Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
evilym

Tag Heuer vs Omega vs Zenith

Ankieta  

21 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Po blisko dwóch latach przyszedł czas na kolejny zakup.

Wyselekcjonowałem trzech gagatków: Tag Heuer Carrera Glassbox (niebieska + dokupiona bransoleta), Omega Speedmaster Moonwatch (czarna, szafir) oraz Zenith Chronomaster Sport (czarny).

Z racji bardzo skromnej kolekcji (czy tam zestawu) 4 zegarków, każdy z nich musi być w miarę możliwie jak najbardziej uniwersalny.

Chrono dołączy do Seiko SPB143, Longinesa ZuluTime i G-Shocka.

Każdy ma coś w sobie...

Zenith przemawia do mnie jako ten "full-sport". Rewelacyjne proporcje ceramicznego bezela do tarczy, kolorystka, zapierdzielająca wskazówka chrono. Wydaje mi się, że sprawi mi najwięcej radości.

Omega ma ponadczasowy desing i świetną historię (a takie rzeczy również do mnie przemawiają). Dodatkowo to strap monster. Chyba wszystko do niej pasuje.

Tag Heuer świetnie mi leży (przy moim bardzo skromnym nadgarstku który ma niespełna 17cm). Niebieska wersja na pasku będzie też najbardziej elegancka z ich wszystkich. Historia modelu również istotna. 

Chętnie poznam wasze opinie !

1760863225_THOmegaZenith.thumb.jpg.9b3b8b7b46aeec12243eaca749f4e434.jpg

A tu jeszcze zdjęcia z przymiarki

IMG_2761.thumb.jpeg.9beec68d21bb9509bf52e93e7ec600c4.jpeg

IMG_2768.thumb.jpeg.d39fd7da01a9fd89c7edb7978d600a9c.jpeg

IMG_2694.thumb.jpeg.43d5852b911d3ae8ee59dee2f602903b.jpeg

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie najlepiej na ręku po zdjeciach układa się Tag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych trzech marzy mi się... każdy z trzech :P  Jednak jakbym stał przed wyborem teraz, to mój głos mimo wszystko poleciałby na Omegę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym w takiej kolejności:

1. Zenith 

2. Tag

3. Omega.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to był Zenith Chronomaster Original, Zenith miałby mój głos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dziwnie zabrzmi, ale według mnie na większym i opalonym nadgarstku lepiej wygląda coś z bransoletą.

To tylko moja subiektywna opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tombla napisał(-a):

Jak dla mnie najlepiej na ręku po zdjeciach układa się Tag.

I tak jest w rzeczywistości. Jak pisałem, mam bardzo szczupły nadgarstek. Natomiast pozostałe o dziwo jeszcze się mieszczą.\

4 godziny temu, filip3434 napisał(-a):

Z tych trzech marzy mi się... każdy z trzech :P  Jednak jakbym stał przed wyborem teraz, to mój głos mimo wszystko poleciałby na Omegę :) 

Jakbym mógł, to kupiłbym każdego 😉

2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Ja wybrałbym w takiej kolejności:

1. Zenith 

2. Tag

3. Omega.

👍

2 godziny temu, tts napisał(-a):

Jakby to był Zenith Chronomaster Original, Zenith miałby mój głos.

Również mi się podoba - ale na ten moment szukam czegoś jednak bardziej sportowego. Trudno mi to wytłumaczyć.

41 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Może dziwnie zabrzmi, ale według mnie na większym i opalonym nadgarstku lepiej wygląda coś z bransoletą.

To tylko moja subiektywna opinia.

Opalony jestem może jakieś 3 tygodnie w roku. Nadgarstek mam wątły. To znaczy, że mam nie kupować zegarka z bransoletą? 😉

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minutes ago, evilym said:

Również mi się podoba - ale na ten moment szukam czegoś jednak bardziej sportowego. Trudno mi to wytłumaczyć.

Rozumiem. Nie ma co tłumaczyć. Jakkolwiek człowiek by nie racjonalizował, na końcu i tak działa emocja. ;) Podrzuciłem Original, ze względu na rozmiar łapy no i mam bardzo miłe wspomnienia z obcowania z nim - bardzo wygodny i nienachalny. 
image.thumb.png.19c222427e06ceb97c84585b43dc81c9.pngimage.thumb.png.ff0c02abb0deef3716c967b94218c2bb.pngimage.thumb.png.0ee634089e177d317e31705865ab7648.png

Skoro jednak coś bardziej sportowego, to zastanów się czy aby Spidek w tej wersji jest wystarczająco sportowy. ;)

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój głos leci na Zenitha, z resztą niedawno sam stałem przed podobnym wyborem i właśnie Zenith zagościł w mojej kolekcji z czego jestem bardzo zadowolony.
Najmniej podoba mi się Tag i z całej trójki Tag moim zdaniem jest najniżej pozycjonowany, jeśli chodzi o zegarmistrzostwo, ale tak naprawdę liczy się twoje zdanie i to który zegarek najbardziej ci podejdzie i w którym będziesz cię najlepiej czuć.

Ps.

Historia marki Zenith nie jest wcale uboższa od historii marki Omega, więc tu nie przedkładał bym żadnej z tych marek jako faworyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, tts napisał(-a):

Rozumiem. Nie ma co tłumaczyć. Jakkolwiek człowiek by nie racjonalizował, na końcu i tak działa emocja. ;) Podrzuciłem Original, ze względu na rozmiar łapy no i mam bardzo miłe wspomnienia z obcowania z nim - bardzo wygodny i nienachalny. 
image.thumb.png.19c222427e06ceb97c84585b43dc81c9.pngimage.thumb.png.ff0c02abb0deef3716c967b94218c2bb.pngimage.thumb.png.0ee634089e177d317e31705865ab7648.png

Skoro jednak coś bardziej sportowego, to zastanów się czy aby Spidek w tej wersji jest wystarczająco sportowy. ;)

Trafiłeś w punkt - pod względem zegarków zawsze u mnie działają emocje. Jestem łasy na nawiązywanie do historii, wydarzeń, filmów czy osób. A wygląd stawiam wyżej niż technikalia. Marketingowcy mogą mnie wskazywać jako idealnego klienta 😅

Chronomaster Original byłby idealny dla mnie jako drugie chrono. Więc może kiedyś.

Tym bardziej jak sam napisałeś, rozmiar dla mnie idealny.

A Speedy może faktycznie nie krzyczy wyrazistością, ale nadal mieści się w moich parametrach jako sportowy zegarek. I nigdy nie miałem żadnej Omegi więc jak zaczynać, to chyba właśnie od tego modelu.

2 godziny temu, kupis99 napisał(-a):

Mój głos leci na Zenitha, z resztą niedawno sam stałem przed podobnym wyborem i właśnie Zenith zagościł w mojej kolekcji z czego jestem bardzo zadowolony.
Najmniej podoba mi się Tag i z całej trójki Tag moim zdaniem jest najniżej pozycjonowany, jeśli chodzi o zegarmistrzostwo, ale tak naprawdę liczy się twoje zdanie i to który zegarek najbardziej ci podejdzie i w którym będziesz cię najlepiej czuć.

Ps.

Historia marki Zenith nie jest wcale uboższa od historii marki Omega, więc tu nie przedkładał bym żadnej z tych marek jako faworyta.

Wiadomo, nikt mi nie wmówi co jest dla mnie najlepsze 😁

A co innego brałeś uwagę przed zakupem Zenitha?

Pozycjonowanie zegarmistrzowskie, prestiżu czy tam inne, totalnie dla mnie nieistotne. 

Historia wszystkich trzech marek jest ciekawa i długa. Ale pod względem konkretnych modeli to akurat Chronomaster Sport odstaje od Carrery i Moonwatcha. Natomiast pod względem mechanizmu, to już zupełnie odwrotna sprawa 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, evilym said:

A Speedy może faktycznie nie krzyczy wyrazistością, ale nadal mieści się w moich parametrach jako sportowy zegarek. I nigdy nie miałem żadnej Omegi więc jak zaczynać, to chyba właśnie od tego modelu.

Oby ze Spidkiem nie skończyło się jak u mnie.... wyszedł z tego solidny "exit watch", przynajmniej na dziś... Cóż można dodać? "You can never go wrong with a Moonwatch." 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tts napisał(-a):

Oby ze Spidkiem nie skończyło się jak u mnie.... wyszedł z tego solidny "exit watch", przynajmniej na dziś... Cóż można dodać? "You can never go wrong with a Moonwatch." 

I coś w tym jest, bo faktycznie Speedmaster mógłby dla mnie też być takim zegarkiem... 

Co nie zmienia faktu że Chronomaster Sport ciągnie do siebie baaaardzo mocno 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2025 o 17:17, evilym napisał(-a):

Po blisko dwóch latach przyszedł czas na kolejny zakup.

Wyselekcjonowałem trzech gagatków: Tag Heuer Carrera Glassbox (niebieska + dokupiona bransoleta), Omega Speedmaster Moonwatch (czarna, szafir) oraz Zenith Chronomaster Sport (czarny).

Z racji bardzo skromnej kolekcji (czy tam zestawu) 4 zegarków, każdy z nich musi być w miarę możliwie jak najbardziej uniwersalny.

Chrono dołączy do Seiko SPB143, Longinesa ZuluTime i G-Shocka.

Każdy ma coś w sobie...

Zenith przemawia do mnie jako ten "full-sport". Rewelacyjne proporcje ceramicznego bezela do tarczy, kolorystka, zapierdzielająca wskazówka chrono. Wydaje mi się, że sprawi mi najwięcej radości.

Omega ma ponadczasowy desing i świetną historię (a takie rzeczy również do mnie przemawiają). Dodatkowo to strap monster. Chyba wszystko do niej pasuje.

Tag Heuer świetnie mi leży (przy moim bardzo skromnym nadgarstku który ma niespełna 17cm). Niebieska wersja na pasku będzie też najbardziej elegancka z ich wszystkich. Historia modelu również istotna. 

Chętnie poznam wasze opinie !

1760863225_THOmegaZenith.thumb.jpg.9b3b8b7b46aeec12243eaca749f4e434.jpg

A tu jeszcze zdjęcia z przymiarki

IMG_2761.thumb.jpeg.9beec68d21bb9509bf52e93e7ec600c4.jpeg

IMG_2768.thumb.jpeg.d39fd7da01a9fd89c7edb7978d600a9c.jpeg

IMG_2694.thumb.jpeg.43d5852b911d3ae8ee59dee2f602903b.jpeg

Ale zapodałeś wybór 🤩. Z konkretnie tych trzech wybierałbym między TH Glassbox a Zenithem. Omega ma dla mnie małą, ale jednak istotną wadę: brak daty.

W każdym razie aż zazdroszczę Tobie dylematu. Sam od niedawna mam używaną Carrerę cal. 1887, ale ta aktualna Carrera Glassbox w niebieskim kolorze jest przepiękna 🤩.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej trójki mój głos idzie na Zenitha. Cała trójka jest świetna, ale dla mnie Zenith ma najwięcej "tego czegoś" - fajna kolorystyka, data i pięknie biegnąca sekunda z chrono. Chociaż osobiście poszedłbym w białą tarczę.

Natomiast patrząc po Twoich zdjęciach wydaje mi się, że najlepiej leży Tag, ale to już Twoja subiektywna ocena i wygoda

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mykacz napisał(-a):

Ale zapodałeś wybór 🤩. Z konkretnie tych trzech wybierałbym między TH Glassbox a Zenithem. Omega ma dla mnie małą, ale jednak istotną wadę: brak daty.

W każdym razie aż zazdroszczę Tobie dylematu. Sam od niedawna mam używaną Carrerę cal. 1887, ale ta aktualna Carrera Glassbox w niebieskim kolorze jest przepiękna 🤩.

Zdecydowanie jest coś w niej.

Nawet nie wiedziałem. Jest dostępny fabrycznie z taką bransoleta 😮 

image.thumb.png.d12abeed286a7c19673a3e8c154b4cb4.png

Chociaż lepiej wygląda moim zdaniem na takiej (foto z neta).

image.thumb.png.38de53ec497b611acf077cab75ae4f3b.png

5 godzin temu, Olo_H napisał(-a):

Z tej trójki mój głos idzie na Zenitha. Cała trójka jest świetna, ale dla mnie Zenith ma najwięcej "tego czegoś" - fajna kolorystyka, data i pięknie biegnąca sekunda z chrono. Chociaż osobiście poszedłbym w białą tarczę.

Natomiast patrząc po Twoich zdjęciach wydaje mi się, że najlepiej leży Tag, ale to już Twoja subiektywna ocena i wygoda

👍

Tak, TH leżał najlepiej, ale nie czułem się źle zarówno z Omegą jak i Zenithem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taga już miałeś. Omega może Ci się znudzić. Chociaż te nudne bywają wciągające. 
Zenek chyba bardziej do Ciebie pasuje, ale ja jednak na Twoim miejscu mocno bym się zastanowił na Originalem…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith oryginał albo moonwatch. Ja polecam białą wersję ze swojej strony. Domawiam sobie jeszcze bransoletę.

20250731_184339.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, rafi napisał(-a):

Taga już miałeś. Omega może Ci się znudzić. Chociaż te nudne bywają wciągające. 
Zenek chyba bardziej do Ciebie pasuje, ale ja jednak na Twoim miejscu mocno bym się zastanowił na Originalem…

Te nudne mogą zabawić zdecydowanie dłużej w kolekcji 🙂

Jak pisałem Original jest fajny, ale za bardzo vintydżowy. Szukam czegoś bardziej sportowego i nowocześniejszego. Dlatego też Carrera nie przekonuje mnie w 100%.

Desing Speedmastera jest bezapelacyjnie ponadczasowy i moim zdaniem nadal wygląda "nowocześnie".

2 godziny temu, meeehau napisał(-a):

Zenith oryginał albo moonwatch. Ja polecam białą wersję ze swojej strony. Domawiam sobie jeszcze bransoletę.

20250731_184339.jpg

Jak miałbym brać Omegę, to na początek tylko klasyczną, czarną wersję. Chociaż biała jest bardzo fajna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, evilym said:

Desing Speedmastera jest bezapelacyjnie ponadczasowy i moim zdaniem nadal wygląda "nowocześnie".

Prawda, dopóki nie wejdziesz w hesalit. Wtedy zostaje "ponadczasowy". 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi