Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jest takie małe forum w sumie podobne do naszego 😉 Singapore Watch Club. Co prawa oni nie są odrzucani przez Nomosa a robia np współpracę z Cartier ale łączy nas jedna rzecz - tam nie ma wspolnego projektu czy gremialnego decydowania jak co ma wyglądać - maksymalne pada pytanie z kim klub chce zrobić zegarek.

Sam w starym wątku byłem zaangażowany, coś tam opiniowalem, trochę tworzyłem. W pewnym momencie nasza dyskusja pokazała, że każdy mial swoje zdanie i inna wizję zegarka. Dlatego w sumie cieszę się, że zostaniemy postawieni przed faktem.

Czy sam kupię? Tego nie wiem, przekonam sie po premierze, ale mocno trzymam kciuki i wierzę w zdolności zaangażowanych - chały nie zobaczymy a reszta to kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Jan napisał(-a):

Jest takie małe forum w sumie podobne do naszego 😉 Singapore Watch Club. Co prawa oni nie są odrzucani przez Nomosa a robia np współpracę z Cartier ale łączy nas jedna rzecz - tam nie ma wspolnego projektu czy gremialnego decydowania jak co ma wyglądać - maksymalne pada pytanie z kim klub chce zrobić zegarek.

Sam w starym wątku byłem zaangażowany, coś tam opiniowalem, trochę tworzyłem. W pewnym momencie nasza dyskusja pokazała, że każdy mial swoje zdanie i inna wizję zegarka. Dlatego w sumie cieszę się, że zostaniemy postawieni przed faktem.

Czy sam kupię? Tego nie wiem, przekonam sie po premierze, ale mocno trzymam kciuki i wierzę w zdolności zaangażowanych - chały nie zobaczymy a reszta to kwestia gustu.

Z czasem będziemy robić też projekty z Cartierem, bo jest w nas potencjał, ale od czegoś trzeba zacząć 🙂

A, no i założony budżet był nie ten 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hrabia napisał(-a):

To dżiszoki posprzedawaj ;)  

Że co 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienie co się podziało z Nomosem. Szkoda, że tak wyszło, podejrzewam, że sama marka jak i grupowe projektowanie wpływało pozytywnie na zainteresowanie projektem.

Teraz rzeczywiście wszystko będzie zależeć od indywidualnych upodobań. Czekam z niecierpliwością na dalsze informacje :) 

Czy dobrze rozumiem, że trzeci partner to jakiś sklep/dystrybutor który dostanie swoją pulę zegarków?

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy chcieli byc premium ( sprzedawaj mniej ale drozej, excel sie zgadzal - a utrata pokrycia rynku sie nie przejmuj ), Skoda, Peugeot,VW i teraz wychodzi ze tez Nomos. Moim zdaniem to ze wykonywali te limitacje dla klubow i organizacji bylo fajne i ocieplalo wizerunek tej marki... ale widac teraz ida tam gdzie wszyscy w Glashutte...premium mua mua. Skonczy sie na niewielkich zmianach w samych zegarkach za to ceny skocza o 100% w gore. A na koncu za pare lat ( jak sie ogarną wzorniczo ) wjada chinczycy  ktorzy rozumieja kazdy segment i tworza oferte dla kazdego i pozamiataja takie stosunkowo mlode marki. 

Tak, sami sobie jestesmy winni. Pycha kroczy przed upadkiem. 

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, KLXN napisał(-a):

Dzięki za wyjaśnienie co się podziało z Nomosem. Szkoda, że tak wyszło, podejrzewam, że sama marka jak i grupowe projektowanie wpływało pozytywnie na zainteresowanie projektem.

Teraz rzeczywiście wszystko będzie zależeć od indywidualnych upodobań. Czekam z niecierpliwością na dalsze informacje :) 

Czy dobrze rozumiem, że trzeci partner to jakiś sklep/dystrybutor który dostanie swoją pulę zegarków?

Wszystko sie wyjasni juz niedlugo, ale nie, Trzeci Partner to zaden dystrybutor, czy sklep. Mam kontakt z CEO, a zegarki otrzymamy (jesli oczywiscie beda chetni) bezposrednio z manufaktury.

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale stylistyke zegarka i kierunek designu mozesz wskazac ? Wizytowy, Casual, Sport ? Brzmi ciekawie. Pozostaje czekac. Ja bym sie ucieszyl np z Vulcaina czy Fortisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Wszyscy chcieli byc premium ( sprzedawaj mniej ale drozej, excel sie zgadzal - a utrata pokrycia rynku sie nie przejmuj ), Skoda, Peugeot,VW i teraz wychodzi ze tez Nomos. Moim zdaniem to ze wykonywali te limitacje dla klubow i organizacji bylo fajne i ocieplalo wizerunek tej marki... ale widac teraz ida tam gdzie wszyscy w Glashutte...premium mua mua. Skonczy sie na niewielkich zmianach w samych zegarkach za to ceny skocza o 100% w gore. A na koncu za pare lat ( jak sie ogarną wzorniczo ) wjada chinczycy  ktorzy rozumieja kazdy segment i tworza oferte dla kazdego i pozamiataja takie stosunkowo mlode marki. 

Tak, sami sobie jestesmy winni. Pycha kroczy przed upadkiem. 

Powiedziano mi, ze Nomos w przeszlosci zrobil jedynie jedna limitacje bezposrednio dla klubu. Reszta byla robiona dla dystrybutorow i retailerow, wiec pewnie byly to pewnego rodzaju transakcje wiazane.

Jestem w stanie ich zrozumiec, jest to firma, a nie fundacja charytatywna. Na koniec dnia musi byc jakas korzysc dla firmy, jak nie finansowa to chociaz marketingowa.

Ty tez po kosztach projektu dla Klubu nie robiles 😉

3 minuty temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Ale stylistyke zegarka i kierunek designu mozesz wskazac ? Wizytowy, Casual, Sport ? Brzmi ciekawie. Pozostaje czekac. Ja bym sie ucieszyl np z Vulcaina czy Fortisa.

Juz niedlugo bedzie wszystko jasne 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bzdura ze dla takiej marki 100szt sprzedanych zegarkow z tarcza ktorej nie trzeba budowac stylistycznie od nowa a jedynie zrobic ja w nowych kolorach byloby nieoplacalne. Nie utyskuj nad nimi. Zwykly bełkot marketingowy. Zwykle takie projekty koordynuja lokalni dystrybutorzy a Nomos w Polsce nigdy nie mial rynku poza marginalna grupa paru pasjonatow. Z punktu widzenia marketingowego projekt neutralny, ani nobilitacji ani ujmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie projekty Nomosa, które się pojawiły w propozycjach nie były designerską rewolucją, więc zakładam, że wyprodukowanie limitki nie byłoby dla nich wielkim wyzwaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Nomosem słabo wyszło. 
Jednak koniec końców, jeśli trzecim partnerem okaże się Chronos albo jakiś zagraniczny portal, a producentem będzie w miarę uznana marka, to wyjdzie z tego kolekcjonerska gratka, którą warto będzie mieć. 
Myślę, że w takiej formule projekt ma większe szanse powodzenia, niż przy demokratycznych wyborach, gdzie połowa się obrazi 😉

Niemniej, nie wrzucając nikomu kamyków do ogródka, a tylko w formule lessons learned, jeśli ktoś się mocno zaangażował (czasem, pracą), jak kolega @kkwpk, to warto by po jakiejś NDA poinformować go co i jak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

To bzdura ze dla takiej marki 100szt sprzedanych zegarkow z tarcza ktorej nie trzeba budowac stylistycznie od nowa a jedynie zrobic ja w nowych kolorach byloby nieoplacalne. Nie utyskuj nad nimi. Zwykly bełkot marketingowy. Zwykle takie projekty koordynuja lokalni dystrybutorzy a Nomos w Polsce nigdy nie mial rynku poza marginalna grupa paru pasjonatow. Z punktu widzenia marketingowego projekt neutralny, ani nobilitacji ani ujmy.

Zapominasz, ze pracuje w branzy i wiem jakie sa koszty takich projektow. To co z Twojego micro-brandowego punktu widzenia moze sie oplacac, niekoniecznie sie oplaca innym markom.

Nie wiem jakie maja w Nomosie cele marketingowe, wiec nie jestem w stanie okreslic czy zrobienie dla nas projektu byloby neutralne.

25 minut temu, rafi napisał(-a):

Niemniej, nie wrzucając nikomu kamyków do ogródka, a tylko w formule lessons learned, jeśli ktoś się mocno zaangażował (czasem, pracą), jak kolega @kkwpk, to warto by po jakiejś NDA poinformować go co i jak. 

Po 1 

Tak, zeby nie bylo… Kolega @kkwpk zaoferowal na forum w listopadzie 2025 chec pomocy, ktora nie powiem, by sie przydala. Pisalem do niego na priv, ale nigdy mi nie odpisal.

Po 2

Dlaczego wtajemniczac tylko Kolege @kkwpk, a nie wszystkich, ktorzy wlozyli niemala prace w projekty? Dlaczego jednak nie wszystkich forumowiczow? I tak dalej…

😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie raczej, czy rozmawiając z nimi dyskutowałeś o 100szt w retail price czy o 30-40szt czy też w ogóle nie podawałeś ilości. Tu mógł być klucz, że się im nie chciało.

W rozmowach z takimi producentami, raczej trzeba określić już twarde dane graniczne. Ich nie obchodzi, że może uzbieramy 30 a może 40 a może 100 chętnych.

Inna sprawa, że wątpię że na tym forum te 100szt w retail price znalazło by nabywców.

Pomysł z partnerem pośredniczącym nie jest głupi, być może ten prartner poratuje także i weźmie na siebie nadwyżkę ewentualnych zegarków gdyby było wymaganie minimum. Da gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Pytanie raczej, czy rozmawiając z nimi dyskutowałeś o 100szt w retail price czy o 30-40szt czy też w ogóle nie podawałeś ilości. Tu mógł być klucz, że się im nie chciało.

W rozmowach z takimi producentami, raczej trzeba określić już twarde dane graniczne. Ich nie obchodzi, że może uzbieramy 30 a może 40 a może 100 chętnych.

Inna sprawa, że wątpię że na tym forum te 100szt w retail price znalazło by nabywców.

Pomysł z partnerem pośredniczącym nie jest głupi, być może ten prartner poratuje także i weźmie na siebie nadwyżkę ewentualnych zegarków gdyby było wymaganie minimum. Da gwarancje.

Gdy tylko przedstawilem opcje firm, ktore mozemy rozpatrywac jako potencjalnego partnera do wykonania projektu, twierdziles, ze Nomos i inne duze firmy za nic sie nie zgodza.

Udowodnilem Ci, ze jest inaczej.

Teraz pouczasz mnie jak rozmawiac… 🤦‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, pouczam. Dobrze. Już się zamykam. Może napisz od razu, że zadawanie pytań jest niedozwolone. 

PS. Tak w oparciu o swoje rozmowy sprzed kilku lat twierdziłem, że Nomos się nie zgodzi. To Ty dałeś nam nadzieję. Wyszło na moje ale wcale się z tego nie cieszę. No ale musze przyznać, że ładnie odwróciłeś kota ogonem. Możesz śmiało być politykiem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodził się, ale się nie zgodził 😁

To wątek o klubowym zegarku a nie urażonym ego dwóch starszych panów 😜

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

To wątek o klubowym zegarku a nie urażonym ego dwóch starszych panów 😜

Raczej zdrowa, zawodowa rywalizacja 😀

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Acha, pouczam. Dobrze. Już się zamykam. Może napisz od razu, że zadawanie pytań jest niedozwolone. 

PS. Tak w oparciu o swoje rozmowy sprzed kilku lat twierdziłem, że Nomos się nie zgodzi. To Ty dałeś nam nadzieję. Wyszło na moje ale wcale się z tego nie cieszę. No ale musze przyznać, że ładnie odwróciłeś kota ogonem. Możesz śmiało być politykiem 🙂

Mozesz zadawac pytania, oczywiscie, a ja postaram sie na nie odpowiedziec (jesli bede w stanie).

Wierze, ze masz dobre intencje 👍

I nie wyszlo na Twoje, Nomos sie zgodzil 🙂

Projekt zostal uwalony na jednym z etapow.

Jestesmy tu wszyscy po to samo. Zalezy nam na ciekawym projekcie klubowym. Czy ten ktory zaprezentujemy bedzie odpowiadac wszystkim? Pewnie nie. Czy bedzie ciekawy? Mam nadzieje, ze tak 🙂

Tez jestem rozczarowany Nomosem, jak pisalem, biore za to odpowiedzialnosc na swoje ramiona. Tak jak i odpowiedzialnosc za ten projekt, ale na nim swiat sie nie konczy. Tylko od nas zalezy czy beda nastepne Klubowe projekty. Kazdy z nas moze sie zaangazowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezależnie od wielkiej tajemnicy dotyczącej  projektu interesuje mnie jeszcze jedna niewiadoma. Na ilu nabywców może liczyć klubowy zegarek za 6 tysięcy, a na ilu za 12?  

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Anansi napisał(-a):

Niezależnie od wielkiej tajemnicy dotyczącej  projektu interesuje mnie jeszcze jedna niewiadoma. Na ilu nabywców może liczyć klubowy zegarek za 6 tysięcy, a na ilu za 12?  

Nie bardzo rozumiem pytanie… Rozwiniesz, proszę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Nie bardzo rozumiem pytanie… Rozwiniesz, proszę?

Myślę że @Anansi chodzi o to jaką liczbę potencjalnych nabywców, odnośnie tego tajemniczego zegarka. w przedstawionym budżecie realnie zakładacie?

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Daito napisał(-a):

Myślę że @Anansi chodzi o to jaką liczbę potencjalnych nabywców, odnośnie tego tajemniczego zegarka. w przedstawionym budżecie realnie zakładacie?

Odpowiedz wiazalaby sie z ujawnieniem jaka limitacje bedzie miec zegarek, a tego na razie nie mozemy zrobic 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi