Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Kanada, Meksyk, USA 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Super meczycho… obawiałem się, że obie drużyny będą bały się odsłonić i to będzie mecz jednej kontry, a potem autobus. Cieszę się, że się myliłem. Tak grających Hiszpanów właśnie chciałem oglądać! Kontrolowali mecz a Francuzi nie mieli w ogóle pomysłu na akcję. Brawo Hiszpania!🇪🇸 

A tak, żeby ponarzekać: to jestem fanem talentu Yamala. Chłopak ma przed sobą przyszłość, jeśli ktoś nią dobrze pokieruje. Jest w bardzo młodym-buńczucznym wieku i rozumiem, że się frustruje…ALE te ciągłe machanie rękoma są bardzo denerwujące. Nie ma co szukać na siły fauli tam gdzie go nie było. 

Druga sprawa to zachowanie Kyliana względem bramkarza Hiszpanów. Brak zainteresowania piłką, tylko chęć fizycznego kontaktu. Mega niesportowe zachowanie, które trzeba tępić. 

A dziś życzyłbym sobie wygranej Argentyny 🇦🇷😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się.  Wstyd co zrobil . Argentynie też kibicuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hiszpania w końcu pokazała pełnię swojej klasy i zamknęła usta niedowiarkom. Taktycznie doskonale rozegrali Francję, która w środku pola przegrała ten mecz i nie potrafili przebić się przez obronę, która doskonale trzymała linię. Olise już na początku powinien dostać czerwo, niefortunny ale jednak faul Digne na Yamalu, kontuzja Saliby jeszcze bardziej pokrzyżowała plany Francużów. 

Jednak niepisana teoria mówiąca, że każdej topowej drużynie w turnieju zdarza się słabszy mecz idealnie odniosła się do Francji.

W takiej formie Hiszpanie będą nie do zatrzymania w finale. Będę im kibicował w finale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystko już powiedziano - Hiszpania zagrała imponująco.

A zdjęcie na dziś:

15883322921659.thumb.jpg.aa6f399c33dff4a6418f2cb2b3fe9c39.jpg

To oczywiście po meczu towarzyskim w 1980, jeszcze z czasów, gdy wymiana koszulek następowała od razu na murawie. Swoją drogą - mam sentyment do kilku projektów firmy Admiral, dziś już mocno zapomnianej. Oprócz tych słynnych koszulek dla reprezentacji Anglii zrobili też świetne stroje dla Belgii, a w lidze dla Coventry, Crystal Palace, MU, Leeds i przede wszystkim dla WHU.

p.s.

A słyszeliście, że przerwa podczas finału ma zostać wydłużona, żeby pomieścić piosenkarzy?...

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam, że dziś Harry Kane pogrąży Argentynę, bo to wybitny napastnik jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Harry Kane pogrąży Argentynę..? Cóż, tak może się stać, to niewykluczone... Jednak jakoś... nie wydaje mi się. Ale... kto wie!  :D  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak to dzisiaj wyjdzie. Trzymam kciuki za Anglię. 💪🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako anglista/tłumacz przysięgły, czuję się w obowiązku przypomnieć kilka faktów:

1. Pod Grunwaldem angielscy rycerze walczyli po stronie Krzyżaków - przypominam: DZISIAJ JEST PIĘTNASTY LIPCA!!!

2. Przy powstaniu styczniowym Brytyjczycy wyrazili jedynie głębokie zaniepokojenie.            

3. Po I wojnie Lloyd George pilnował, żeby Polska przypadkiem nie dostała za dużo ziemi kosztem Niemiec.

4. W 1920 roku Brytyjczycy proponowali nam linię Curzona, czyli mniej więcej: „Oddajcie pół kraju bolszewikom, może się uspokoją”.

5. W 1939 roku dali nam gwarancje, wypowiedzieli Niemcom wojnę, po czym rozpoczęli tzw. dziwną wojnę, czyli głównie czekanie.

6. Po ataku ZSRR 17 września wojny Stalinowi już nie wypowiedzieli. Najwyraźniej gwarancja obejmowała tylko jednego napastnika.

7. W sprawie Katynia wiedzieli, kto zabił, ale chwilowo bardziej opłacało się nie wiedzieć.

8. W Jałcie współdecydowali o przyszłości Polski bez udziału Polski. Klasyka dobrych sojuszniczych manier.

9. Po wojnie cofnęli uznanie polskiemu rządowi w Londynie i uznali władzę przywiezioną na sowieckich czołgach.

10. Na Defiladę Zwycięstwa w Londynie zapomnieli zaprosić polskich żołnierzy, którzy pomagali im to zwycięstwo odnieść.

A teraz, czy w KTÓREJKOLWIEK z tych spraw zawinili nam Argentyńczycy? NIE! Nie zawiedli nas przy okazji Powstania Styczniowego, nie sprzedali nas w Jałcie i, PRZEDE WSZYSTKIM, ARGENTYŃCZYCY NIE WALCZYLI PRZECIWKO NAM POD GRUNWALDEM, proszę Państwa!!!

Chyba więc oczywiste, komu trzeba dzisiaj kibicować.  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
26 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Ciekawe jak to dzisiaj wyjdzie. Trzymam kciuki za Anglię. 💪🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Ale Ty, kibic Barcelony?... ;) Żartuje, wiem, jak jest - kluby i kadry to inne narracje. Ja chcę, by obaj bramkarze byli chwaleni. Chciałbym wygraną Argentyny, ale obawiam się, że Anglia może bezlitośnie wypunktować słabsze strony obrońców tytułu.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chyba dzisiaj się nie odważą 🤔

Screenshot_20260715_204356_Instagram.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znoszę takich huliganów boiskowych. Cztety minuty, a już trzy faule, dwa bez piłki cwaniaczków z Argentyny.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Simeone to jednak geniusz. Wystarczy przy rożnym  trzymać bramkarza to nie złapie piłki. Że też nikt tego wcześniej nie ogarnął 🤣 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się, co się musi stać, by w końcu sędzia uspokoił trochę tą kopaninę.
A to kiedy w końcu sięgnął po kartkę jest kpnią.
Źle się to ogląda :/
A nawiązując do jednego wcześniejszych wpisów - Argentyna to takie jakby Niemcy;-), więc jednak jednak jestem za Anglią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, plszcto napisał(-a):

A nawiązując do jednego wcześniejszych wpisów - Argentyna to takie jakby Niemcy;-), więc jednak jednak jestem za Anglią

😅👌

Tego nie da się oglądać, a porównując wczorajszy mecz...

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście lubię jak trochę iskrzy na boisku 😁 pamiętam kiedyś klimat przed, w trakcie i po El Clásico. Atmosfera była gęsta. Póki jest to walka o wynik, a nie chęć zrobienia krzywdy jestem za takimi boiskowymi szturchaniami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, pepepatryk napisał(-a):

szturchaniami

Dobry eufemizm.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sędzia pozwala na twardą/brzydką grę, co jest z korzyścią dla Argentyny. Oni ostrzej atakują zastawiających się Anglików. 

Prawe skrzydło Anglii słabo, mało odważnie. Zresztą mam wrażenie, że obie drużyny lepiej wyglądają/bardziej próbują po tamtej stronie boiska, tzn. Anglia na lewym, a Argentyna na prawym skrzydle. Po zmianie stron powinno więcej dziać się po tej (tzn. gdzie są kamery) stronie boiska 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja osobiście lubię jak trochę iskrzy na boisku pamiętam kiedyś klimat przed, w trakcie i po El Clásico. Atmosfera była gęsta. Póki jest to walka o wynik, a nie chęć zrobienia krzywdy jestem za takimi boiskowymi szturchaniami. 

"szturchania" to są w Premier League:)
po pierwszej połowie nie widzę wielkiej różnicy między tym co robił Paragwaj a tym co robiła do tej pory Argentyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, piku napisał(-a):

Sędzia pozwala na twardą/brzydką grę, co jest z korzyścią dla Argentyny. Oni ostrzej atakują zastawiających się Anglików. 

Prawe skrzydło Anglii słabo, mało odważnie. Zresztą mam wrażenie, że obie drużyny lepiej wyglądają/bardziej próbują po tamtej stronie boiska, tzn. Anglia na lewym, a Argentyna na prawym skrzydle. Po zmianie stron powinno więcej dziać się po tej (tzn. gdzie są kamery) stronie boiska 😉

No i na przekór akcja bramkowa Anglików poszła z prawego skrzydła 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestali faulować, jak stracili bramkę 😅

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Anglicy taką grą nie zasługują na finał.

Przestali faulować i wygrali => proste. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi