1947 26 #1926 Napisano 31 Grudnia 2013 Rise of the footsoldier (polskie tłumaczenie to "Zawód gangster", co pozostawię bez komentarza) - świetne, mocne kino, do tego oparte na faktach. Przez przypadek znalazłem w internecie zdjęcia policyjne zrobione po jednej z ostatniej scen i muszę przyznać, że są szokujące. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6597 #1927 Napisano 31 Grudnia 2013 "Mikey i Nicky", z Falkiem, Nedem Beattym i Cassavetesem oraz motywem zegarkowym (choć sam zegarek nienazwany). Awangarda z lat 70., coś między "Zabójstwem chińskiego maklera" (Cassavetes nie reżyserował, ale nie tylko zagrał, lecz także "patronował" wyraźnie stylistyce filmu) a - choć w mniejszym stopniu - "Nędznymi ulicami" (motyw męskiej przyjaźni, jeden z kluczowych dla amerykańskiego kina lat 70.). Trochę się zestarzał, ale dla fanów takiego kina godna polecenia rzecz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dariusz chlastawa 589 #1928 Napisano 1 Stycznia 2014 Kamerdyner - dobry Wyscig ( Rush) też niezły 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matikk 1 #1929 Napisano 1 Stycznia 2014 Również polecam Rise of the footsoldier-świetne, choć bardzo brutalne kino brytyjskie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MUrsus 4 #1930 Napisano 1 Stycznia 2014 Rise of the footsoldier (polskie tłumaczenie to "Zawód gangster", co pozostawię bez komentarza) - świetne, mocne kino, do tego oparte na faktach. Przez przypadek znalazłem w internecie zdjęcia policyjne zrobione po jednej z ostatniej scen i muszę przyznać, że są szokujące. ... wróciłem z sylwestra ok 4 i z ciekawości włączyłem ... do 6 nie mogłem wyłączyć 0 Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #1931 Napisano 1 Stycznia 2014 Kawałek z tego filmu "Heaven Knows" po prostu mnie rozwala.http://www.youtube.com/watch?v=0Cd5OhZaFIQhttp://www.youtube.com/watch?v=-mIJaFX5pDY Na temat tego zabójstwa w Essex powstały jeszcze co najmniej dwa filmy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #1932 Napisano 1 Stycznia 2014 Jakiś czas temu obejrzałem niezrównaną trylogię filmu "Pusher" w Polsce znanu jako "Dealer" reż. Nicolas Winding Refn. Pierwszy film powstał w 1996 r., drugi w 2004, trzeci w 2005.Podobnież reżyser przymierza się do nakręcenia czwartej części, czemu kibicuję. Duńskie kino, nie mylić z angielskim Pusherem. W mojej ocenie film jest świetny. Srogie, miażdżące kino. W mojej ocenie najlepsza jest część I i III. Chociaż II też nic nie brakuje, ale reżyser postawił sobie wysoko poprzeczkę. Film nie opowiada o wielkich gangsterach, powiązaniach świata przestępczego z polityką, ale przedstawia mocne kino przestępców średniego szczebla. Ich realia, poczucie beznadziei. Pierwsza liga. Film nieźle daje po szarych komórkach. Każda postać jest niesamowicie realistyczno-wiarygodna. Film kojarzy mi się z Polsko-Ruskimi realiami.Dla nieznających I części niewiele mówiący kadr z filmu: i poniżej link na filmweb do pierwszej części:http://www.filmweb.pl/film/Dealer-1996-33076 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #1933 Napisano 2 Stycznia 2014 Jakiś czas temu obejrzałem niezrównaną trylogię filmu "Pusher" w Polsce znanu jako "Dealer" reż. Nicolas Winding Refn. Pierwszy film powstał w 1996 r., drugi w 2004, trzeci w 2005.Podobnież reżyser przymierza się do nakręcenia czwartej części, czemu kibicuję. Duńskie kino, nie mylić z angielskim Pusherem. W mojej ocenie film jest świetny. Srogie, miażdżące kino. W mojej ocenie najlepsza jest część I i III. Chociaż II też nic nie brakuje, ale reżyser postawił sobie wysoko poprzeczkę. Film nie opowiada o wielkich gangsterach, powiązaniach świata przestępczego z polityką, ale przedstawia mocne kino przestępców średniego szczebla. Ich realia, poczucie beznadziei. Pierwsza liga. Film nieźle daje po szarych komórkach. Każda postać jest niesamowicie realistyczno-wiarygodna. Film kojarzy mi się z Polsko-Ruskimi realiami.Dla nieznających I części niewiele mówiący kadr z filmu: i poniżej link na filmweb do pierwszej części:http://www.filmweb.pl/film/Dealer-1996-33076 Dzięki za cynk.Nie wiedziałem, że ten angielski to remake. Obejrzałem półgodziny tego duńskiego i już widzę, że angielska wersja się do niego nie umywa.Nie pamiętam dokładnie, ale chyba ten sam aktor gra tego szefa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #1934 Napisano 2 Stycznia 2014 Nie pamiętam dokładnie, ale chyba ten sam aktor gra tego szefa. Zgadza się. Jako filmowy: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #1935 Napisano 2 Stycznia 2014 Faktycznie film genialny. Nie wiem jak w pomroku dziejow moglem go przegapic. Moze dlatego, ze Skandynawia to kojarzy mi sie z kryminalnymi zamulaczami bez finalu ;-) (zarcik) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #1936 Napisano 2 Stycznia 2014 Wiele osób przegapiło tę trylogię. Cieszę się, że mogłem coś wnieść do tego tematu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #1937 Napisano 2 Stycznia 2014 Blue Jasmine- oskarowa rola Cate Blanchett, warto. Dla niej warto. Reszta....? Widziałem lepsze filmy Woody'ego 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matikk 1 #1938 Napisano 3 Stycznia 2014 Rush(Wyścig)- obejrzałem go dzisiaj zachęcony bardzo pozytywnymi recenzjami i opiniami. Ciekawie pokazana rywalizacja Hunta i Laudy oraz klimat F1. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1939 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Warto zobaczyć, choćby dla wartości dzisiaj już abstrakcyjnych o których istnieniu wielu nawet nie wie.Film Ridleya Scotta w znakomitej obsadzie !http://www.filmweb.pl/film/Out+of+the+Furnace-2013-484466PS: Osobiście bardzo lubię miłą czarną Panią która grała super w filmie którego tytuł to kolumbijski gatunek chyba lilii, nie pamiętam teraz może ktoś przypomni ? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1940 Napisano 3 Stycznia 2014 Oj Piotr....i te Twoje ciągoty [jak moje]-osobiście wole ją w -Constellation 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1941 Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Tak masz rację to Onahttp://www.filmweb.pl/person/Zoe+Saldana-40559 Jak dla mnie ideał, skromna etc. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #1942 Napisano 4 Stycznia 2014 FILTH.Grubo, nie chudo.http://www.youtube.com/watch?v=rcQubPzQcpE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emre 2 #1943 Napisano 4 Stycznia 2014 Wolf of Wall Street - świetne kino Scorsese i rewelacyjny di Caprio... fani zegarków też znajdą coś dla siebie... natężenie złotych Rolexów robi wrażenie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TabaQ 53 #1944 Napisano 4 Stycznia 2014 Ostatnio obejrzałem Wolverine'a, hmmm dla mnie nie powalający, poprzednie czescie lepsze (oczywiście jeśli ktoś lubi tę postać). Przedwczoraj film Agenci, z Denezelem W. i Markiem Wahlbergiem, fabuła mocno przesadzona i zakręcona, ale co mnie zaskoczyło w filmie to świetne dialogi jak dla mnie. Wczoraj WIelkie Wesele, z De NIro, hmmm typowa amerykańska komedia niz nadzwyczajnego, ale mimo wszystko przyjemnie się go oglądało. 0 "**wno chłopu nie zegarek..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solve 203 #1945 Napisano 4 Stycznia 2014 Kamerdyner - dobry film, spokojny, taki potrafiący wyciszyć i dać do myśleniaŚlepy Traf - świetny Timberlake, dobry Affleck - czasami nie kumałem o czym gadają ale film mi się podobał . 0 Krystian "KriSu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #1946 Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) A ja właśnie teraz po raz n-ty "Polowanie na Czerwony Październik" Leci na 7 Edytowane 5 Stycznia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1436 #1947 Napisano 5 Stycznia 2014 Solve, dnia 04 Sty 2014 - 23:51, napisał:Kamerdyner - dobry film, spokojny, taki potrafiący wyciszyć i dać do myślenia Witam,spokojny, potrafiący wyciszyć - fakt, mnie się trochę ciągnął ... w sumie średni.Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6597 #1948 Napisano 5 Stycznia 2014 Trudno w to uwierzyć, ale wczoraj dopiero po raz pierwszy widziałem "Życie na podsłuchu". Znakomite kino, ujmujące historię w taki sposób, którego trochę mi wciąż brakuje w kinie polskim - nie w tonacji czerni i bieli, ale w różnych odcieniach szarości (u nas pod tym względem wyróżniało się "Mniejsze zło"). Do tego znakomity Ulrich Muhe, tuż przed śmiercią w swej najwybitniejszej roli. Kino, które na długo zostaje w pamięci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chinasky 0 #1949 Napisano 5 Stycznia 2014 Lawless lub polski tytul Gangster wg. scenariusza N.Cave'a. Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1950 Napisano 5 Stycznia 2014 Obejrzałem 15 minut Toma Hanksa i Collina Farrella w Disneyowskim wydaniu totalna nuda i strata czasu, do tego jeszcze kilka innych niewypałów - nic nie ma ! 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach