Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Kanada, Meksyk, USA 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Jan napisał(-a):

Żenujące organizacyjnie mistrzostwa, przepelnione amerykanizmami i pompowaniem pilki na rynek USA. Do tego gwiazdy Hollywood (i nie tylko) ktore pewnie nie mają pojęcia co ogladaja ale dostali dobre wynagrodzenie byle by się pojawić i jeszcze Trump wpychajacy sie na fetę zwyciezcow...

Dobrze że na koniec wygrała drużyna która straciła na mundialu tylko 1 bramkę (co wydarzyło się pierwszy raz w historii).

Ciekawe rzeczy piszesz, Janku.

To, że organizację oceniasz jako żenującą, jest po prostu Twoją subiektywną opinią. Piszesz też o "amerykanizmach". Tylko że tak działa biznes. Współczesna piłka nożna to przede wszystkim ogromny biznes i globalny produkt, a Stany Zjednoczone są jednym z największych rynków na świecie. Trudno się dziwić, że organizatorzy chcą to wykorzystać.

Piszesz również o gwiazdach Hollywood, które pewnie nie mają pojęcia, co oglądają. Rozumiem, że Javier Bardem zadzwonił do Ciebie i zwierzył się ze swojego zakłopotania? "Wstaję, kiedy inni wstają, cieszę się, kiedy inni się cieszą, a kibicuję... chyba Hiszpanii". Matt Damon pewnie wykonał podobny telefon, choć patrząc na jego partnerkę w koszulce Argentyny, można odnieść wrażenie, że oboje doskonale wiedzieli, komu kibicują.

A jeśli chodzi o Trumpa, nie miałbym nic przeciwko temu, żeby np. Karol Nawrocki świętował na Stadionie Narodowym z reprezentacją, która zdobyła mistrzostwo świata. Głowa państwa uczestnicząca w takim wydarzeniu nie wydaje mi się niczym nadzwyczajnym.

A tak na marginesie - ja kibicowałem Hiszpanii od pierwszego do ostatniego meczu. Robię to od wielu lat. Dlatego oglądałem przede wszystkim futbol, a nie celebrytów na trybunach, oprawę medialną czy polityków pojawiających się przy okazji finału. Tak jest higieniczniej.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję za Financial Times: "Fani piłki nożnej, którzy chcieliby zabrać do domu pamiątkę z niedzielnego finału mistrzostw świata, mogą kupić kawałek murawy zamknięty w akrylowej ramce, wraz ze złotym, grawerowanym biletem na mecz oraz miniaturowym trofeum z kryształu — produkt ten jest dostępny w sklepie internetowym FIFA w cenie 3 000 dolarów." Infantino robi cyrk z mistrzostw, ale skoro FIFA to jego królestwo i działacze go wybierają, to może robić co chce. 

@Autor1984Chciałbyś także aby nasz prezydent zachowywał się tak kretyńsko i jak Trump i uznał że nie chce zejść ze sceny na której piłkarze Hiszpanii w końcu chcieli celebrować mistrzostwo? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, beniowski napisał(-a):

Cytuję za Financial Times: "Fani piłki nożnej, którzy chcieliby zabrać do domu pamiątkę z niedzielnego finału mistrzostw świata, mogą kupić kawałek murawy zamknięty w akrylowej ramce, wraz ze złotym, grawerowanym biletem na mecz oraz miniaturowym trofeum z kryształu — produkt ten jest dostępny w sklepie internetowym FIFA w cenie 3 000 dolarów." Infantino robi cyrk z mistrzostw, ale skoro FIFA to jego królestwo i działacze go wybierają, to może robić co chce. 

@Autor1984Chciałbyś także aby nasz prezydent zachowywał się tak kretyńsko i jak Trump i uznał że nie chce zejść ze sceny na której piłkarze Hiszpanii w końcu chcieli celebrować mistrzostwo? 

Nie mam wpływu na takie zdarzenia i nawet nie zamierzam ich komentować. Nie będę przepychał się przez opary hipotetycznych założeń dotyczących sytuacji, które mogą nigdy nie mieć miejsca.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

To, że organizację oceniasz jako żenującą, jest po prostu Twoją subiektywną opinią.

Tak :)

tak działa biznes. Współczesna piłka nożna to przede wszystkim ogromny biznes i globalny produkt

Oczywiście, co nie zmienia faktu ze nie pamiętam mundialu tak oczywiście nakierowanego na pieniądze. Subiektywnie więcej tu bylo komercjalizacji niż mundialu.

zadzwonił do Ciebie i zwierzył się

Kurcze, myślałem ze to była prywatna rozmowa a tu proszę, wszystko wypłynęło...

A poważnie - dużo przed mundialem było widać jak istotną częścią promocji byli Amerykańscy celebryci nagle odkrywajacy przed światem swoją ogronma pasję do footballu. Możesz oczywiście wymieniać gwiazdy przeczące powyższemu ale ciężko wierzyć w to ze pilka nozna ktora w USA jest za NFL, MLB, NBA i NHL nagle okazuje sie ulubionym sportem.

Głowa państwa uczestnicząca w takim wydarzeniu nie wydaje mi się niczym nadzwyczajnym.

Co innego uczestnictwo, obecność przy wreczaniu itp a co innego dziwnie wyglądające wspolne niesienie trofeum razem z Infantino, i zostanie na podium w momencie który powinien należeć do piłkarzy. Oczywiście nie musisz sie ze mna zgadzać, zauważ tylko ze nawet Infantino próbował ściągnąć Trumpa ze sceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

A poważnie - dużo przed mundialem było widać jak istotną częścią promocji byli Amerykańscy celebryci nagle odkrywajacy przed światem swoją ogronma pasję do footballu. Możesz oczywiście wymieniać gwiazdy przeczące powyższemu ale ciężko wierzyć w to ze pilka nozna ktora w USA jest za NFL, MLB, NBA i NHL nagle okazuje sie ulubionym sportem.

Janie, obaj wiemy jaką rolę pełnią celebryci, gwiazdy, etc. W trakcie Covid, sympatyczny Pan Cezary Pazura też posłużył w okreslonym celu.

Cytat

o innego uczestnictwo, obecność przy wreczaniu itp a co innego dziwnie wyglądające wspolne niesienie trofeum razem z Infantino, i zostanie na podium w momencie który powinien należeć do piłkarzy. Oczywiście nie musisz sie ze mna zgadzać, zauważ tylko ze nawet Infantino próbował ściągnąć Trumpa ze sceny.

Osobiście uważam, że większym nietaktem było obuwie Pana Infantino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Mnie nie cieszy tak bardzo sama wygrana Hiszpanii, co porażka Argentyny. Paredes pracował na czerwoną i widać postanowił za wszelką cenę jednak dostać. Zawsze jakieś trofeum... 

Już to kilkukrotnie pisałem – gdyby Argentyńczykom odjąć umiejętności kopania piłki (co wczoraj perfekcyjnie zrobiła La Roja) to zostałaby grupka wydziaranych bandziorków. Bez klasy, manier i honoru. Taka zamożna klasa gauchos. Dobre i sprawiedliwe było wczorajsze rozstrzygnięcie.

Godzinę temu, Jan napisał(-a):

(...)

Oczywiście, co nie zmienia faktu ze nie pamiętam mundialu tak oczywiście nakierowanego na pieniądze. Subiektywnie więcej tu bylo komercjalizacji niż mundialu.

(...)

Kiedy zobaczyłem, że trofeum wyciągają z walizki z monogramem LV, to pomyślałem, że chyba śnię i już gorzej być nie może. Ale przecież może – na tym pucharze jest w cholerę miejsca na logo jakiegoś sponsora… 

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Już to kilkukrotnie pisałem – gdyby Argentyńczykom odjąć umiejętności kopania piłki (co wczoraj perfekcyjnie zrobiła La Roja) to zostałaby grupka wydziaranych bandziorków. Bez klasy, manier i honoru. Taka zamożna klasa gauchos. Dobre i sprawiedliwe było wczorajsze rozstrzygnięcie.

Ciekawe. Wczoraj powiedziałem do żony, że jeśli ta chamska banda poganiaczy bydła wygra w karnych, to chyba wystartuję w kosmos bez skafandra i bez rakiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

A jeśli chodzi o Trumpa

Z Trumpem chodzi o szerszy kontekst,  niż sam fakt wręczenia Trofeum MŚ.

😅🤣😂

https://www.instagram.com/reel/Da_w-3zxWzJ/?igsh=bGpoamMzYzMwNGZp

... ... ...

Tego nie da się zapomnieć, czego dokonała Argentyna:

Screenshot_20260720_175045_Instagram.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
59 minut temu, GostRado napisał(-a):

Z Trumpem chodzi o szerszy kontekst,  niż sam fakt wręczenia Trofeum MŚ.

O, właśnie. Wątek nosi tytuł "Mistrzostwa Świata - Kanada, Meksyk, USA 2026"

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

O, właśnie. Wątek nosi tytuł "Mistrzostwa Świata - Kanada, Meksyk, USA 2026"

Chodziło o to, że Pomarańczowy zwyzywał ogólnie Hiszpanów, że nie są warci podania im ręki, a potem grzeje się w ich blasku. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, GostRado napisał(-a):

Chodziło o to, że Pomarańczowy zwyzywał ogólnie Hiszpanów, że nie są warci podania im ręki, a potem grzeje się w ich blasku. 

Nie bardzo rozumiem, po co informujesz mnie o czymś, z czego doskonale zdaję sobie sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie bardzo rozumiem, po co informujesz mnie o czymś, z czego doskonale zdaję sobie sprawę.

Widocznie opacznie zrozumiałem Twoja odpowiedź, którą dałeś Janowi:

Screenshot_20260720_183425_Samsung Browser.jpg

Screenshot_20260720_183302_Samsung Browser.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, GostRado napisał(-a):

Widocznie opacznie zrozumiałem Twoja odpowiedź, którą dałeś Janowi:

Screenshot_20260720_183425_Samsung Browser.jpg

Screenshot_20260720_183302_Samsung Browser.jpg

Gdyby ten wątek nosił tytuł "Polityczne wpływy na Mistrzostwa Świata Kanada, Meksyk, USA 2026", zapewne inaczej ułożyłbym swoją wypowiedź. Skupiłem się na sporcie, który z założenia powinien być wolny od wszelkich wpływów politycznych. To oczywiście fikcja, ale tak powinno być. Spory polityczne nie powinny być łączone z tego typu wydarzeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screenshot_20260720_201144_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kolejny mundial proponuję jeszcze droższe bilety, jeszcze wiecej lóż VIP za dziesiątki, jeśli nie setki, tysięcy dolarów, zaprosić jeszcze więcej VIPów którzy ledwie kojarzą co to futbol itd. A plebs niech ogląda w telewizji (oczywiście płatnej, w państwowej pokaże się tylko wybrane mecze) i niech się cieszy że w trwającej 27 minut (sic!) przerwie pokaże mu jakąś kręcącą tyłkiem Shakirę i ma być zadowolony. Swoją drogą, w takiej włoskiej państwowej RAI były tylko wybrane mecze, reszta była w płatnej DAZN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nawet na końcu pokazali na co ich stać:

Screenshot_20260721_061829_Instagram.jpg

Screenshot_20260721_064005_Instagram.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Nawet na końcu pokazali na co ich stać:

Screenshot_20260721_061829_Instagram.jpg

Screenshot_20260721_064005_Instagram.jpg

Trzeba postawić granicę między emocjami i temperamentem a zwykłym chamstwem. 

Tylko nie wiem, co oni chcieli osiągnąć. Przecież zrobili z siebie pośmiewisko na cały świat. 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.07.2026 o 08:49, pmwas napisał(-a):

Tylko nie wiem, co oni chcieli osiągnąć. Przecież zrobili z siebie pośmiewisko na cały świat. 

Mój syn akurat spędził lipiec w Buenos. Z tego co mi mówił odnośnie zachowania tej drużyny po finale, Argentyńczycy uważają się za gierojów i nie widzą nic niestosownego w zachowaniu swoich piłkarzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Mój syn akurat spędził lipiec w Buenos. Z tego co mi mówił odnośnie zachowania tej drużyny po finale, Argentyńczycy uważają się za gierojów i nie widzą nic niestosownego w zachowaniu swoich piłkarzy. 

A to na pewno

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytałem Wasze opinie i zdania na temat byłych już zawodów i tylko napiszę subiektywne własne podsumowanie ;)  
- bardzo dobrze, że wygrał najlepszy zespół

- Argentyna WSTYD - Messi buc - bardzo pobłażliwe traktowanie przez sędziów i najrzadsze użycie VAR przeciwko zastanawiające... tak jak do tej pory nie miałem złych emocji do nich to po mistrzostwach spory niesmak

- w sumie bardzo ciekawe zawody - szkoda, że Norwegia nie zaszła wyżej - bardzo mądrze prowadzona drużyna.

- mam nadzieję, że nigdy więcej nie zobaczę takiego turnieju w którym FIFA zezwoli na jeszcze dłuższe przerwy reklamowe - w przepisach piłki nożnej określono już dawno, że zawodnicy mają prawo do przerwy w połowie meczu, która nie może przekraczać 15 minut (w oficjalnym tekście angielskim: not exceeding 15 minutes). 

- mam nadzieję, że następne MŚ będą z udziałem zespołu z POLSKI 😉 to emocje będą większe... i już za 4 lata Polska będzie mistrzem świata !!!!!! (żarcik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screenshot_20260722_163624_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screenshot_20260723-145652_Google.png

🤔🤔🤔😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Screenshot_20260723-145652_Google.png

🤔🤔🤔😁😁😁

Ja na ich miejscu starał bym się robić wszystko, aby to żenujące i bandyckie widowisko ludzie i kibice jak najszybciej zapomnieli

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi