Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Uhrenfreund napisał(-a):

Powieść z czasów Bolesława Chrobrego. 

IMG_20241101_211451.jpg

Super!

Wszystkie powieści piastowskie Bunscha są świetne. Czytałem w podstawówce i to mnie naprawdę wkręciło w zainteresowanie historią w ogóle, mimo że wiadomo, to beletrystyka. 
Czytałeś wcześniejsze dwie tj. Dzikowy skarb oraz Ojciec i syn?

Edytowane przez agremi
Poprawka z pisowskie na piastowskie. 🤣

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, agremi napisał(-a):

Tak, czytam po kolei ale z przerwami na inne lektury. Podobają mi się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spacer.png

Troche biografii, troche genealogii, z dbaloscia o fakty historyczne, z humorem...
Jakbym sie mial czepiac to moze zbyt wiele o jednym z przodkow ale to dosc ciekawa
postac, majaca zdaje sie wplyw na losy Polski, choc malo znana.
o Jacku niewiele i zastanawiam sie czy to niechec autora do ww. czy solidarnosc rodzinna

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.11.2024 o 21:42, agremi napisał(-a):

Super!

Wszystkie powieści piastowskie Bunscha są świetne. Czytałem w podstawówce i to mnie naprawdę wkręciło w zainteresowanie historią w ogóle, mimo że wiadomo, to beletrystyka. 

W swoim czasie przeszedłem przez prawie cały Cykl Piastowski,

ale największe wrażenie Bunsch zrobił na mnie w zupełnie innych klimatach

antycznej Grecji

- Trylogia: "Olimpias", "Parmenion", "Aleksander".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, AspirantS napisał(-a):

W swoim czasie przeszedłem przez prawie cały Cykl Piastowski,

ale największe wrażenie Bunsch zrobił na mnie w zupełnie innych klimatach

antycznej Grecji

- Trylogia: "Olimpias", "Parmenion", "Aleksander".

Te też były dobre, ale do mnie jednak piastowskie bardziej przemawiały. 🙂

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moje pierwsze zetknięcie z tym japońskim autorem. Styl pisarski i sama historia tak mnie zainteresowały i wciągnęły, że aktualnie czytam część drugą.

IMG_20241027_150000557.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kingcrimson napisał(-a):

To moje pierwsze zetknięcie z tym japońskim autorem. Styl pisarski i sama historia tak mnie zainteresowały i wciągnęły, że aktualnie czytam część drugą.

IMG_20241027_150000557.jpg

Brawo! Gratuluję decyzji.
Warto, bo Murakami kreuje naprawdę niezwykłe światy. Aczkolwiek nie każdy jest w stanie go „przetrawić”. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, agremi napisał(-a):

Brawo! Gratuluję decyzji.
Warto, bo Murakami kreuje naprawdę niezwykłe światy. Aczkolwiek nie każdy jest w stanie go „przetrawić”. 

Kreuje też niezwykły klimat, który bardzo cenię w literaturze. Z krótkiego streszczenia historia może wydawać się wydumana lub wręcz banalna ale gdy zacznie się czytać to pochłania, intryguje, daje do myślenia. Napewno sięgnę po kolejne książki jego autorstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porąb i spal. Lars Mitting. Wszystko co mężczyzna powinien wiedzieć o drewnie. Dla mnie bardzo dobra rzecz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mroova napisał(-a):

😉 Od @Moonlight pożyczyłeś?

O proszę, faktycznie na poprzedniej stronie jest,  kupiłem dziś w galerii, czekając aż małżonka wydzie z odzieżowego...

:D

czekałem na tą historię, ale ostatnio miałem inne zajęcia i nawet nie wiedziałem że wyszła...

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, mroova napisał(-a):

😉 Od @Moonlight pożyczyłeś?

Niestety nie mieszkam w bibliotece 😂

Więc mam za mało miejsca na trzymanie wszystkich ciekawych pozycji w wersji papierowej. Czytam głównie na ekranie telefonu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Moonlight napisał(-a):

Czytam głównie na ekranie

Ja kiedyś tego nie znosiłem (nabyty od rodziców kult książki), ale do Kindle przekonałem się jedenaście lat temu w trakcie trzy i pół - tygodniowego tripu po Indiach - ratował przed dłużyzną przejazdów i przelotów. Muszę go zmienić, bo coraz mniej książek w formacie mobi 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_7588.jpeg

6 godzin temu, mroova napisał(-a):

Ja kiedyś tego nie znosiłem (nabyty od rodziców kult książki), ale do Kindle przekonałem się jedenaście lat temu w trakcie trzy i pół - tygodniowego tripu po Indiach - ratował przed dłużyzną przejazdów i przelotów. Muszę go zmienić, bo coraz mniej książek w formacie mobi 🙂 

Kindle wycofuje się z mobi i od roku obsługuje epub, o ile mi wiadomo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, agremi napisał(-a):

IMG_7588.jpeg

Kindle wycofuje się z mobi i od roku obsługuje epub, o ile mi wiadomo. 

Chyba tylko przy przesyłaniu książki bezprzewodowo. Książki przesyłane kablem jak najbardziej działają z mobi. Każdego nabytego ebooka przesyłam w mobi i działa. Co więcej, nie zauważyłem, żeby księgarnie nie sprzedawały ebookow w mobilnej, zawsze są co najmniej 2 formaty, mobi i epub. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.11.2024 o 11:47, mroova napisał(-a):

Teraz księgarnie mają wszystkie epub. Polecam jednak wypróbowanie programu "Send to Kindle". Pozwala ładnie edytować autora i tytuł. I wygodnie, w ciągu kilku minut, masz książkę na urządzeniu i na koncie.

A tak przy okazji to teraz nowy Kindle jest w promocji 13%. Ręce mi ciągnie na kompie żeby kliknąć...😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krathor gdzie ten czytnik taniej ? Mam też chrapkę  na niego bo właśnie mieszkam w bibliotece...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi