Watch-er 1340 #7676 Napisano 2 Maja 2023 Tematyka na czasie. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26488 #7677 Napisano 3 Maja 2023 10 godzin temu, Watch-er napisał(-a): Tematyka na czasie. A propos. Dwie pierwsze godziny dają do myślenia. Szczególnie eksperymenty Dragana z Chatem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18836 #7678 Napisano 3 Maja 2023 Obie pozycje w ostatnim tygodniu widziałem i polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65973 #7679 Napisano 3 Maja 2023 1 godzinę temu, Krygo napisał(-a): Obie pozycje w ostatnim tygodniu widziałem i polecam. A o których mowa 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18836 #7680 Napisano 3 Maja 2023 (edytowane) Z dwóch postów powyżej mojego, czyli Ex Machina i już nieco mniej w temacie wątku, czyli Hejtpark z Draganem (faktycznie głównie do mniej więcej połowy odcinka). Edytowane 3 Maja 2023 przez Krygo 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6638 #7681 Napisano 5 Maja 2023 Dziś na HBO postaram się obejrzeć "Gości" - z jednej strony nie mam ochoty na taki film, ale z drugiej - ten od dłuższego czasu wydaje mi się interesujący. Mało filmów jakoś ostatnio oglądam, bo wciąż coś. Ale widziałem takie: - "Chora na siebie" - bardzo fajnie zrobiona groteska o megatoksycznej bohaterce i jej niekontrolowanym pragnieniu skupiania na sobie uwagi. - "Wieloryb" - dobry, choć bardzo teatralny. Niektóre rozmowy trochę przeciągnięte. W sumie to naprawdę najatrakcyjniejsze jest obserwowanie, jak bohater walczy ze swoją monstrualną otyłością... - "Szkoła magicznych zwierząt" - bardzo udana rzecz dla dzieci, z przesłaniem i wpadającymi w ucho na długo piosenkami. - "Bezmiar" - lubię włoskie kino, także w najnowszym jest dużo dobrych rzeczy. Tu trochę za dużo wątków, ale ogólnie warto. Portret męża Penelope Cruz stereotypowy do bólu. Przez moment myślałem, że jedno z dzieci nosi dres Sampdorii, co mogłoby być gestem wsparcia w tym dramatycznym dla klubu okresie, ale niestety nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6638 #7682 Napisano 6 Maja 2023 No i obejrzałem tych "Gości". Po zwiastunie (za długim i zbyt szczegółowym) wiedziałem, czego się spodziewać. Dyskomfortowe doświadczenie, ale na pewno warto. Są tu echa "Funny Games". Z jednej strony to film o zderzeniu z czystym złem, ale też - choć być może nie było to intencjonalne - film polityczny, o liberalnym społeczeństwie trzymanym w ryzach poprawności, ekologii i stymulowanym lęku przed "toksyczną męskością", a przez to stającym się łatwym celem. Osobną kwestią jest logika - o ile jej brak w poczynaniach bohaterów można wytłumaczyć postawami opisanymi przez psychologów, o tyle pewne elementy świata przedstawionego wydają się mało prawdopodobne. Chociaż z drugiej strony... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65973 #7683 Napisano 7 Maja 2023 Byłem z moją pociechą dobrze się bawiłem 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #7684 Napisano 8 Maja 2023 Powitoł Potwierdzam - Strażnicy galaktyki 3 - wyjątkowo pod fanów zrobione kino, sporo momentów do "wyciskania łez," kilka razy moooocno nadużyty "plot armour" ale ogólnie bardzo dobra rozrywka. Byłem z 11-latką i kilka scen według dla mnie dla trochę starszych nastolatków. 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6638 #7685 Napisano 8 Maja 2023 W weekend jeszcze jeden film wreszcie udało mi się obejrzeć: "Tamte dni, tamte noce" (oryginalny tytuł jest lepszy), które cieszyły się sporym rozgłosem kilka lat temu. Przemogłem się i oglądałem na Paramount Channel, co potężnie wydłużyło seans. Tym niemniej - podobało mi się na tyle, że być może wrócę do tego filmu. Atmosfera leniwie budowanego erotycznego napięcia i niepewności oddana świetnie (scenariusz: James Ivory!). Bertolucci zrobił w latach 90. podobny film "Ukryte pragnienia", ale tamten nie zapadł mi jakoś szczególnie w pamięć. "Tamte dni..." wydają się dużo ciekawsze, także z uwagi na nostalgiczny obraz lat 80., kulturowe nawiązania i sporo fajnych aut w kadrze Bardzo dobrzy są też aktorzy, zwłaszcza Stuhlbarg (cały czas z zegarkiem, prawdopodobnie DateJustem na bransolecie oyster) i Hammer - on przykuł moją uwagę już w podwójnej roli w wybitnym "Social Network", tu też jest świetny. Oby jego kanibalistyczne perwersje nie złamały mu kariery. No i właśnie, a propos - pomimo tematyki "Tamte dni..." nie przekraczają granicy dobrego smaku, może z wyjątkiem sceny, która - UWAGA! SPOJLER! - wydaje się wręcz nawiązaniem do słynnego mema o "wspólnym jedzeniu pączusia"... Ale, powtórzę - godny uwagi film. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26488 #7686 Napisano 12 Maja 2023 Kończę 4 sezon "Yellowstone". Kevin Costner nadal jest Bogiem! Świetne dialogi! Świetna gra aktorska! Kiedy masz do czynienia ze scenami, które wydają się banalne i nie możesz oderwać od nich wzroku... - to to jest mistrzostwo! I tak jest w tym serialu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6638 #7687 Napisano 13 Maja 2023 "Imperium światła" - przeszedł trochę bez echa, ale to bardzo ładnie zrobiony film. Roger Deakins - mistrz. Dużo wątków, dobre aktorstwo, nostalgia zmieszana z goryczą - wyszło dobrze, choć oczywiście Sam Mendes zrobił kilka lepszych filmów. Niesamowity jest budynek kina, w którym dzieje się większość akcji - istnieje ono naprawdę, choć jest już nieczynne. Wśród wyświetlanych filmów sezonu 1980/1981 - kończącego przecież tak naprawdę najlepsze lata kina - dostrzec możemy m.in. "Wystarczy być", "Wściekłego byka" i "Cały ten zgiełk" Jest też ważny motyw z "Rydwanami ognia". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6638 #7688 Napisano 19 Maja 2023 "Air". Od razu powiem: zawsze byłem przeciw Bulls i Jordanowi, a w życiu kupiłem tylko jedną rzecz Nike - żółtą koszulkę Barcy, gdy jeszcze wiele dla mnie znaczyła. Ale "Air" to produkt, który przyjmuje się świetnie niezależnie od kibicowskich sympatii: - to przede wszystkim film o korporacjach i biznesie, esencji amerykańskiego ducha. Tacy ludzie zbudowali Amerykę i już! - doskonały rytm - już czołówka ustanawia tempo teledysku (z potężną dawką nostalgii), ale przy tym każdy bohater dostaje swój wyrazisty charakter, No, każdy oprócz Jordana - między wierszami sporo smaczków dla fanów złotych lat NBA, - Ben Affleck - znów bardzo dobry jako reżyserski rzemieślnik i pełen uroku jako aktor. Kradnie niemal każdą scenę, ale z wdziękiem. - zbliżenie na Rolexa (scena w siedzibie Converse) - szara tarcza, Datejust lub DayDate - szybkie ujęcie, trochę się zagapiłem. Matt Damon cały czas też coś nosi stylowego, ale nie sposób rozpoznać - jakiś vintage z lat 60. - wracając do pierwszego zdania mojej wypowiedzi: cały film uważnie śledziłem odniesień do Patricka Ewinga. Tu i ówdzie pojawia się jako nazwisko na rynku, by w finale zostać należycie docenionym - właściwie wymowa tej sceny nie pozostawia wątpliwości, że to właśnie Pat na lata będzie największym rywalem Jordana. Tak, oczywiście - inna pozycja, pechowy brak tytułu, ale żaden inny gracz nie będzie miał w lidze takiej dawki charyzmy, talentu i ładunku emocji, przy całym szacunku dla Barkleya, Olajuwona czy Malone'a. Podsumowując - bardzo dobre rozrywkowe kino. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65973 #7689 Napisano 20 Maja 2023 Idę z małym na to 😀😀😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65973 #7690 Napisano 22 Maja 2023 Ray Stevenson dzisiaj zmarł ☹️☹️☹️ Miał tylko 58 lat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8629 #7691 Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) W dniu 19.05.2023 o 23:57, Edmund Exley napisał(-a): "Air". Od razu powiem: zawsze byłem przeciw Bulls i Jordanowi, a w życiu kupiłem tylko jedną rzecz Nike - żółtą koszulkę Barcy, gdy jeszcze wiele dla mnie znaczyła. Ale "Air" to produkt, który przyjmuje się świetnie niezależnie od kibicowskich sympatii: - to przede wszystkim film o korporacjach i biznesie, esencji amerykańskiego ducha. Tacy ludzie zbudowali Amerykę i już! - doskonały rytm - już czołówka ustanawia tempo teledysku (z potężną dawką nostalgii), ale przy tym każdy bohater dostaje swój wyrazisty charakter, No, każdy oprócz Jordana - między wierszami sporo smaczków dla fanów złotych lat NBA, - Ben Affleck - znów bardzo dobry jako reżyserski rzemieślnik i pełen uroku jako aktor. Kradnie niemal każdą scenę, ale z wdziękiem. - zbliżenie na Rolexa (scena w siedzibie Converse) - szara tarcza, Datejust lub DayDate - szybkie ujęcie, trochę się zagapiłem. Matt Damon cały czas też coś nosi stylowego, ale nie sposób rozpoznać - jakiś vintage z lat 60. - wracając do pierwszego zdania mojej wypowiedzi: cały film uważnie śledziłem odniesień do Patricka Ewinga. Tu i ówdzie pojawia się jako nazwisko na rynku, by w finale zostać należycie docenionym - właściwie wymowa tej sceny nie pozostawia wątpliwości, że to właśnie Pat na lata będzie największym rywalem Jordana. Tak, oczywiście - inna pozycja, pechowy brak tytułu, ale żaden inny gracz nie będzie miał w lidze takiej dawki charyzmy, talentu i ładunku emocji, przy całym szacunku dla Barkleya, Olajuwona czy Malone'a. Podsumowując - bardzo dobre rozrywkowe kino. Świetny film, choć mnie trochę raziła owa pewność z jaką postać grana przez Mata Damona po prostu wiedziała że Jordan to geniusz. Ba, mama Jordana też wiedziała i negocjowała lepiej niż dość zdawkowo pokazany w filmie wielki agent gwiazd, czyli David Falk. Edytowane 22 Maja 2023 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6283 #7692 Napisano 23 Maja 2023 Mi się wydaje, że to akurat ten element balansu między filmem dla fanboyów Nike i Jordan, a dla kogoś kto idzie po prostu zobaczyć Air dla obsady i chwili dobrej zabawy. Ja jestem tym pierwszym, jakąś tam kolekcję butów mam, moja kobieta należy do drugiej grupy. Z kina oboje wyszliśmy zadowoleni można by lepiej pokazać niektóre rzeczy, ale kwestia wtedy czy ten delikatny balans "filmu dla wszystkich" byłby zachowany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26488 #7693 Napisano 27 Maja 2023 Serial "1883". Skończyłem trzy dni temu. Nie potrafię przestać o nim myśleć. ... Myślałem, że napiszę recenzję na 15 stron ... Ale ... to jest nostalgia, tęsknota, liryzm ... i okrucieństwo. Złapał mnie za gardło i zdławił. Spróbuj się nie popłakać, widzu ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8629 #7694 Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) 14 godzin temu, AspirantS napisał(-a): Serial "1883". Skończyłem trzy dni temu. Nie potrafię przestać o nim myśleć. ... Myślałem, że napiszę recenzję na 15 stron ... Ale ... to jest nostalgia, tęsknota, liryzm ... i okrucieństwo. Złapał mnie za gardło i zdławił. Spróbuj się nie popłakać, widzu ... Teraz obejrzyj „1923”, a szczególnie sceny z Afryki - gwarantuję że znowu się nie oderwiesz od ekranu. Edytowane 27 Maja 2023 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26488 #7695 Napisano 27 Maja 2023 7 godzin temu, beniowski napisał(-a): Teraz obejrzyj „1923”, a szczególnie sceny z Afryki - gwarantuję ż znowu się nie oderwiesz od ekranu. Taki jest plan. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solve 203 #7696 Napisano 30 Maja 2023 Nie wiem czy nie powinno być osobnego tematu, ale oglądając wspomnienie o Tinie Turner, zdałem sobie sprawę, że nie widziałem ani jednego Mad Maxa z Melem Gibsonem. Zacząłem się zastanawiać jak wielu filmów nie widziałem i raczej nie nadrobię. Jak czytam wpisy Edmunda to jestem na 100% pewien, że nie widziałem tych filmów i że ich nie zobaczę. A wy czego nie obejrzeliście? Ale mam na myśli takich znanych ogólnie pozycji a nie np. Ostatnia Kiść Winogron 0 Krystian "KriSu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26488 #7697 Napisano 30 Maja 2023 Nie widziałem i raczej nie zobaczę: "Człowiek z żelaza" "Świat według Garpa" "Pewnego razu ... w Hollywood". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 725 #7698 Napisano 30 Maja 2023 trochę nie rozumiem hasła "raczej nie zobaczę" no chyba, że zakładamy z góry że to gniot/nie nasz klimat - wtedy mogę napisać, że nie zobaczę "365 dni" ja ostatnio obejrzałem nowego Shazama - dobrze, że nie w kinie bo byłyby to źle wydane pieniądze. Nowy "Antman" - kolejny film Marvela i to chyba najlepszy opis sporo zapożyczeń z Gwiezdnych Wojen 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #7699 Napisano 31 Maja 2023 Ja obejrzałem ostatnio Sisu. Bardzo fajny film. Chuck Norris i Rambo mogą gościowi podawać piwo. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65973 #7700 Napisano 31 Maja 2023 13 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a): Ja obejrzałem ostatnio Sisu. Bardzo fajny film. Chuck Norris i Rambo mogą gościowi podawać piwo. Byłem w kinie fajny 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach