Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Klub Miłośników Zegarków GLYCINE

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.04.2023 o 09:34, sanik napisał(-a):

Jakaś znajoma ta nowa limitka Combata się zapowiada. 🤔

GL0500

A będą na deklu grawerować "inspiration by KMZiZ"?

23 godziny temu, muchacho_ napisał(-a):

No wlasnie widzialem przed momentem na instagramie. Co za poważna firma…

Podobną powagę zachowują przy ustalaniu cennika ;).

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, FoFo napisał(-a):

Hej!

Szukałem możliwosci zakupu glycine combat sub 39 mm.

Widzę, że na amazonie pojawiło się wiele kolorów combat sub w rozmiarze 39.

https://www.amazon.pl/s?k=glycine+combat+sub+39&__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3NB3ISJEQWSK2&sprefix=glycine+combat+sub+39%2Caps%2C117&ref=nb_sb_noss_1

Czy cena 2550 plus 90 zł za wysyłkę to dobra cena? czy szukać dalej?

Pozdrawiam!

Na europejskiej stronie Glycine masz odrobinkę taniej i z darmową wysyłką.

https://www.glycinestore.eu/collections/combat?collections[]=1&case_diameter[0]=39&case_diameter[1]=39&price[0]=295&price[1]=845&order=latest

Jak poczekasz trochę to pewnie wcześniej czy później pojawią się też na Ashford i wtedy pewnie będą kosztować poniżej 2.000 kPLN z wysyłką i z opłatami celnymi. Ale to może potrwać i nie ma pewności kiedy i jakie modele się tam pojawią.

Moim zdaniem 2,5 kPLN to rozsądna cena za porządnie zrobiony, szwajcarski diver z WR300 i z szafirem na Sellicie. Do pełni szczęścia brakuje tylko ceramicznego bezela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś Combat Suba w brązie? Zechciałby podzielić się zdjęciami i wrażeniami? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez wąziutką lunetę wypada na większy niż swoje 36 mm. Perlon głównie pod kolor "24" ;)

20230501_165138.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, paczeiniewierze napisał(-a):

Hej, ktoś wie coś więcej o tych chrono? Nie mogę znaleźć żadnego info na temat tego modelu.

Nowy wypust Glycine. Glycine ostatnio mocno idzie w kwarc. W środku Ronda 5040. Zegarek wygląda fajnie, tarcza jest ładna z fakturą. Jest WR200. Jest szafirowe szkło. Koronka chyba zakręcana i pushery pewnie też (trudno byłoby o WR200 bez zakręcanych). Całkiem porządna bransoleta. Tylko na dobrą lumę bym nie liczył.

W tej cenie (jakieś 1250 PLN po rabacie i po opłatach importowych) to bardzo fajna alternatywa dla kwarcowych chronografów Seiko.

W najnowszym filmiku użytkownika Just One More Watch na YouTube możesz sobie zobaczyć recenzję nowego, kwarcowego Glycine Combat Sub. Wiele uwag i komentarzy z tej recenzji będzie się odnosić również do tego kwarcowego chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Nowy wypust Glycine. Glycine ostatnio mocno idzie w kwarc. W środku Ronda 5040. Zegarek wygląda fajnie, tarcza jest ładna z fakturą. Jest WR200. Jest szafirowe szkło. Koronka chyba zakręcana i pushery pewnie też (trudno byłoby o WR200 bez zakręcanych). Całkiem porządna bransoleta. Tylko na dobrą lumę bym nie liczył.

W tej cenie (jakieś 1250 PLN po rabacie i po opłatach importowych) to bardzo fajna alternatywa dla kwarcowych chronografów Seiko.

W najnowszym filmiku użytkownika Just One More Watch na YouTube możesz sobie zobaczyć recenzję nowego, kwarcowego Glycine Combat Sub. Wiele uwag i komentarzy z tej recenzji będzie się odnosić również do tego kwarcowego chrono.

Wygląda całkiem całkiem, zastanawiam się czy ten chrono to ich „design” czy homage innej marki? 43mm, l2l pewnie będzie bliżej 50. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki typowy, generyczny układ chronografu. Raczej "klasyczny design" niż bezpośrednia kopia czegokolwiek.

Znajdziesz wiele zegarków o podobnym wyglądzie. Okrągłe indeksy są jak z Rolexa Submarinera, ale poza tym chyba nic zerżniętego bezczelnie. Przynajmniej ja nie kojarzę.

Zresztą taki układ będą miały wszystkie zegarki robione na tym mechaniźmie.

Poniżej przykłady pierwsze z brzegu. Wyglądają podobnie? Tylko kosztują kilka razy tyle co Glycine. Mechanizm w środku ten sam, to i wygląd dość podobny.

obraz.png.201ed10367a4cf800d02ea4fe21abbe5.pngobraz.png.2bc97a3e051581b20e2b3b5e6993ec38.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Perpetuum Mobile said:

To taki typowy, generyczny układ chronografu. Raczej "klasyczny design" niż bezpośrednia kopia czegokolwiek.

Znajdziesz wiele zegarków o podobnym wyglądzie. Okrągłe indeksy są jak z Rolexa Submarinera, ale poza tym chyba nic zerżniętego bezczelnie. Przynajmniej ja nie kojarzę.

Zresztą taki układ będą miały wszystkie zegarki robione na tym mechaniźmie.

Poniżej przykłady pierwsze z brzegu. Wyglądają podobnie? Tylko kosztują kilka razy tyle co Glycine. Mechanizm w środku ten sam, to i wygląd dość podobny.

obraz.png.201ed10367a4cf800d02ea4fe21abbe5.pngobraz.png.2bc97a3e051581b20e2b3b5e6993ec38.png

Dzięki za odpowiedzi, skusiłem się, zobaczymy co to za gagatek jak przyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak przyjdzie to wrzuć kilka fotek. I dopilnuj sobie, żeby TNT miało od Ciebie informację o koszcie transportu, bo inaczej zawyżą Ci VAT od kosztów transportu przy odprawie celnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPS raczej ;) Co do podobieństw to mi pushery kojarzą się z Daytoną ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się skusiłem na promocję z Ashford, a teraz się męczę z tymi parówami z Ups i celno-skarbowego. Nie odbierałem paczki, bo mi zawyżyli opłaty, skontaktowałem się z nimi żeby zrobili korektę, to szanowny pan z działu celnego w Ups powiedział, że albo płacę tyle ile jest albo paczka wraca do nadawcy bądź zostanie zutylizowana (sic!). Gdybym wiedział, że tak mnie potraktują, to bym za Chiny Ludowe nie kupował. Totalny brak wsparcia z ich strony. Do tego źle oclili w dosłownie dzień, a na korektę mam niby czekać do 180 dni. Ashford też cały czas wysyła bez faktury z podanymi opłatami za przesyłkę i cały czas ich klienci (w tym ja) piszą do nich o naprawę tego błędu, bo nasz urząd bierze sobie opłaty z tyłka i wesoło wystawia rachunek do opłaty. Ja komu mogę to odradzam Ashford. Życzę cierpliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ashford jak najbardziej polecam. Wysyłają błyskawicznie. Nie mylą towaru. Zegarki są nowe i nieużywane. Polskie przeboje z VATem od kosztów wysyłki to nie ich sprawa.
Za to polski UPS jest problemem. Też przy pierwszym zakupie źle naliczyli opłaty od kosztów wysyłki. Za drugim razem już pilnowałem, żeby informacja o kosztach wysyłki do nich dotarła i wszystko było OK.
Zresztą nawet z tymi kosztami odprawy zawyżonymi o kilkadziesiąt złotych, ceny na Glycynki są tam nadal bardzo atrakcyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v0UojTB.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.04.2023 o 21:04, Miszkolc napisał(-a):

aeefc7ebc7e448e8575c826cebc53b94.jpg

Fajny pasek - to ori z glycine czy jakiś dokupiony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20230508_163925.1.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/3/2023 at 8:56 PM, Perpetuum Mobile said:

No to jak przyjdzie to wrzuć kilka fotek. I dopilnuj sobie, żeby TNT miało od Ciebie informację o koszcie transportu, bo inaczej zawyżą Ci VAT od kosztów transportu przy odprawie celnej.

Kawał zegarka to to jednak jest. Zmieniłem od razu na jakiś tymczasowy pasek. Jest lekki, nie ciąży na ręce. Zamieszczam kilka fotek, nie mam niestety jak zrobić makro (data i czas nie ustawione 🙃).
IMG_3261.thumb.jpeg.f2e55fef083b59f484f4a45fb76973e4.jpeg

Edytowane przez paczeiniewierze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi