Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Fajna pozycja z polskiej fantastyki socjologicznej. Więcej o serii piszę w wątku hobbystycznym

wojnyurojone.jpg

Edytowane przez Krathor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250205_230027.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, loco50 napisał(-a):

20250205_230027.JPG

Książka bardzo na czasie, ale jakoś nie mam przekonania do Zychowicza. Jakaś opinia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krathor napisał(-a):

Książka bardzo na czasie, ale jakoś nie mam przekonania do Zychowicza. Jakaś opinia?

Zacząłem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponad 20 latach powracam do Mrocznej Wieży. Wówczas przerwałem wędrówkę gdzieś w połowie drogi. W związku z upływem czasu i dziurach w pamięci zaczynam od początku.

IMG_20250210_112338149~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał Śmielak: Wnyki. Kościół Chrystusa Mściwego 

Wcześniej tego autora: Osada 8/10; Wilcza chata 7/10.

IMG_2539.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Outsider w życiu, outsider w górach. Szósta próba, wejście na Nanga Parbat i tragiczny finał. Śledząc jego losy chyba niestety musiało się tak skończyć.

IMG_20250217_075033751~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przerwie między beletrystyką próba zrozumienia zmian jakie zaszły w USA

IMG_2547.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.02.2025 o 13:27, Uhrenfreund napisał(-a):

Druga część 

IMG_20250215_090010.jpg

Nie wiem czy znasz ale Clarke'a lepsze jest 'Spotkanie z Ramą". W ogóle to Clarke najlepszy jest w opowiadaniach, Jakbyś coś chciał godnego polecenia to służę pomocą. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krathor napisał(-a):

Nie wiem czy znasz ale Clarke'a lepsze jest 'Spotkanie z Ramą".

Nie czytałem ale skoro rekomendujesz to przeczytam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od paru lat już nie czytam powieści, bo nie mam czasu z powodu tego bezwzględnego "złodzieja czasu" smartphone, który leży zawsze pod ręką i kusi. Zawsze interesowałem się filozofią i psychologią. Czyta się takie pozycje powoli, więc jak przerobię 12 w ciągu roku, to maks. Teraz przerabiam Maríasa, który podzielał stanowisko swojego przyjaciela Ortegi y Gasseta o tym, że życie jest aktywnością, czyli nie coś, co jest, lecz coś, co się czyni: "ja jestem mną i moimi okolicznościami".

20250222_091342.jpg

20250222_091400.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniewaz moj syn wymienial czytnik, stalem sie beneficjentem uzywanego Kindla,
to moje drugie podejscie do tej technologi czytelnictwa i przyznaje ze chyba sie polubimy

aktualnie na rozkladzie Jan Karski. Jedno życie. Kompletna opowieść, W. Piasecki,
pomimo ze to rys biograficzny autor kapitalnie ukazuje zycie Kozielewskiego na tle wydarzen
politycznych, ekonomicznych, spolecznych II RP, dodatkowo jesli ktos mieszka w Lodzi albo
interesuje sie historia miasta znajdzie wiele smaczkow... polecam

spacer.png

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzisiaj o 4 rano skończyłem czytać ''Fregata Pallada''  :) bo pomimo że książka podobała mi się od początku, to ostatni rozdział okazał się najciekawszym :)

Po raz pierwszy o tej książce dowiedziałem się u Maksim'a Gorki. Wspominał, że po przeczytaniu, wywarła na niego strasznie wielki wpływ i że podobały mu się przygody autora w tej podróży dookoła świata.

Została wydana w 1960 roku w nakładzie tylko 5250 sztuk przez wydawnictwo ISKRY i nigdy to nie zostało powtórzone. To też dlatego szukałem jej prawie 2 lata na internetach, a egzemplarz który dostałem, przed czytaniem musiałem wzmocnić taśmą, żeby się nie rozleciał przy czytaniu. Co ciekawe, były wznawiane wydania we Francji, na Słowacji, w Rosji, po angielsku...tylko nie po Polsku. 

Fajne były te dwa lata szukania , bo trafiłem przy tym myszkowaniu na Ossendowskiego. Obaj panowie pięknie się uzupełnili, bo obaj mają taki czysty, prosty i nie skomplikowany język pisania który - przy tego typu relacjach -  trafia w moje gusta. 

Napiszę jeszcze, ze Gonczarow miał strasznie prorocze spostrzeżenia co do portów w Honk-Kong'u i Szanghaju. Po przybiciu w 1853 roku do tych dwóch portów, już wtedy  zauważył, że te dwa miejsca na pewno odegrają w przyszłości wielką role, jeżeli chodzi o światowy handel. Z perspektywy czasu, można powiedzieć że miał 120% racji, bo jak wiemy, tak też się stało. 

Nie każdy lubi taki prosty nieskomplikowany styl pisarski, ale prawdę pisząc, w książkach podróżniczych inny by chyba nie zdał egzaminu. Ja nie żałuje ze będę dzisiaj chodził cały dzień nie wyspany. :P 

Dobra, a teraz wracam do Ossendowskiego. Wczoraj po Fregacie zabrałem się za ''Od szczytu do otchłani'' i zapowiada się całkiem przyjemnie. 

20250227_111704.jpg

Edytowane przez -mrovka-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, -mrovka- napisał(-a):

Dobra, a teraz wracam do Ossendowskiego. Wczoraj po Fregacie zabrałem się za ''Od szczytu do otchłani'' i zapowiada się całkiem przyjemnie. 

z Ossendowskim radze byc ostroznym, to taki troche baron Münchhausen ale nie odbieram mu talentu literackiego,
widze ze bylo copy&paste na Lubimyczytac ; )

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka lektura na najbliższe dni

345cfa1563aa62fd4acd52850c59c188.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.Pilis: Cisza w Pogrance

9/10

#Wołyń, #1943
image.thumb.jpeg.9d3a2efbbefe62afdf915e0d09306261.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2025 o 09:02, Krathor napisał(-a):

Nie wiem czy znasz ale Clarke'a lepsze jest 'Spotkanie z Ramą".  🙂

Niestety w mojej bibliotece nie ma. Na razie poczytam to:

IMG_20250308_120656.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 27.02.2025 o 13:48, neclocus napisał(-a):

z Ossendowskim radze byc ostroznym, to taki troche baron Münchhausen ale nie odbieram mu talentu literackiego,
widze ze bylo copy&paste na Lubimyczytac ; )

Lubie czytać Ossendowskiego. Może trochę inaczej - polubiłem czytać. Można u niego spotkać opisy rzeczy, które już dzisiaj nie istnieją :) No i zdarzyło mi się dwa razy,że jego opisy, znalazłem w innych książkach u innych autorów.

Skończyłem czytać kilka dni temu  ''Od szczytu do otchłani''

Pierwsza połowa książki była jak inne. Tzn przygody w odległej Azji itp, ale druga połowa była o wiele ciekawsza, bo stał się więźniem politycznym i opisywał więzienie i samych więźniów, w czasach gdy rozgaszczał się bolszewizm w Rosji - no i to było ciekawsze :) 

Teraz mielę ''W ludzkiej i leśnej kniej''  - fajnie się czyta, bo są krótkie rozdziały i każdy rozdział opisuje zupełnie coś innego.

Nie mnie oceniać jak bardzo koloryzuje siebie samego, bo aż tak obeznany w świecie literackim nie jestem, ale opisy przyrody lub przytaczanie przez niego różnych legend i podań z Azji to łykam w całości.

Smaczku dodaje też fakt, ze przez książkę ''Lenin'' dostał bana w komunistycznej Polsce. Wiec zakładam że typowym 'wodolejem' nie był.

Przyznaje, że na lubimy czytać było kopiuj wklej. Obiecuję ze następnym razem będę bardziej kreatywny

Edytowane przez -mrovka-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, -mrovka- napisał(-a):

Przyznaje, że na lubimy czytać było kopiuj wklej. Obiecuję ze następnym razem będę bardziej kreatywny

zartowalem, nie widze nic zlego w umieszczeniu tej samej recenzji w roznych miejscach, 
nie kopiowales innych tylko swoj tekst, pozdrawiam : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi