Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem Ball NM1058D-S4J-GY.

zegarek-meski-ball-engineer-hydrocarbon-nm1058d-s4j-gy-1.jpg

Po dokonaniu pomiarów w warunkach domowych wychodzi mi, że zegarek ma opóźnienie sięgające 10 sekund na 48 godzin.

Czy wartto oddawać do do kalibracji ?

Kalibracja zostanie wykonana w ramach gwarancji w oficjalnym serwisei Ball: 

Doliński Watch Service
plac Uniwersytecki 15B, 50-137 Wrocław

Widziałem już gdzieś na internecie kilka zdjęć po sewisie zagrków w tym punkcie i zdjęcia te pokazywały zegarki, które wróciły po serwisie z jakimiś paprochami pomiędzy tarczą a szkłem.
Zastanawiam się wiec na rzeczywistą jakością usług tego sewisu.
Miał ktoś z Was doświadczenia praktyczne z tym serwisem, najlepiej w kwestii kalibracji zegarka ?
Proszę o wszelkie opinie.
Dziękuję.

Pozdro...
Andrzej S.

Edytowane przez MC_NEO_76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam kiedyś kalibrowali Seiko baby alpinist. Było ok. Po czasie zegarek chyba jednak wrócił do fabrycznej normy. Nie nosiłem go za dużo.
Doliński jest ogólnie spoko, ale to chyba zależy, kto akurat jest w pracy. Szef jest miły, niektórzy pracownicy mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli odchyłka mieści się w granicy tolerancji dokładności mechanizmu to raczej nie będą podjęcia tematu, bo "ten typ tak ma".

Osobiście jeszcze ponosiłbym go trochę (miesiąc, dwa regularnie) i w razie braku zmiany próbowałbym oddać zegarek do regulacji.

Elementy mechanizmu muszą się trochę dotrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, a już z pewnością nie po tak krótkim okresie używania. Paprochów nie nasypią, tak niewielkie odchyłki na tym klonie ETA 2824 nie wymagają wyjęcia/rozebrania mechanizmu. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, MC_NEO_76 napisał(-a):

Witam,

Po dokonaniu pomiarów w warunkach domowych wychodzi mi, że zegarek ma opóźnienie sięgające 10 sekund na 48 godzin.

Doliński Watch Service

Widziałem już gdzieś na internecie kilka zdjęć po sewisie zagrków w tym punkcie i zdjęcia te pokazywały zegarki, które wróciły po serwisie z jakimiś paprochami pomiędzy tarczą a szkłem.
Miał ktoś z Was doświadczenia praktyczne z tym serwisem, najlepiej w kwestii kalibracji zegarka ?
Dziękuję.

Pozdro...
Andrzej S.

Jeżeli zegarek jest nowy to ponoś a potem wyślij do nich. Miałem tak że swoim Ball aero gmt. Po regulacji trzyma cosc. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to spóźnianie Cię irytuje, to wyślij do serwisu. Weż pod uwagę, że to zegarek mechaniczny, więc nie bedzię chodził jak kwarcowy, kilkusekundowe dobowe odchyłki są szymś normalnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest nowy - daj mu miesiąc czasu na ułożenie się. Jeżeli nic się do tego czasu nie zmieni, wysyłaj na serwis gwarancyjny. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, MC_NEO_76 napisał(-a):

Witam,

Doliński Watch Service

Dziękuję.

Pozdro...
Andrzej S.

To po kolei. Dla Trainmaster Roman z RR1102, jeśli przyjmujemy deklarowaną tolerancję ±15 s/d, −10 s/d mieści się w specyfikacji. To raz. Dwa - czy nosisz go aktywnie? Zjawisko izochronizmu występuje wtedy, kiedy sprężyna słabo nakręona pogarsza dokładność zegarka. Praca biurowa często jej nie nakręca odpowiednio. Machaj ręką, idź na spacer, porób pajacyki. Trzy - jak jest nowy to faktycznie jest szansa, że się ułoży po paru tygodniach pracy. 

Generalnie ja bym go nie wysyłał. Za duże ryzyko przypału w serwisie a gra nie warta świeczki. Wg mnie on chodzi dobrze. Automaty/manuale tak mają, chcesz dokładności kup kwarca :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Zjawisko izochronizmu występuje wtedy, kiedy sprężyna słabo nakręona pogarsza dokładność zegarka.

Izochronizm to zjawisko jak najbardziej pożądane w zegarku mechanicznym. I występuje wtedy, gdy stopień nakręcenia nie wpływa na częstotliwość drgań, a tym samym na precyzję chodu. A to co opisujesz, to problem z brakiem izochronizmu układu. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze radzą - ponos zegarek z miesiąc i wtedy okaże się jak dokładny jest mechanizm w codziennym użytkowaniu. Naciąg sprężyny ma duży wpływ na dokładnosc. Zazwyczaj ocenia się mechanizm w pełni nakręcony.  
Po miesiącu możesz zacząć odkładać zegarek na noc w różnych pozycjach i obserwować jak ma to wpływ na dokładność. Dla przykładu mój zegarek robi -3s na dobę jak go odkładam koronką do góry, i +2 jak koronka w dół. Jak noszę zegarek codziennie to na nadgarstku robi -1s. Odkładam go koronką w dół na noc i po 4 miesiącach noszenia dewiacją wyniosła 0s. 
Podobnie może zachowywać się two zegarek, w różnych pozycjach odchyłka będzie inna.

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Jogi napisał(-a):

Izochronizm to zjawisko jak najbardziej pożądane w zegarku mechanicznym. I występuje wtedy, gdy stopień nakręcenia nie wpływa na częstotliwość drgań, a tym samym na precyzję chodu. A to co opisujesz, to problem z brakiem izochronizmu układu. 

Tak, dzięki za czujność. Pokręciłem. Jak zegarek ma dobry izochronizm to trzyma dokładność.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi