.

Ale tak poza tym fajny 🙂, pomarancz na bezelu bym zastapil czerwienią

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.07.2025 o 16:51, greenmag napisał(-a):

dscn4653.jpg

tygrysie-oko-z-hematytem-duzy-otoczak-58

Koledzy, a czy byłaby możliwość zrobienia jakiegoś renderu od Sarnowskiego? Bo walczymy tu tylko z modyfikacjami od Nomosa? Może to by pokazało, że droga alternatywna jest fajna albo wręcz odwrotnie?
Ja jestem za Sarnowskim, choć od Nomosa się nie odcinam. Myślę, że cena też by przyciągnęła większą ilość chętnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2025 o 19:38, jlw napisał(-a):

Probuje, podobnie jak i Ty i wszyscy ktorzy sie udzielaja, podtrzymywac watek przy zyciu. :)

Zrób wersję bez bezela nurkowego. Może być ciekawa.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi