Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Władek Meller

Polpora - następna kolekcja !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Denhor - co to znaczy wg Ciebie - wejść w masową produkcję?

Tak po prostu postanawiasz- będe produkował 1000 000 zegarków?

Zdajesz sobie sprawę z problemów logistycznych - ilość werków - kto sprzeda tyle, linie produkcyjne, zatrudnienie odpowiedniej ilości fachowców? I wiele innych niewymienionych problemów. Prosze nie piszcie bzdur.

PS

Ani Eris Ani tym bardziej Vichy to nie są w żadnym wypadku kosmetyki ekskluzywne. W obu przypadkach to moim zdaniem co najwyżej średnia półka - przy czym Pani Eris wypromowała markę i słusznie teraz wnzszuje sobie więcej - a Vichy utrzymuje poczucie ekskuzywności przez specyficzny kanał dystrybucji. Jest to średnia marka koncernu Loreal - i zdecydowanie nie jest pozycjonowana jako ekskluzywny produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok Piotrze, nie czekając na twą odpowiedź zapuściłem się w czeluścia internetowej wyszukiwarki aby znelźc ten wspomniany przez Ciebie model Orisa kosztujący połowę tego co Polpora.....rozumiem że miałeś na myśli model Oris Automatic Classic Date który notabene jak słusznie wspomniał kolega Jash jest na Sellicie, ale powiedzmy że to nie ma większego znaczenia. Otóż pragnę Cię poinformowac że model ten w oficjalnej sieci sprzedaży kosztuje koło 3000 pln co jakbym tego nie liczył, nie stanowi połowę ceny Polpory ponieważ średnia cena modelu Polpory z nowej kolekcji wynosi 3800 pln. Proszę Cię Piotrze abyś w przyszłości nieco precyzyjniej się wypowiadał bo tym razem przestrzeliłeś o jakieś kilkadziesiąt procent. A poza tym warto by było miec nieco większe pokłady patriotyzmu w sobie, nie wiem czemu tak jest ale Polacy wogóle nie potrafią się wspierac, żabojady wspierają swój biznes do upadłego, Niemcy są niewiele gorsi a my.......eh szkoda gadac

Oris nie stosuje tak wąskiej, ograniczonej do 30 sztuk limitacji i zapewne kupisz egzemplarz używany lub przeceniony za ok. 2000 zł - ale może się mylę.

Jakiś czas temu ale całkiem niedawno kupiłem Grovanę pozłacaną z ręcznym naciągiem (eta 2804-2) za niecałe 600 zł ponieważ pochodziła ze "starej kolekcji"

i była wyprzedawana

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ze tak powiem... szalu nie ma...

:) gdy patrzę na model TERRA - przychodzi mi na myśl model :) Poljota :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kupilem dzisiaj model Terra, bo mi sie bardzo spodobal. :) Wykonanie nie budzi zadnych zastrzezen, a zegarek duzo ladniejszy niz sadzilem na podstawie zdjec. Swietny zegarek do luzniejszego garnituru.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja kupilem dzisiaj model Terra, bo mi sie bardzo spodobal. :D Wykonanie nie budzi zadnych zastrzezen, a zegarek duzo ladniejszy niz sadzilem na podstawie zdjec. Swietny zegarek do luzniejszego garnituru.

Pzdr.

Nikt nie przeczy...... :)

Może się podobać...jak najbardziej- tyle, że "coś" przypomina.....

Pozdrawiam

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nikt nie przeczy...... :)

Może się podobać...jak najbardziej- tyle, że "coś" przypomina.....

Pozdrawiam

Grzegorz

Jezeli juz, to mi bardziej przypomina JLC Master Control. Choc moze Poliota tez, ale nie wiem jakiego, bo sie kompletnie na nich nie znam.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja kupilem dzisiaj model Terra, bo mi sie bardzo spodobal. :) Wykonanie nie budzi zadnych zastrzezen, a zegarek duzo ladniejszy niz sadzilem na podstawie zdjec. Swietny zegarek do luzniejszego garnituru.

Pzdr.

Fajny jest - gratulacje.

Pstryknij kolego kilka fotek.

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fajny jest - gratulacje.

Pstryknij kolego kilka fotek.

OK, ale w sobote, bo jestem poza domem.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też musiałbym uciekać z domu jakbym kupił taki zegarek :)

A poważnie gratuluję i również czekam na zdjęcia. :D

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden tanszy garniturowiec trza miec. To na wypadek jak sie idzie na "elegancka wodke". Powroty bywaja rozne :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że powstała taka firma jak Polpora, jednak czego by nie zrobili to i tak zegarki które oferują nie są warte ceny za którą ją oferują. Ale to już kwestia osób które kupują te zegarki, mimo że dla mnie niezrozumiała.

Firma nie ma i nie będzie miała środków ani know how by stworzyć własny mechanizm. Dlatego zawsze będą tam montować jakieś tanie ety. Uważam także że firma powinna usunąć ze swojej strony informację o tym że jest manufaktura bo to oszukiwanie mniej świadomych klientów a pisanie tego na mechanizmie zakrawa już o żart.

Podsumowując, zegarki tej firmy raczej nigdy nie będą cieszyły się prestiżem ani renomą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyt: "jednak czego by nie zrobili to i tak zegarki które oferują nie są warte ceny za którą ją oferują"

Warte-nie warte ..to pojęcie względne.

Czy Omega Speedmaster Pro jest "warta" ok.12000 pln ?? jeśli tak to dlaczego?,jeśli nie -to samo pytanie dlaczego??

Ktoś ustalił cenę -ktoś kupił ,jest szczęśliwy i ok.

Ja bym pewnie nie kupił ,bo nie tego klimatu poszukuję w zegarkach dla siebie ..ale pomysł z serią jazzową b.fajny,

choć klasyczne trio to raczej sax,kontrabas i perkusja niż gitara..tudzież kontrabas,fortepian perkusja ,ale to drobiazg :)

tak czy inaczej ,pozdrowienia dla posiadaczy polskich zegarków ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że powstała taka firma jak Polpora, jednak czego by nie zrobili to i tak zegarki które oferują nie są warte ceny za którą ją oferują. Ale to już kwestia osób które kupują te zegarki, mimo że dla mnie niezrozumiała.

Firma nie ma i nie będzie miała środków ani know how by stworzyć własny mechanizm. Dlatego zawsze będą tam montować jakieś tanie ety. Uważam także że firma powinna usunąć ze swojej strony informację o tym że jest manufaktura bo to oszukiwanie mniej świadomych klientów a pisanie tego na mechanizmie zakrawa już o żart.

Podsumowując, zegarki tej firmy raczej nigdy nie będą cieszyły się prestiżem ani renomą.

Mniej świadomi klienci maja dalego w tyle to czy zaklad nazywa siebie manufaktura czy nie.

Tak gwoli scisłości:

Manufaktura (łac. manus - ręka, manufactura ? rękodzieło) ? zakład produkcyjny, w którym produkcja masowa złożonego produktu końcowego odbywa się ręcznie i oparta jest na podziale pracy: poszczególne etapy produkcji wykonywane są przez pracowników wyspecjalizowanych w ich wykonywaniu.

To za Wiki - wiem, że do 100% wiarygodności temu źródełku daleko - ale to dość jasne.

Chyba bliżej do tej definicji Polporze :) niż Maurice Lacroix.

A cena - ile razy to juz było wałkowane. Niezaleznie od motywy kupującego. cena jest dobra wtedy, gdy pozwala na znależienie kupca. Te ceny proponowane przez Polpore i jej dystrybutorów pozwalaja na to - więc o co chodzi? Zawiść, jątrzenie, czy może o niemiłą ceche określana często "polactwem" - niesłusznie - ale często.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to chyba najciekawszy wątek na forum...

Dlaczego?

Bo na każdej stronie (a nazbierało się ich już sporo), przeważnie młody stażem forumowicz wpisuje swoje komentarze nt. zegarków Polpory.

Nie widziałbym w tym niczego zdrożnego, tylko że to już wielokrotnie wałkowano.

Po co wpisywać nowe, nic nie wnoszące komentarze:

- zegarki Polpory są brzydkie

- jw. i za drogie

- w tej cenie można mieć porządne szwajcary

- kto to kupi

- co to za manufaktura, skoro... itd

- dlaczego tam nie ma nic polskiego

-... itd dywagacje

Może na ten moment wystarczy już to, co zostało powiedziane?

Do wpisujących - przeczytajcie najpierw cały wątek...

Tu wpisujmy raczej to, co nowego, aktualności, zresztą zgodnie z tytułem wątku. Niech nabywcy tych zegarków wklejają tu swoje opinie i komentarze, zdjęcia, recenzje itp.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wieszak

To ja może dodam krótko, że seria Elementum jest godna uwagi.

Gdyby było mnie stać... : )

Mam nadzieję, że zachęceni sukcesem Polpory zabiorą się również

inni wytwórcy za wytwarzanie zegarków, może dla mniej wymagających.

Co do polskości zegarka, nie zauważyłem, żeby ktoś podważał niemieckość

zegarka "made in germany" ze względu na szwajcarski mechanizm.

Cóż, przypomina mi się tutaj tekst Melchiora Wańkowicza "Kundlizm",

polecam! który opisuje charakterystyczną Polakom bezinteresowną zawiść.

Jak Niemiec w manufakturze wypuści nowy Archimede z ETA, to pieją z zachwytu,

jak Polak wypuści Polporę z ETA, to... eee, szukają łosi i jeleni,

to nie na moją kieszeń, to nieciekawe i nieorygianlne,

niech zginą, przepadną.

Pozwolę sobie tutaj pójść nieco pod prąd i życzyć Polporze

wielkiego sukcesu, odwagi w nowych projektach,

i wiary, że mogą zawojować świat : )

PS. Może za dwa awanse pozwolę sobie na któryś z modeli :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

...jak Polak wypuści Polporę z ETA, to... eee, szukają łosi i jeleni,

to nie na moją kieszeń, to nieciekawe i nieorygianlne,

niech zginą, przepadną. ...

to chyba takie polskie, mieszkam blisko zachodniej granicy i nasi sąsiedzi nas w wielu sprawach nie rozumieją.

Np;. jak wychodzi niemiecka drużyna na stadion to wszyscy trzymają kciuki, jak polska to prawie każdy każe przełączyć telewizor i i mówi że takiej żenady nie ogląda.

W naszym kraju i Bill Gates miał by pod górę z zawiści.

Zegarki mogą się podobać lub nie, ale powinniśmy być dumni z napisu Made in Poland. Cały zegarmistrzowski rynek żyje z ETY i innych podzespołów więc w czym problem.

Mnie się podoba sam pomysł, inwencja i pasja że komuś się chciało. Osobiście podoba mnie się saksofon i Aqua.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SOLTYS - ale mało kto robi z zastosowania ETY zarzut... Uwagi krytyczne raczej dotyczą dizajnu i cen... I nieomal każdy kto ma jakieś uwagi krytyczne, podkreśla, że trzyma kciuki za Polpore mimo wszystko.

No i wybacz, ale analogia do polskich drużyn (szcególnie reprezentacji piłki kopanej) jest chybiona - bo to ostatnio jest żenada. (w odróżnieniu od Polpory)

I na koniec cytat z Iko:

"Może na ten moment wystarczy już to, co zostało powiedziane?

Do wpisujących - przeczytajcie najpierw cały wątek...

Tu wpisujmy raczej to, co nowego, aktualności, zresztą zgodnie z tytułem wątku. Niech nabywcy tych zegarków wklejają tu swoje opinie i komentarze, zdjęcia, recenzje itp.

Pozdrawiam

Iko"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak obiecałem zdjęcia POLPORY A E R :) :

post-2884-0-13828500-1331247984.jpg

img0024n.jpg

post-2884-0-76960900-1331248036.jpg

post-2884-0-06683500-1331248038.jpg

URL=post-2884-0-39969900-1331248209.jpg/]post-2884-0-17431500-1331248039.jpg[/url]

pozdrawiam Forumowiczów!

tomaszz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny.

I fajnie że troche dołożyli i nie wsadzili najprostszej wersji 2824 tylko jeśli mnie wzrok nie myli z tego co widze topową :lol:

I chwała im za to.

Dodam tylko że Breitling robi tak samo. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, wyhamuj; w ten sposób to byśmy wygolili Szwajcarię do cna. W tych kryteriach to Rosja miałaby więcej manufaktur :)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczy się również odwaga cywilna. Łatwo krytykować. Ja popieram każde działanie, które jest na swój ciekawe i odważne. Trzymam kciuki za Polporę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Państwo!

poniższe słowo padło może tylko jeden raz:

m o n o p o l

a ono właśnie w sposób najprostszy i kompleksowy tłumaczy zjawisko o imieniu "Polpora"

negowanie tego faktu i konsekwencji komercyjnych z nim zwiaznych robi się istotnie nudne, natomiast ciekawa będzie próba opisania specyfiki owego monopolu

dla mnie najbardziej interesujące pytanie to jak długo będzie on trwał, jakie czynniki będą miały na to wpływ

PS.

osobom, które tak jak ja, marzą o POLSKIM ZEGARKU, który będzie najlepszy na świecie, dam nadzieję...

jak wszyscy wiedzą, jak dotychczas najlepszą firmę zegarmistrzowską stworzył Polak

więc tylko my możemy TO zrobić, pozornie wszyscy inni mają wszystko i robią wszystko

ale tylko my, mamy właśnie TO czego oni nigdy nie będą mieli

najtrudniejsze to zdobyć świadomość tego, być tego pewnym i wykorzystać TO

na koniec dodam, że jeżeli będzie Ktoś, kto stworzyłby serce, to chętnie Mu w tym pomogę i stworzę również resztę ciała w taki sposób, że żadna ze znanych mi marek nie zbliży się nawet do NASZEGO ZEGARKA

a wtedy to będzie monopol absolutny...

SURSUM CORDA !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polpora jest innym typem firmy, niż tak tu chwalony i lansowany Dornbluth.

Nie ma sensu krytykować nowej polskiej firmy, skoro na mechanizmach ETA pracuje wiele klasowych, markowych zegarków, tylko nieliczne firmy modyfikują mechanizmy, fajnie by było gdyby Polpora była firmą podobną do Dornblutha i twórców AHCI, ale na razie mamy to co mamy i cieszmy się z tego.

Na dziś jest to sukces komercyjny, bo zegarki poszły jak woda, design jest moim zdaniem do przyjęcia, ktoś oczywiscie może mieć inny gust, ale poczekajmy na kolejne kolekcje, wypracowanie własnego stylu, być może na współpracę z jakimiś polskim designerami.

Na razie niech ta firma jakoś okrzepnie, wyznaczy sobie sensowny poziom produkcji i co ważniejsze sprzedaży, do budowy własnych mechanizmów, pewnego zaplecza, potrzeba o wiele więcej kapitału, nie wiem też czy byłoby miejsce dla Polpory, gdyby budowała zegarki jak Dornbluth po takich cenach.

Niech mnie ktoś poprawi ale ceny to od trochę ponad 2 tysiące do 5 tycięcy złotych ?

W Polsce nie ma takiego zaplecza, tradycji jak choćby w Saksonii, a sam pomysł produkcji polskiego zegarka wielu osobom może się wydawać egzotyczny.

Może być i tak, źe Polpora zniknie, pojawiła się na fali pewnej ciekawości polskim zegarkiem, mniejmy nadzieję, że będzie dalszy ciąg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monopol ?

Na co, na polskie zegarki ? :) Dobre ! Czas udać się do UOKiK-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.