Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tele to w telewizji a poranki to zawsze w niedzielę były w kinie 🤗🤗

To było na poranku 😁😁

il_570xN.2378520171_c2nh.jpg

Nie mogłem się powstrzymać:

bolek-lolek-tola-i-stalin-dla-zabawy_2016-10-20_18-20-13.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, petruss napisał(-a):

bolek-lolek-tola-i-stalin-dla-zabawy_2016-10-20_18-20-13.jpg

A może to Piłsudski i rzepą rzucają w komunistów 🤔🤔🤔

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Z mojej strony, fota "dopełniająca".  :D  ;) 

Ale to już nie zagadka.  :lol:

447519321_122161696130209908_660922053759677060_n.thumb.jpg.9423c9e684ae51c8374aaa974690c584.jpg

67 latek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Chyba Teleranki...

przedpoludniowe seanse bajek dla dzieci w kinach nazywaly sie poranki,
moge sie mylic bo to bardzo dawno temu bylo a z pamiecia jak z pamiecia ; /

wlasnie na Stopklatce skonczyl sie 'Usmiech Mony Lizy' rez. Newella z 2003 r.
z fajna kreacja Julii Roberts, takie feministyczne 'Stowarzyszenia Umarlych Poetow'
z filozoficznym pytaniem w przeslaniu, dobra muzyka jazzowa lat 50-tych i dzielami
sztuki w tle, IMO warto

spacer.png

Edytowane przez neclocus

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, neclocus napisał(-a):

przedpoludniowe seanse bajek dla dzieci w kinach nazywaly sie poranki,
moge sie mylic bo to bardzo dawno temu bylo a z pamiecia jak z pamiecia ; /

wlasnie na Stopklatce skonczyl sie 'Usmiech Mony Lizy' rez. Newella z 1953 r.
z fajna kreacja Julii Roberts, takie feministyczne 'Stowarzyszenia Umarlych Poetow'
z filozoficznym pytaniem w przeslaniu, dobra muzyka jazzowa lat 50-tych i dzielami
sztuki w tle, IMO warto

spacer.png

Nie nie mylisz się , fakt dawno to było ale nazywały się poranki 🤗🤗🤗

Zmiana plakatu u młodego 😁😁😁

IMG20240607143557.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byliśmy widzieliśmy, całkiem fajnie się oglądało 🤗🤗

8127862.3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Byliśmy widzieliśmy, całkiem fajnie się oglądało 🤗🤗

Hemsworth wygląda na tym plakacie trochę, jak Jason Momoa.  ;)

A tu TAKA-PAKA! Jest i Papa Vader i Chewbacca! :D

447301848_451165950849024_1315648572135413152_n.thumb.jpg.d96f11a2dd6fe06f9b6d3f04bc20e645.jpg

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Hemsworth wygląda na tym plakacie trochę, jak Jason Momoa.  ;)

A tu TAKA-PAKA! Jest i Papa Vader i Chewbacca! :D

447301848_451165950849024_1315648572135413152_n.thumb.jpg.d96f11a2dd6fe06f9b6d3f04bc20e645.jpg

To były czasy zero CGI , dało radę, dało, a i R2-D2 jest w Pace , nie ma tylko tego Pana 🤗

Anthonydaniels.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byliśmy wczoraj wieczorkiem , ja mam mieszane uczucia,do połowy nawet nawet ale później coś poszło nie tak 🤗🤗

MV5BOTE5ZTY3NzktYmVkNS00NzRhLWI3YzUtNTA3MDVkYmIzMGVmXkEyXkFqcGdeQXVyMjYwNDA2MDE@._V1_.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- "Biała odwaga" - oczywiście wersja kinowa, bo nie oglądam seriali. Nie jest może perfekcyjny, ale lepszy niż się spodziewałem. W dodatku nie wygląda jak sensacje XX wieku, tylko ma interesującą kolorystykę i kilka świetnych ujęć plenerowych. Młodzi aktorzy naprawdę dobrzy!

- "Midsommar. W biały dzień" - nadrobiony po kilku latach, fajne młodzieżowe kino o sekcie i rytuałach, do tego ciekawe wizualnie. Faceci wszyscy źli, ale to że tak jest przecież wiadomo ;)

Plan na najbliższą okazję:

maxresdefault.jpg

Dawno nie oglądałem nic nowego z tego okresu. Ten film umknął mi jakoś, a zapowiada się smakowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i plan zrealizowany jeszcze w niedzielny wieczór - na youtube jest kopia w świetnej jakości!

"Sudden Fear" nie odkrywa nowych obszarów, ale daje mnóstwo przyjemności w oglądaniu kolejnych wariantów znanych tropów. Są tu echa "Podejrzenia" Hitchcocka, "Mordercy poza podejrzeniem" (pisałem niedawno o tym filmie) i kilku innych dobrych wzorców (sekwencja w pociągu przywodzi na myśl "Złą od urodzenia"), a całość układa się w sprawny i świetnie zrealizowany melodramat noir. Bardzo dobre role Joan Crawford, Jacka Palance'a i Glorii Grahame. Film miał 4 nominacje do Oscara, w tym za zdjęcia:

63670106-a0c4-4010-ad67-0ddab2cdf19b_800x450.jpg.108ce95a79483541ed60cd2c9b2d818a.jpg

38767411_11-chase4.jpg.dee416decbbb1f5107e16a95ac06303c.jpg

I są też dwa zegarki, o którym napisałem w stosownym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuściłem sobie dziś mecz i obejrzałem "Człowieka z przeszłością" ("Out of the past"). Reżyseria Jacques Tourneur (ten od "Ludzi-kotów" i "Spacerowałam z zombie", których fanem jest Martin Scorsese), w rolach głównych Robert Mitchum (rola idealna dla niego!), Kirk Douglas i naprawdę fajna Jane Greer, która zwraca uwagę ponadczasową urodą.

out.jpg.9d89e73888180302504f99438fb7c2c1.jpg

Film jest bardzo gęsty, przeplata się w nim sporo wątków spojonych fatalistycznym nastrojem. Jest tu wszystko, co typowe dla noir, ale podane - jak w "Kiss Me Deadly" Aldricha, czyli innym schyłkowym klasyku kina noir - z dużą samoświadomością gatunku i pewną dawką ironii. Bardzo fajne są zdjęcia i sporo błyskotliwych dialogów, szczególnie w wykonaniu Mitchuma. Wspomniana Jane Greer jest znakomita jako kwintesencja femme fatale.

Miałem też okazję zobaczyć film dla dzieci "Lars jest LOL" - wiem, że jest sporo problemów ze znalezieniem dobrego kina dziecięcego, a ten film naprawdę warto polecić. Jest mądry i wzruszający, ale nie przesłodzony. Bardzo dobrze gra dziewczyna w głównej roli (polski dubbing znośny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczęliśmy z żoną oglądać „Becoming Karl Lagerfeld” (Disney+). Muszę przyznać, że nas wciągnął. Po nudnym serialu o Balenciadze (także Disney+), ten jest naprawdę niezły; do tego, zrobiony z niesamowitą dbałością o szczegóły: te ubrania, samochody , wnętrza mieszkań no i zegarki oczywiście!
Daniel Brühl, grający Lagerfelda (świetny w tej roli) nosi zegarek na koszuli w pierwszych odcinkach (niestety nie dojrzałem jaki) i wydaje mi się że (jeśli tak było w rzeczywistości) był w tym pionierem przed Giannin Agniellim. W kolejnych odcinkach wypatrzyłem na jego nadgarstku „mojego” 😁Patka Ellipse oraz chyba Cartiera. Do tego świetna ścieżka dźwiękowa i mammy naprawdę dobry serial. Oglądając go z żoną, która ma hopla na punkcie mody, dowiaduję się od niej wielu szczegółów, które mi podaje podczas seansu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portret rodzinny we wnętrzu rez. L. Visconti 1974

spacer.png

Opowiesc o upadku mieszczanskiej rodziny (temat ktory fascynowal
rezysera od dawna -  'Lampart', 'Smierc w Wenecji') w kontekscie sytuacji
politycznej tamtych czasow, kiedy rowniez w gospodarce panowal balagan,
mafia a dodatkowo Europe pograzaly ruchy ultraprawicowe spod znaku
Czerwonych Brygad czy Baader-Meinhof. Jest tez kontekst autobiograficzny
nawiazujacy do partnera Viscontiego, przelozony w filmie na relacje
profesora i jednego z bohaterow akcji.
Dla mnie najwiekszym zdziwieniem byla rola Burta Lancastera znanego
dotad z filmow amerykanskich a tutaj wystepujacego w anturazu kina
artystycznego, przyznam ze konsternacja in plus, swietne kino, polecam

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwone Brygady czy Baader Meinhof to raczej ultralewackie organizacje terrorystyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, neclocus napisał(-a):

Portret rodzinny we wnętrzu rez. L. Visconti 1974

Opowiesc o upadku mieszczanskiej rodziny (temat ktory fascynowal
rezysera od dawna -  'Lampart', 'Smierc w Wenecji') w kontekscie sytuacji
politycznej tamtych czasow, kiedy rowniez w gospodarce panowal balagan,
mafia a dodatkowo Europe pograzaly ruchy ultraprawicowe spod znaku
Czerwonych Brygad czy Baader-Meinhof. Jest tez kontekst autobiograficzny
nawiazujacy do partnera Viscontiego, przelozony w filmie na relacje
profesora i jednego z bohaterow akcji.
artystycznego, przyznam ze konsternacja in plus, swietne kino, polecam

Z zastrzeżeniem kwestii, o której wspomniał już @loco50, czyli lewackości wspomnianych przez Ciebie ugrupowań, to bardzo ciekawy wpis. Widziałem "Portret..." przed laty i bardzo spodobał mi się ten klimat schyłku, końca, który lubię w kinie, literaturze czy... futbolu. Rola Lancastera zaś jest dla niego symptomatyczna, co może nawet nie powinno dziwić Cię po "Lamparcie" - wszak w kinie włoskim (lub u europejskich twórców) odnalazł twórczą przystań, która zaowocowała kilkoma świetnymi rolami. Oprócz tych u Viscontiego we Włoszech zagrał też w "Novecento" (widziałem niedawno) i "Skórze" (jakoś nie mogę się zabrać za ten ponury film), a ponadto u Malle'a w "Atlantic City". Świetny aktor, bez wątpienia.

Na Euro trafiam na ogół z przewidywaniem, kiedy jest już "po meczu" i można obejrzeć film. Dzięki temu obejrzałem "Twarz anioła". Tytuł brzmi jak telenowela, ale to rasowe czarne kino:

s-l500.jpg.887fe1e5083f2f82f8c99e8c939b15d5.jpg

Po "Człowieku z przeszłością" zrobił mi się taki mini-cykl z Mitchumem, który także tutaj fajnie wypada. Reżyserował Preminger, co widać zwłaszcza w świetnej, dynamicznej sekwencji procesu sądowego (to taka zapowiedź "Anatomii morderstwa"). I wreszcie - film ma naprawdę dobre zakończenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Oprócz tych u Viscontiego we Włoszech zagrał też w "Novecento" (widziałem niedawno) i "Skórze" (jakoś nie mogę się zabrać za ten ponury film), a ponadto u Malle'a w "Atlantic City".

nie widzialem, zapisalem do obejrzenia, dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, neclocus napisał(-a):

artystycznego, przyznam ze konsternacja in plus,

To może jeszcze bardziej zdziwi Cię inna rola Burta Lancastera w innym europejskim filmie. Oprócz niego w obsadzie między innymi jest jeszcze młody Ben Cross i... Daniel Olbrychski 😉 

A scenariusz powstał w oparciu o sztukę.... Karola Wojtyły z lat 60-tych. Z tego co pamiętam to był dobry film i mnie się spodobał. Polecam.

@Edmund Exley - lata 80-te to wciąż jeszcze Twoje tereny, czy to już jednak kino trochę zbyt młode?

obraz.png.07802a10046d3966c62b707e5cca2e54.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dziś zmarł Donald Sutherland miał 88lat

Trudno dawać lajka z powodu takiej wiadomości. Znak " :( " byłby dużo bardziej odpowiedni. Lubiłem filmy z jego udziałem. Miał charyzmę, która często ratowała nawet kompletnego gniota.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Trudno dawać lajka z powodu takiej wiadomości. Znak " :( " byłby dużo bardziej odpowiedni. Lubiłem filmy z jego udziałem. Miał charyzmę, która często ratowała nawet kompletnego gniota.  :)

Bardzo fajny Aktor wielka szkoda 😔 zawszę będę pamiętał Go, choć by z tego .

4-19.jpg

Albo tego 

686x1023_mwojmf.jpg

I to

klute_sutherland_fonda_1971.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi